Боядисване стените в банята как да създадете трайно покритие със собствените си ръце?

Алтернативна възможност за облицоване на стените в банята може да бъде боядисване. Когато избирате качествена боя и внимателно подготвяте повърхността, това покритие ще продължи много години. Какви критерии трябва да съответстват на боята за мокри помещения и как да го приложим правилно към стените, които считаме в материала на статията.

Боя на водна основа - защо е избрана от аматьори и професионалисти?

Бояджийски материали за помещения с висока влажност трябва да бъдат устойчиви на влага и да съдържат фунгицидни съединения, които предотвратяват образуването на мухъл и гъбички. Има голямо разнообразие от цветове, отговарящи на тези критерии, но специалната популярност сред феновете и професионалистите е получила боя на водна основа.

Боята на водна основа е най-добрият вариант за баня

Боята на водна основа е най-добрият вариант за баня

След прилагането, водата, която е част от емулсията, се изпарява и се образува силен полимерен филм върху повърхността на стените. Боята на водна или водна основа е подходяща за почти всяко покритие, като не оставя никакви ивици и петна. Неприятният мирис след прилагане на състава напълно отсъства, материалът не е токсичен, той се използва на закрито. Друго несъмнено предимство на тази боя е скоростта на сушене. Боядисната стена напълно полимеризира и изсъхва за 1.5-2 часа, а когато температурата се повиши до 22 ° C - след 30 минути.

През съветските времена, маслена боя се използва за довършване във влажни помещения. Имаше неприятна миризма и пълното изсъхване на повърхността отне повече от един ден. Боядисаните стени в банята със състава на петрола бързо се спукаха и паднаха в разочарование. Сега този боя и боя материал практически не се използва поради лошото качество и сложността на демонтажа.

Боядисващият слой е устойчив на температурни промени, пропускливи за въздуха, което е особено важно във влажни зони. Водната емулсия представлява широка гама от цветове. Ако е необходимо, може да се разреди с всеки цвят, който се смесва с основата ръчно или в магазина с помощта на машина за оцветяване.

Сортове водна емулсия - акрил, латекс или силикон?

Вододисперсираната боя в състава и свойствата си е разделена на 3 сорта, подходящи за мокри помещения: акрил, латекс и силикон.

Най-популярни сред сериите са акрилната боя. Той включва вода, акрилни полимери, титанов диоксид и мраморни чипове. След нанасянето му, върху повърхността се образува парноустойчив филм, който предотвратява натрупването на бактерии и други микроорганизми. Покритието бързо изсъхва, подходящо за бетонни, тухлени, гипсокартонени стени. Ако е необходимо, боядисаната повърхност е лесна за почистване, не се напуква.

Акрилното покритие не се напуква и лесно се почиства

Акрилното покритие не се напуква и лесно се почиства

Основната активна съставка на латексната боя е латекс акрилат. Подобно на други водоразтворими съединения, боядисани с латекс покрития имат повишена устойчивост на влага, пропускливост към въздуха и безопасни за околната среда за здравето. Материалът има разширена гама от приложения, подходящи за нанасяне върху тухли, бетон, гипс, измазани повърхности, тапети от фибростъкло и ПДЧ. Благодарение на латексната акрилатна боя е идеална за стени с малка грапавост и грапавост, за да се скрият дефектите.

Комбинира най-добрите свойства на акрилната и латексовата версия на силиконовата боя. Постигането на висока производителност се постига благодарение на наличието на емулгирани силиконови смоли. Покритието със силиконово покритие е много по-малко привлекателно за прах. Ето защо процесът на измиване на стените е намален до минимум. Материалът е подходящ и за стени с неравности и малки пукнатини. Предварително, стените са грундирани на няколко слоя.

Боядисване на баня Стаята може да бъде направена от всяка от изброените водни бои. Когато купувате боя на водна основа в студения период на годината, помислете за температурата на съхранение. Замразеният състав ще загуби свойствата си, ще бъде невъзможно да се получи гладко и трайно покритие.

Подготвителна работа - какво да разгледаме на този етап?

преди боядисвайте банята стая, трябва внимателно да подготви стените. Много е лесно да го направите сами. Първото нещо, което трябва да започнете, е да премахнете старата корица. В зависимост от типа покритие, което може да ви е необходимо: обикновена шкурка, шпатула, скрепер, мелница с шлифовъчен диск. Премахнете специалните бои от разтворителите. Освен това стените трябва да се изплакнат обилно с топла вода, да се отърват от прах и мръсотия и след изсушаване да се нанесе антигъбичен грунд (акрил или латекс).



Пукнатините и неравностите трябва да бъдат покрити с акрилова мазилка. Грубостта след нанасянето се отстранява с шкурка, като се изравнява повърхността. След това преминете през основния грунд, като го приложите в 2-3 слоя. Изчакайте сушенето на всеки слой и само след това нанесете грунд. След това е необходимо да се постигне пълно изсъхване на покритието, да се държи ръчно, да се провери залепването и наличието на влага. Не забравяйте, че боята е добре поставена и не се напука, трябва да се нанася върху абсолютно сухо покритие. В противен случай кондензатът, образуван под слоя боя, може да доведе до значително намаляване на експлоатационния живот. Гладката и гладка повърхност е ключът към добрата адхезия на повърхността към повърхността.

