Ние разглобяваме устройството на подови настилки и технологии за тяхното изграждане

Подреждане на подове

За правилното провеждане на подовете на устройството трябва първо да определите видовете и материалите, които се използват за това. И трябва да се направи на етапа на проектиране.

В многофамилни жилищни сгради няма проблеми с избора на сексуална база - тук като стоманобетонна плоча. Такъв етаж е надежден, издръжлив и периодът на експлоатация е почти неограничен. Но качеството на повърхността му е много желателно. Така че, независимо дали го желаете или не, плочата трябва да бъде завършена. И най-напред се отнася до равномерността на повърхността му.

Как правилно да изравнявате плочата

Подравняване на пода

Как да подготвите сами подовете

Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете ставите между плочите, пукнатините, чиповете и гърчовете. За да изпълните тези операции, ще се изисква всяко решение, базирано на цимент. Можете да направите готови сухи смеси, които се използват за изливане на циментова замазка.

Запечатайте всички дефекти и изчакайте известно време, за да позволите на разтвора да изсъхне, след което затворете подовата повърхност с парна бариера. Няма проблеми при неговия избор, но не трябва да купувате скъпи продукти. Конвенционалният полиетиленов филм ще се справи перфектно с проблема с проникването на мокри пари от долните етажи. Само е необходимо да се вземат предвид някои нюанси, които ще повлияят върху качеството на резултата:

  1. Полиетиленовият филм трябва да има дебелина най-малко 200 микрона.
  2. Тя трябва да бъде запечатана един спрямо друг.
  3. Краищата на лентите се закрепват заедно с конструктивна лента.
  4. Полагане трябва да се извърши по такъв начин, че краищата на материалите за бариери срещу пара да лежат по стените, покривайки ги с десет сантиметров слой.

Ако смятате, че един слой от полиетиленов филм е малък, го поставете в 2 или 3 слоя, но е по-добре, че ивиците са перпендикулярни една на друга.

Затова защитихте пода от влага, проникваща от долните етажи. Защо това е необходимо? Факт е, че изолацията, поставена на бариерата на парите или по-скоро на някои от нейните видове, бързо губи свойствата си под въздействието на влажността. Полиетиленово фолио - това е един вид защитен слой.

Следващият етап е затоплянето на пода. За да направите това, можете да използвате различни топлоизолационни материали от най-прости и традиционни до модерни нововъведения, които са огромни на пазара. Вярно е, че новите продукти имат висока цена, но също така се характеризират с отлично качество.

Какво да изберете, ако искате да спасите на този етап от работата? Изборът е чудесен дори и сред бюджетните варианти - например глина, минерална вата, пяна и нейния подвид. Всичко това е евтино, но отговаря на нормите и изискванията на настоящето. Само всеки нагревател има собствена технология за набиване. Например пластмасова пяна може да бъде поставена върху хидроизолационна плоча на няколко слоя с отместване. Няма други процедури тук.

С минерална вата и разширена глина всичко е различно. Те ще трябва да инсталират кашон от метални водачи. Последните се прикрепят към основата и между тях заспиват или нанасят нагревател. Важен критерий - горният край на профила е границата на дебелината на слоя топлоизолация. Но сега трябва отново да затворите всички слоеве от хидроизолационен материал. Тук е подходящ същия филм или друг материал. Остава да поставите армиращата мрежа и да напълните циментовата замазка. На това можем да предположим, че основата на бетона е приведена в нормите.

