Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра

Всеки усърден собственик на жилища се интересува от въпроса кой електромер е по-добре да се постави в апартамент или частна къща. От техническата характеристика на това устройство зависи неговата издръжливост и точност на отчитане на консумираната електрическа енергия.

Индукционни и електронни измервателни уреди - кой да купува?

В къщата и апартамента има електромер. Без него собственикът на жилището не може законно да използва електроенергия. Такова устройство осигурява запис на киловата светлина, консумирана. Задължително е да се инсталира в нови апартаменти, които се пускат в експлоатация. Също така, енергийните компании може да изискват замяната на стария измервателен уред с нов. Това се дължи на факта, че много устройства, инсталирани преди 10-20 години, се характеризират с точност от 2.5.

Механичен брояч

Механичен брояч

Такива устройства не могат да отчитат точното потребление на енергия от домакински уреди, работещи в режим на готовност (телевизии, музикални центрове), модерни кварцови нагревателипомпа в отоплителната система. Ето защо фирмите, които доставят електроенергия, настояват да инсталират измервателни уреди с точност 1-2. Ние ще разберем кой брояч е най-добре закупен от собствениците на жилищни имоти, за да бъдете сигурни в точността и надеждността му за дълго време.

Всички устройства за измерване на електроенергия са разделени на индукция (всъщност са механични устройства) и електронни. Първите от тях се намират в много жилищни сгради от стария тип. Индукционният електромер има намотки напрежение и ток. Тяхното магнитно поле задвижва диск, който съхранява данни за потреблението на електроенергия. Предимства на такива устройства:

  • Дълготрайност. Индукционният измервател на консумацията на електрическа енергия обслужва не по-малко от 15 години, счита се за надежден, не изисква превантивна поддръжка.
  • Достъпни цени. При ценовата индукция устройствата са значително по-евтини от електронните устройства.
Електронен брояч

Електронен брояч

Недостатъците на механичните устройства включват нисък клас на тяхната точност. Те често дезинфекцират консумацията на електроенергия. Поради това можете да плащате по-малко или да плащате за киловатци. Електронните устройства са лишени от подобен проблем. Те са гарантирани за точно отчитане на потреблението на електроенергия, са в състояние да отчитат с няколко процента, да елиминират вероятността от кражба на киловатци и да имат компактни размери. Основният недостатък на такива устройства е високата цена.

Многотарифни и еднотарифни устройства - как да се спестят плащанията?

Открихме, че електромерът е по-добър от остарелия индукционен по отношение на неговите възможности и параметри. Сега ще се занимаем с други параметри на устройствата, представляващи интерес за нас. На първо място, трябва да решите кой брояч е за предпочитане пред вас - многотарифен или еднократен. Тук всичко е просто. Инсталирането на многотарифно счетоводно устройство има смисъл, ако планирате да платите за светлина за няколко различни тарифи - за ден, през нощта. В този случай има възможност да се спестят пари за сметки за електроенергия.

Многотарифен брояч не е подходящ за всички

Многотарифен брояч не е подходящ за всички

Такива броячи изчисляват отделно киловата, консумирани през деня (по време на пиковите часове) и нощното време.



Многочисленото изчисление не отговаря на всички. Препоръчва се за хора, които са нощни. Цената на многотарифния електромер е по-висока от тази на еднотарифния електромер. Ето защо, ясно решава дали трябва да харчите пари за закупуване на скъпо устройство. Периодът на нейното изплащане (поради спестяване на финансиране за потреблението на електроенергия през нощта) е най-малко 2-3 години. Може би, лично ще бъде по-добре да инсталирате конвенционално еднотарифно устройство и да не се "притеснявате" с плащането на сметки с различни тарифи.

Еднофазни и трифазни счетоводни устройства - каква е разликата?

Еднофазни измервателни уреди се използват най-вече в частни къщи, в много стари многоетажни сгради, както и в малки офиси, магазини. При напрежение 220 V, мощността на електрическите мрежи в тези съоръжения обикновено е от 3 до 7 kW. Тъй като един киловат от мощност съответства на приблизително 4,5 А от тока на електрическата верига, може да се заключи, че еднофазният електромер трябва да бъде оценен на 13-32 ампера.

На предната страна на измервателните устройства винаги са посочени техните ключови параметри. Съществуват и текущи индикатори (номинални и максимални). Ако видите обозначението 10-40 A, това означава, че устройството, което ви интересува, се изчислява за зададения ампераж. При избора на електрически измервател винаги обърнете внимание на тези стойности. Трифазните метра киловолти обикновено се инсталират в частни селски къщи, нови високи сгради, промишлени и жилищни сгради. При избора на такива броячи трябва да се имат предвид следните характеристики:

  • Наличието на специален профил на задвижване, който поддържа запис на максималния капацитет за определен период от време.
  • Оборудване с вътрешен тарифен номер. Необходимо е да се следят тарифните преходи, да се създава график за натоварване и да се записват датата и часа.
  • Наличието на лог, който установява големината на повредите на напрежението и пренапрежението във всяка фаза, липсата на мощност за дълго време, параметрите на активната и реактивната енергия.
Трифазен метър

Трифазен метър

Не се страхувайте от неразбираеми характеристики. На практика доставчикът на електроенергия ясно посочва кое трифазно устройство трябва да бъде монтирано на потребителя. Имайте предвид, че устройствата с три фази могат да бъдат с няколко и една степен. Не е трудно да се определи колко фази има в дадена електрическа мрежа. Трябва да погледнете уводна машина в частна къща или апартамент. Ако за него е подходящ проводник с фаза и нула (две ядра), мрежата е еднофазна. Така че, трябва да изберете брояч за една фаза (тя е предназначена за 220 V). Ако към машината е свързан четирижилен (нулев и трифазен) кабел, имате трифазна мрежа, работеща с 380V.

Избор на електромер - какво друго трябва да се има предвид?

Изброените от нас устройства за измерване на електричество могат да бъдат монтирани в електрическата платка по различни начини. Броячът е инсталиран: на DIN шината, на монтажния панел. Не всички електрически табла са оборудвани с DIN шина. Ето защо незабавно уточнете тази точка. Проверете как можете да заключите брояча в конкретния случай. По принцип плочите, инсталирани в жилищните помещения, са оборудвани с DIN шина. Но метърът, фиксиран върху специална летва, често може да се намери при външни устройства за разпределение на входа. Въпреки че това не е аксиома. Случва се, че във външните електрически табла има заглушител.

Също така обръщайте внимание на периода на разузнаване на измервателния уред. Колкото е по-голям този показател, толкова по-рядко ще трябва да се обадите на специалист, който да провери устройството. И, разбира се, трябва да изберете устройството с максималния гаранционен срок. Ако производителят даде гаранция за своите продукти за не повече от една година, по-добре е да потърсите друг метър. За щастие добри продукти за точно отчитане на консумираната електрическа енергия се произвеждат днес от много компании.

Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне да получите висококачествен електромер, който ще работи без разрушения. Успех!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трифазен електромерТрифазен електромер
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Инсталиране на електромерИнсталиране на електромер
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
» » Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
© 2021 BggeHat.com