Латексовата замазка е най-добрият начин да подобрите завършващия завършек!

Специалните латексови композиции, използвани за изравняване на тавана и стенните повърхности, са много популярни сред майсторите на дома и професионалните строители. Такива смеси правят всеки таван или стена идеално гладки.

Латексова замазка - заслужава тежест!

Съставите, считани за нас, са създадени въз основа на свързващи елементи, специални антисептици, пластифициращи добавки, втвърдители. Комплектът от тези вещества, както и тяхното съдържание в готовата смес, могат да бъдат различни. Всичко зависи от производителя на латекс. В същото време, полимерното вещество е свързващият компонент на всеки замазка. Придава специални характеристики на композицията за изравняване, като върху лекуваната повърхност се образува високо еластично и трайно покритие.

Латексът се продава в готов вид, той е лесен и удобен за употреба

Латексът се продава в готов вид, той е лесен и удобен за употреба

Латексовата замазка има редица важни предимства. Първо, той е удобен и лесен за използване. Изравняване съединения се продават в изграждането на магазини в готовата форма. Потребителят не трябва да добавя течности или разтворители към тях, да се разрежда до определена последователност. Достатъчно е просто да отворите контейнера с шпакловка и незабавно да започнете работа по стени, таван. В допълнение, латексните формулировки са опаковани в кутии с различен капацитет. Това прави възможно да не се харчат допълнителни пари за закупуване на смес, която няма да бъде използвана. Някои видове шпакловки се произвеждат в суха форма. Продават се рядко. Тези смеси трябва да се разреждат с чиста вода в съотношение 1: 1.

На второ място, описаната замазка се характеризира с уникална висока адхезия към основите, изработени от различни материали. Сместа по време на пълненето напълно запълва повърхностните неравности, пролуки, малки пукнатини и е плътно прилепнала към тавана, стената. В резултат на това се получава безупречно гладка основа, върху която е възможно да се вмъкват тапети, да се монтират други довършителни материали.

Трето, замазката може да се нанася с много тънък слой (по-малко от 1 мм), без да се притеснявате за падането на покритието, напукване. Това свойство отличава латексните състави от цимент и акрил. Последното трябва да се прилага достатъчно дебело.

Ето защо, ако искате да постигнете максимално тънко покритие, не става въпрос за това коя смес трябва да се използва - латекс или акрил. Отговорът е недвусмислен. Само латекс.

Друго предимство на въпросния шпакловка е, че се продава в различни цветове. Никой друг изравняващ състав не може да се похвали с подобна добродетел. Ако искате да спестите пари от придобиването на боя и от самия процес на оцветяване, веднага купете латексова смес от желания цвят. След обработката на стената или тавана, необходимостта от използване на оцветяващия състав просто изчезва.

В допълнение, латексната замазка има висока устойчивост на абразия, надеждно и бързо се захваща, е направена от екологични (нетоксични) компоненти, след изсъхване без проблеми, е шлифована, съвместима е с други строителни материали. Допуска се да се използва за работа върху предмети с висока влажност. И най-важното - шпакловки дава на обработените повърхности свойство на паропропускливост.

Недостатъци на замазка - защо да се страхувате?

Интересни състави за изравняване на тавана и стенните повърхности имат някои недостатъци. Латексовата замазка не се страхува от температурни промени, след като е била нанесена върху бетон, дървен материал, тухла или друга основа. Но не може да се съхранява при отрицателни температури. Ако съставът на латекса замръзне (в магазин, в склад), е по-добре да не го използвате по предназначение. Замазката ще загуби почти всички свои характеристики.

Основният недостатък е високата цена

Основният недостатък е високата цена



Вторият недостатък на шпакловката е високата цена. На цена, тя е очевидно по-скъпа от изравняването на смеси на базата на акрил. Но тук си заслужава да се разбере, че качественият материал a priori не може да бъде евтин. В допълнение, цената на латекса е напълно компенсирана:

  • отлични резултати от довършителните работи;
  • лекота и скорост на привеждане в съответствие дори на много сложни повърхности.

