Хидроизолационни материали за подове и техните сортове

Качествени материали за хидроизолация на пода са необходими за извършване на работи за ефективна защита на помещенията срещу проникване на вода. На техния избор трябва да се подхожда съзнателно и безпристрастно. В този случай трябва да вземете предвид вида на помещението, нивото на влажност в него и степента на опасност от наводнение.

Хидроизолационни материали за подове и техните сортове

Хидроизолационни материали за подове и техните сортове

Хидроизолацията може да бъде валцована или покрита. Всеки от тези видове има свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при извършване на покупка.

Подвижни материали за хидроизолация на пода

Ролковите материали се използват в помещения с голяма площ, което изисква инсталиране на надеждна и евтина хидроизолация. Материалите от ролки са оптимално разположени в гаражи, мазета, бани, навеси, промишлени сгради и др.

Подвижни материали за хидроизолация на пода

Подвижни материали за хидроизолация на пода

В зависимост от начина на инсталиране, рулонните материали се разделят на следните видове:

  • самозалепващи;
  • залепени чрез нагряване;
  • фиксирани на повърхността със специално лепило или мастика.

Ролковите материали могат да бъдат направени от различни компоненти, чиито характеристики ще определят техните свойства.

  1. Пергамът е тънка хартия, импрегнирана с битум. Това е крехък материал, който с течение на времето е склонен на гниене, влошаване и има недостатъчно висока хидроизолация.

    Пергамово фолио

    Пергамово фолио

  2. Рубероид - картон, импрегниран първо с нефтов битум с ниска точка на топене и след това покрит от двете страни с дебел слой от огнеупорен битумен покривен състав BNK 90/30. Този материал е по-надежден от пергамента. Той е достъпен, но е доста запалим и няма много дълъг експлоатационен живот.
  3. Хидростатичното стъкло е базирано на фибростъкло, което е покрито от двете страни с битумна импрегнация. В повърхностния слой може да се използва минерален прах или защитен полимерен филм. Този материал има добри хидроизолационни свойства, устойчив на разпад, дълъг живот.
  4. PVC мембраната е изработена от еластичен поливинилхлорид, чиито листове са заварени заедно с горещ въздух. В резултат на това се образува цялостно херметично запечатано покритие, устойчиво на влага и агресивна среда.

    PVC мембрана

    PVC мембрана

  5. Изопластика се произвежда чрез нанасяне върху импрегнацията на полиестерната основа, състояща се от смес от битум със специални полимерни добавки. Той е модерен и висококачествен хидроизолационен материал, който е пластмасов, надежден и издръжлив.
  6. Филмовото хидроизолация е филм, който може да има различна дебелина и плътност. Тя може да бъде изработена от полиетилен или поливинилхлорид, да има допълнителна армировка под формата на усилващи нишки и да има различна якост на опън. Това е най-основният от хидроизолационните материали. Най-често се използва в случаите, когато е необходимо да се осигури защитен долен слой с устройство за замазка.

    Филмова ролка хидроизолация

    Филмова ролка хидроизолация

Видео - Хидроизолация на ролките

Смазочна хидроизолация

Малките стаи (кухни, бани, тоалетни, мазета, килер) изискват внимателна защита на пода от въздействието на водата. Но е изключително неудобно да се работи в тях с рол-он хидроизолация.

Смазочна хидроизолация

Смазочна хидроизолация

Ето защо най-добрият вариант са материалите за хидроизолацията за смазване, които на свой ред се подразделят на няколко разновидности:

  • битумни маски;
  • акрилни и латексови форми;
  • сухи смеси.

китове

Основата на всеки хидроизолационен мастик е винаги течен битум. Но битумът сам по себе си не е издръжлив и издръжлив материал. Ето защо, всеки производител, опитвайки се да му даде допълнителни качества, въвежда в своя състав специални добавки.

  1. Каучуковата битумна маска е еднокомпонентна, лесно се нанася с валяк или четка, образува се върху повърхността на еластичен хидроизолационен слой, който не се разпада от температурните промени. Този материал перфектно защитава пода от вода, изработени от дърво, цимент, тухли. Но работата с него трябва да се извършва в добре вентилирана стая, тъй като има достатъчно силна и остра миризма.

    Каучуково-битумен мастик

    Каучуково-битумен мастик

  2. Течният каучук е двукомпонентен мастик от черен цвят, направен на базата на битум и водно-полимерна емулсия. Няма миризма, не отделя токсични вещества, има способността незабавно да замръзне веднага след нанасянето. На повърхността този материал се нанася чрез пръскане и образува трайно, надеждно, безшевно покритие, устойчиво на слънчева светлина. След това може да се покрие с бои на водна основа. Ако се появи механична повреда на повърхността, обработена с течен каучук, лесно се извършват ремонтни работи.

    Течна гума

    Течна гума

  3. Битум-полимерният мастик се характеризира с неговата еластичност и здравина. Има добра адхезия към почти всички строителни материали. Повърхността на пода преди нанасянето му не изисква специална подготовка, дори е възможно да се използва върху мокър субстрат. Сушенето на всеки слой се извършва не по-рано от 8 часа след приложението.

