Изравняващо съединение за подови настилки

За устройството на надежден под е необходима силна, възможно най-равноправна основа. За тези цели се използва изравняваща подова смес, която прави възможно създаването на идеална повърхност за всяко модерно покритие. Такива смеси имат много предимства в сравнение с класическата замазка, поради което те все повече се използват не само от професионални строители, но и от майстори на дома.

Изравняващо съединение за подови настилки

Изравняващо съединение за подови настилки

Предимства на подовите летви

Бръснач за Vetonit 5700

Бръснач за Vetonit 5700

Бръснач за Vetonit 5700

Бръснач за Vetonit 5700

Предимствата на изравняващите смеси включват:

  • повишена якост до механично действие;
  • ниска абразия;
  • бързо изсъхване;
  • без вредни емисии;
  • висока адхезия;
  • трайност;
  • простота на полагане;
  • липса на свиване и пукнатини.

След изсушаване на пълнежния слой и полагането на подовата настилка не се изисква допълнителна поддръжка. При правилна подготовка на основата и спазване на технологията за пълнене не е нужно да подменяте или ремонтирате пода много дълго време.

След сушене на пълнежния слой и полагането на подовата настилка не се изисква допълнителна грижа за почвата

След сушене на пълнежния слой и полагането на подовата настилка не се изисква допълнителна грижа за почвата

Видове смеси и техния състав

Смесите за изравняване се разделят на видовете в зависимост от предназначението, компонентите, метода на приложение, времето за сушене:

  • изравняващи и самонивелиращи се съединения;
  • бърз;
  • основно и завършване;
  • гипс и цимент.
Саморазливни подови смеси

Саморазливни подови смеси

Изравняващи съединения

Тези смеси имат вискозна консистенция, така че са изравнени с широка шпатула или правило. Те са предназначени за подготовка на основи с големи неравности, с максимална дебелина на слоя 100 mm. Основата за такива съединения обикновено се основава на бетонни тавани и цименто-пясъчна замазка, по-рядко - дървени подове.

Изравняващи съединения

Изравняващи съединения

Самонивелиращи се съединения

Този тип смес се характеризира с висока течливост и пластичност, при изливане лесно преминават във всички вдлъбнатини, бързо се разпространяват по повърхността, почти не изискват ръчно изравняване. В зависимост от предназначението на сместа, дебелината на слоя може да варира от 3 до 60 mm. Изсушете такива съединения по-бързо: 4-5 часа след изливане на пода можете да ходите, и след 5-10 дни, за да поставите довършителни етаж.

Светли самоизравняващи се самонивелиращи се смеси

Светли самоизравняващи се самонивелиращи се смеси

Бързосъхнещи съединения

Бързосъхнещите смеси за изравняване дават възможност за извършване на ремонти в най-кратки срокове. С дебелина на слоя 10 мм, сместа изсъхва след 3 часа, а подът може да се полага в рамките на един ден. Бетонът, циментовата замазка, дървесината, предварително приготвени и обработени с грунд са подходящи като основа.

Бързосъхнещи смеси за изравняване на подове

Бързосъхнещи смеси за изравняване на подове

Основни смеси

Смесите за основния слой имат в състава на пълнители с едра фракция, поради което не могат да образуват идеално гладка повърхност. Но те перфектно подравняват най-сложните основи, могат да се излеят от слой от 5 мм, имат повишена здравина. Основният слой на такава смес не може да се използва без покритие, тъй като повърхността му образува много прах при механични натоварвания, абсорбира вода, масла и други видове течности.

Груб нападател

Груб нападател

Смеси за довършителни работи

Завършващите саморазливни смеси след изливане от перфектно гладки повърхности, които имат висока якост. Освен това такива подове могат да бъдат много декоративни, така че не е необходимо допълнително покритие. Завършете сместа се излива в достатъчно тънък слой, което означава, че основата не трябва да има забележими дефекти.

Довършителни стъпала

Довършителни стъпала

Finishpol. характеристики на

Finishpol. характеристики на

Състави на основата на гипс

Нивелиращите гипсови смеси позволяват да се образува замазка с дебелина до 100 мм и следователно да е подходяща дори за най-неравномерните основи. Единственото условие - стаята не трябва да е мокра, в противен случай подът ще се влажни. Поради това, смеси от гипс не се използват за замазка в бани и в кухнята.

Подът на гипсокартон Bergauf Praktik е 30 кг.

Подът на гипсокартон Bergauf Praktik е 30 кг.

