Хидроизолация на пода със собствените си ръце

Хидроизолацията е един от ключовите етапи в изграждането на жилищна сграда. Колкото по-качествено са тези работи, толкова по-надеждна ще бъде цялата къща. В края на краищата, външната влага може да причини гниене и да унищожи цялата къща.

Хидроизолация на пода със собствените си ръце

Хидроизолация на пода със собствените си ръце

По-долу ще говорим за тези материали, които ще бъдат полезни за тази работа. Също така е необходимо да се припомнят тънкостите и нюансите при извършване на мерки за хидроизолация в различни части на къщата.

Хидроизолация на подове

Хидроизолация на подове

Защо се нуждая от хидроизолация?

Хидроизолацията на пода се извършва на етапа на полагане на подове и предшества създаването на замазка. Основната цел на работата по хидроизолация и монтаж на замазката е да се подготви равна повърхност за подовото покритие, както и да се предпази помещението от влага и влажност.

Хората, които нямат достатъчно опит и знания, се приканват да изпълняват такава работа под надзора на специалисти или да прехвърлят изцяло тази работа. В края на краищата цената на грешката може да бъде твърде висока: замяната на гнилите подове ще изисква не само временни, но и финансови разходи.

Валцована хидроизолация

Валцована хидроизолация

Трябва да се има предвид, че мерките за хидроизолация трябва да се извършват не само в помещенията на къщата, но и в сутерена и сутерен. Оттам може да проникне влага заедно с вредни вещества (соли, вар, алкално-кисели съединения и др.).

От какво е направена хидроизолацията?

Полимерната мастика се използва основно при полагане на паркет или ламинат като хидроизолация

Полимерната мастика се използва основно при полагане на паркет или ламинат като хидроизолация

Дизайнът на хидроизолационния слой не е нещо сложно, но неговата формация трябва да се подхожда много внимателно и отговорно. В момента в пазара на строителни материали за хидроизолация се използват следните продукти:

  • PVC филми;
  • Подови материали;
  • Комплекти за пълнене и боядисване на базата на мастик или битум;
  • Сглобяеми конструкции;
  • Лепени материали;
  • Насипни сухи смеси.

При създаването на хидроизолация в сградата е необходимо внимателно да се извърши свързването на материалите. Всички фуги трябва да имат минимален клирънс, а шевовете трябва да се третират най-добре с течни състави на базата на битум. В местата, където хидроизолацията се свързва със стените, изолационният материал трябва да има минимален интервал от три сантиметра.

Хидроизолацията се приляга с припокриване

Хидроизолацията се приляга с припокриване

В случай на високо ниво на подземните води, е необходимо да се извърши многослойна хидроизолация - от 2 до 4 слоя материал.

Всички хидроизолационни съединения и материали могат да бъдат разделени на няколко типа според техния състав:

  • минерална;
  • битум;
  • пластмаса;
  • метал.

Сега помислете за всеки от тези типове детайли.

Боядисване на хидроизолационни материали

Боядисване на хидроизолационни материали

Боядисване на хидроизолационни материали

Принципът на приложение на такива формулировки е подобен на конвенционалните бои или импрегнации. Технологиите за прилагане на тази хидроизолация са две топло и студено.

При студено нанасяне най-често се използват епоксидни смоли. Съставът на стайната температура се нанася с нормална четка върху повърхността на пода и се оставя да се накисва или да изсъхне. Можете също да използвате моларен валяк, за да приложите композицията върху голяма площ.

При горещо нанасяне, съставът трябва да се нагрее до определена температура и да се поддържа, докато се приложи. Пример за това е добре познатият битум. Охлаждането, съставът втвърдява и придобива изолационни свойства.

битум

битум

За най-добър ефект се препоръчва да се нанасят няколко слоя хидроизолация - от 2 при нормални условия до 5 в помещения с високо ниво на подпочвените води или висока влажност.

Битумен мастик

Битумен мастик

Обработката на цветни и импрегниращи материали е подчинена не само на пода, но и на долната част на стените, гредите, основите.

Приложение на хидроизолацията на боята

Приложение на хидроизолацията на боята

Лепилни материали

Тази версия е плътен материал, продаван на ролки. При полагането на хидроизолационния материал се разгъва и се залепва към повърхността със специално лепило или мастика. Ефективността на този метод в сравнение с други варианти не е много висока, но често се избира за сравнително достъпна цена и простота на технологията.