Видове замазки за бетонен под

Що се отнася до замазките за построения по този начин етаж, днес има три варианта:

  1. Обикновена циментова замазка, която трябва да се приготви със собствените си ръце. Тук, в съотношение 1: 3, цимент и пясък се смесват и всичко това се излива с вода, докато се получи хомогенна маса, в консистенция, подобна на заквасена сметана.
  2. Използване на готови сухи смеси, които се предлагат в търговията на дребно с хартиени торби. В този случай стадиите на подготовка са намалени. Сместа просто се смесва с вода, съгласно инструкциите, дадени от производителя. Този вариант се различава от първия, тъй като пропорциите на компонентите са идеални. В крайна сметка продуктът преминава строг контрол във фабриката, така че не е нужно да се притеснявате за качеството му. Необходимо е само стриктно да се следва процесът на смесване.
  3. Самонивелиращи се подове. Това е най-добрият вариант за днес. Няма да имаме всички предимства на този тип замазка, но само отбелязваме, че с помощта на такъв материал е възможно да се постигне равен и почти гладък под. Вярно е, че за цената това е най-скъпата опция.

Как да се изгради конкретен етаж в частна къща

Назъбено устройство 7 см

Бетонният под в къщата

Най-често се полагат конкретни подове в частни къщи на земята. Това напълно липсва в мазето. Как се осъществява тази технология?

Първо, горната част на почвата се отстранява. Обикновено това е почвата, в която има много корени на растения и различни органични наслоявания. Това означава, че това е хлабава и мека глинена могила. Разбира се, всичко това може да бъде помрачено, но опитни майстори се опитват да се отърват от него. Освен това дълбочината на разкопките няма да бъде толкова голяма - максимум 25-30 сантиметра, т.е. почти дължината на байонетния щик. Тази работа не е тежка и ще отнеме малко време, но качеството на сексуалната база ще се подобри значително.

Така че ямата е готова и можете да започнете нейното оборудване. Преди всичко трябва да изградите възглавница. Обикновено за тази цел се използва груб пясък и чакъл или чакъл. Ямата се излива в два отделни слоя - първият ще бъде пясъчен, ще бъде подложен на напояване, ще се напои изобилно, а вторият - от развалините на средната фракция.



Следващият слой е хидроизолация. Изборът на материали тук е огромен, но експертите препоръчват използването на хидроизолация, основаваща се на битум. Например покривен филц или покривен филц. Можете да вземете горещия битум сам, но с него много шумно, така че изберете рубеоид. Поставете я върху цялата площ на изкопните ивици, които се припокриват. Ако нещо не ви харесва, можете да използвате дизайн от няколко слоя.

И сега строителството трябва да бъде изолирано, тъй като всяка загуба на топлина ще бъде отразена в портфейла. Процесът на изолация и използваните нагреватели е евтино удоволствие, освен това те ще ви спестят достатъчно количество през целия живот на пода. Как да поставите топлоизолационни материали и как да направите замазка, вече казахме по-горе.

Дървен под в частна къща

Някой може да мисли, че устройството за подова настилка от дърво е по-трудно и по-скъпо. Ето как да изглеждате. Нека анализираме две възможности и да определим какво е по-лесно. Но веднага правим резервация, че дървените подове са основата на дъските. Това означава, че ще разгледаме дъската.

Така че има два начина - върху лампите и върху колоните. Варианти на изпълнение структури Заготовка на проекти различни един от друг, че в първия случай са за подкрепа на дървени греди, а втората - опорните стълбове, изработени от различни твърди материали, като тухли, камък, бетон и др.

Вариант на лагерни лъчи

Дървен под на неравномерни барове

Подреждане на пода върху дървени трупи

Защо е първата опция, наречена по този начин? Факт е, че като основа се използват греди, които се вписват в мазето на мазето. Това означава, че в този случай е мазето и, съответно, фондацията ще носи всички товари. Като носещи греди се използват обикновено трупи или трупи с голямо напречно сечение. Под тях се полага хидроизолационен материал върху основата, а отгоре се монтират изоставанията. Самите греди практически не се изравняват, защото всичко това е по-лесно да се направи изоставена конструкция.

Днес специално внимание се отделя на изолацията на дървени подове. Независимо дали ви харесва или не, но дъските в крайна сметка ще се деформират, което означава, че ще има празнини между тях. Това в крайна сметка води до факта, че през пода топлина ще напусне стаята. Ето защо е необходимо да изолирате дървените подове.