Циментови композиции

Циментовите дилъри се считат за най-разпространени. Те са подходящи за всяка стая, имат голяма здравина, издръжлив. Препоръчителната дебелина на слоя е до 50 мм, като замазката допълнително се подсилва с решетка. Можете сами да направите тази смес, като смесвате цимент M400 с чист пресяван пясък в съотношение 1: 3 и разреждате с вода в пастообразно състояние.

Циментна циментова самозалепваща се ФОРМАН №70, 25 кг

Циментна циментова самозалепваща се ФОРМАН №70, 25 кг

Състав на изравнителните съединения



Основният компонент за свързване на лелелерите е цимент или гипс. Като пълнител, производителите добавят фино смлян варовик, както и кварцов пясък. Освен това към формулировката се добавят пластификатори, синтетични подсилващи влакна и други химически модификатори. В зависимост от състава, смесите са течни, имат различни времена на сушене, якост на натиск, плътност.

За да изберете подходящо изравняващо устройство за пода, трябва да оцените състоянието на черна основа, условията в стаята, да определите вида на покритието. Много означава финансовата страна, тъй като цената на изравняващите смеси е достатъчно висока. Колкото повече нередности на място, толкова по-голямо е нивото на равновесие и следователно ремонтът ще бъде по-скъп. Освен това, трябва да вземете предвид фактора време, защото циментовата замазка изсъхва за около месец, а бързосъхнещата смес ще ви позволи да завършите работата си след няколко дни.

Отделно, обръщайте внимание на датата на изтичане, тъй като при изтичането му качеството на еквалайзера значително намалява. Не купувайте материали, ако опаковката не посочва датата на изтичане на срока на годност, състава или инструкциите за готвене. Също така, не взимайте сместа в повредени опаковки или с размити размазани етикети.

Наименование Област на приложениеМинилна основаДължина на дебелинатаПрехване на кг / м2 Време за сушенеКост
Настилка за пода, 25 кгПредварително изравняване на повърхносттаБетон, цимент-пясъчна основа10-50 мм2024 часа128 рубли / пакет.
Смес саморазливна универсална Ceresit CN 175/20Производство на замазки, ремонт на дефекти в пода, подравняване на подложката за подови настилкиБетон, гипс, цимент-пясъчни основи60 мм1672 часа340 рубли / пакет.
Настилка за подови настилки BOLARS Base, 25 kgИзравняване на основата за покритиетоБетон, циментова замазка10-100 мм1824 часа217 рубли / пакет.
Vetonit 3000 краен пълнежен течен под, 25 кгЗавършване на подаБетон, цимент-пясъкДо 5 мм1.54 часа622 рубли / пакет.
Самонивелиращ се самонивелиращ се под, GLIMS-S-ниво, 20 кгЗавършване на подаБетонови, гипсови замазки, основни лепила2-30 мм3 кг (дебелина на слоя 2 мм)24 часа478 рубли / пакет.
Попълване на пода Perfekta Multilayer, 20 кгОсновно изравняване на повърхносттаБетон, цимент, гипсови субстрати2-200 мм14 (дебелина на слоя 10 мм)2-3 часа312 течност / об.

Технология за подравняване на пода

Технология на изравняване на подове. Схемата

Технология на изравняване на подове. Схемата

За да използвате ефективно изравняващата смес, трябва да знаете как правилно да подготвите грубия под, да замените и да приложите работното решение. Всеки процес има свои собствени нюанси, а дори и опитни майстори понякога имат грешки. Така че, ние изучаваме тънкостите на подравняването на основата под довършителния етаж.

Подготовка на основата от бетон

Стъпка 1. Всички елементи се изваждат от стаята, первазите и капакът се отстраняват. Старата замазка се отстранява само ако бетонът е силно повреден.

Подготовка на пода за изравняване

Подготовка на пода за изравняване

Стъпка 2. Почиствайте ексфолираните области, разширявайте пукнатините, удряйте силно изпъкналите хълмове с перфоратора. Ако разликата във височината е по-голяма от максималната дебелина на изравняващия слой, жлебовете и пукнатините се запълват отделно с полимер или циментов пълнеж и се изчаква пълното му изсушаване.

Видео - Уплътняване на фрактури

Стъпка 3. Определете най-високата точка на пода и използвайте габарит, за да маркирате линията за запълване по стените. Имайте предвид, че слоят на сместа над най-високата точка не трябва да е по-тънък от минималния, в противен случай пукнатините се появяват след изсушаване.

Стъпка 4. Основата е покрита със слой грунд, изчакайте, докато подът изсъхне и отново се грундира. Средно, първият слой изсъхва около 4 часа.

