Латексова боя за таванните предимства



Не е тайна, че днес пазарът на строителни материали и компоненти предлага най-широката гама от стоки от всеки профил, включително бояджийски материали. Както знаете, таванът може да бъде завършен с различни видове бои в зависимост от предназначението - акрил, силикат, силикон и др. Това, което следва, е какво е латексовата боя за тавана, какви преимущества и недостатъци има и как трябва да се прилага правилно към тавана.
таванско боядисване с латексова боя

Какво е латексова боя?

Всяка от боите на водна основа е емулсия, която просто се състои от вода и пигментни частици с свързващи вещества. След прилагане на мастило към повърхността на влагата, съдържаща се в него, се изпарява и частиците на свързващото средство (често синтетична смола или минерално съединение) са свързани в едно цяло парче, създаване на оригинален върху третираната повърхност филма. Както стана ясно, латексната боя за тавана съдържа латекс в ролята на свързващо вещество, което е отговорно за неговите характерни свойства.
Често основата на тази боя, в допълнение към латекса, включва и други вещества. Най-популярна е акрилно-латексовата боя и нейните сортове.

Сортове латексни бои

Латексните бои на водна основа се класифицират според следните два критерия:
  • латексови бои, предназначени за външни работи. Те включват добавки, които предотвратяват появата на плесен върху обработената повърхност,
латексова боя за тавани
  • бои на базата на латекс, предназначени за вътрешна работа. Така че таванното боядисване с латексова боя от тази категория се извършва вече в хола.
  • Предимствата на латексовата боя за тавана

    Латексната боя има следните предимства:
    1. Както знаете, латексната боя за тавана е покритие, което може безопасно да се измие. Всяко замърсяване може лесно да се отстрани с влажна кърпа. Независимо от това, не е прекалено ревностен с измиването на латексова боя. Ако планираната повърхност се измива с висока честота, ще бъде по-подходящо да се използва силиконова-акрилна боя, чиято повърхност няма да се влоши под въздействието на сапунена вода и ще продължи много, много дълго.
    2. Правилно изпълнена таван латекс осигурява бариера повърхност на пара, т.е. повърхност, изолация, като минерална вата, не е необходимо да се оборудват допълнително пара изолиращ слой от вътрешната страна, ако тя е покрита с латекс.
    латекс за предимствата на таваните
  • Латексовата боя, както и всяка друга боя на водна основа, няма неприятна миризма нито по време на, нито след като се постави върху тавана.
  • Времето за изсъхване на тази боя е от 20 минути до 2 часа, всичко зависи от влажността в помещението и от това, как е била гъсто покрита.
  • Лепилните свойства на латексната повърхност са отлични. Може да се използва безопасно, например, за полиран метал, но дори и в този случай, не забравяйте за грунд.
  • Боята, приложена върху тавана, има способността да преминава въздух, така че на повърхността да не се появяват мехурчета.
  • Липсва латексова боя за тавана

    Разбира се, както всеки друг материал, латексната боя не е лишена от недостатъци.
    Те включват следното:
    1. Под въздействието на ниските температури латексната боя е склонна да се напуква върху нея, освен това може да започне да се отдалечава от повърхността. Следователно, в помещение, където се очаква да покрие тавана с латексова боя, всяка вентилация през студения период на годината трябва да бъде сведена до минимум.
    латексова боя за недостатъци на тавана
  • Материал като латекс е любимо място на бактериите. Ако помещението е влажно, върху боядисаната площ може да се образува плесен. За да се предотврати това, е необходимо предварително да се обработва повърхността, която да се боядисва с антисептик. Но това важи само за много влажни помещения, като например мазето.
  • Правилният избор на боята за тавана

    За разлика от други бои на водна основа, които имат матова повърхност, повърхността на латексовата боя може да бъде лъскава.
    Следва списък на някои от неговите свойства:
    • лъскавата повърхност е много по-лесна за измиване, освен че е много по-мръсна;
    • за разлика от матовата боя, гланцовото покритие не може да скрие леки дефекти в тавана, така че повърхността за неговото нанасяне трябва да е напълно плоска,
    латексова боя за достойнство на тавана
  • благодарение на някои свойства на гланцираната стая, където се прилага. Визуално ще изглежда по-високо, тъй като пространството се отразява под тавана. Ето защо прост лъскави тавани са толкова популярни с избирайки боя за тавана сред потребителите.
  • Подготовката на основата за боядисване

    1. Отделни и засегнати участъци от гипс и гипс трябва да бъдат отстранени със шпатула. Ако предварително навлажнявате повърхността на тавана с вода с валяк или пръскате няколко пъти, количеството прах, образувано, ще бъде значително по-малко.
    2. Таваните на влажните помещения, както и тези повърхности, на които има гъби, трябва да бъдат третирани с основа, основаващ се на антисептични средства.
    3. Изсушаването на антисептичния грунд трябва да бъде последвано от стандартно приложение, което най-добре се прави с четка, тъй като може да проникне през всички пукнатини в тавана.
    подготовка на тавана за боядисване
  • Всички недостатъци в повърхността трябва да бъдат третирани с шпакловъчен материал, за предпочитане акрил. Това се извършва с широка шпатула.
  • Всички неравности на тавана могат да се почистват с мелница или ръчно.
  • Повърхността, обработена с шпакловка, трябва да се залепи още веднъж и само след това таванът ще бъде напълно готов за боядисване.
  • Как да изберем боя за тавана, подробно видео:

    Процес на боядисване на тавана

    1. За боядисване на една повърхност е необходимо в два слоя с помощта на ролка с дълги стъбла. Слоевете на боята трябва да са перпендикулярни, а последният да излиза от прозореца.
    2. Разгънете ролката в специална тава или върху картонена парче.
    3. Боядисване на целия таван на стаята се препоръчва в даден момент, в противен случай на места на границата на суха боя може да остане неравномерен.
    Отговорите на въпросите, свързани с това, как правилно да рисувате тавана с латексова боя, както и подробни снимки и видеоклипове от целия процес на инсталиране, винаги можете да намерите, като се свържете с специалистите за помощ.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Подготовка и боядисване на тавани с водна бояПодготовка и боядисване на тавани с водна боя
    Как да се промият тавана в стаята - характеристиките на материалитеКак да се промият тавана в стаята - характеристиките на материалите
    Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?
    Латексовата замазка е най-добрият начин да подобрите завършващия завършек!Латексовата замазка е най-добрият начин да подобрите завършващия завършек!
    Грунд за тавани и характеристикиГрунд за тавани и характеристики
    Боя за таванна водна емулсия - правилният изборБоя за таванна водна емулсия - правилният избор
    Ролката за боядисване на стени избира правилния инструментРолката за боядисване на стени избира правилния инструмент
    Най-добрата боя за тавана е изборътНай-добрата боя за тавана е изборът
    Как да нарисувате тавана в банята направи изборКак да нарисувате тавана в банята направи избор
    Как и как да нарисуваме тавана, с който да изберем боятаКак и как да нарисуваме тавана, с който да изберем боята
    » » Латексова боя за таванните предимства
    © 2021 BggeHat.com