Как да го направя така? Няма да разгледаме подробностите за процеса, а просто да посочим някои неща:

  1. В идеалния случай под труповете трябва да запълнете грубия под с дъски или парчета шперплат.
  2. Поставете хидроизолационен материал по междусистемното пространство.
  3. Поставете или покрийте нагревателя, като приемете, че горните краища на изоставането са границата за дебелината на слоя.
  4. Поставете и прикрепете към лагера още един водоустойчив слой.
  5. Да се ​​поставят дъските.

Изглежда, че процесът не е толкова сложен, но изисква известни познания и опит в провеждането на такива операции. Сега нека се обърнем към втория метод - на стълбовете.

Чрез референтни колони

Каква е същността на тази технология? Тук, цялото натоварване върху себе си е взето от стълбовете, които са изработени от силни материали. Височината на колоните се определя от нивото на монтиране на трупите, но техният брой зависи от броя на изоставанията и разстоянието между тях. Последният индикатор е в обхвата 50-60 сантиметра. Разстоянието между опорите по време на закъснението трябва да е същото.

Има няколко важни точки:

  • задължително хидроизолация между лагерите и опорните колони
  • изравняване на изоставанията в една хоризонтална равнина
  • обработка на дървена конструкция с антисептици и забавители на пожар

Всички останали операции са идентични с описаните в предишния раздел.

Една важна точка засяга земята под опорите. Разбирате, че цялата площ под земята е претрупана и готова да няма смисъл, но местата, където ще бъдат инсталирани полюсите, ще трябва да бъдат уплътнени. Това означава, че почвата е уплътнена, слой от пясък или чакъл се натрупва под всяка опора, след което е възможно да се изградят колони.

Как да поставите дъската правилно

ProTok Floor Device

Полагане на дървения под

Нека да определим важните моменти от този етап:

  1. В далечния ъгъл от входа се полага първият плот. Тя трябва да бъде успоредна на стената при разстояние до не повече от 10 милиметра. Първо, това ще бъде един вид вентилация. И, второ, дървесина - дишащ материал, който под влияние на различни температури и влажност ще промени непременно своя размер. Така че това е един вид компенсаторна разлика. Платката се монтира от гребена отстрани на стената, а от другата страна закрепването се извършва в жлеба чрез самонарезни винтове.
  2. Сега трябва да подготвите плоска дървена релса. Той инсталирате от първата дъска на разстояние от 5-6 сантиметра и се прикрепя към закъсненията.
  3. Поставете второто дъно за пода между първия и персонала.
  4. Между втория елемент и гребената равномерно по цялата дължина задвижване в предварително подготвени дървени клинове. С тяхна помощ можете да натиснете плътно втората дъска към първата.
  5. Монтирайте втората плочка за подова настилка с помощта на винтове през жлеба.

След това процесът продължава върху една и съща схема без никакви промени и допълнения, докато подът не бъде напълно затворен.

Заключение по темата

Както можете да видите, устройството на половете не е толкова просто. Колко да подготвяш материали! И нюансите трябва да знаят много. Но обратно към въпроса какво е по-лесно да се направи - бетон или дървен под. Невъзможно е да се отговори недвусмислено, защото това са две напълно различни технологии, при които се използват различни строителни материали. Важно е да знаете, че по тези два начина няколко идентични стъпки са хидроизолация и затопляне. Във всички останали отношения това са напълно различни подходи към устройството на половете.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изравняващо съединение за подови настилкиИзравняващо съединение за подови настилки
Как да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начиниКак да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начини
Изливане на пода със собствените си ръцеИзливане на пода със собствените си ръце
Устройството за циментово подово покритие стъпка по стъпкаУстройството за циментово подово покритие стъпка по стъпка
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Как да запълните подовете в апартамента самиКак да запълните подовете в апартамента сами
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
Как да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазкаКак да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазка
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
» » Ние разглобяваме устройството на подови настилки и технологии за тяхното изграждане
© 2021 BggeHat.com