Как да нарисувате тавана с боя на водна основа

В тази статия ще ви кажа как да боядисвате тавана с водна боя без развод. Днес този метод на декорация е по-популярен от традиционното замазка. Има няколко причини за това. Първо, боядисаната повърхност е лоялна към мокро почистване. На второ място, украсата на тавана с помощта на боя изглежда много по-оригинален.

Как да изберем правилната боя - ние ще се доверим на експертите

Преди да поговорим как да нарисуваме тавана без развод, нека внимателно изучаваме видовете бои, техните свойства, предимства и недостатъци. Най-популярните сред купувачите се считат за бои на водна основа. Причината за популярността е съвсем проста: такива формулировки се разреждат с обикновена вода, което значително пести пари. Освен това, при боядисване, сушене и по време на работа токсични изпарения няма да изтекат във въздуха в помещението. Такива бои изсъхват по-бързо от аналозите с друг състав.

Боите на водна основа са най-популярните

Боите на водна основа са най-популярните

Боите на водна основа са разделени на няколко вида:

  • силикат;
  • поливинил ацетат;
  • минерална;
  • акрил;
  • силикон.

При бои от първи тип силициевите компоненти се вземат като основа. Тези съединения са с ниска цена, надеждно задържани на влажни стени, но не са устойчиви на абразия. Боядисаните повърхности не се препоръчват за измиване с вода. Вторият вид бои е по-устойчив на абразия, но тези състави също се "страхуват" от пречистването на водата. Обработената с такива съединения повърхност не е устойчива на влага, висока влажност и течове. Дори малки пръски вода може да остави видими белези на тавана.

Минералните бои имат в състава си цимент или гасена вар. Тези материали са оптимално подходящи за обработка на тухлени и бетонни повърхности. Те обаче не се отличават с тяхната издръжливост. Поради това собствениците на имоти са принудени редовно да актуализират външния вид на тавана.

Акрилните бои са изработени от акрилни смоли. Те се характеризират с устойчивост на абразия, температурни промени и действие на влага. Подобрете устойчивостта на влага чрез добавяне на латекс. След това, акрилна боя може лесно да се използва за завършване на тавана в банята. В същото време цената на такива съединения е доста висока. Те придават на повърхността матова и гланцирана повърхност. Според индекса на опаковъчния материал може да се определи неговият вид. Колкото по-голям е индексът, отбелязан върху опаковката, толкова по-блестяща ще бъде повърхността. Когато купувате акрилна боя, не забравяйте, че тези съединения са по-устойчиви на абразия от други. Те обаче могат да подчертаят най-малкия повърхностен дефект.

Акрилните бои са по-устойчиви на изтриване

Акрилните бои са по-устойчиви на изтриване

Силиконовите бои се състоят от силиконови смоли. Те се характеризират с трайност и дълготрайност. Освен това успешно маскират малки пукнатини на повърхността. Цените за силиконови бои са най-високи сред всички изброени композиции.

Подготовка на инструмента - какво трябва да бъде на ръка?

Висококачественото боядисване трябва да се разбира като идеално боядисана гланцова или матова повърхност. Не трябва да има никакви дефекти, липсващи зони или ивици. За да постигнете най-добър резултат, подгответе оборудването преди работа. Основният инструмент ще бъде широк плат възглавница за водна боя. Трябва да има достатъчно дълга дръжка, така че лесно да се боядисвате на височина. Не вземайте инструмент с много дълга купчинка, тъй като частите на последния могат да останат на тавана.

Боядисване с широка ролка от плат

Боядисване с широка ролка от плат



За идеално боядисване на ъглите на повърхността и зоните близо до стените, вземете тесен валяк или набор от четки. За да месите боята, е полезна специална палета с оребрени ръбове. Последните са необходими, за да изтласкат оцветяващия материал от ролката. За да нарисувате равномерно върху инструмента, използвайте стари тапети. На него ще преместите работещ инструмент.

Боядисване на повърхността - как да нанасяте слоеве?

Когато изучавате въпроса как да нарисувате тавана без развод, не забравяйте, че преди процедурата са необходими няколко подготвителни мерки. Трябва да извадите абсолютно всички мебели от стаята, оставяйки само продуктите, вградени в пода. Какво остава, не забравяйте да го покриете с дебел полиетиленов филм. След това внимателно почиствайте тавана и изтрийте цялата стара боя от повърхността му. След почистване трябва да обърнете внимание на състоянието на тавана. Ако има области с извивки или проекции, след това преди боядисване, изравнете.

