Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси

подово отопляем под с ръце

Като източник на топлина в системата на подово отопляемия под, се използва гореща вода, циркулираща през гъвкавите тръби. С автономно отопление то идва от отоплителни котли, работещи на различни източници на енергия - природен газ, течно или твърдо гориво.

За разлика от централното отопление, за предпочитане е последният вариант. В крайна сметка, в този случай, можете независимо да регулирате температурния режим, да не се страхувате от падане на налягането, както и преждевременно или аварийно спиране на отоплението. Ако попитате как да направите подово отопляем под, трябва първо да решите дали самостоятелно да изпълните тези работи или да потърсите професионална помощ.

На устройството на топъл под от централизираната система на отоплителни курорти рядко. Тъй като това изисква много координация с организациите, които доставят топлина на апартаментите. И резултатът не винаги е положителен.

Какъв е подово отопляемият под?

Компонентите на такава отоплителна система са:

  • полимерни или метало-полимерни тръби
  • топлоизолационните материали и хидроизолацията
  • фитинги, с които се свързват отоплителните тръби, и шкафът на превключвателя, където има тръбни входове и изходи, регулатори и клапани
  • колан за амортисьори
  • Скрепителни елементи - скоби, котви, ремъци
  • термостат
  • циркулационна помпа

Разбира се, подовото отопление се състои не само от тези елементи. За всеки вариант на полагане има допълнителни устройства, компоненти и компоненти.

Има няколко начина за полагане на топъл под, но има само две основни:

  • змия - единична или двойна
  • спирала - обикновена, с черупки или с разместен център

Сравнение на система за подово отопление с радиатор

Разпределението на потоците на топъл въздух се извършва в зависимост от различните схеми. От отопляемият под, топлината се разсейва равномерно в целия обем на помещението и се втурва отдолу нагоре. В радиаторната система пространството се загрява първо в близост до батериите, то топлообменът се издига над отоплителните уреди до тавана и едва тогава започва да се разпределя в помещението.

Радиаторите загряват главно зоната близо до прозореца, стената и таванът над тях. Може да се предположи, че водата в радиаторната система трябва да бъде по-гореща, за да се справи с нейната непосредствена функция за отопление на стаята. В този смисъл има икономия на енергия и гориво за подово отопление - това е от 6 до 12 с намаление на работната температура на охлаждащата течност само с 1-2 градуса.

Освен това подовото отопление в апартамента създава:

  • усещане за по-висока температура
  • Не позволявайте прегряване на стените, които са зад радиаторите
  • намалява загубите на топлина, не отоплява обграждащите конструкции, както и радиаторите
  • Позволява Ви да регулирате температурата на водата в зависимост от вашите желания и метеорологични условия

Заслужава да се отбележи неприятната страна на подовото отопление в сравнение с радиатора. За инсталирането на системата е необходима определена височина на тавана, тъй като конструкцията на топлата подова площ е минимум 130 мм. Така че дори не си заслужава да мислиш как да подготвиш подово отопляеми подове в типичен "Хрушчов", известен с ниските си тавани. И радиаторите могат да бъдат инсталирани във всякакви помещения.

Важно! Друга отрицателна точка - в стаи, където има топъл под, обновяване с устройството на допълнителни дялове ще бъде проблематично. Това ще изисква задължително участие на специалист и най-вероятно такова "попълване" на пода трябва да бъде преработено.

Разликата между топла вода и електрически под

Подово отопление в кухнята

Монтирайте топлия под плочката

Срокът на експлоатация на водните подове е повече от 50 години, което съответства на стандартите за работа на полимерните тръби. Кабелите за електрически подове се изчисляват средно за 25 години.

Отрицателната страна на водния под може да се нарече по-дълго регулиране на температурата на охлаждащата течност. Водата се нагрява и охлажда по-дълго от електрическия кабел. Отоплителните тръби се разпределят под подовото покритие с по-голяма стъпка от кабелите, така че повърхността се нагрява по-равномерно, отколкото в електрическите системи. Освен това охлаждащата течност има различна температура на входа и изхода поради въздействието на топлина, така че преди всяка работа се препоръчва да се определи правилното място на контура на отоплителната система.

Има още един недостатък на подовете с топла вода. В системата трябва да има циркулационна помпа. И колкото повече в комините, толкова по-силно трябва да бъде. В крайна сметка в този случай ще са необходими допълнителни усилия за изпомпване на охлаждащата течност.



Не забравяйте, че с неграмотни връзки или тръби с ниско качество е възможно изтичане на течности и вследствие на това произшествия.

Начини за инсталиране на подово отопление

Системата за "топла вода" е монтирана по един от следните три начина:

  • за бетон или циментова замазка
  • върху полистиренова плоча и алуминиеви плочи с уплътняващи уплътнения
  • върху дървени трупи

Бетонни подове

За да се направи топъл под, топло ще помогне за нагряването на водата. Работата започва с полагането на полиетиленово фолио и топлоизолация (може да бъде обикновена пяна). За да се компенсира термичното разширение по стените и върху предварително маркираните разширителни фуги, се полага амортисьор. След това се поставя специална подсилваща подложка и тръбите се фиксират. Обикновено те се поставят със спирала и се фиксират към основата чрез скоби или котви на стъпки от 1 метър. Не се препоръчва тръбите да се фиксират здраво, защото при топлинно действие те могат да променят размерите си.

