Подово отопляем под в дървена къща са два начина за полагане

Подово отопляем под в дървена къща

Системата на "топъл под" се използва активно днес, за да се създаде оптимален микроклимат в крайградските частни къщи. И инсталирайте както водния под, така и електрически. Нека разгледаме по-отблизо първия вариант и помислете как да инсталирате подово отопляем под в дървена къща.

В крайградските домове такава система е повече от оправдана. Тя може лесно да бъде свързана с вече функциониращ котел, без да се намалява ефективността на другите основни линии. Натрупването на простатата ви позволява да сглобите себе си, без да прибягвате до помощта на специалисти. И характеристиките на технологията зависят от основата, на която ще бъде поставена мрежата за охлаждащата течност - върху бетон или дърво.

Полагане на дъски под

Обикновено водният под в дървена къща се поставя върху дървена основа. Но първо трябва да проверите изолацията на пода. Ако е с лошо качество, покритието трябва да бъде демонтирано, укрепено и водоустойчиво.

Подготовката на фондацията е важен етап. Това ще зависи от ефективността на работата на топъл под. Препоръчително е внимателно да отворите борда и да проверите състоянието на дневника. Ако са изгнили или са изгнили, е по-добре да ги смените незабавно.

След това трябва да измерите разстоянието между закъсненията. Ако надвишава 0.5 м, тогава е необходимо да се постави още една допълнителна между двете съседни подпори. Дървените елементи задължително се третират с антисептично средство или с състав, който предпазва дървесината от вредни насекоми.

Експертите препоръчват да се съберат "черен под" от стари дъски или парчета шперплат, прикрепени към дъното на основата на дървения материал. След това трябва да подсушите пода. За да направите това, използвайте рубероиден, пергаментен или конвенционален полиетиленов филм, сгънат на два слоя. Тя може да бъде закрепена със стаплер, леко обвиване на трупите и черен под. В този случай се образуват ниши.

Те сложиха нагревател. Тъй като се използва мат пресована минерална или базалтова вълна. От преди всичко този "пластов пай" отново е покрит с пластмасови обвивки и шперплат. И едва тогава те продължават да инсталират дървената база.

Обърнете внимание! Ако не направите изолацията, не проверявайте състоянието на изоставането, смятайте, че парите, изразходвани за модернизиране на отоплителната система "ще излетят в тръбата".

Плоча база

Пешеходната пътека не е разположена отблизо, но е необходимо да оставите между дъските празнина от 20 мм - в нея тръбите ще бъдат разположени. В краищата на всяка дъска на същото разстояние е необходимо да се правят полукръгли канали. Чрез тях по-късно ще има завои, свързващи съседни тръби.

Рефлективен слой

Рефлективен слой

Фолио за повишаване ефективността на отоплителната система

Дървото не е най-добрият топлинен проводник, поради което е разработена специална техника за полагане на такава схема за подобряване на ефективността на отоплителната система.

Има две възможности за това:

  1. Монтирайте в междината между плочите на плочата, които във форма приличат на корита. Обикновено те са направени от лек алуминий, поне от поцинкована стомана. Но тази опция значително увеличава цената на труда, така че народните занаятчии са измислили различен метод от дълго време.
  2. Вместо да използвате метални корита, използвайте конвенционално фолио. От нея нарязани ленти с ширина 15-25 см и ги подреждат в канали между дъските.

Обърнете внимание! Тези, които избират втория вариант, експертите препоръчват да закупят фолио с дебелина 50 микрона.

Полагане на тръби

Поставяне на зигзагови тръби

Тръбите се полагат в канали и се заваряват заедно

След завършване на подготвителната работа е възможно да се продължи с полагане на главната линия, по която ще се подава охлаждащата течност. За тази цел използвайте тръби с диаметър не повече от 16 мм. Те се поставят в канали директно във фолиото и се закрепват заедно чрез запояване.

Ако вземете метални пластмасови тръби или тръби, изработени от омрежен полиетилен, можете да го спойкате сам, като наемете спойка. Но за монтаж на медни проводници е необходимо да се обадите на специалисти.

