Боядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валяк

Оцветяването е един от най-популярните начини за обръщане на вътрешните пространства. Най-често те се оцветяват с водно-емулсионни съединения на пазара в широк спектър от производители и цветя. Нека да поговорим за правилата за избор на боя и лакови материали и особеностите на оцветяващите помещения.

Избираме водна емулсия - каква полза за ремонта?

Боите на водна основа на пазара се различават по отношение на производителя, състава и техническите характеристики. Някои материали са подходящи само за вътрешна употреба, но дори и в благоприятни условия, бързо избледняват и изчезват, а други могат да се използват за декорация на помещения, както и за външните стени, но запазват своите визуални характеристики в продължение на много години. Ето защо трябва да сте в състояние да изберете подходящата подплата за вашия дом.

Основата на всички бои на водна основа е водата, в която се добавят минерални или полимерни елементи. При изсушаването водата се изпарява и останалите компоненти образуват силен филм на повърхността, като не само придават на стените привлекателен външен вид, но и предпазват сградните конструкции от външни отрицателни влияния.

Различните марки бои на водна основа могат да се различават значително от предлаганите палитри

Различните марки бои на водна основа могат да се различават значително от предлаганите палитри

Боядисване на стени и други повърхности с боя на водна основа ще доведе до желания резултат само ако можете да вземете материала според състава, който е напълно подходящ за мястото на употреба. За компонентите лаковото покритие на водна основа е разделено на следните типове:

  1. 1. Минерал. Боята е създадена с бял цимент или вар. Тя е с ниска цена и добра адхезия, но бързо изгаря на слънце и лесно се поврежда от механични влияния.
  2. 2. Силикат. Тя е изработена от течно стъкло, което осигурява на материала висока устойчивост на влияние върху околната среда. Може да се използва за декорация на интериора и екстериора, запазвайки неговите характеристики за 10 години.
  3. 3. Акрил. Създава гладка повърхност, перфектно плоска по стените, стяга малки (до 1 мм) пукнатини, т.е. опростява предварителната подготовка на стените за боядисване. Благодарение на хигроскопичността, акриловите съединения могат да се използват само в сухи помещения. При някои бои от този тип се добавя латекс, който осигурява устойчивост на влага към материала и минимизира пропускливостта на парите.
  4. 4. Силикон. Модерна боя, способна да затегне пукнатини до 2 мм широки, създавайки плътен филм върху боядисаната повърхност. Издържа водните пари и за дълго време запазва качеството си, но е много скъпо.

След като определите най-подходящия тип облицовка на водна основа за Вас, трябва да изберете производителя. Препоръчваме да купите композициите само от известни фирми. По-добре е да плащате повече за облицовката и да се наслаждавате на отличните си характеристики за дълго време, отколкото да спасите и пребоядисвате отново повърхността след няколко месеца.

Според професионалисти е по-добре да изберете цветовете на следните марки:

  • Маршал;
  • Finncolor;
  • Empils;
  • Alpina;
  • DUFA;
  • Tikkurila;
  • Beckers;
  • Dulux;
  • Sherwin-Williams;
  • Паркър живопис.

Съставите на тези марки гарантират, че повърхностите ще бъдат привлекателни, ще ги предпазват от отрицателни влияния и ще ви обслужват възможно най-дълго.

Подготвителна работа - какво трябва да се направи преди оцветяването?

За качествено боядисване на стените трябва първо да подготвите повърхността. Стената трябва да е плоска, затова първо може да бъде покрита с тапет за боядисване или измазана грапавост и да се прогресира. Формулите с водна емулсия не трябва да се прилагат върху боядисване и маслена боя. Ако при вас този случай, старата облицовка трябва да се отстрани предварително от мазилката, да се изравни стената и едва след това да се боядисва.

