Какъв тип електромер е най-подходящ за апартамент

ЕлектромериАко решите да преместите измервателния уред от таблото на входа на апартамента, може да се наложи да купите нов електромер. За да направите това, трябва да знаете кой е най-добре да изберете: еднофазен или трифазен, многотарифен или еднотарифен, индукционен или електронен и т.н. Уредът трябва да бъде преместен от практикуващ електротехник. Препоръчва се да се кандидатства за такава услуга на доставчика. Можете обаче да прехвърлите самия измервателен уред. Повече подробности по този въпрос можете да намерите в следните съвети.

Трифазен или еднофазен

Когато купувате електромер възниква въпросът кой тип устройство се изисква да бъде закупен. Това зависи от захранването на вашия апартамент. Определянето му е съвсем проста. Ако напрежението е 220 волта, тогава става въпрос за еднофазен, ако е 380, а след това за трифазен. Измервателното напрежение не винаги е възможно, така че методът е по-лесен. В еднофазна електрическа мрежа от разпределителното табло към апартамента има два проводника: нула и фазово трифазно - четири: нула и три фази съответно. Определете фазата или тази нула е възможна с помощта на индикатор. В многофамилни сгради електрическата мрежа обикновено е еднофазна.

В трифазна електрическа мрежа, чието напрежение е 380 волта, е допустимо монтаж на само трифазен електромер. Ако вашият апартамент има еднофазна мрежа, се препоръчва да закупите еднофазно устройство, съответно. Но ако трифазен метър е погрешно закупен, той може да бъде доставен, дори ако мрежата е еднофазна.

Еднотарифни или многотарифни

От въвеждането на многотарифния метод за измерване на електроенергията възниква въпросът кои броячи са по-изгодни, еднократни или многотарифни. За тази цел е необходимо да се изчисли възвръщаемостта на всеки тип устройство. По принцип основните количества електроенергия се консумират вечер, а през зимата - сутринта.

Цената за всеки регион в Русия е различна. При многотарифно счетоводство дневният ден се счита за период от 7 до 23 ч. През нощта, съответно от 23 до 7 часа сутринта. Цената на електроенергията през нощта е около три пъти по-малка, отколкото през деня. При един тарифен метод на изчисление цената е еднаква и малко по-ниска от дневната, но незначителна - с около 10-20, в зависимост от региона.

По-добре е да поставите мултитарифен метър, тъй като не трябва да се забравя, че някои електрически уреди работят денонощно: котел, хладилник и понякога телевизор или компютър. Освен това периодът на изплащане рядко е повече от две години.

Механичен брояч или електронен

Индукционните устройства (механични) се отличават с тяхната издръжливост, ниска цена и надеждност при употреба. В подкрепа на това, достатъчно е да погледнете в разпределителната дъска на къща в съветски стил. Електромерите, инсталирани през съветската епоха, продължават да функционират и днес. Въпреки това, тяхната точност, като правило, оставя много да се желае. Понякога това може да се играе в ръцете на потребителя, тъй като отклонението на показателите може да бъде не само в голяма, но и в по-малка част. Но по-често такова отклонение води до по-високи разходи.

Електрически измервателен уредАко решите да преместите електромера в апартамента, препоръчваме да поставите нов електронен модел. Независимо от високата им цена, в сравнение с индукционните модели с по-кратък експлоатационен живот, тези измерватели са по-добре адаптирани към съвременните условия. Те са многофункционални, позволяват да преминете към многотарифно изчисление на консумираната електроенергия, да поемете по-малко пространство и да имате по-привлекателен външен вид.

Клас на точност

Прехвърлянето на електромера в апартамента може да се извърши по различни причини. В допълнение към защитата срещу вандализъм или дори кражба, която се случва по-често, отколкото изглежда, тя намалява и рисковете от кражба на енергия от съседи. Подозренията за последните обикновено се появяват, когато индикаторите, посочени в месечната сметка, се променят. Това обаче може да се случи и поради самия измервателен уред.

За такива устройства са установени допустимите граници на грешки, изразени в проценти. В техническата документация те се посочват като "клас на точност". По-добре е да изберете брояч от най-високия клас, тъй като показателите му ще бъдат възможно най-точни. Колкото по-нисък е класа, толкова по-голяма е грешката, която може да доведе както до преизчисляване, така и до увеличаване на разходите на потребителя и до подценяване, което намалява цената на електроенергията.



Обърнете внимание, че класа на точност е обратно пропорционален на индикатора, посочен в техническата документация на инструмента: колкото по-висок е класът, толкова по-ниско е числото.

Тя може да бъде 0.2, 0.5, 1 или 2. Старите индукционни устройства на съветския модел имат клас на точност 2.5, който е неприемлив от гледна точка на действащото законодателство и такива метри подлежат на замяна. Обмислете това, ако решите да го прехвърлите в апартамент.Електрически измервателен уред

Номинален и максимален ток

След като определите какво устройство е най-добре да изберете, трябва да отидете на въпроса за натоварване на брояча. Това зависи от вида на електрическите уреди, които имате и от броя на хората, живеещи в апартамента. По-добре е незабавно да избирате и поставяте устройството с максимална производителност, тъй като във всеки случай ще бъде подходящ. Но можете да изчислите по-подходящо и да спасите малко.

Максималният ток е сумата, получена чрез добавяне на мощността на всички електрически уреди в апартамента. Ако броячът е прехвърлен, можете да го направите без тази процедура, въз основа на характеристиките на инсталираната машина, които също могат да бъдат заменени. Ако машината е проектирана за 32 ампера, по-добре е да изберете брояч за 40 ампера. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че тази характеристика на измервателния уред трябва да е по-висока от тази на машината.

Електрически измервателен уредНоминалният ток е под максималното и обикновено е 5 или 10 ампера. Това е работен ток, т.е. този, който протича през измервателния уред по време на работа на електрически уреди. Номиналният ток не трябва да надвишава максималния, тъй като той ще деактивира брояча. Ако има потребление с по-малък ток, отколкото е показано на измервателния уред като номинален ток, грешката му се увеличава.

Счетоводни устройства с допълнителна функционалност

Технологиите са достигнали и електромери. Днес можете да намерите модели с дисплеи, в които ще се показват времето и датата, текущите индикатори за мрежовия капацитет, други параметри, месечните експоненти и други данни. Трудно е да се каже точно дали някаква допълнителна полза ще донесе такова устройство или не - веднага става ясно, че електромер с "звънци и свирки" ще струва много повече от обикновено.

Кои противоположности да изберете: общо

Да обобщим информацията, от която става ясно, че има много видове електромери и кой може да бъде избран само чрез анализ на енергийната мрежа във вашия апартамент. За удобство ще обединим основните проблеми в списък, според който ще може да се движите в процеса на избиране на метър на консумираната електроенергия:

  • Двутарифен броячЕднофазни или трифазни;
  • Многотарифна или еднотарифна;
  • Клас на точност;
  • Максимални и номинални токове.

Ако решите да преместите метъра в апартамент, трябва да определите местоположението му, което ще определи кой метод за прикачване да бъде използван. Може да се наложи да закупите допълнителна кутия за устройството, която също ще има защитна функция. Като правило, тези, които са решили да прехвърлят уреда, ще закупят уреди, които са монтирани директно на стената в коридора. Важно е тази стена да остане напълно суха през цялата година.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трифазен електромерТрифазен електромер
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Улично чекмедже за електромерУлично чекмедже за електромер
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъраКой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
Инсталиране на електромерИнсталиране на електромер
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
» » Какъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
© 2021 BggeHat.com