Грундът се нанася с ролка

Грундът се нанася с ролка

Стъпка 5. За основен слой с малка дебелина на пода се полага подсилваща мрежа и ако мрежата не плава нагоре, тя се фиксира със силикон. Под решетката е необходимо да се поставят тънки парчета от пластмаса, след което подсилващият слой ще се намира вътре в нивелиращия слой, което ще осигури допълнителна здравина. Ако течният разтвор не се простира извън прага на помещението, трябва да инсталирате ограничителите от релсите и да ги нанесете с гипсов разтвор.

Видео - За кабелите, монтаж на окото и тайните на пълнене на течни подове

Подготовка на дървения под

Трайният дървен под с малки деформации може да бъде изравнен чрез изливане. За да направите това, отстранете первазите, изтрийте старата боя, отстранете петна от масла с разтворител, запушете изпъкналите нокти. На мястото на первазите са поставени тънки плочи, така че в пролуките между пода и стената да не се изравнява сместа. Всички пукнатини, както и връзките между пода и дъските, трябва да бъдат запечатани с мазилка върху дърво. След това плочите се смилат и покриват с хидроизолационен материал.

Дъбова хидроизолация на дървен под с фолио

Дъбова хидроизолация на дървен под с фолио

Подготовка и пълнене на изравняващото устройство

Подготовка и пълнене на изравняващото устройство

Подготовка и пълнене на изравняващото устройство

Независимо от вида, всички rovniteli месят по същия начин: сухи компоненти се пълнят в контейнера с вода и бързо се смесват с мощна сеялка с дюза или строителна миксер. Когато масата придобие еднаква структура, тя остана сама за 2-3 минути, след което отново се размеси. След това сместа трябва да се приложи за известно време, докато започне полимеризацията. Времето за изливане за всеки еквалайзер е различно и трябва да се посочи в инструкциите на опаковката.

Условия за приготвяне на сместа

  1. При месене и наливане на разтвор температурата в помещението трябва да бъде от + 10 ° С до + 25 ° С.
  2. Температурата на водата не е по-ниска от +10 С.
  3. Влажността на въздуха не надвишава 80.
  4. В стаята трябва да има затворени прозорци и врати, за да се предотврати появата на течения.
  5. Не включвайте отоплителните акумулатори, докато подът не изсъхне.

Ако помещението е голямо, разтворът се смесва на партиди и се напълва с тесни паралелни ленти. Интервалът между изливането на съседни площи не трябва да надвишава 10 минути. Тъй като е много трудно да управлявате всички процеси сами по това време, ще ви е необходим помощник.

Запълване на изравняващото съединение

Запълване на изравняващото съединение

Запълване на изравняващото съединение

В малка стая сместа се излива в центъра на пода и ракелът се изравнява. В стаята със стандартни размери първата част от разтвора се излива в един от най-отдалечените ъгли и се простира върху стената в плоска ивица. След изравняване, вдигнете иглена ролка и я претъркайте върху обработваната повърхност, като изхвърлите излишния въздух от нанесения слой. Дължината на иглите върху ролката трябва задължително да съответства на дебелината на слоя, в противен случай качеството на пълнежа ще намалее. По време на този процес можете да ходите на повърхността само в специални обувки - боядисани шевове, които не оставят следи.

Напълненото покритие трябва да се валцува с ролка

Напълненото покритие трябва да се валцува с ролка

След като бъде излята следващата част от пода, границата между слоевете се изравнява особено внимателно, тъй като удебеляването на изравняващия елемент може да доведе до удебеляване. Обърнете внимание, че капките на разтвора не попадат върху вече захваната повърхност, за да ги премахнете и да не оставяте никакви следи. Когато цялата повърхност е наводнена, подът е покрит с филм, вратите са плътно затворени и нивелиращият слой се оставя да изсъхне добре.

Прилагането на самонивелиращи се смеси се извършва с една и съща технология, но не е нужно да изравнявате хоросан с шпатула - той се разпространява на пода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бързосъхнеща подова настилкаБързосъхнеща подова настилка
Как да направите подова настилкаКак да направите подова настилка
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Самонивелиращ се самонивелиращ се подСамонивелиращ се самонивелиращ се под
Бързо втвърдяващ се подБързо втвърдяващ се под
Как да изберем лепило за плочкиКак да изберем лепило за плочки
Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…
Ние правим пода перфектно плоска изравняваща смес за подаНие правим пода перфектно плоска изравняваща смес за пода
Ноу-хау на нашето времеНоу-хау на нашето време
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
» » Изравняващо съединение за подови настилки
© 2021 BggeHat.com