Качествено монтиране на стъпалото на стъпалото

Монтиране на топъл под

Системата за отопление "топъл етаж" постепенно набира все по-голяма популярност. Много хора се опитват да създават комфорт в къщите и апартаментите си по всякакъв начин, а топлият под е едно от решенията на този проблем. Предимствата на такава отоплителна система са доста. С негова помощ има равномерно разпределение на топлината по цялата височина на помещението, плюс постоянна топлина под краката ви, което е оптимално условие за малките деца. Ние добавяме, че е възможно да се инсталира топъл под, дори и с вашите ръце, тъй като нищо не е сложно в това.

Днес има два основни типа топъл под, които се различават помежду си от вида на охлаждащата течност. И, съответно, те имат различен дизайн и начини за полагане, освен че консумират различна енергия като гориво. Топъл подове могат да бъдат с вода и електричество. Нека да разгледаме как правилно да инсталираме топло подови настилки от различен тип.

Подгряван под вода под

Нека започнем с нагряването на водата. Защо е по-популярен от електрически? Единствената причина е ненадеждната работа на националните преносни мрежи. Не е тайна, че почти всички окръжни организации, отговорни за доставката на електроенергия, постоянно извършват спирания по една или друга причина. И ако няма електричество, тогава в къщата няма топлина. Поради това електрическото подово отопление се използва най-добре като допълнителен тип отопление.

Но обратно към аналога на водата. Този вид отопление може да се използва от всеки отоплителен котел, работещ с различни горива. Системата не е толкова важна, че ще затопли водата, която е охлаждаща течност. Температурата и циркулацията са важни. Поради това отопляемият под е свързан с веригата, така че да се превърне в отделна магистрала.

И сега ще разберем на какво основание е възможно да се опакова такава система - бетонна или дървена. С градските апартаменти всичко е ясно - между етажите има бетонни плочи, но в частни къщи често се монтира дървен под.

Монтаж върху бетонна основа

Бетонните плоскости на припокриване, за съжаление, не се различават по една и съща повърхност, затова съветваме те първо да бъдат изравнени. Най-лесният вариант е да попълните замазката. За да направите това, можете да използвате готови сухи самонивелиращи се съединения. Смесете ги с вода и се изсипва върху повърхността на пода, която след изсъхване става гладка. Указание - преди да се излее да се разпространи хидроизолационния материал на пода, да се препокрият и да се залепят ръбовете с лепенка.

След като подсушаването е изсъхнало, е необходимо да поставите основата върху него. Тя е изработена от различни материали. Оптимален вариант - субстрат от синтетичен полимерен материал. Тя е по-силна, по-евтина и продължава по-дълго. Между другото, този материал принадлежи към категорията ролки. И е предназначен главно за изравняване на повърхността. Напълнени с подова настилка все още ще имат малки разлики и субстрата може да скрие повърхността на два милиметра. Освен това омекотява повърхността и осигурява допълнителна изолация.

Запълнете с бетон

Бетонова замазка

В инсталационния процес има една важна точка, която се отнася до затоплянето на пода. Днес експертите са съгласни, че е необходимо да се изолира. Факт е, че загубата на топлина през пода е от 15 до 25. Но първо трябва да изберете топлоизолационен материал. Има много опции, но препоръчваме използването на експандиран полистирол. Но помислете - ако вашият апартамент се намира на първия етаж, а мазето в къщата не се нагрява, тогава дебелината на топлоизолатора не трябва да бъде по-малка от 30 милиметра. Ако помещенията под вашата къща се нагорещят, тази цифра може да бъде намалена до 5.0-7.0 mm.

Сега можете да монтирате тръбопроводна система. Знаете ли какъв е недостатъкът на този тип отопление? Фактът, че когато охлаждащата течност навлезе в системата, температурата на тази секция ще бъде по-голяма от тази на изхода. Ето защо специалистите предлагат няколко схеми за полагане на тръби. Оптималната опция е двойна тръба, когато параметрите за подаване и връщане на охлаждащата течност се движат успоредно една на друга паралелно. Такава схема осигурява равномерно разпределение на топлината в цялата площ на пода.

За подово отопляемата подова система изберете пластмасова тръба с диаметър 20 мм. И каква е оптималното разстояние между тръбите? Точният отговор на този въпрос ще намерите само ако изчислите капацитета на системата.

Всичко зависи от необходимата топлина. Например, имате високи тавани в къщата, което означава, че за да затоплите такава стая ще изисква повече топлинна енергия. Къде мога да го получа? Има две възможности:

  1. Увеличете температурата на охлаждащата течност и това е цената.
  2. Намалете разстоянието между подредените тръби, т.е. увеличете дължината на контура.
Схема на тръбите в замазки

Слоеста схема

Вторият вариант за първоначалните разходи ще бъде скъп, но по време на работа всичко бързо се компенсира. Следователно, разстоянието между завоите се определя от консумираната температура. 

Връщаме се към монтажа. Системата за тръбопроводи се полага и остава да се постави армировъчната мрежа върху тръбите, която може да бъде метална или синтетична. И последният етап е изливането на замазката. По този начин процесът на инсталиране може да се счита за завършен.



Моля, обърнете внимание! След като веригата на топлия под е монтирана и свързана с главния поток на охлаждащата течност, е необходимо да се тества системата. Отворете клапаните и пуснете гореща вода в кръга. Обърнете внимание на ставите, където може да настъпи изтичане. Ако всичко ви подхожда, можете да продължите да работите.

Монтаж върху дървена основа

Този процес не е по-сложен и не е по-лесно описан, но е малко по-различен. Какво трябва да знаете, за да монтирате правилно?