Подгрявайте подовете с вода от собствените си ръце

Схема на подово отопляем под

Спирална поставени така, че разстоянието между тръбите е 10-30 см и между стената и последния ред на спирала -. Най-малко 7 cm оформление След един край е свързан с тръбопровода за подаване, а другият - към колектора на възстановяване. В този случай е необходимо да се спазват нормите, които не позволяват превишаване на дължината на една верига. Тя не трябва да бъде повече от 50-100 метра. В противен случай системата ще работи с неправилна ефективност.

В една стая има една или няколко вериги, които зависят от зоната за отопление и оформлението на тръбопровода. В същото време не трябва да има тръбни връзки в една верига. На пресечните точки на отоплителните тръби с разширяващите фуги на бетонната основа се прикрепва една гофрирана тръба.

Преди да монтирате бетонна замазка, е необходимо да проверите системата на подово отопляемия под за течове, като го напълнете с вода под налягане. Препоръчително е да поканите специалист за това.

Система от полистирол

Този метод включва полагане на нагревателни тръби върху специални плочи за разпределение на топлината, изработени от алуминий. Те се поставят в жлебовете на подлежащите полистиренови плочи. Ако се интересувате от това как да направите сами топло подове, тогава този вариант на полагане е най-приемлив. Конструкцията на полистирола е достатъчно лека и относително тънка, поради което намалява натоварването на пода и е приложима в стаи с не много високи тавани.

Монтирайте плочите, като започнете от ъгъла. Те се поставят в строго съответствие с предварително изтегления план за хидроизолационния слой, без да се забравя и лентата на амортисьорите. Полистиреновият плот служи като нагревател и шумоизолация. Отгоре лежаха алуминиеви плочи, а в жлебовете с помощта на закопчалки се полагаха полимерни тръби за топъл под.

След това можете да свържете тръбопроводната система и тест за течове. Ако няма недостатъци, върху горната част се поставя изравняваща основа и се монтира подово покритие.

Воден топъл под на дървени трупи

Подпорен и пинов под

Дървени подово отопление

Тази опция е популярна при изграждането на дървени вили. Тя е разделена на два вида:

  1. Модулен, в който вече са изоставени структурните елементи от ПДЧ с пропиленови канали под тръбите, които се намират върху дървените трупи.
  2. Rack, предвиждаща полагане на алуминиеви профили за топлопроводимост и тръби за отопление на вода между ивици от определен размер, изработени от ПДЧ. Те са прикрепени към трупите с дървени винтове на стъпки от 20 см.

Отгоре системата е покрита с подложки, които абсорбират влагата, а след това се монтира подовата настилка. И всеки от тях предлага своя собствена версия на лигавицата. Например, под линолеум използват gipsovoloknistye плочи.

Какво да обмислите при избора си

За да гарантирате, че подовата отоплителна система не ви разочарова, не спестете от материалите, предназначени за нейната инсталация. Тръбите и фитингите се полагат под конструкцията на "чист" под, така че при повреда или изтичане подовата настилка трябва да се демонтира към основата.

Трислойни PP-R тръби

Характеристики на монтажа на подсилени тръби

За отопление не използвайте тръби, предназначени за захранване с хладилна или топла вода. Нагревателните тръбопроводи са обект на повишени изисквания. Те трябва да бъдат гъвкави, херметически запечатани за 100 и да имат защитен слой, който облекчава дифузията на кислорода. В една стая се препоръчва да се оформят контури, състоящи се от едно парче тръба.

Важен елемент е трипътният вентил за топъл под. Неговият избор трябва да бъде взет много отговорно. Това устройство изпълнява функцията за смесване на студения и горещия поток в една обща, за да се получи стабилна температура на водата в тръбата за отопление. Не всички клапани обаче могат да стабилизират температурата на изхода. Ето защо, преди да купите, трябва да прочетете ръководството и да се запознаете с техническите характеристики на устройството.

заключение

"Подгряващият водния под" се счита за по-ефективна система в сравнение с традиционните радиатори. Тя позволява спестяване на около 10 топлинни ресурси и гориво поради възможно намаляване на температурата на охлаждащата течност, циркулираща в тръбите. Такива системи могат да бъдат подредени не само в къщи, които са в строеж, но и по време на големи ремонти на жилища. По този начин те служат като основен или допълнителен източник на топлина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Електрически бойлер за подово отоплениеЕлектрически бойлер за подово отопление
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Оборудваме подовото отоплениеОборудваме подовото отопление
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
Терморегулатори за подово отопление, видове и връзкиТерморегулатори за подово отопление, видове и връзки
» » Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси
© 2021 BggeHat.com