Техноникал Хидроизолация

Техноникал Хидроизолация

Проба от залепваща хидроизолация може да бъде материал, наречен Technonikol. В този случай броят на слоевете пряко ще повлияе на качеството на хидроизолацията.

Хидроизолация Техноникал. Ценоразпис

Technonikol

танкер хидроизолация

Полиуретанова хидроизолационна хидроизолация

Полиуретанова хидроизолационна хидроизолация

Течните състави на базата на битум осигуряват максимална надеждност от всички продукти на пазара. Животът на тези съединения може да надхвърли 20 години. Всъщност хидроизолацията се състои почти изцяло от битум. Най-често многопластов пълнеж не само на пода, но и на стените заедно със замазката, рамката и други елементи. Въпреки това, струва си да се има предвид високата цена на този метод на защита: цената може да надвишава два или три пъти другите опции.

Видео - Хидроизолация

Запълващи смеси

За този метод се подготвя специален кофраж върху пода, в който специален състав е съставен от сухи пясъчни или гранулирани компоненти.

Запълване на хидроизолацията

Запълване на хидроизолацията

Напълненият материал е изравнен, гъсто потъпкан и покрит с мазилка или друг материал.

За такава хидроизолация се изисква много пространство, защото изолационният слой може да достигне половин метър. Въпреки това, има положителен момент: в допълнение към хидроизолацията, вие също получавате подовата изолация. Така че не е нужно да харчите пари за отделна изолация на пода.

Монтажни конструкции

Бентонитни рогозки - така наречената монтирана хидроизолация

Бентонитни рогозки - така наречената монтирана хидроизолация

Монтираната хидроизолация е пластмасов или метален щит с различни размери. Монтирането на щитове се извършва върху котвата до стените и пода. По-горе, слоят материал се обработва с битум или мастик, за да се създаде пълна хидроизолация. Шевовете между щитите също се третират.

bentomat

bentomat

Спецификации matsValue
Коефициент на филтрация, cm / s1 х 10 ~ 8
Устойчивост на хидростатично налягане, atm7
Съдържание на бентонитни гранули, kg / m25.6
Дебелина на мат, mm5.3
Размер на мат, м2x до 100 м
Тегло, кг, не повече от 50
Температура на подреждане, ° С, не по - малка от30
Дебелина на натоварването на бетона, mm, не по - малка от150
Минимално припокриване при свързване на рогозки, mm100
производителTeksbent

Характеристика на хидроизолация в сутерена и сутерен

Схема на изолация в зависимост от местоположението на подпочвените води

Схема на изолация в зависимост от местоположението на подпочвените води

Как се извършва хидроизолацията в сутерена?

Как се извършва хидроизолацията в сутерена?

Преди това се казва, че започване на работа по хидроизолация трябва да бъде от мазето.

В случай на близка маса за подпочвените води хидроизолацията на пода в мазето се извършва на няколко слоя. В този случай, материалът на хидроизолация трябва да дойде частично на стените или да се присъедини с хидроизолация на стените, ако е бил инсталиран.

Сутерена хидроизолация от вътрешната страна

Сутерена хидроизолация от вътрешната страна

Оптималният метод на изолация в нормалната подпочвена вода е полагането на рубероид върху пода и стените на помещението с обработката на битумни шевове.

Подова хидроизолация на подове

Подова хидроизолация на подове

За тази цел подът е грундиран, обработен със специален лепкав мастик, върху който е залепен листът от покривен материал. Стените също се лекуват.

Хидроизолация на "топлата": защо е необходимо?

Във всяка стая, където се планира инсталирането на отопляеми подови системи, трябва да се извършат хидроизолационни работи. В този случай хидроизолацията предпазва електрическите компоненти на отоплителната система от влага и влага, което ще ви помогне да избегнете къси съединения и други проблеми. Освен това, нагревателните тръби също ще бъдат защитени от корозионните ефекти на корозията и ще продължат много по-дълго.

Схема на устройството на подово отопляемия под

Схема на устройството на подово отопляемия под

Хидроизолацията в такава стая задължително трябва да бъде покрита с бетонна пяна, върху която вече е инсталирана отопляема подова система.