Тръбите, поставени в жлебовете, са обвити в фолио, така че да останат в металната торбичка. Краищата му трябва задължително да бъдат прикрепени към дървената основа, като се използва телбод.

Обърнете внимание! По протежение на пролуките след полагането на тръби е необходимо да се монтират малки тънки метални плочи. Ще натиснат тръбите до дъното на жлеба и няма да им позволят да скочат оттам. Разстоянието между съседните плочи е 1 метър. Също така плочата е прикрепена и на завоя на тръбата. Можете да направите това с винтове или малки нокти.

Свързване на системата

Свързване на системата

Има няколко схеми за свързване на топъл под

Има няколко схеми за свързване на топъл под. Трябва да изберете този, който можете да използвате по-късно лесно и ефективно. Експертите препоръчват на всеки, който изпълнява този процес със собствените си ръце, да използва ръчно настройване, което използва система от клапани или сферични кранове.



Колекторни системи, като например смесители, също са добри. Но такова оборудване е много по-скъпо и е много трудно да го инсталирате сами.

След като всички тръби са свързани към главния път, трябва да се натисне системата на топъл под. Тази процедура ще покаже качеството на извършената работа и ще идентифицира възможните места за евентуални течове. Ако са идентифицирани, те трябва да бъдат елиминирани.

Препоръчително е да се извърши тестване на налягането при тежки експлоатационни условия. Системата се проверява за 2 дни, като се излага на максимално възможни товари. Само след това можете да продължите с монтажа на довършителния етаж.

Обърнете внимание! Всеки завършващ материал има собствена топлопроводимост. Дървото е много ниско, така че отоплителната система няма да може да покаже всичките си възможности. Но ако поставите керамични плочки на пода, топлата под ще помогне да се създаде оптимален микроклимат през студения сезон.

Полагане на бетонни основи

Не всички селски къщи имат дървени подове. Много собственици на етапа на строителството планират да инсталират топла вода на бетонна основа. В този случай тръбите ще бъдат вътре в бетонна настилка, която натрупва и равномерно разпределя топлината в цялата стая.

Проект на база

Положените тръби трябва да бъдат на плоска, гладка и изолирана повърхност. Ето защо, ако подът е неравномерен и има големи разлики във височините, първо направете база за теглене - циментово-пясъчна замазка.

Проект на база

Цимент-пясъчна замазка

Изпълнете го, като използвате следната технология:

  1. Повърхността на пода е внимателно ремонтирана. Пукнатините и дупките се почистват, грундират и запълват с разтвор, който ще се използва за замазка в бъдеще.
  2. През целия периметър на стаята се закрепва алуминиева лента към стените на височината на бетонната замазка. Предотвратява сезонното разширяване на замазката, осигурява термична преграда от страничните стени, действа като топлоизолация, премахвайки загубата на топлина през страничната стена. Изработена е лента от разпенен полиуретан. На повърхността му е "заварен" полиетиленов филм, играещ ролята на хидроизолация.
  3.  Чрез измерване на нивото на водата се измерват по-високите и най-ниските точки на пода, като по този начин се определя разликата във височините. Само везните до 7 см могат да бъдат изравнени със замазка. Ако цифрите са по-високи, ще трябва да поставите дървени подови настилки и да използвате технологията за полагане на топла под, описана по-горе.
  4. На нивото на откритите маяци - метални профили, които могат да бъдат фиксирани на базата на дебел гипсов разтвор. След това подгответе хоросана за замазка. За да направите това, имате нужда от цимент и пясък в съотношение 1 × 3. Първо, сухите съставки се смесват и след това заспиват в контейнер с вода. Разтворът в консистенцията не трябва да е течен.
  5. Напълнете го между два маяка, разположени на разстояние 1 метър един от друг. Купчината се изравни с правилото и постави нова. Работата започва от далечния ъгъл на входната врата. Процесът се извършва в един ден.