  • Първо, подовото покритие трябва да бъде висококачествено и равномерно. Няма пукнатини между дъските, няма пукнатини и дефекти. Ако състоянието на отделните плочки за подова настилка ви кара да се съмнявате, да ги промените на нови, не спестявайте пари или труд.
  • На второ място, обърнете внимание на разстоянието между закъсненията. При инсталиране на топъл под, тази цифра не трябва да надвишава 60 сантиметра.
  • Трето, не забравяйте да изолирате дървения под. Как да изолирате и какви материали да използвате едновременно, решавате сами. Има много начини и сред тях има евтини, но много висококачествени.
Дървена настилка

Система върху дървена рамка

И сега най-трудно. Според схемата за полагане на тръби е необходимо да се направят канали в дървения под с размери 20 × 20 милиметра - това е ширината и дълбочината на жлеба. Не е лесно да се направи закръгляване на каналите, които прехвърлят тръбите от един завой в друг. Но можете да се справите с това, и ако има трудности, поканете дърводелец, който ще го направи за половин час. Между другото, на нашия сайт има материали, при които всички методи за затопляне на дървения под са демонтирани.

Сега каналът трябва да бъде покрит с фолио. Този материал ще отрази топлината, която е насочена надолу към дъските. Следователно, дървото ще бъде загрято в по-малка степен, а основната топлина ще се изкачи в стаята. И още един нюанс - тръбопроводът може да излезе от жлеба в процеса на работа. За да се предотврати това, трябва да се прикрепят към таблата със специални метални плочи.

Топъл подът е готов, но сега трябва да бъде тестван, след което е възможно да се извърши по-нататъшна работа върху финала.

Електрически отопляем под

окабеляване

Електрически под

Подготвителните работи за монтажа на електрически аналог са практически същите като при бетонната основа. Отново - хидроизолация, замазка, изолация. Ако електрическата отоплителна инсталация е монтирана в мокри помещения, изолацията ще трябва да бъде покрита с друг слой хидроизолация.

Днес производителите предлагат 2 вида електрически топло подови настилки - отоплителни кабели и завършени постелки. В първия случай кабелът е дълъг проводник, който трябва да бъде положен като топлообменник. Във втория случай е филм с вече инсталиран нагревателен елемент.

Матките са много по-лесни за инсталиране. Те трябва просто да се разстилат на повърхността на пода, след което се изсипва цялото замазка. С отоплителен кабел малко по-сложен. Тук е необходимо да я определите стриктно според избраната схема. Тя може да бъде змия, кръгове и други неща. След известно разстояние кабелът е фиксиран със специални плочи към основата. Не е толкова важно - това е бетон или дърво.

Термометри за преобръщане

Завършена система

Особено внимание трябва да се обърне на инсталирането на температурни сензори и правилното свързване към променливотоковото захранване - всичко това се извършва чрез термостата. За сензорите трябва да използвате специални гофрирани маркучи, които в случай на повреда на това устройство ще ви позволят лесно да ги изведете от пода. Тоест, всичко трябва да бъде изключително просто и удобно.

Самият терморегулатор се монтира в стенен шкаф близо до пода или в ниша, специално разрязана в стената. И двата варианта се използват еднакво често.

Моля, обърнете внимание! Термостатът се свързва само ако към него са свързани 3 проводника - от температурния датчик, мрежата за променлив ток и отоплителния елемент.

И накрая - когато термостатът е свързан към всички проводници, е необходимо да се направи тест на системата, за да се определи дали всичко работи правилно.

Полезни съвети

Сейф за деца

Топло и хубаво

  • При инсталиране на електрическо подово отопление предварително определете къде ще се поставят мебели и други масивни предмети. Тези области не е необходимо да бъдат издигнати.
  • Разстоянието от елементите на електрически топъл до стените на помещението трябва да бъде най-малко 15 сантиметра.
  • Краят на гофрирания маркуч, който остава под подовата замазка, трябва да бъде добре изолиран, за да се предотврати навлизането на течния разтвор в него.
  • Ако за отопление се използва едножилен кабел, към него трябва да се свържат два края на терморегулатора. Необходимо е да се вземе предвид това обстоятелство при изготвянето на схемата за полагане. Това означава, че към терморегулатора ще бъдат свързани 4 проводника.
  • Уверете се, че клоните на кабела не са в допир и не се пресичат. Завоят на кабела не трябва да бъде по-малък от 5 сантиметра. Уверете се, че сте проверили кабела за съпротивление. Този индикатор е в продуктовия паспорт. Леко отклонение до долната страна до 10 е напълно приемливо. В пакета трябва да има гаранционна карта - напишете индекса на съпротивлението.
  • За да може електрическата подово отоплителна система да работи по-ефективно, експертите препоръчват инсталиране на алуминиево фолио върху цялата площ на пода.
  • Ако по някаква причина не може да се постави първият слой замазка, нагревателният кабел може да бъде фиксиран към метална мрежа, опъната на пода.

Заключение по темата

Разгледахме как да инсталираме топъл под - монтаж и фиксиране на системата. Това може да се направи на различни сексуални основания. Разбира се, тези процеси не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Но надеждната информация и малките умения за работа с различни инструменти ще ви помогнат да изградите самостоятелно всеки топъл под на вашия дом. Опитът определено ще дойде. Важно е да започнете, като вземете предвид всички нюанси, които бяха обсъдени. И всичко в теб ще се окаже.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Как да поставите топъл под паркет на ръцетеКак да поставите топъл под паркет на ръцете
Комфорт на вашия дом с топъл национален комфортКомфорт на вашия дом с топъл национален комфорт
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
» » Качествено монтиране на стъпалото на стъпалото
© 2021 BggeHat.com