За да разглобите старата емулсия на водна основа, първо използвайте шпатула, за да почистите всичко, което можете да направите, след това навлажнете старото покритие от всички страни с гореща вода - навлажнете ролката и няколко пъти внимателно преобръщайте повърхността. След това оставете стената за 5 минути, след което повторете процедурата. След 2-3 процедури с гореща вода боята набъбва и може лесно да се почисти със шпатула. За да премахнете варовика, тази технология е подходяща, но е по-добре да не се използва топла, но студена вода.

След премахване на варовика е необходимо да се импрегнира стената с разтвор на сода, за да се неутрализират останалите частици на вар.

Ако трябва да премахнете маслената боя от стената, можете да използвате специални химически почистващи препарати, но те са токсични и скъпи. Вторият начин е да използвате бормашина или мелница със специална дюза - четка с метална тел. Тази дюза трябва да почисти боята с ниска скорост на инструмента.

След като сте постигнали идеалната равномерност на стената, можете да забравите за тапета за боядисване

След като сте постигнали идеалната равномерност на стената, можете да забравите за тапета за боядисване

Следващата стъпка е да подредите стената. Ако използвате акрилна или силиконова облицовка, може да останете малки пукнатини, финишът ще се скрие, но всички други дефекти ще трябва да бъдат елиминирани. Първо, запечатайте всички вдлъбнатини и големи пукнатини с шпакловъчен материал. След уплътняване на големи дефекти е необходимо да се изгладят незначителни неравности, а след това да се грундират стените с валяк.



За по-добро сцепление е възможно стените да се напълнят напълно с тънък слой шпакловка. Така че получавате най-равномерната плоска повърхност, за довършителни работи, които можете да използвате боя и лакови материали от всякакъв цвят. След изсъхването на шпакловка, стените са отново подготвени и едва след това отиват в картината. Грундът трябва да бъде избран, като се вземе предвид вида на използваната боя, е необходим акрилен грунд за акрилна водна емулсия, силиконов силикон и др.

Правила за довършителни работи - боядисваме боята и избираме ролката

Боята на водна основа има бял цвят, но поради добавянето на пигмент в него, може да се получи всеки оттенък от палитрата RAL. За да дадете подходящия цвят на материала, можете да поръчате оцветяването в магазина, където ще бъде направено в специални автомати или да купите цветовете самостоятелно и да ги добавите сами към водната емулсия.

Препоръчваме да използвате автоматично оцветяване, тъй като при добавяне оцветяване в боя вие сами определяте сянката по окото, защото трудно може да се изчисли точното количество пигмент, плюс трябва да смесите количеството материал, което трябва да бъде достатъчно за боядисване на всички повърхности в даден момент. Повтаряне на предишния цвят на очите е почти невъзможно.

Можете да използвате различни видове ролки за прилагане на емайл. Най-често срещаните евтини пяна инструменти, те могат да бъдат закупени във всеки магазин. Основният им недостатък е, че абсорбират много боя и на стената поради това могат да се образуват микроскопични мехурчета. Такива мехурчета могат неблагоприятно да повлияят на привлекателността на облицованата повърхност - стената може да изглежда груба и неравна. По-малко проблеми възникват при използване на гумени ролки с гъста пяна, но те са много по-рядко срещани в магазините.

Ако трябва да нарисувате голяма площ, тогава най-добрият подход е автоматичният метод на оцветяване

Ако трябва да нарисувате голяма площ, тогава най-добрият подход е автоматичният метод на оцветяване

Велурните валяци са много по-рядко срещани, обикновено се намират в специализирани магазини. Те ви позволяват да нанасяте боя на повърхността възможно най-равномерно. Липсата на велур е, че абсорбира слабо течността, тъй като върху валяка има много малко боя, което означава, че процедурата за оцветяване може значително да се забави. Въпреки че този недостатък може да бъде предимство при боядисване на тавана.