На втория или третия ден, замазката ще се хване и можете да извадите маяците. Жлебовете от тях са изпълнени със същото решение и повърхността е изравнена с мистрия. След това, подът трябва да бъде добре изсушен. През първите 2 дни повърхността на пода се напоява. След това го покрийте с пластмасова обвивка, а отгоре излейте влажни дървени стърготини или пясък. На всеки 2-3 дни този слой се напоява изобилно. Филмът се премахва на 15-ия ден. И за още 10 дни замаската изсъхва.

Топлоизолационен слой

Топлоизолационен слой.

Според технологията дебелината на топлоизолационния слой трябва да бъде най-малко 30 мм

След изсъхването на замазката е възможно да се постави топлоизолационен слой върху нея. Като специалист се препоръчва използването на полистиренови пластини с плътност 35 мг / кубичен метър.

Според технологията дебелината на топлоизолационния слой трябва да бъде най-малко 30 мм. За система за подово отопление, монтирана в мазето, трябва да изберете материали с дебелина от 90 мм.

За да изберете оптималния топлоизолатор, трябва да знаете някои стандарти:

  • Топлинното съпротивление на изолацията трябва да бъде по-голямо от общото съпротивление на материалите над системата за подово отопление.
  • Колкото по-високо е натоварването при нагряване, толкова по-голям е изолационният слой.

Нагревателят се поставя от фолиото върху полиетиленово фолио, разстилано върху бетонна основа.

Подсилване на окото

На изолационния слой се монтира отгоре подсилена решетка с клетки 100 × 100 mm, 150 × 150 mm или 200 × 200 mm и дебелина на пръта 5 mm. Размерът на клетката трябва да бъде многократно от етапа на подреждане на тръбите.

Например, ако стъпката на полагане е 150 или 300 mm, тогава е необходима мрежа с размер на отворите 150 mm. Ако стъпката на полагане е 200 или 400 мм, тогава решетката е избрана съответно. За монтирането на тръбопровода е за армировъчната мрежа.

Топлинна тръба

Тръби в специални канали

За монтаж на топъл под, тръби с диаметър от 8 до 32 мм

За монтаж на топъл под, се вземат тръби с диаметър от 8 до 32 мм. Според избрания тип стил ( "спирала" зигзаг "или" змия ") колектор се монтира с една стъпка 150-200-300 mm и фиксиран към мрежа армировка с пластмасови скоби.

Всеки термичен контур трябва да бъде направен без фуги. Тръбопроводът не трябва да съдържа извивки.

Втора бетонна замазка

След инсталирането на тръбите свържете системата. Препоръчително е да се тества, като се симулират ограничените условия на работа. Полезно е да оставите системата да работи за ден или два и да оцени качеството на изграждане. Ако се открият течове, те трябва да бъдат елиминирани незабавно. И едва след това системата на "топлата под" отново се наводнява със замазка.

Дебелината на втория слой трябва да бъде най-малко 5 мм. След като се изсуши, инсталираната система трябва да се използва за известно време в нежен режим - при температура на охлаждащата течност не повече от 27 градуса. Препоръчва се системата да се въведе в пълен работен режим само на тридесетия ден след първото стартиране.

На сухата бетонна настилка може да се постави всякаква подова настилка.

Обобщение по темата

Както можете да видите, не е толкова трудно да инсталирате система от топъл под. Основното в този процес е да се изучат подробно всички етапи и характеристики на технологията. Отделете време, проверете действията си с работния план, а след това проблемът с инсталацията ще бъде решен положително.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой топлен под е по-добреКой топлен под е по-добре
Качествено монтиране на стъпалото на стъпалотоКачествено монтиране на стъпалото на стъпалото
Воден под с ръцеВоден под с ръце
Поставете топъл под на дървения под стъпка по стъпкаПоставете топъл под на дървения под стъпка по стъпка
Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюансиКак да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси
Монтаж на пода със собствени ръцеМонтаж на пода със собствени ръце
Топла технология на подаТопла технология на пода
Отопление в дървена къщаОтопление в дървена къща
Монтиране на водния под с вашите ръцеМонтиране на водния под с вашите ръце
Как да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкцииКак да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкции
» » Подово отопляем под в дървена къща са два начина за полагане
© 2021 BggeHat.com