Боя за таванна водна емулсия - правилният избор



Ако имате нужда от съвет относно това как да изберете боя на водна основа за тавана, тази статия ще ви помогне да вземете правилното решение. По-долу ще бъдат обсъдени подробно видовете бои, техните свойства, предимства и недостатъци. Ще бъде описана и технологията за нанасяне на материала върху повърхността на тавана.
Боя на водна основа за тавана
Строителните и довършителни материали вече са на разположение в най-широкия диапазон. Боя за тавана на водна основа не е изключение. Има много видове и цветове на този продукт от различни производители.
Съгласно състава и технологията на боята са разделени на четири основни типа:
  • минерална;
  • силикат;
  • акрил;
  • силикон.
Нека разгледаме по-подробно характеристиките на всяка група.

Минерални бои

За да се създаде този тип бои, се използва шлака от вар или цимент. Основното им предимство е ниската цена. По правило те се използват за боядисване на бетонни и тухлени повърхности. Те не са много издръжливи и често се използват при обработката на тавани в нежилищни помещения. Качеството на живописта работи за този материал не е критично, е добре избор на боя за тавана В тези случаи, когато е необходимо да боядисвате помещения с голяма площ от тавани.
матова боя на водна основа за тавана

Силикатни бои

Това е материал, базиран на течно стъкло. Цвят се дава на такива бои с помощта на естествени или синтетични пигменти. Те са много издръжливи и често могат да се държат сигурно върху боядисаната повърхност в продължение на 20 години и повече. Единственият недостатък на силикатните бои е фактът, че те не издържат на висока влажност. Това означава, че не е препоръчително да кандидатствате за завършване на баня или кухня.

Акрилни бои

Емулсия на акрилни смоли на водна основа. Водната боя за акрилни тавани е красива и издръжлива. при боядисвайте тавана с акрилна боя е необходимо да се следват определени правила. Факт е, че той е абсолютно непропусклив за газове, включително водни пари. Ето защо боята трябва да се нанася само върху напълно суха мазилка. Сушенето обикновено се извършва един месец след нанасянето на повърхността.
как да изберете боя на водна основа за тавана
Акрилни бои с добавяне на латекс са популярни.
Предимствата на този материал включват:
  • повишена устойчивост на влага (това е измиваемо покритие);
  • устойчивост на механични повреди;
  • липса на миризма;
  • бързо изсушаване след прилагане.

Силиконови бои

Най-качественият тип бои, притежаващ маса от заслуги. Изсъхва дори върху влажна мазилка, без да се образуват мехурчета. Боядисаният таван може да се мие, включително четка и детергенти. Подходящ за помещения с висока влажност. Можете да рисувате поне тавана в сауната - покритието ще задържа. Този материал успешно маскира пукнатини и други повърхностни дефекти с размери до 2 мм, което означава, че в много случаи е възможно да се направи без замазка.
водна основа за таван

Избор на производител

Ако твърдо решихте, че имате нужда от водна боя за тавана, избора на производителя става следващата натискаща задача. Използвайки факта, че производството на бои не изисква скъпо оборудване, много компании започват да произвеждат продукти без достатъчно опит и знания. Това води до факта, че стоките, които произвеждат, не са много високо качество.
При избора на търговска марка е по-добре да се даде предимство на онези компании, които вече са представени на пазара от дълго време. Също така се препоръчва да проверите каталога на производителите в Интернет. Те показват асортимента на всяка фирма, фотографски проби от боядисаната повърхност, препоръки за избор на определен тип продукт.

Колко боя ще бъде необходима?

На контейнера със стоката по правило се посочва консумацията на мастило на квадратен метър. Средно е 150-250 грама на квадратен метър. Ако трябва да оцветите боята, винаги подгответе малко повече решение, отколкото е необходимо според предварителните изчисления. В края на краищата, ако има недостиг на материал, ще бъде много трудно отново да получите същия цвят.
водна гланцова боя

Условия на съхранение и употреба

Трябва да се помни, че боята за тавана водна емулсия трябва да се съхранява на закрито, температурата, в която не е под нулата градуса. Качеството на замразената боя може да се влоши значително. Не пренебрегвайте и безопасността. Боята е опасен за огъня материал, той не трябва да се съхранява близо до източници на открит пламък.
Извършете работи по боядисване при температура на въздуха над +5 градуса. В противен случай боята може да се сгъсти силно и ще бъде трудно да се приложи равномерно към тавана.

