Как да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкции

Топъл под в дървена къща

Напоследък има много интересни ремонтни технологии, които веднага стават повод за дискусии. Например, има мнение, че топъл подът в дървена къща е неоправдан избор на отоплителна система, която е трудно да се приложи самостоятелно. Нека разсечем всички съмнения и да видим как можете да се справите с този проблем, без да прибягвате до наемането на професионалисти.

С правилния избор на строителни материали и необходимата технология, както и с голямо желание, можете да направите топла подове в дървена къща със собствените си ръце. За целта е необходимо да видите тематични видеоклипове, да тренирате видеоклипове и да четете съответните печатни материали. Тогава ще бъде много по-лесно да се идентифицират основните етапи от работата и да се разглобяват по-подробно.

Вода или електричество?

Всички съществуващи системи на топлата под са разделени на вода и електрически. Електрическата опция не е за всеки, който я харесва. Много е трудно да се събере на дървена основа, като се използва текущо-проводяща инсталация и се свързват специални тънки подложки или отоплителен филм.

Каквото и да се каже, трудно е да се изпълни тази работа без определени професионални умения и знания. В допълнение, често има леки пътувания, а електричеството не е евтино. Следователно, особен интерес предизвиква топлата под водата, скрита под дървените подове и сглобена от тръби, през които охлаждащата течност циркулира.

Обърнете внимание! От техническа гледна точка не е трудно да се събере система на вече съществуваща дървена основа. Най-важното - в предварителния етап изберете подходящото подово покритие.

Ключови моменти на стилизиране

Не може да се пренебрегне фактът, че в основата на всякакви практически ангажименти следва да бъде задълбочено проучване на теоретичната основа. Следователно, преди да започнете да изпълнявате задачите, внимателно проучете инструкциите стъпка по стъпка и някои професионални препоръки.

Първото нещо, което трябва да направите, е да оцените базата

Полагането на топъл под на дървен под може да се извърши чрез правилно подготвяне на основата. Важно е дъските да са възможно най-близо една до друга. Следователно всички съществуващи пукнатини трябва да бъдат елиминирани чрез запълване с топлоизолационни съединения.

Ако дървената основа е станала неизползваема, по-добре е да я демонтирате незабавно. Как да се определи степента на "невъзстановими" щети? Има списък на основните "симптоми", за които трябва да се ориентирате:

  • Под дъските вятърът духа и те нямат добър печат.
  • Дървените трупи, на които се намира дървеният под, са много отдалечени. Полагане на системата на топъл под е възможно само ако разстоянието между закъсненията не надвишава 60 см.
  • Има забележима разлика в надморската височина над 5 сантиметра. Модерните довършителни материали, например паркет или ламинат, изискват цялостна подготовка на основата. Често отделните части са взаимосвързани чрез система "шпилка-бразда" или чрез метод на заключване. Те могат да щракнат на място, само ако ламелата е поставена върху плоска основа.

Игнорирането на такива нюанси не си струва - ще струва повече. Специалистите препоръчват в този случай подът да се разглобява и след това да действа по свое усмотрение - или да постави топъл под на бетонна основа или да събере отново дървената настилка.

Цимент-пясък подова настилка в дървена къща - доста сложен технологичен процес. В края на краищата, първо трябва да изпълнявате трудоемка работа, а след това изчакайте месец, когато основата ще изсъхне добре. За повторно сглобяване на дървените настилки е много по-изгодно. Нека това дори струва малко повече от замазката, но ще спести много време за полагане на топъл под.

Вторият е да изолирате предварително

Затопляне на дървена основа

Подмяна на подове в дървена къща

Подготовката на дървената основа трябва да вземе под внимание всички горепосочени точки и да се опита да ги отстрани. Ако разстоянието между закъсненията е повече от 60 см, добавете нови. Веднага изтрийте основата. За да направите това, от дъното до дървения шперплат или старите дъски, покрийте ги с парна бариера или водоустойчив филм и поставете слой изолация в нишите, които са оформени. Могат да бъдат рогозки от минерална или базалтова вълна с дебелина най-малко 10 мм. Отново нагоре с мембрана за бариери срещу пара.

Обърнете внимание! Експертите не препоръчват използването на полиетиленово фолио на този етап. Това неизбежно ще провокира образуването на кондензат, който постоянно ще напоява нагревателя.

Третият е да сложите плочката

На върха на изолираната основа трябва да затворите подовата плочка, върху която са поставени преди това канали за полагане на гъвкави тръби. Размерът на всеки канал е не по-малък от 20 × 20 мм, а в краищата на дъските трябва да има заоблени канали - те ще настанят завоите на багажника.

Това завършва подготвителната работа и започва инсталирането на тръбопровода.

Четвърта тръба

В надлъжните жлебове се поставят фолийни ролки, а върху тях се поставя тръба с диаметър не повече от 16 мм. На тръбите фолиото отново се нанася и ръбовете му се изстрелват надеждно с помощта на конструктивен телбод за дървена дъска.

Обърнете внимание! Заоблените секции на тръбата трябва допълнително да бъдат подсилени с метални пластини, които са закрепени към дървената основа в напречно положение спрямо жлебовете. Тази операция ще предотврати изхвърлянето на тръбата от дървените дупки.

Петият е да свържете тръбопровода към отоплителната система

Свързване на тръбопровода към отоплителната система

Система от подовата топла вода

Свързването на тръбопровода с отоплителната система е най-важният етап от работата. Не е нужно да се "притеснявате" за това и да избирате сложни схеми за връзка. Съществуват доста прости опции - например чрез използване на смесителни възли или система от колектори. Изберете нещо, което можете сами да разберете.

Обърнете внимание! След свързването е важно да се провери добре работата на топъл под, да се направи тест под налягане, който позволява откриването на течове или повреда на тръбопровода. Не можете да пропуснете този етап. В края на краищата трябва да сте сигурни, че няма да има изненади в бъдеще. Препоръчително е да се правят тестове в продължение на няколко дни, като се използват различни режими на натиск на охлаждащата течност и само след това се пристъпва към подовата настилка на покритието.

Последната стъпка е да покриете подовата настилка

Описанието на подовата настилка е обект на отделна статия. В края на краищата, има продажба на широка гама от материали, като всяка от тях има своя собствена техника за редактиране.

Забелязваме само едно важно обстоятелство. Всеки материал има своя топлопроводимост. Например, тя е много по-ниска в дървото, отколкото керамичните или порцеланови плочки. Невъзможно е да се контролират режимите на отопление. Ето защо, преди да събирате системата на топъл под на дървени греди, трябва внимателно да изчислите колко топлина ще дойде от вече събраните подови настилки.

Обобщение по темата

Сега знаете как да направите топъл под в дървена къща. Вие сте убедени, че можете да монтирате подово отопляем под на дървена основа. И този метод на инсталиране ви позволява да спестите време за монтаж на отоплителната система и няма нужда да направите циментово-пясъчна замазка, което значително усложнява задачата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подгряване на пода най-популярните начиниПодгряване на пода най-популярните начини
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Отопление на дървена къщаОтопление на дървена къща
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Поставяме електрическия под плочката за подробни инструкции за монтажПоставяме електрическия под плочката за подробни инструкции за монтаж
Как да направите пода на балкона топли подробни инструкцииКак да направите пода на балкона топли подробни инструкции
Как да изберем подово отопление в дървена къща?Как да изберем подово отопление в дървена къща?
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Топъл под в дървена къщаТопъл под в дървена къща
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
» » Как да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкции
© 2021 BggeHat.com