Най-добрата боя за тавана е изборът



За много дълъг период от време, оптималното покритие на тавана се счита било за замазка, така и за боядисване поради икономията и простотата на двата метода. Съвременните производствени технологии обаче позволяват използването на нови методи с най-иновативни материали за довършване на тавана. Така или иначе, много все още предпочитат боя, в допълнение към днес, като цветове и състави на оцветяващи материали, има много. Ето защо е необходимо да се разбере коя е най-добрата боя за тавана и какви са характеристиките на модерните покрития за завършването му.

Основата на съвременните оцветяващи материали

Модерни бои за нанасяне върху тавана са предимно диспергирани разтвори на базата на синтетични лепилни състави. Техният традиционен цвят е бял и за да се създаде различен нюанс, пигментът за оцветяване се добавя директно към повърхността преди нанасянето.
боя за тавана, който е по-добър
Съгласно показатели като устойчивост на влага и износване, съвременните материали за довършване на тавана са разделени на 3 категории:
  • миризми, които не могат да бъдат измити или почистени;
  • боядисване, измиване, което може да се извърши със сапунен разтвор;
  • довършителни работи, които се разрешават не само да се мият, но и да се почистват с четки.
Избирайки по-добре да нарисуваме тавана, трябва да се помни, че такова разделяне не е строго фундаментално, но това е единственият начин да се избере подходящо покритие за конкретен потребител.
Тази характеристика на материала, като устойчивост на влага, се определя в зависимост от съдържанието на боята на синтетични и биологични елементи, които са пигменти, инхибитори, сгъстители, биоциди и т.н.,
по-добре да нарисувате тавана
Използването на материал като боя за тавана, който е по-добър или по-лош, също може да се определи с помощта на индикатор като степента на блясък. По този начин мат и лъскава боя за тавана. Двата варианта обаче са широко разпространени, тъй като става ясно, че те се различават по външен вид. Матовата боя за разлика от лъскавата не създава отблясъци и може да се използва за коригиране на някои неравности на повърхността на тавана и премахване на някои дефекти.

Бои за тавани на влажни зони

Често, ако потребителят не може да реши какъв вид боя за тавани, от който се нуждае, кой може да бъде по-добре определен въз основа на конкретната цел на покритието. Така че ако помещението е влажно, боята за довършване на тавана не трябва само да бъде устойчива на влага и устойчива на високи температури, но също така да има способността да прекарва въздух през филма. Покритието също трябва да има противогъбични свойства и да се почиства добре, така че повърхността на тавана да не е замърсена.
как да избереш боя за тавана
Това описание е подходящо за винилови и акрилни бои, които имат омекотено зърно. Те принадлежат към екологосъобразни емулсии, освен че не допускат проникването на влага, не се изтриват и изсъхват бързо. Такива бои практически нямат неприятна миризма, която при настъпването на атмосферни влияния много бързо.

Видове бои в съответствие с тяхната основа

Съгласно материалите, които са в основата на подготовката на състава за тавана, съществуващите видове бои са разделени на следните категории:
  • акрил;
  • силикон;
  • латекс;
  • силикат;
  • латекс.
боя за таван какво да избереш
Бои на водна основа
Това покритие е най-разпространеното и допринася за отличното качество на тавана.
Материалът има следните серии от положителни характеристики:
  1. Това не е токсично.
  2. Той е екологичен, тъй като не изхвърля никакви вредни вещества.
  3. Лесно се прилага.
  4. Няма неприятна миризма.
  5. Перфектно почистване със сапунен разтвор.
  6. Подходящ за обработка на всякакви области, с изключение на тези, върху които се нанася гланцова боя.
  7. На покритието на водна основа може да се нанесе абсолютно всяка боя.
боя за тавани
Бои базирани на акрил
Това покритие също е много широко разпространено поради неговите универсални свойства.
Основните предимства на акрилните бои са следните:
  1. Устойчивост на влага.
  2. Носете съпротивление.
  3. Лесна употреба, тъй като таванът, боядисан с акрилна боя, може да се почисти и измие по какъвто и да е начин (вижте също: "Какво може да бъде боядисано с акрилна боя").
  4. Имотът да запази оригиналния си цвят след боядисване.
  5. Няма склонност да променя сянката под въздействието на ултравиолетовите лъчи.
Нанасянето на акрилна боя не е трудно. Освен това, тя може да помогне за отстраняването на някои недостатъци на повърхността на тавана, освен това бързо изсъхва и има дълъг експлоатационен живот. Цветният асортимент от акрилни бои е много широк.
как да нарисувате тавана по-добре
Бои базирани на латекс
Такъв материал, в сравнение с останалите, има най-добри стойности сред тези свойства като износване и устойчивост на влага. Таванът с латексово покритие може да се измие по всяко време и покритието не променя по никакъв начин външния му вид.
Латексова боя за таван също така е в състояние да премахне някои повърхностни дефекти, затварящи пукнатини до широк 1 милиметър. Въпреки високата си плътност, тази боя перфектно преминава през въздуха.
Силикатни бои
Основата на тези бои е течно стъкло, така че те обикновено се класифицират като минерални материали. Те обикновено се използват за тавани, изработени от бетон или за повърхности, обработени с гипс.
Този материал не е в състояние да взаимодейства с полимери, така че не се препоръчва да се нанася друго мастило върху силикат. Таванът в този случай ще трябва да бъде напълно почистено от оригиналния слой, което е доста труден процес (за подробности: "Как да почистите таван от боя: полезни препоръки") Материалът също е далеч от най-еластичния, така че не може да отстрани дори малки дефекти в повърхността.
Основното предимство на силикатната боя - материалът има отлични антисептични свойства, което предотвратява образуването на вредни микроорганизми.
Как да нарисувате тавана, погледнете видеото:
Бои на силиконова основа
Тези бои са най-модерните, освен че имат всички предимства както на минерални, така и на органични довършителни материали.
Това се обяснява с наличието на силиконова смола в основата, благодарение на което боята не само служи дълго време, но и има отлични качествени характеристики.
Основният недостатък на силиконовите бои е тяхната сравнително висока цена.
Както виждате, има много различни варианти за завършване на тавана с боя, така че при избора му трябва да се ръководи, преди всичко, от функционалните характеристики и предназначението на този или онзи материал. Снимките на мостри винаги могат да се предоставят от специалисти, занимаващи се с боядисване.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Таван тава за тавана, изберете най-добритеТаван тава за тавана, изберете най-добрите
Методите за довършване на тавана правят изборМетодите за довършване на тавана правят избор
Материали за довършване на таванаМатериали за довършване на тавана
Тапет на тавана за боядисване - това е лесноТапет на тавана за боядисване - това е лесно
Завършване на тавана в кухнята опцииЗавършване на тавана в кухнята опции
Популярни тавани завършваПопулярни тавани завършва
Ролка за боядисване на тавана и неговите видовеРолка за боядисване на тавана и неговите видове
Как да подготвим таван за боядисване - инструкцииКак да подготвим таван за боядисване - инструкции
Как да нарисувате тавана за варенеКак да нарисувате тавана за варене
Как да изберем тапет за тавана за боядисванеКак да изберем тапет за тавана за боядисване
» » Най-добрата боя за тавана е изборът
© 2021 BggeHat.com