Как да направите подова настилка

Настилката е слой между бетонния под на пода и горния му капак. Необходимо е за висококачествено подравняване на пода. Трайността на резултата от работата зависи от замазката. Монтажът на замазката е необходим, независимо от вида на използваното покритие: паркет, плочки, линолеум, ламинат, килим и т.н.

Как да направите подова настилка

Как да направите подова настилка

Видове замазки

Съгласно производствения метод

  1. Wet. Това е смес от цимент и пясък. Също така се продава специален сух състав - той се прави на циментова основа или с гипс. Тя се излива и повърхността е напълно изравнена. Ако за замазката се използва цимент или пясък, повърхността е подсилена. Не се изискват сухи смеси от тази процедура. Вариантът е универсален, широко разпространен в строителството. 10 см или по-малко - оптималната дебелина на слоя.

    Мокро замазка

    Мокро замазка

  2. Суха. Нарича се и вратовръзка. Това е конструкция от листове с големи размери с дебелина от 15 до 30 мм. В случай на силни промени на повърхността над нивата, сухотата на замазката няма да позволи да се постигне необходимото ниво на изравняване. След това под подовата настилка се полага слой от сух съединител.

    Суха замазка

    Суха замазка

  3. Полу-суха. От класическия, мокър, метод на производство се различава значително по-малко вода в сместа. Предимствата на този тип замазка са кратък период от време между полагането на замазката и пода, без течове. Наличието на влакна в състава на сместа прави възможно намаляването на броя на пукнатините при свиване.

    Процес на полусух подова настилка

    Процес на полусух подова настилка

Механизираната полусух подова замазка гарантира минималното количество строителни отпадъци след полагане. Сместа обикновено се смесва на улицата и се подава през маркуч.

По броя на слоевете

  1. Единична слой. Подхожда един път на необходимата дебелина.
  2. Многослоен. Състои се от груби и чисти повърхности. Например, за да се осигури твърдост в ставите на плочи с припокриване, първо поставете необработен бетон версия, и когато завършване от горе се полага абсолютно гладка замазка. Груб замазка с дебелина - 20 mm и повече, крайната замазка - от 3 до 20 mm.

По тип на връзката

Непрекъснато замазване

Непрекъснато замазване

  1. Solid. Тя е здраво залепена за основния слой покритие.
  2. Плаващ. Не е свързан с нищо. Използва се, когато е необходимо да се използва филм с хидроизолационни свойства, както и звукова или топлоизолация. Оптималната дебелина е 35 mm или повече.

Подови материали

Цимент - най-честата задължителна вратовръзка, както и мазилка. Подобряване на свойствата на сместа следните пълнители: пясък, полимери, добавки на основата на минерали. За да се получи желаната консистенция, съставът се разрежда с вода.

  1. Цимент. Замазката е устойчива на влага, използва се за всякакъв вид подова конструкция. Циментът се смесва с пясък, оптималното съотношение е 1 циментова част към 3 части пясък.
    цимент

    цимент

    Също така има пясък бетон - смес, продавана в магазините. Пясъкът бетон има недостатък - бързо свиване. Ето защо е необходимо да се следи за еднородността на състава и дебелината на излятия слой, който трябва да бъде най-малко 30 мм, в противен случай замазката ще се разцепи.

    Пясък от бетон

    Пясък от бетон

    За равномерно разпределение на напреженията и защита срещу напукване, замазката е вътрешно подсилена или част от влакното се прибавя към разтвора на база пропилей. След полагането на замазката периодично навлажнена, за около 10-14 дни. Замазката ще изсъхне дълго време, а за влага, чувствителни покрития - ламинат и паркет - ще остане прекалено влажна поне 20 дни.

    Влакната създават допълнителна подсилваща структура

    Влакната създават допълнителна подсилваща структура

  2. Гипс. Пластмаса, проста от гледна точка на монтажната замазка. Не се свивайте, може да го поставите в тънък слой. Пълно изсушаване - за 1-2 дни. Препоръчва се за дървени подове. Но не е подходящ за стаи с висока влажност, тъй като гипсът ще стане като тесто. Ако добавяте полимери към гипс - е позволено да се използва замазка в помещения с умерена влажност.
  3. Бетон. Съставът и технологията на производство на бетонна замазка са подобни на цимента. Основната разлика е добавянето на клетъчен бетон към сместа. Има видове бетонна замазка: пенобетон, експандиран глинен бетон, перлитов бетон.