Ако проблемните области са малко, а след това достатъчно грундиране на повърхността. За тази цел същият състав, както за подготвяне на стени преди тапетиране. Ако таванът е в буквалния смисъл на кривата, тогава за подготовката му ще бъде необходимо да се измаза повърхността, да се покрият широките пукнатини и да се шлайфа. След като приключите с подготовката и таванът е напълно сух, пристъпете директно към рисунката. За да не оставите развод, нанесете първия слой течна боя. Това ще осигури по-добра адхезия на следващите слоеве към повърхността. След това овлажнете ролката, претъркайте по ръба на парче стари тапети и започнете да нанасяте основната боя. Ако не въртите инструмента, излишъкът от състава ще започне да тече от него, което ще доведе до появата на петна.

Започнете да използвате боя най-добре от ъгъла, като продължавате да премествате ролката по стената. Първо, използвайте малка ролка или четка. Основната част от повърхността трябва да бъде боядисана с широк инструмент. Нанесете слоя боя успоредни ленти, като застъпването на не повече от 5 cm. При прилагането на всяко следващо ленти следват първоначалната посока. След като приложите първия слой, погледнете тавана от различен ъгъл. Ако намерите небоядисани зони, веднага ги нанесете, докато предишният слой изсъхне. Ако боята е изсъхнала, оставащите зони трябва да бъдат отбелязани, така че по време на повторното нанасяне да ги обработвате правилно.

Живопис на тавана

Живопис на тавана

Нанесете следващия слой, перпендикулярен на предишния. Не правете това преди да изсъхне първият слой. В противен случай вашият таван ще има развод. На практика внесените бои трябва да се прилагат не повече от два пъти. Вътрешните формулировки изискват трикратна заявка. За колко боядисаната повърхност ще изсъхне, можете да разберете на пакета боя.

Приложение на състава с пистолет - ремонт на удоволствие

Много експерти съветват да не страдат с валяци и четки, защото някои от тези инструменти са много уморени ръце. Повърхността може да се обработва много по-лесно и по-бързо с пистолет. Основното нещо, когато правите това упражнение, е да се опитате да постигнете еднакви слоеве. Преди да стартирате приложението, дюзата на инструмента трябва да се премести от тавана. Така че, не пръскайте повърхността, преди да започнете да я рисувате. След като инструментът започне да пръска боята равномерно, започнете да прилагате материала към тавана. В същото време дръжте оборудването така, че разстоянието от дюзата до тавана да е приблизително 40 см.

Не бързайте при работа. Приблизителната скорост трябва да бъде 1 метър от повърхността за 10 секунди. Джетът трябва да бъде строго перпендикулярен на повърхността. За да опростим работата, ви съветваме да разделите тавана на условни квадрати. На свой ред боядисвайте всеки от тях, преместете инструмента и след това - заедно. Не ви съветваме да останете на едно място за дълго време. В резултат на това слоят боя ще бъде много по-дебел, отколкото в други области. Освен това, боята от него ще потъне. С помощта на аерограф, съставът се нанася върху повърхността поне 3 пъти. Както при ролката, изчакайте предишното покритие да изсъхне, преди да приложите следващия слой.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да нарисувате тавана в инструкцията за кухнятаКак да нарисувате тавана в инструкцията за кухнята
Таванна замазка с вода за боядисване за ботушите на всички магазиниТаванна замазка с вода за боядисване за ботушите на всички магазини
Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?
Боя за таванна водна емулсия - правилният изборБоя за таванна водна емулсия - правилният избор
Как да заливите тавана с боя на водна основа правилноКак да заливите тавана с боя на водна основа правилно
Латексова боя за таванните предимстваЛатексова боя за таванните предимства
Боядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюансиБоядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюанси
Боядисване с предимства на водната таванна бояБоядисване с предимства на водната таванна боя
Тогава да нарисувате таван от гипсокартон - референцииТогава да нарисувате таван от гипсокартон - референции
Как да боядисваме на водна основа опции за таван боя на разположениеКак да боядисваме на водна основа опции за таван боя на разположение
» » Как да нарисувате тавана с боя на водна основа
© 2021 BggeHat.com