Обърнете внимание! Тифата от латекс за дълго време се съхранява в фабричната опаковка, след като се използват някои от частите. Важно е да се вземе предвид само малък нюанс: когато затворите контейнера със остатъците от изравняващия материал, внимателно се уверете, че бурканът не изсушава парчета от капака. При последващата употреба на замазка, тези частици ще оставят драскотини върху повърхността, която ще се третира. Такива дефекти ще трябва допълнително да бъдат импрегнирани.

Подготовка на повърхността за обработка - бележки

Латексовата замазка е идеална за извършване на произведения от себе си, нейната употреба не изисква специални знания и специални умения.

Преди да работите върху повърхността, поставете грунд

Преди да работите върху повърхността, поставете грунд

В този случай, ако искате да постигнете максимален ефект от използването на сместа, трябва:

  • Определете желания покривен слой. Измерете площта на стената, тавана, която ще бъде обработена. Въз основа на тези данни, изчислете необходимото количество замазка, въз основа на съветите на производителя (те се съдържат в инструкциите към материала).
  • Добре е да почистите повърхността на мръсотията и след това да я третирате Подготовка за бетон или друго решение за дълбоко проникване. Това се прави, за да се намали абсорбцията на тавана на влагата или стената и да се укрепи допълнително. След грундирането повърхностите няма да се свият.
  • Ако върху гипсокартона се нанася латексна мазилка, желателно е лепилото да се залепи със специален материал. Най-доброто за тези цели е панделка-serpyanka.

Също така се снабдете предварително с всички необходими инструменти. Има поне минимални усложнения. Ще ви е необходима решетка с покритие от каучукова пяна и две шпатули: едната - широка (25-30 см), втората - тясна (8-10 см). Сега сте готови да направите основната работа.

Замазка без проблеми - как да направя всичко компетентно?

Контейнерът, в който е поставен замазка, трябва да стои в помещението, където ще се извършват довършителни дейности, 2-3 часа. През това време съставът ще има време да се аклиматизира към наличната влажност и температура. През зимата е по-добре да оставите кофата със сместа в продължение на 10-12 часа. Profi препоръчва да нанесете замазката при стайна температура в диапазона от 8-30 ° С. При такива условия съставът ще бъде най-лесният за използване.

Латексовата замазка се нанася със шпатула. Препоръчителният слой е не повече от 3 мм. Не е желателно да се направи покритие, по-тънко от 1 мм. Тънкият слой ще се държи добре върху подложката, която се обработва, но ще бъде много трудно да го избършете след това. В повечето случаи замазката се прилага на няколко слоя. Важно! Всеки следващ слой се прилага само след като предишният слой се изсуши напълно.

Крайното фугиране на покритието се извършва с пяна от гума от пяна. В никакъв случай не можете да използвате шкурка или друг абразив. Граната трябва да бъде леко навлажнена с вода и да се движи доста плавно, докато изравняващият слой стане напълно гладък. Тази работа може да се счита за завършена. Завъртете подравнената повърхност с избрани материали.

И последното. Много домашни занаятчии често се интересуват от какъв вид замазка е по-добре да купуват - акрил или латекс. По-горе казахме, че акрилните съединения се нанасят в дебел слой. Но латексните смеси са подходящи за създаване на най-доброто покритие. Освен това има още една разлика между тези замазки. Акрилната замазка е по-подходяща за обработка на външни повърхности. Латексовите смеси обикновено се използват за нанасяне върху помещенията. Помислете за това при избора на шпакловката.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолационни материали за подове и техните сортовеХидроизолационни материали за подове и техните сортове
Как да изравним пода с саморазливна смесКак да изравним пода с саморазливна смес
Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…Какъв вид пълнител да изберем за стени за видове тапети, предимства и недостатъци на шпакловка от…
Замазка на стените под боядисване по собствена сила как да се получат идеално равни повърхности?Замазка на стените под боядисване по собствена сила как да се получат идеално равни повърхности?
Таван тава за тавана, изберете най-добритеТаван тава за тавана, изберете най-добрите
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Латексова боя за таванните предимстваЛатексова боя за таванните предимства
Как да се изравни таван с шпакловка Практически съветиКак да се изравни таван с шпакловка Практически съвети
Инструменти и материали за стенни мазилкиИнструменти и материали за стенни мазилки
Мазилка на стени по машинаМазилка на стени по машина
» » Латексовата замазка е най-добрият начин да подобрите завършващия завършек!
© 2021 BggeHat.com