    Бетонова замазка

    Бетонова замазка

  4. Саморазливна или саморазливна смес. Предлага се в готов вид, предназначен е за различни подови настилки. Тя е тънкослойна, от 2 до 7 мм и дебела, от 5 до 30 мм. Ако грапавостта на пода е голяма, първо направете груб груб замазка и поставете самовистива смес отгоре.

    Самонивелиращи се съединения

    Самонивелиращи се съединения

  5. Суха замазка. Съставът е подобен на сухото строителство. Това са силни строителни плочи, покрити с хидроизолационна смес. Полагане се извършва върху предварително покрит слой от полистирол. Пластините се полагат с леко припокриване един към друг, за да се затворят ставите. Основното предимство на замазката е, че не е нужно да изчаквате сушенето. Последната подова настилка може да се монтира на следващия ден. Често се използва за инсталиране на подове в апартаменти.

    Суха замазка

    Суха замазка

материали

  1. Бетонен смесител.
  2. Ниво на хидроенергия.
  3. Член.
  4. Ниво на строителните балони.
  5. Мистрия.
  6. Пробийте с разбъркваща дюза.
  7. Нож за канцеларски материали.
  8. Кофа.
  9. Молив, маркер.
  10. Рулетка.
  11. Line.

Етапи на работа

Стъпка 1: Определяне на хоризонта

Проверка на равновесието

Проверка на равновесието

Нулевото ниво се измерва с нивото на нивото - това иначе се нарича нивото на водата. Маркерите са поставени във всички стаи. Оптималната височина е от 1,2 до 1,5 м от нивото на пода. Първоначалната марка се поставя на всяко място. Втората и цялата последваща марка на нивото на водата по хоризонта, но не и на пода.

Всички точки са свързани и получават нулево ниво. По време на инсталацията той ще определи хоризонталната равнина. Проверявайте точността на нулевото ниво няколко пъти.

Лазерно ниво

Лазерно ниво

Понякога под замазката се излива глина или чакъл. След това от маркираната точка отстъпете с няколко сантиметра и направете допълнителна линия за изливане на това ниво избрания материал на възглавницата под замазката.

Стъпка 2. Определете разликите във височината

Това е необходимо, за да се изчисли правилното ниво на замазката и правилния обем на разтвора.

Определете разликата във височините

Определете разликата във височините

В различните стаи измерваме разстоянието от стария етаж до нулевото ниво. Ние пишем получената стойност във всяка точка на измерване. По-добре е да направите повече точки, така че измерванията да са по-точни. Минималната стойност е максималното ниво на стария етаж, а най-високата стойност показва минималната му височина. Разликата в стойностите е разликата във височината на стария етаж.

Например, макс = 1.30 м, мин = 1.25 м.

1,30 - 1,25 = 0,05.

Това означава, че разликата във височината е 5 см.

30 мм - минимална дебелина на циментовата замазка, където се добавя пластификатор. По-рано вече споменахме, че в противен случай пукнатините ще бъдат напукани. Като пластификатор строители понякога добавете течен сапун. И на опаковката на самонивелиращата смес производителят посочва оптималната дебелина на слоя.

При различна степен на замазка се изчислява разликата в надморската височина. Не понасяйте височинни разлики в нивото на пода в ставите на покритията. Разпределянето по различни начини е планирано според нивата: дебелината на покритията не е идентична. Разликата в него трябва да бъде компенсирана от разликите в нивата на замазката.

Например, в кухнята - керамични плочки, в стаята - паркет. Слоят под паркета ще бъде по-дебел, отколкото за плочките, и е многопластов. Обобщавайки дебелината на всички слоеве, включително самия паркет, изваждаме сумата от слоевете на плочките, включително и самата. Получаваме разликата в замазката. Препоръчително е да се поставят резервни 2 мм от страната на плочката, ако слоят за паркета е по-висок.

Етап 3. Подготовка на повърхността

Почистваме основното покритие. Обикновено се използва прахосмукачка за сгради. При отсъствието му можете просто да го почистите добре, след това да го измиете с обикновен почистващ препарат. С помощта на грунд може да се направи допълнително обезпрашаване. Оптимално използване на средствата "Контак на бетона" - осигурява добра адхезия към замазката и основата, прави грубата повърхност.

Контакт за бетон

Контакт за бетон

За преградни стени и стени е необходима временна хидроизолация. За тази цел можете да използвате рубероид. Височината на етикета на рубероидната лента е на 10-15 см от нивото на замазката.

