Отопление на дървена къща

Тази статия описва характеристиките на отоплителната система в дървена къща. И също така описва предимствата и недостатъците на всяка от отоплителните системи, използвани в дървени къщи.

Отопление на дървена къща


Фигура 1: Отопление на дървена къща


Както знаете, дървените къщи са изключително екологични. Но често отоплителната система в тях не е перфектна. Особено може да се отдаде на придобитите двуетажни къщи и вили. Отопление дървена къща в такива случаи често се извършва под старите гравитационни системи, които са несъвършени и могат напълно да се нагряват само определена част на стаята, и ние не трябва да забравяме за имотите, притежавани от дървен материал. Ето защо е необходимо да се приближава устройството на отоплителната система в такава къща много отговорно. (Виж също: Как да използвате ефективно котел за отопление?)

Характеристики на отоплителното тяло в дървена къща


Технологията на изграждане на дървени къщи не се е променила през годините, поради което изграждането на отоплителна система в такива къщи играе много важна роля. Както знаете, всяка къща, изработена от дърво, поради постепенното изсушаване на трупи, причинява свиване. В това отношение при проектирането на отоплителни системи е необходимо да се осигурят компенсатори за всички ремаркета, както и да се използват "плъзгащи" крепежни елементи.

При полагане на скрити хоризонтални тръби проблемът може да бъде преминаването на таванни и подови греди, а отвореното уплътнение няма да изглежда естетически приятно и невинаги е подходящо. В този случай е необходимо да се съгласуват с дизайнерите възможността за създаване на технологични отвори, без да се нарушава товароносимостта на такива припокривания.

"Това е важно!"

Направете отоплението на дървена къща със собствените си ръце, не забравяйте, че дървото има свойството да "крекира" под влиянието на високи температури, така че е необходимо да се извърши цялостна топлоизолация на всички тръбопроводи. И топлоизолацията на тръбите за студена вода ще предпази дървото от навлажняване в резултат на образуването на кондензат от тях. (Виж също: Изисквания за съхранение на дизелово гориво и газ)

Комин от неръждаема стомана


Фигура 2: Комин от неръждаема стомана.


Необходимо е също така да се знае, че тръбите на канализационната система, чийто диаметър трябва да бъде 110 mm, трябва да бъдат поставени под наклон. И за компенсиране на свиването по време на монтажа на ремъци, се използват специални "ремонтни" прикачни устройства.

Също така е много отговорно да се доближи до устройството на комина. Най-добре е той да стои на самоносеща основа и няма да бъде обвързан със стени, покриви и тавани. Тя е изградена главно от тухли, с вътрешна облицовка от неръждаема стомана с единични стени. Тъй като тухла има свойството да овлажнява с образуването на кондензат, е необходимо да се използва такава вложка, но също така е възможно да се покрие вътрешната повърхност на комина със специален състав.

Друга възможност е да се използва комин от неръждаема стомана, в противен случай се нарича "сандвич", но при избора е необходимо да се обръща внимание на производителя, както и на технологичните решения, предлагани за компенсиране на свиването. (Виж също: Дизелови котли за отопление)

Отоплението на селска къща или дървена къща може да се направи по няколко начина. Най-често срещаните от тях са въздушни, водни или електрически отоплителни системи.

Използване на въздушно отопление


Руска печка




Фигура 3: Руска печка.


Най-честият пример за това отопление е руската печка. Въздухът, който се отоплява от него, прониква във всички помещения и по този начин отоплява къщата. Този метод има много предимства. Горивото за него се използва доста евтино и екологосъобразно, а въглеродният оксид и въглеродният диоксид, които се образуват в резултат на изгарянето, се вкарват в комина. Също така руската фурна може да се използва за готвене и затопляне на храна. И ако то е правилно топено, помещението ще бъде топло за дълго време.