Гланцово и матово покритие

Водната лъскава боя за тавана не само изглежда красива и има редица функционални предимства:
  • хидростабилност - гланцовата повърхност не задържа влагата, лесно се измива от замърсители;
  • - акрилни смоли, които образуват филм върху повърхността на материала, устойчиви на повреди;
  • икономика - един литър боя е достатъчен за 7-12 квадратни метра таван;
  • екологосъобразност - лъскава таванна боя не съдържа вредни примеси, лесно се изхвърля.
как да изберем правилната водна боя за тавана
От друга страна, матова боя на водна основа за тавана също има своите предимства. Това покритие не създава отблясъци, а също така покрива дефекти с малки повърхности.

Как да нанесете боята на повърхността

Има няколко универсални правила за оцветяване на тавана:
  • Преди боядисване е необходимо повърхността на тавана да се третира с грунд.
  • Работата по боядисване се прави по-добре с ролка, отколкото с четка. Така че боята ще лежи по-равномерно.
  • Всеки нов слой боя се прилага под прав ъгъл спрямо предишния. Последният външен слой трябва да се постави успоредно на посоката на светлинните лъчи от прозореца.
  • Преди боядисването валякът трябва да се извади. За това можете да използвате табла за боядисване.
  • Желателно е да се боядисва цялата повърхност на тавана в даден момент. Свежа боя за тавана водна емулсия, нанесена върху изсушената зона, ще създаде изпъкнала лента.
  • По-добре е да се нанесе тънък слой боя върху повърхността и след изсушаване върху нея, още една. Така че таванът ще бъде по-гладък, отколкото в случая на боядисване на един дебел слой.
Боядисване стени и таван с боя на водна основа, погледнете видеото:

Допълнителни нюанси

Още няколко съвета как да изберете боя на водна основа за тавана:
  1. Качествената боя не може да струва по-малко от 30 рубли на литър. Основните съставки за нейното производство, включително полимерна основа и пигменти, се внасят от Европа. Така че цената на продукцията на различните производители на бои не може да бъде твърде различна. Така че много ниска цена с голяма вероятност означава фалшифицирани стоки.
  2. За бяла боя най-добрият цвят е титанов диоксид. Когато го добавите към емулсията на водна основа, получавате чист, без нюанси, бял цвят.
  3. Не използвайте разредена боя като грунд. Тя почти не дава награда за качество, но е много по-скъпа от обикновеното зареждане.
  4. Обърнете внимание на етикета. Буквено-цифровият код VD означава водна дисперсионна боя. Фигурата след това показва дали този продукт е предназначен за външните стени на сградата (маркирани с номер 1) или за интериора (VD2).
  5. Боята, отговаряща на GOST 28196-89, се произвежда в съответствие с необходимите технически параметри, които осигуряват висококачествен продукт в изхода.
Това са основните принципи за избор на боя за тавана.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Боядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валякБоядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валяк
Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?
Как да нарисувате тавана с боя на водна основаКак да нарисувате тавана с боя на водна основа
Възглавница за оцветяване на тавана с водно-емулсионни тайни за избор на инструментВъзглавница за оцветяване на тавана с водно-емулсионни тайни за избор на инструмент
Как да заливите тавана с боя на водна основа правилноКак да заливите тавана с боя на водна основа правилно
Ролката за боядисване на стени избира правилния инструментРолката за боядисване на стени избира правилния инструмент
Най-добрата боя за тавана е изборътНай-добрата боя за тавана е изборът
Латексова боя за таванните предимстваЛатексова боя за таванните предимства
Боядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюансиБоядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюанси
Боядисване с предимства на водната таванна бояБоядисване с предимства на водната таванна боя
» » Боя за таванна водна емулсия - правилният избор
© 2021 BggeHat.com