    Битумно-полимерна мастика

    Битумно-полимерна мастика

Видео - Хидроизолация на облицовката - течен каучук

Акрилни и латексови материали

Съставите, направени на полимерна, акрилна или латексова основа, са алтернатива на конвенционалната битумна хидроизолация.

  1. Еднокомпонентният акрилен мастик е подходящ за всякакъв вид помещения. Това е пастообразна маса от зелен, син или бежов цвят, която образува здрава мембрана, която може да предпази пода от проникване на вода. Може да се нанася върху дърво, бетон, тухли, шперплат, гипсокартон и други материали. Съставът на акрилните маски не включва органични разтворители, така че няма остър мирис.

    Акрилна еднокомпонентна мастика

    Акрилна еднокомпонентна мастика

  2. Материалът от латекс-акрил е направен от специални пластифицирани полимерни вещества, които му придават необходимата еластичност и добри хидроизолационни свойства. Оптимално се използва в много влажни зони, както и в места с постоянни течове. Мастикът се консумира икономично благодарение на неговата лека текстура.

    Материал от латекс-акрил

    Материал от латекс-акрил

  3. Каучуко-латексната мастика в сравнение с акрилните състави е по-евтина опция за хидроизолационни материали. Това е течна флуидна маса от черен цвят, която, когато се нанася върху порестата повърхност, е дълбоко абсорбирана и дава водоотблъскващи свойства. Нанасяне на мастик е необходимо на няколко слоя, възможно е да се използва под лепилото за плочки.
  4. Латексовата хидроизолация има течна консистенция, можете да я разнесете с четка, ролка или просто като я излеете върху повърхността. За да се създаде надеждно защитно покритие, един слой от този материал ще бъде достатъчен. Пълното отсъствие на мирис и вредни вещества ви позволява да работите с него дори и в малки, лошо проветриви помещения.
  5. Натриевото течно стъкло има отлични свойства за отблъскване на водата. Може да се прибави към разтвор на циментова замазка или да се използва за директна обработка на подовата повърхност.

    Натриево течно стъкло

    Натриево течно стъкло

  6. Латексовият акрилен двукомпонентен уплътнител преди употреба трябва да се смеси с бял или сив цимент в съотношение 1: 1. Получената маса ще бъде добра хидроизолационна композиция, която може да се нанесе върху самия под, или, ако е необходимо, да се третира само местата на евентуални течове. Самият уплътнител се произвежда в сиво, но по време на готвене може да се даде желания цвят с боя на водна основа.

    Латексово-акрилен двукомпонентен уплътнител

    Латексово-акрилен двукомпонентен уплътнител

Сухи смеси

Основата на хидроизолация сухи смеси на всеки производител е обикновен цимент. Разликата в предназначението и ключовите им свойства се постига чрез добавяне на различни видове активни химикали, полимери, кварцов пясък и други съставки. Това зависи от количеството и качеството на добавките, които зависят от това колко добре сместа ще предпази повърхността на пода от проникване на влага.

Методът за подготовка на решението е елементарен. В суха смес е необходимо да се добави необходимото количество вода и внимателно да се смеси до получаване на хомогенно тегло, което трябва да се постави върху подготвената повърхност с четка или шпатула.

За разлика от мастилата, които образуват плътен филм в равнината, която не позволява водата или въздухът да преминават, циментовите смеси "дишат". Те не пречат на изпарението на течността и не създават парников ефект.

Но те трябва да се нанасят само върху порести бетонни основи или циментова замазка. При други видове строителни материали те не могат да покажат необходимите свойства.

Сухи хидроизолационни смеси

Сухи хидроизолационни смеси

Хроматът, нанесен върху бетонния под, лесно запълва всички микрокредити, импрегнира и образува здрава монолитна адхезия към основата. В резултат на това бетонът става трайно и водоустойчив, като с времето този ефект само се увеличава. За най-добър резултат подът трябва да е влажен преди да започне хидроизолацията.

Суха Хидроизолации смес е най-производители като «Cerezit», «IvsilVodostop», «Glims», «Unisgidroplast" и др. Една от най-популярните марки на проникваща хидроизолация е суха смес от "Penetron".

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолационни материали за подови настилкиХидроизолационни материали за подови настилки
Подова хидроизолация на подовеПодова хидроизолация на подове
Хидроизолация на пода със собствените си ръцеХидроизолация на пода със собствените си ръце
Какво представлява покритието от хидроизолация?Какво представлява покритието от хидроизолация?
Хидроизолации Tehnonikol за основаХидроизолации Tehnonikol за основа
Хидроизолация на основата със собствените си ръцеХидроизолация на основата със собствените си ръце
Хидроизолационни хидроизолационни материалиХидроизолационни хидроизолационни материали
Хидроизолация на мазетаХидроизолация на мазета
Как да направите покривна хидроизолация?Как да направите покривна хидроизолация?
Видове хидроизолация на банятаВидове хидроизолация на банята
» » Хидроизолационни материали за подове и техните сортове
© 2021 BggeHat.com