Подът е топъл. Тръбите се полагат върху хидроизолационни подложки

Подът е топъл. Тръбите се полагат върху хидроизолационни подложки

Въпреки това, експерти в строителния сектор се съгласяват, че за хидроизолация на стаи с "топло подове", не се препоръчва да се използват материали на базата на битум. Такива съединения се нагряват и могат да отделят в атмосферата вредни вещества.

Подова хидроизолация с ролков материал: инструкция стъпка по стъпка

Подова хидроизолация с ролков материал

Подова хидроизолация с ролков материал

Като пример, помислете за най-популярния метод за хидроизолация на пода - материали за свързване на ролки. Този вид хидроизолация придоби популярност поради ниската цена и сравнително бързото време на работа.

Прилагането на такива материали изисква наличието на идеално плосък под без дупки или удари.

За по-добро изравняване се препоръчва да се използва течно саморазливно съединение, което при втвърдяване осигурява гладка, висококачествена повърхност.

Стъпка 1. От подовата повърхност с метла или четка всички малки отломки се отстраняват. Прахът се отстранява с прахосмукачка.

Почистване и обезпрашаване

Почистване и обезпрашаване

Стъпка 2. Замазвайте всички пукнатини на пода до най-малките.

Стъпка 3. На повърхността на пода се поставя грунд, върху който се излива разтвор за производство на течен под.

Приложение на грунд

Приложение на грунд

Стъпка 4. По време на изливането самата течност се разпространява равномерно върху повърхността, но малки въздушни мехурчета могат да останат вътре. За да се отървете от тях, се използва специален валяк, на който се монтират много малки игли.

Подравняване на пода с самонастройващо устройство

Подравняване на пода с самонастройващо устройство

Стъпка 5. Когато съставът на течния под е сух, можем да подготвим повърхността за хидроизолационни работи. За да направите това, отново премахваме прах и малки отпадъци с прахосмукачка и влажна кърпа.

Стъпка 6. Многократно проверявайте повърхността за пукнатини, чипове, дупки. Особено внимание се отделя на ъглите, местата на ставите на пода и стените. Всички находки са изпълнени с конкретен разтвор.

Стъпка 7. На повърхността на пода в една от стените се нанася маститна или битумна емулсия. Достатъчно е да поставите мастика на пода с няколко ленти, пресичащи се един друг.

Приложение на мастика

Приложение на мастика

Стъпка 8. С конструкторска сешоар или горелка, загрявайте ръба на изолационната ролка и поставете ръба в ъгъла на стаята. Докато материалът е горещ, цялата ролка трябва да бъде изравнена, за да се избегнат цепнатините. Също така, не забравяйте да оставите материал на стената около 10 см.

Стъпка 9. Постепенно нагряваме ролката с факел, завиваме материала по цялата повърхност. Охлаждане, хидроизолация грабва и образува непрекъснат слой.

Хидроизолационна технология

Хидроизолационна технология

Хидроизолационна технология

Хидроизолационна технология

Стъпка 10. На кръстовищата се поставят лепенки, които трябва да се разтопят с помощта на горелка. Това постига максимална непромокаемост на слоя. Вместо пластири можете да оставите материал с размер 5-7 см.

Стъпка 11. Когато хидроизолационният материал се охлади и е напълно фиксиран, възможно е да започнете да монтирате подовата замазка.

Нюанси при изпълнение на работи по хидроизолация

Необходимо е да се обърне внимание на факта, че ако се планира да се инсталира "топла подова система" в помещението, е невъзможно да се прилагат битумни хидроизолационни или битумни разтвори. Битумът може да загрее и да освободи в околната среда неприятна миризма и вредни вещества. Ето защо се използват в помещения с "топъл под" материали на базата на епоксидна смола или други подобни състави.

Видео - Видове и приложение на хидроизолационни материали

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартаментаХидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартамента
Как да си направите висококачествена хидроизолация на подаКак да си направите висококачествена хидроизолация на пода
Хидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимостХидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимост
Хидроизолация на основата със собствените си ръцеХидроизолация на основата със собствените си ръце
Хидроизолационни хидроизолационни материалиХидроизолационни хидроизолационни материали
Хидроизолация на сутеренХидроизолация на сутерен
Хидроизолация на мазетаХидроизолация на мазета
Покривна хидроизолацияПокривна хидроизолация
Как да направите покривна хидроизолация?Как да направите покривна хидроизолация?
Видове хидроизолация на банятаВидове хидроизолация на банята
» » Хидроизолация на пода със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com