Fleecy пластините са най-добрият избор за оцветяване на повърхности с водна емулсия. На пазара има такива ролки с различна дължина на купчината, което определя слоя мастило, което трябва да бъде набрано и нанесено. Ако покривате добре заземени повърхности, можете да използвате инструменти с каквато и да е дължина на купчината, единственото нещо - не вземайте най-много "шафу", с тяхната употреба, боята може да се пръска.

Напънатите ролки са изработени от различни материали. Най-добрите се считат за инструменти от филц и козина, те са по-скъпи от други, но те ще продължат много дълго време. Предлаганите изкуствени материали са много по-евтини, но също така се износват много по-бързо. За водна емулсия е подходяща и полиамидна купчина, която позволява нанасянето на боята без развод. Ако трябва да рисувам с емайл нетъкан тапети с тихо произнесе текстура, ние препоръчваме използването на ролки за пухкав кожа, или полиамид дължина купчина от 6 до 14 мм.

Подходящо покритие - залог на привлекателна повърхност

Когато всички необходими материали са закупени и стената е готова за работа, можете да продължите с най-важното - боядисването на повърхности. Работата може да изглежда сложна, само ако преди това не сте работили с бои, всъщност всеки, който може да разбере кой край на ролката трябва да държи, може да се справи с нея.

Първо трябва да изложите границите на боядисаната повърхност - да предпазите первази, платна и други вътрешни елементи от замърсяване с лента за боядисване. Изсипете готовата за употреба боя в тавата за боядисване и прикрепете дръжката към ролката, така че да може да се нанесе върху цялата стена от пода до тавана.

Най-добре е да приложите боята от един от ъглите на повърхността, която ще бъде боядисана. Боядисвайте с четка самия ъгъл и част от стената в непосредствена близост до него на разстояние 50 мм от ъгъла. След това вземете валяка, натопете го в боята, натиснете го и започнете да работите отгоре, като го завъртите надолу. Боядисвайте твърда лента от стени, движете ролката само нагоре и надолу. При нанасяне на следващата лента се опитайте да отидете на вече нанесената повърхност с размери 5-7 см, за да избегнете появата на лошо оцветени граници между лентите.

Препоръчваме бързо боядисване, тъй като емулсията на водна основа започва да се втвърдява в рамките на 10-20 минути след прилагането. Не вземайте почивки, ще отделите само няколко часа за цялата работа. Ако спрете за кратко и една от лентите изсъхне, вероятно е границата да бъде забележима дори след приключване на термообработката.

Възможно е да се боядисва вторият ъгъл само след като има разстояние, равно на ширината на една ролка. Така че можете да завършите единична лента с една ивица и да преминете към следващата, докато ъгълът изсъхне. За да се даде на стената яркост и сочност, тя трябва да бъде покрита с 2-3 слоя боя. Всеки следващ слой може да бъде нанесен само след изчерпването на предишния слой.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кохлер за боя се научи да създава нови нюансиКохлер за боя се научи да създава нови нюанси
Акрилно боядисване на боя на водна основа и художествено боядисванеАкрилно боядисване на боя на водна основа и художествено боядисване
Мога ли да рисувам течни и нетъкани правила за тапети, предимства и недостатъци на оцветяванетоМога ли да рисувам течни и нетъкани правила за тапети, предимства и недостатъци на оцветяването
Боите за стъклени стени избират най-доброто и се използват със шаблони и безБоите за стъклени стени избират най-доброто и се използват със шаблони и без
Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?
Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?
Как да нарисувате тавана с боя на водна основаКак да нарисувате тавана с боя на водна основа
Възглавница за оцветяване на тавана с водно-емулсионни тайни за избор на инструментВъзглавница за оцветяване на тавана с водно-емулсионни тайни за избор на инструмент
Боя за таванна водна емулсия - правилният изборБоя за таванна водна емулсия - правилният избор
Как да заливите тавана с боя на водна основа правилноКак да заливите тавана с боя на водна основа правилно
» » Боядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валяк
© 2021 BggeHat.com