Изборът на боя за тавана, който трябва да се има предвид



Тези, които ще извършат ремонтите, са изправени пред огромен асортимент от довършителни материали. Как да бъдете, ако имате нужда от боя за тавана - кой да избере текстурата, цвета, какви параметри да обърнете внимание? Заслужава ли си да се доверявате само на солидни марки или малко известни производители не по-лошо? Нека се опитаме да разберем.

Видове бои за тавана

Боята може да бъде мазна или на водна основа. В този случай само вторият вариант е подходящ за завършване на тавана. Маслената боя образува запечатан слой, който предотвратява свободното движение на пара. В резултат на това, след известно време такава боя започва да се разпада, да се спука и да се разпадне.
Боите на водна основа ще продължат много по-дълго. Но има нюанси. Такива бои се разделят на водно-емулсионни и водно-дисперсни бои. И финото тук е, че много производители хитър с името. Те етикетират конвенционалната емулсия като вододисперсионна боя, която не е напълно правилна.
боя за таван без миризма
Разликата е, че сухата боя на водна основа остава водоразтворима, което означава, че боядисаният таван не може да се измие. Боя за водна дисперсия не измити. Повърхността, върху която е поставена, е подходяща за мокро почистване.
По този начин изборът на боя за тавана зависи от това къде ще се използва. За спалня или хол е подходяща водна емулсия. И в кухнята и банята е по-добре да изберете боя за водна дисперсия, тъй като таваните в тези помещения трябва да се почистват от време на време.

Информация за опаковката

Вододисперсионните бои са латекс и акрил. Но производителите, очевидно желаещи да привлекат колкото се може повече купувачи, понякога позиционират своите продукти като "латекс-акрил". В действителност това, разбира се, усложнява само избора. Ярките снимки и проблясващи имена на кутии с боя дават малко реална информация за продукта. Ето защо има смисъл да се изучава анотацията, написана с малки букви.
След като прочетете информацията за особеностите на боята, лесно можете да разберете дали ви е удобна или не:
  • Ако производителят обещае трайността на боята да изсъхне, това означава, че не може да се измие с влажна кърпа. Но можете да избършете и вакуумирате. Тази опция е подходяща за дневни.
  • Боята за помещения с ниски експлоатационни натоварвания е слабо поносима от водни пари, сажди, повишена прах. Може да се използва за хол и коридори.
видовете бои за тавана
  • Нестабилните бои могат да се измият с вода. Но микроструктурата на тяхната повърхност не е много гладка, така че саждите се почистват зле. Тези бои са подходящи за вана, но не и за кухнята.
  • Миещите се цветове могат да бъдат безопасно обработени с всички почистващи препарати. Подходящ за всякакви помещения.
  • Боядисване текстура

    Изборът на боя за тавана се основава не само на техническите характеристики, но и на декоративните свойства на материала. От голямо значение е текстурата. Тя може да бъде лъскава, матова, а също и релефна.
    • Таванът, покрит с лъскава боя, се мие по-лесно. Да, и изглежда много хубаво. Но само ако основният таван е напълно плосък. Gloss прави всички дефекти на повърхността много забележими.
    • Матовата боя, напротив, скрива нередностите. В допълнение, тази текстура разсейва светлината, което прави осветлението по-меко и създава комфортна атмосфера в стаята.
    релефна боя за тавана
  • Боята от семигрант е междинна опция. Повърхността му е блестяща, но не и огледална. Ето защо нередностите по него не са толкова забележими.
  • Релефната боя за тавана изглежда необичайно и ви позволява да създавате оригинални интериори. Прилага се в дебел слой, но високата консумация на материали се компенсира с ниска цена. Релефната боя напълно покрива малки повърхностни дефекти.
  • Цвят на боята

    Декоративната боя за тавана обикновено има лек нюанс. Ако искате чисто бял цвят, по-добре е да изберете боя с матова текстура. Ако искате да направите оцветяването, възложете тази процедура на специалисти от магазина, в който купувате стоките. Това ще ви позволи да купите същия цвят в случай, че боята не е достатъчна.
    боя за тавана без мирис
    Никога не купувайте боя, останала ледена на студено. При замръзване може да се появят промени в структурата, които оказват влияние върху цвета. Такъв продукт може да има сянка, различна от посочената върху етикета, или дори да получи нееднаквена структура. Не купувайте боя на пазара - не е известно при какви условия се съхранява през зимата.

    Цена на боята

    Цената често се превръща в основен фактор, който определя избора на боя за тавана. Твърде ниската цена почти винаги показва нискокачествен продукт. Всички компании използват за боя за един и същи въпрос, така че крайната цена не може съществено razlichatsya.Stoit да се обърне внимание не само на цената на един литър боя, но и на параметър, като консумацията на боя на единица площ.
    Как да изберем боя за тавана, погледнете видеото:

    Други параметри

    Препоръчително е да купите продукт, маркиран точно като боя за тавана. При боядисване създава по-малко пръски и има по-добра адхезия към основната повърхност.
    На опаковката могат да бъдат посочени допълнителни характеристики. Например, че тази боя за таван без миризма или промени цвят при изсушаване. Последният имот е доста полезен. Когато работите с бяла боя, не винаги е възможно да забележите лошо оцветени области, но ако има розов оттенък, недостатъците в работата се виждат много по-добре.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Боядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валякБоядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валяк
    Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?Колко правилно да нарисувате таван в жилището с водно-емулсионна боя?
    Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?
    Възглавница за оцветяване на тавана с водно-емулсионни тайни за избор на инструментВъзглавница за оцветяване на тавана с водно-емулсионни тайни за избор на инструмент
    Боя за таванна водна емулсия - правилният изборБоя за таванна водна емулсия - правилният избор
    Как да заливите тавана с боя на водна основа правилноКак да заливите тавана с боя на водна основа правилно
    Ролката за боядисване на стени избира правилния инструментРолката за боядисване на стени избира правилния инструмент
    Боядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюансиБоядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюанси
    Как да нарисувате тавана от гипсокартон избор на бояКак да нарисувате тавана от гипсокартон избор на боя
    Боядисване с предимства на водната таванна бояБоядисване с предимства на водната таванна боя
    » » Изборът на боя за тавана, който трябва да се има предвид
    © 2021 BggeHat.com