Разбираме как и как да измием ламината

Мек парцал

Има ли ламиниран паркет нова тенденция или необходимост? Въпросът е сложен, всеки ще отговори на него по различни начини. Но единственото нещо, което обединява всички любители на това покритие, е красотата и удобството в употреба. За да се гарантира, че такъв под е работил възможно най-дълго, е важно да знаете какво да измиете ламината.

Структурата на ламелите

Всяка отделна ламинирана дъска има ламинирана структура. Това са:

  • субстрат (обикновено крефтова хартия);
  • звукова изолация в по-скъпи класове;
  • база - дъска за двустранен печат с определен размер;
  • декоративно покритие под формата на хартия с шаблон;
  • крайното защитно покритие на смола - акрил или меламин.

Крафт хартията защитава основния слой от влага от долната страна.

Всеки знае какво е обикновен фибростъкло. Под въздействието на влага, този материал бързо става неизползваем - набъбва и рухва. Използването му в изкуствен паркет задължително е съчетано със специални импрегнации, които отблъскват влагата и предотвратяват пожар. Ето защо е важно да знаете как да се грижите за ламината, за да не го разваляте.

Дебелината на dvp-компонента варира от 8 до 12 милиметра. Дебелината на ламинат от 12 милиметра ще даде по-силно покритие от 8 мм. Неговият клас също зависи от него. Най-популярното покритие е клас 33. Може да се използва дори и в обществени помещения, тъй като такъв материал е в състояние да издържа на голямо вертикално натоварване.

Слоеста схема

Структура на ламелите

Декоративният компонент на всяка ламела е дебела хартия с модел, имитиращ естествено дърво, паркет, керемиди.

Най-горният слой - смола - е защитен. Износоустойчивостта на покритието зависи от неговото качество. Според европейската класификация AC1 - AC5. Ламинатът се произвежда с маркировките AC4 и AC5. Такива защитни покрития са най-устойчиви на износване. Благодарение на тях можете да използвате домакински химически продукти, за да измиете ламината.

Почистване на пода

Така че, цялата работа зад - подът е изложен, са монтирани плинтове, шевовете преминават през уплътнителя. Но как да се грижим подобаващо за такъв пол? Следните прости препоръки ще ви помогнат с това:

  • Забранено е използването на восък и маски за паркет.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че ламинатът не се нуждае от триене. Не използвайте восъци и мазилки за паркет. На гладка повърхност на пода след такава обработка винаги ще останат грозни петна. В допълнение, тези вещества, като правило, привличат прах и мръсотия за себе си.

  • Ламинатът не може да се измие.
Почистване на ръка

Почистване с влажна кърпа

Както и паркета, ламиниран паркет не харесва излишната влага. Въпреки че основата е импрегнирана със специални средства, които отблъскват водата, трябва да се избягва продължителен контакт с нея. Ето защо, грижата за ламината винаги е релевантна. В чест на мокро (но не и мокро!) Почистване.

  • Прахосмукачката е забранена.

Употребата на прахосмукачка е нежелателна, оставя много влага. Но обичайната прахосмукачка в чест. Препоръчва се ежедневно да се събира прах.

  • Отделете входната зона от жилищния.


За да направите почистването по-правилно и лесно, отделете входната зона от жилищния. Идеален вариант - нокти. По-удобно е да поставите каучуков килим и да свалите обувката точно върху него, след това сложите обувките в ред и разклатете самия килим. Опасността да се покрие е пясъкът, който се носи на обувките от улицата.

  • Обучавайте котката си.
Куче в апартамента

Животните в къщата

Домашни любимци винаги са някои проблеми. Ако те са небрежни и се използват, за да се справят с малка нужда, където и да ги харесват, ламинираният под на къщата е противопоказан. В този случай грижата за ламината не помага, защото урината на котката може да проникне през ставите на ламелите. Можете да се отървете от миризмата, като замените плочите с нови.

  • Използвайте домашните си обувки.

Не прекарайте ламинираната повърхност на стилето и на уличните обувки. Използвайте меки чехли. Това ще удължи живота на вашето покритие и ще ви предпази от частичен ремонт (работа с уплътнител, ако повредата е малка или да се замени целия панел).

Да се ​​измиеш или да не се измиеш, е въпросът?

Resist - видът на ламинат, който може да се измие, не се страхува от водата, така че е поставен дори в банята. Всички останали видове, въпреки импрегнациите, които не са влагоустойчиви, не обичат водата. Ето защо, избирайки средство за измиване на ламинат, не забравяйте, че покритието предпочита сухо и леко влажно почистване.

Обърнете внимание, че на бутилки с миеща течност е имало надпис "За ламинат". Важен компонент на такъв състав е силиконът, който запазва оригиналния външен вид и блясък на горния слой на покритието.

Парна чистачка за под

Почистване с парна машина

В допълнение към силикона, антистатични добавки и добавки за предотвратяване на натрупването на мръсотия на повърхността също трябва да бъдат налични. Ако не намерите специализиран инструмент, не се отчайвайте. За мокро почистване универсалната, която не съдържа абразивни добавки, е напълно подходяща. Не използвайте гъби с твърда повърхност за почистване. Дайте предимство на меки фланелни парцали.

Сега знаете как да измиете ламината правилно.

Комплексни петна

За упорити петна, можете да включите и останки от лепило, които веднъж не е бил унищожен, лентата на цветни моливи или гумени подметки (в къща обувки понякога това се случва), мастилото, маркери и лак за нокти.

химични агенти

Химия за спасяване

Уплътнителят може да бъде отстранен с малко количество ацетон или етилов алкохол. Кърпа, напоена в един от тези средства, излъскване плочката с остатъци от суши състав се оставя за няколко минути, след това се мие с влажна кърпа.

Моливи и черни ивици от каучук могат да се почистят добре с найлонова кърпа или с обикновена училищна гума.

Писалните писалки, лак за нокти и мастило се избърсват, както и уплътнителя - ацетон или етилов алкохол

Грижа за ламинат - това гарантира безопасността на повърхността в оригиналната си форма. В допълнение към обичайното ежедневно химическо чистене и ежеседмично овлажняване, е задължително най-малко веднъж годишно да се използват специални средства, които да осигурят блясък. Те също така трябва да се прилагат след отстраняване на сложни петна. Тъй като обработката на повърхността с ацетон или алкохол неизбежно изоставя матовото петно.

заключение

Довършването на пода от ламината може да си позволи много. Но този материал, както и паркетът, изискват внимателно отношение. Правилната грижа за ламината е възможност да удължите живота на вашето покритие в продължение на много години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Откриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинатОткриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинат
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Какъв клас ламанат е по-полезна информация за изборКакъв клас ламанат е по-полезна информация за избор
Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинатНе е лесно решение, което подложката да избере под ламинат
Какво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете вниманиеКакво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете внимание
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Паркет и описаниеПаркет и описание
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
» » Разбираме как и как да измием ламината
© 2021 BggeHat.com