Ролката за боядисване на стени избира правилния инструмент

Боядисването на тавана и стените е решаващ етап от операцията за създаване на стилен интериор на модерно жилище. Много често тези повърхности са украсени с водно-емулсионна боя. Прилагането на такава боя върху третираната основа трябва да се извършва с инструменти за боядисване, за които ще говорим.

Бои на водна основа - различни по отношение на състава и възможностите

Водно-емулсионни съединения се използват активно за боядисване на различни повърхности в жилищни помещения. Такива бои бързо изсъхват, не променят цвета си дълго време, са устойчиви на външни влияния, не са токсични, нямат остър отблъскващ мирис. Те включват полимерни компоненти, вода и специални пигменти, които осигуряват готовите състави с определена цветна сянка.

Ролка за боядисване на стени - изберете правилния инструмент

Водната емулсия е от няколко типа:

  • силикат;
  • акрил;
  • минерална;
  • силикон.

Силикатните бои съдържат частици от цветно стъкло. За домакинска работа те се използват рядко. Най-добре е да боядисват външните повърхности на цимент, бетон, тухла. Силикатните съединения перфектно защитават тези основи от дъжд и други външни влияния. При желание тези бои могат да се използват и на закрито, например за боядисване на таван.

Акрилните смеси са най-популярните и широко използвани. Стенните и таванните повърхности, декорирани от тях, могат да се измият (боята не губи външния си вид и не се отмива). Стените, покрити с описаните състави, не се страхуват от влага. Основата на акрилните бои са специални смоли. Някои производители освен това добавят към тях латекс.

Емулсиите от минерална вода рядко се използват от местни занаятчии, тъй като се характеризират с кратък експлоатационен живот. Те обикновено съдържат калциев хидроксид или цимент. Но силиконовите бои, напротив, се изискват от самоук учителите. Подобни съединения могат да бъдат запечатани на малки (до 2 mm) пукнатини и пролуки по стените и тавана. Силиконовите съединения са необходими за декориране на помещения с висока влажност. При нанасяне с дебел слой е възможно да се унищожат плесен и гъбички върху обработената повърхност. Единственият недостатък на силиконовите състави е високата цена.

Ролка - изберете материала на козината

Всички разновидности на водни емулсии, описани по-горе, се допускат да се полагат върху стени по различни начини - чрез пръскане, четкане, валяк. Последният вариант изглежда най-предпочитан. И затова. Оцветяването с пистолет или четка не осигурява безупречна естетична повърхност. Дори ако боята се нанася върху много гладка основа, няма да можем да избегнем размазване и размазване. Освен това, боядисването с четка отнема много време. Подобни проблеми не възникват при използване на ролка. С негова помощ ще постигнем наистина перфектен интериор.

Важно е да знаете, че за всеки тип боя трябва да изберете конкретна ролка, която има специални характеристики.

Инструментът, представляващ интерес, е изработен от различни материали. Ролка за високо качество боядисване на стени и други площи в жилищните помещения се състои от:

  • купчина;
  • гума от пяна;
  • велур;
  • полиамид.


Машините за пилоти са подходящи за боядисване на всички повърхности без изключение. Но тук има няколко нюанса. Восъчните ролки на ролката могат да бъдат средни, къси или дълги. Ако трябва да обработим стените, вземете някакъв инструмент. Но е по-добре да нарисувате тавана с валяк със средно дълги влакна. Тогава нашата постоянно повдигната ръка ще стане по-малко уморена по време на работата.

Ролка за боядисване на стени - изберете правилния инструмент

Използват се къси валци, които се използват само за обработка на малки стени. Такъв инструмент абсорбира малко боя. Украсете с нейна помощ огромни основания ще бъдат проблематични. Друг съвет. Когато използвате бояджийски инструменти от купчината, винаги трябва да сте сигурни, че няма да останат частици на повърхността. Това е важно. Всички вили се отстраняват веднага след боядисването. В противен случай те ще се затегнат на повърхността.

Пяните ролки интензивно поглъщат големи обеми водна емулсия. Потреблението на боя се покачва. Освен това капе и капе от инструмента за боядисване, което, разбира се, влошава качеството на картината. И дълготрайността на гумената пяна е минимална. Те са достатъчни за една или две картини. След това трябва да си купите нов инструмент. Ето защо тези ролки в ежедневието се използват рядко.

Активно абсорбира боя и велур върху инструмента. Но с такива ролки, оцветяващите състави почти не се оттичат. Велур лесно обработва различни повърхности (стени, подове, тавани). Работата с подобен инструмент без специално обучение не е трудна. Какво не може да се каже за полиамидни ролки. Тяхното палто е изработено от текстил, което се характеризира с повишена експлоатационна трайност.

Полиамидните принадлежности се изискват от специалисти по боядисване. Домакинските майстори често ги злоупотребяват. Това води до факта, че боята от ролката лети във всички посоки. Ако планираме да работим с полиамиден инструмент, трябва да го използваме възможно най-точно. И за това ще трябва да бъдете търпеливи.

Как да закупите перфектния инструмент?

Боядисването на тавани и стени с боя на водна основа с максимален комфорт се получава от началните майстори не винаги. Лицето правилно избира вида на оцветяващата композиция и материала на ролката. Но работата все още е бавна, декорът се оказва нестандартен. Причината в такива случаи е грешен избор на инструмента за боядисване.

Ролка за боядисване на стени - изберете правилния инструмент

При избора на ролка обърнете внимание на следното:

  1. 1. Външен вид на инструмента. На дръжката му не се допуска наличието на пукнатини и възли, които пречат на работата. Vorsinki трябва да бъде равномерен и да стои здраво на възглавницата. Качеството на предлаганите стоки не е трудно да се провери. Стискаме (леко) вилите с пръсти. Ние лесно ги дърпаме на себе си. Ако купчината падне от подложките, изберете друга ролка.
  2. 2. Гладкост на шевовете върху козината. Избираме ролки с еднакви подложки. Не купувайте инструменти с груби шевове. Такива устройства за извършване на бояджийски работи гарантират да оставят белези върху третираната основа и ще трябва да пребоядисаме същия участък няколко пъти.
  3. 3. Функционалност на ролката. Ако се планира голям обем от сложни работи, има смисъл да се закупи инструмент, оборудван с регулатори, телескопична дръжка и специални ограничители. Наличието на такива допълнителни елементи значително опростява и ускорява процеса на оцветяване на повърхностите с бои на водна основа. Вярно е, че цената на фантазия инструменти обикновено е висока.

Сега знаете точно как да изберете правилния валяк. Правилно избраният инструмент ще направи процеса на нанасяне на вода-емулсионна боя просто и дори приятно. Успех!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Силикатни къщи снимкаСиликатни къщи снимка
Подготовка и боядисване на тавани с водна бояПодготовка и боядисване на тавани с водна боя
Боядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валякБоядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валяк
Акрилно боядисване на боя на водна основа и художествено боядисванеАкрилно боядисване на боя на водна основа и художествено боядисване
Боядисване стените в банята как да създадете трайно покритие със собствените си ръце?Боядисване стените в банята как да създадете трайно покритие със собствените си ръце?
Как да боядисвате гипсокартон стените правилно у домаКак да боядисвате гипсокартон стените правилно у дома
Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?
Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?
Как да нарисувате тавана с боя на водна основаКак да нарисувате тавана с боя на водна основа
Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?
» » Ролката за боядисване на стени избира правилния инструмент
© 2021 BggeHat.com