След това разгледайте базата. Не се допускат ексфолиации, те трябва да бъдат почистени. Ако има големи пукнатини, покрийте ги с гъст разтвор, базиран на цимент, който не се свива. Ако се извърши "гладенето на подовете" по време на строителството или те бяха намазани с "мляко от цимент", филмът се отстранява, за да се осигури подходяща адхезия към основното покритие.

Етап 4. Осветление

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

На тях замазката се изравнява. Обикновено се използват твърди елементи като метални профили, които могат да се фиксират в неподвижно положение и да не се страхуват, че ще се огънат в ненужен момент.

Начинът на закрепване е различен: можете да построите плъзгач от цимента или просто да навиете маяците на пода. Важно изискване е паралелизмът на ръководствата. Разстоянието между съседните трябва да ви позволи да поставите краищата на ламелите, върху които ще се изравнява композицията.

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

Фарове

Фарове

Маяците, с помощта на стелажно-пиньонно ниво, са подравнени по дължината и връзката помежду им. Когато има разлики във височината, поставете шперплат кофраж, така че разтворът да не може да тече в друга стая или зона.

Етап 5. Смесване на състава и запълване на замазката

Ръчно малко хора го правят, по-често използват бетонобъркачка - така че съставът е по-унифициран. Не увеличавайте съотношението на водата за еднородност на сместа, в противен случай замазката ще бъде крехка. За тази цел се продават специални добавки, което прави разтвора пластмасов и хомогенен.

Добавки за бетон

Добавки за бетон

Пълнежът трябва да прилича на дебело тесто без буци, което се разпространява, но не се разпространява по повърхността. Използва се за 1-1,5 часа и за едно обаждане. Не е разрешено да се оставя за няколко дни. Също така не можете да запълнете помещението на части за няколко дни. Изключение - различно ниво замазка или различни стаи.

Разтворът се изсипва между маяците и се изравнява с правило за рейк, което се придвижва стриктно по протежение на маяците, премествайки излишните миксове. За изравняване на повърхността на замазката правилото допълнително прави дясно-ляво движение.

Бетонната маса се изравнява с правилото

Бетонната маса се изравнява с правилото

Процесът на изравняване на бетонната маса с помощта на правилото

Процесът на изравняване на бетонната маса с помощта на правилото

Видео - Подраствам

Етап 6. Грижи за следоперативните грижи

Една проста операция, често пренебрегвана от работниците. Той е затворен в поливането на покритието 2 пъти на ден. Ако не го направите - подът се разцепва. Период на напояване - 10 дни.

Циментовата замазка изисква до 28 дни, докато бъде достатъчно силна. Наличието на химически процеси изисква достатъчно количество влага.

Фаровете се изваждат около 3 дни след края на инсталацията на подова настилка. Жлебовете се грундират и се пълнят с нова част от разтвора. След това отново намокрете покритието и капака за 2 седмици с полиетиленово фолио. В някои случаи това не се препоръчва, а след това и често се навлажнява - 2 пъти на ден.

Стъпка 7. Изпитване

Това се прави на няколко етапа.

  1. Инспекция. Цветна замазка - сива, без блясък. Повърхността е плоска, без пукнатини.
  2. Проверете за плоскост. Това ще помогне на гърба дължина от 2 м. Той се прилага за замазка в няколко посоки в различни точки. Според руските разпоредби, разликата е не повече от 4 мм.
  3. Изследване на наклона на повърхността по отношение на линията на хоризонта. Индикаторът може да се проверява на всяко ниво. Според SNiP, стойността 0,2, която не превишава 50 мм, е оптимална. Наклона се изчислява по формулата: дължина на помещението в mm / 100 * 0.2.
  4. Докосването. Вземете лентата и проверете звука от удара върху замазката. Тя трябва да е идентична на всички места - звънене и трудно. В замазката има деламинации, ако звукът е прекалено глух, като под празнотата на пода.

    Напълнена замазка

    Напълнена замазка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Композиция на хоросан за подова замазкаКомпозиция на хоросан за подова замазка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Бързосъхнеща подова замазкаБързосъхнеща подова замазка
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Как да запълните подовете в апартамента самиКак да запълните подовете в апартамента сами
Подова настилка с експандирана глинаПодова настилка с експандирана глина
Потапя се върху дървения подПотапя се върху дървения под
Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?
» » Как да направите подова настилка
© 2021 BggeHat.com