Избор на боядисване и боядисване

За удобство на приложението ви препоръчваме да се складирате с поне два инструмента - ролка и четка. Нека започнем с табелата. Това е удобно оборудване за боядисване, което се състои от въртяща се ролка с различни ширини и копчета. За да улесните работата с ролката, препоръчваме незабавно да закупите телескопична дръжка, която променя дължината до голяма или по-малка степен. Това ще ви спести от използването на стълба или стълба, за да нарисувате горната част на стената или тавана. Покритието на ролката зависи от вида на боята и желаната текстура на повърхността. За да работите с бои на водна основа, препоръчваме ролки с филцова повърхност. Получаване на равномерен слой ще помогне на инвентара с пяна база, и текстурирани с модел - кожа. Ширината на работната повърхност ще зависи от площта на помещението. Прилагането на валяк значително спестява консумацията на боя, позволява да се разпределя в тънък или плътен слой.

За работа ще ви трябва ролка и четка

За работа ще ви трябва ролка и четка

Но е неудобно да се работи в ставите и ъглите с ролка. Тук рисуваме с четка. Това ще позволи равномерното разпределение на боята в труднодостъпни места. В зависимост от сложността на ъглите, ще ви е необходима тясна и широка четка. Работата с този инвентар около периметъра на банята е неудобна и неикономична. Много боя се консумира и дебелината на слоя на някои места може да се окаже нехомогенна.

Най-качественият апликатор за боя е аерозолна опаковка. Той прилага състава на мастилото възможно най-точно и с минимални разходи. Въпреки това, закупуването на този инвентар ще струва повече, не е препоръчително да го купите веднага.

След определяне на вида на боята възниква въпросът кой цвят да се избере. Тук всичко зависи от предпочитанията ви и от зоната на стаята. Да се ​​боядисват стени в малка баня е по-добре от светли нюанси, близо до пастел. Такива цветове визуално увеличават пространството и го правят по-просторен. Darkroom или комбинирани варианти могат да се използват в общите вани. Все пак, считайте, че на тъмен фон, водните разводи се виждат по-добре.

Изборът между матово и гланцирано покритие ще помогне да се скрият или да се подчертаят грешките. Гланцова боя, подходяща за перфектно плоски стени, матката ще изглежда добре както на гладка, така и на груба повърхност. Помага да се скрият нередностите в текстурите.

Правилно покритие - основата и чистотата на процеса

Боядисването на водно-емулсионния състав в банята се извършва на 2 слоя. За да получите равномерна сянка, препоръчваме да съберете съдържанието на всички кутии с боята в един контейнер и добре да се разбъркате. Дори същата серия цветове от същия производител може да се различава леко. Когато се смеси, ще постигнете среден нюанс.

Излишната боя се отстранява най-удобно от валяка или четката, преливаща състава в тавата за боядисване. Изсипете малко количество от сместа в таблата, потапяйте ролката и я търкайте през жлеба. Ако ролката не се търкаля на стената, тя остава застояла. Поставете первазите и фугите с лепкава лента, така че боята да не оцветява повърхността. Ако планирате да комбинирате няколко цвята, може да се използва и боядисваща лента, за да очертаете цветните зони. В този случай няма боядисване на боята, ще получите дори граници, след пълно изсъхване лентата за боя е лесно отлепена и не оставя следи. Нанесете боята под ъгъл с помощта на четка и след това разпределете състава по целия периметър на стените. След изсушаване на първия слой, нанасяме втория слой. Диверсифицирането на дизайна на стените ще помогне за боядисване чрез шаблони и декориране на банята със стикери, които можете да направите със собствените си ръце или да закупите готови винилови заготовки.

Места, които често имат контакт с вода, боята не се препоръчва. Особено се отнася до периметъра около банята. По-добре е да отделите тази зона от плочки или да използвате специални стъклени панели. Боядисването на стените в банята свърши.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Боядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валякБоядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валяк
Боите за стъклени стени избират най-доброто и се използват със шаблони и безБоите за стъклени стени избират най-доброто и се използват със шаблони и без
Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?
Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?
Боя за таванна водна емулсия - правилният изборБоя за таванна водна емулсия - правилният избор
Как да заливите тавана с боя на водна основа правилноКак да заливите тавана с боя на водна основа правилно
Ролката за боядисване на стени избира правилния инструментРолката за боядисване на стени избира правилния инструмент
Латексова боя за таванните предимстваЛатексова боя за таванните предимства
Боядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюансиБоядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюанси
Боядисване с предимства на водната таванна бояБоядисване с предимства на водната таванна боя
» » Боядисване стените в банята как да създадете трайно покритие със собствените си ръце?
© 2021 BggeHat.com