Но има много недостатъци в този метод. Първо, за пещта, за предпочитане в центъра на къщата, е необходимо много пространство за максимално нагряване. Също така има голяма инерция, т.е. ако е необходимо, да се затопли една стая, пещта ще трябва да се стопи, точно както за отопление на цялата площ на къщата. (Виж също: Фурна за дома)

Също така, фурната трябва да бъде правилно нагъната и след това да изисква периодична поддръжка, като например почистване на комина. И специалистите в тази област трудно могат да се намерят днес.

Има и печка за отопление на дървена къща с принудително течение. Но това ще бъде доста скъпо и намирането на стая, която може да бъде нагрята по този начин, може да причини дискомфорт за дълго време.

Използване на система за отопление на водата


Същността на този метод е, че след нагряване охлаждащата течност преминава през нагревателните тръби и пренася топлината в помещението. Пример за такава система е инсталиран в къщата бойлер, който загрява водата. След това водата влиза в стаите чрез тръби в помещенията, в които се монтират нагревателни батерии, през които течността отделя топлина и се връща обратно в котела, след което процесът се повтаря. (Виж също: Карта на сайта)

Такава отоплителна система е проста и надеждна. Проблемът може да стане само спиране от източници на комунални услуги на използвано гориво и след това да зависи от тези услуги. Освен това водата има добра топлинна мощност и чрез устройството на такава система е възможно да се затопли абсолютно всяка част от помещението.

Подгряване на подове


Фигура 4: Подгряване на подовете.


Отоплителните къщи и дървените къщи по този начин са много икономични. И има възможност за инсталиране на "топла" подове, на базата на топла вода. Също така, стайната температура може лесно да се коригира с помощта на кранове, което ви позволява значително да намалите разходите.

Разполага с тази система, разбира се, и редица недостатъци. Първоначално работата по инсталирането на такава система е доста трудоемка и изисква голям брой строителни работи. Също така системата трябва да работи непрекъснато, за непрекъснато нагряване на помещението. И през студения сезон водата в тръбите може да замръзне, което може да доведе до разкъсване на тръбите.

"Това е важно!"

Охлаждащата течност в тази система не е непременно вода. Най-оптималните за днешните видове гориво са природен газ и дизелово гориво.

Използване на електрическо отопление


Отоплението на дървена къща с електричество е най-простата, но много скъпа в употреба. Когато го използвате, трябва да инсталирате нагреватели, можете да инсталирате допълнителна вентилация или електрическа подово отопление.

Електрически конвектор


Фигура 5: Електрически конвектор


Правилната работа на системата зависи основно от работата на котела. Процесът на нейната работа се състои в превръщането на електрическата енергия в топлинна енергия. Това се извършва чрез нагряване на топлоносителите, които чрез отопление в отоплителната система осигуряват отопление на къщата. Работата на котела се контролира от управляващия блок. Във всяка от стаите, когато се използва такава система, необходимата температура се поддържа лесно.

Единственият, но може би най-тежък недостатък е високата цена на електроенергията. Също така, при проектирането на системата е необходимо да се вземе предвид допустимото натоварване, което местните електрически мрежи могат да поемат. За да получите независимост от електрическите мрежи, можете да използвате собствен генератор. Но в този случай е необходимо да се реши проблемът с местоположението му, като се вземат предвид изискванията за безопасност.

"Изводът!"

Подходът към избора на отоплителната система на къща от дърво е необходим въз основа на местоположението на къщата и нейната близост до основните мрежи. И също така и от компетентна оценка на вашия бюджет, която трябва да включва не само разходите за инсталиране на отоплителна техника, но и да вземе предвид приблизителната цена на услугите за по-нататъшната работа на отоплителната система. И когато инсталирате системата, не трябва да забравяте свойствата на дървото, които трябва да се вземат предвид, за да се избегнат допълнителни проблеми.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление в дървена къщаОтопление в дървена къща
Монтаж на системи за самозатоплянеМонтаж на системи за самозатопляне
Фурна за отопление на частна къщаФурна за отопление на частна къща
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
Отоплителни кръгове и чертежиОтоплителни кръгове и чертежи
Отопление на къща в жилищен блокОтопление на къща в жилищен блок
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
» » Отопление на дървена къща
© 2021 BggeHat.com