Инсталиране на електромер

Инсталиране на електромерТова е почти невъзможно да си представим къщата на съвременния човек без електрически уреди. И там, където има електричество, трябва да има електромер. И има ситуации, при които не е възможно да се обадите на капитана, а след това устройството може да бъде инсталирано ръчно, знаейки само схемата на свързване, правилата за инсталиране и мрежовото напрежение (220 или 380).

теория

Броячите са разделени на два вида, всеки от които може да бъде инсталиран без проблеми от собствени ръце:

  • Индукция. Този тип електромер е отдавна начело на пазара. Индукционният апарат работи по следния начин: чрез преминаване на ток, кръгли метални топки, които са в устройството, започват да се въртят. Предимствата на този тип електромери са в тяхната евтина цена. Такова устройство е достъпно за всички.
  • Електронните броячи се появяват на рафтовете съвсем наскоро. Тук консумацията на енергия се взема под внимание от схеми или полупроводници. Информацията за използваната енергия се предава чрез специални сензори за напрежение. Електронните броячи са по-скъпи от индукцията, но тяхната цена се компенсира от точността на показанията.

Последните наскоро са изместили индукционните устройства от пазара поради по-голяма точност на индикациите.Електрически измервателен уред

Какво трябва да знаете, преди да инсталирате самия измервателен уред:

  • Място на инсталиране
  • Захранващото напрежение (220 или 380)
  • Тип на измервателния уред и модел

Какво казва законът?

Преди да започнете сами инсталацията, трябва да се запознаете с Правилата на устройството за електрическо инсталиране (PUE), в т. 1.5.27 от които са изброени необходимите изисквания:

Поставете електромера на достъпни, сухи и просторни места за работа. Температурата в избраното място не трябва да бъде под 0 градуса. Броячите за общо промишлени работи се забраняват да бъдат поставени в помещения, където температурата на въздуха надвишава 40 градуса. Позволява се поставянето на измервателни уреди в помещения без отопление, в коридорите на електрическите станции и специални шкафове. В случай, че метърът е поставен в шкафа, трябва да се погрижите за изолацията, например, като използвате абсорбатори с електромагнит, разположен вътре в тях. Трябва обаче да се уверите, че температурата не се повишава над 20 градуса.Електрически измервателен уред

Броячите могат да се монтират в шкафове, разпределителни устройства, КРС, върху панели, в специални щитове, както и върху стени. Възможно е да се монтират електрически измервателни уреди на клапи от дърво, пластмаса или метал. Височината от пода до кутията с брояча трябва да е поне 0,8 и не повече от 1,7 метра. В определени случаи е позволено да се намали височината до 0,4 метра.

Не забравяйте, че PUE са правила, а не препоръки, а спазването е задължително. Проверки от съответните органи по качеството на вашата работа са напълно възможни.

Място на инсталиране



Ако са частна собственост, и реши да създаде тезгяха с ръцете си в къщата, или живеят в един апартамент, и да зададете на гишето за страната, а след това най-доброто място място на устройството е зала или друга топла стая. Оптималността на този избор на място е, че метърът ще бъде защитен от висока влажност, температурни вълни и други неприятни изненади на природата. Това ще ви помогне да се отървете от всякакви непредвидени обстоятелства.

Инсталиране на електромерВъпреки това, както показва практиката, не е толкова лесно да свържете измервателния уред сами в къщата, а RES е много склонна да сключва договори с частни лица. Вероятно мрежовата компания ще изисква инсталирането на електромер на електрическия стълб или фасадата на къщата ви. Затова не забравяйте, че може да се наложи да потърсите помощ от адвокати и адвокати. Такова лечение може да изисква допълнителни средства.

В случай, че нямате възможност да инсталирате устройство в апартамента със собствени ръце, остава само инсталацията на улицата. Тук си струва да припомним, че по закон инструментът трябва да бъде на височина не повече от 1,7 м над нивото на земята, е необходимо да се гарантира, че служителите на електрическа компания, без препятствия и допълнително оборудване, ръцете могат да получат достъп до него по всяко време.

Също така, ако живеете в район, където температурата пада под 0 градуса, е необходимо да се грижи за електрическото табло със специална изолация, като при температури под нулата брояча може да предвиди погрешни показания. Освен това, при такива условия, ресурсът на брояч е значително намален. Това означава, че ще ви служи значително по-малко от необходимото време.

Също така си струва винаги да помните и в никакъв случай не забравяйте, че инсталирането на устройството извън апартамента ви, може да бъде достъпно от неоторизирани лица. Несъмнено такива случаи са изключително редки, но все още присъстват на практика.

Диаграми на свързване на устройството

Ако свържете самия измервателен уред, но не сте електротехник и предположите само за схемите и монтажа, знайте, че схемата за свързване на измервателния уред не е особено сложна. Въпреки това, тя трябва да бъде внимателно разглобена и проучена. След това ще бъдат представени най-простите схеми за свързване на брояча.

Еднофазна схема

За да свържете самия измервателен уред с еднофазна схема, трябва само:

  • Инсталиране на електромерШест електрически проводника
  • Самият брояч
  • Автоматично превключване
  • автобус
  • джъмпери

Автоматичният превключвател осигурява по-голяма безопасност при възможни аварийни ситуации и препоръчваме да не се пренебрегва инсталирането му. За да избегнете проблеми при тестването на услуги, ще трябва да запечатате и автоматичния превключвател. Тази процедура е доста лесна и евтина. За да направите това, трябва:

  • Пластмасова кутия
  • DIN Rail
  • уплътнения

Инсталиране на електромер

  1. Преди монтажа трябва да прочетете изискванията за безопасност, а след това да се подготвят всички съставки: електромер, предпазни schitok, ключове, инструменти за монтаж, електрически проводници, болтове и гайки, DIN Ключове, индикаторът на захранването, както и изолатори. Също така не забравяйте да прочетете схемата на правилната връзка и да разберете дали 380 или 220 волта във вашата мрежа.
  2. След това разберете дали имате една или трифазни мрежи. Въз основа на това, подгответе необходимия брой автоматични превключватели.
  3. Съберете скутелула. Не е трудно да се направи това, според инструкциите, обикновено отиващи на таблото, всеки може да го събере. Въпреки това на този етап трябва да се обърне специално внимание.
  4. Инсталирайте устройството в клапата и го фиксирайте с приспособлението.
  5. Монтирайте автоматичните превключватели и фиксирайте и с помощта на релси, които са закрепени към изолаторите чрез винтове.
  6. Електрически измервателен уредПоставете земята и защитните шини в кутията или отделна DIN шина. Закрепванията се извършват с помощта на гайки и винтове. Проследявайте разстоянието между шините за шини, за да избегнете евентуални къси шнурове.
  7. Свържете товара. Нула се свържете към нулевата шина и заземяващия кабел към заземяващата шина.
  8. Свържете горните скоби с помощта на джъмпери.
  9. Свържете фазовия изход към горните клеми на прекъсвачите и нулевия изход към нулевата шина.
  10. Сложете го и фиксирайте капака на стената.
  11. Проверете всеки проводник с индикатора.
  12. Изключете захранването в апартамента.
  13. Свържете кабела "фаза" към първия терминал на брояча и "нула" до третата.
  14. Не забравяйте да се съобразите с EMP и всички необходими изисквания за безопасност!

Както виждате, ако спазвате всички правила, не е трудно да поставите самия измервателен уред.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трифазен електромерТрифазен електромер
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Двутарифни електромериДвутарифни електромери
Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъраКой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
» » Инсталиране на електромер
© 2021 BggeHat.com