Клас на точност на електромера

Електрически измервателен уредКъм днешна дата практически всеки апартамент и къща има електромери. Това устройство ви позволява да вземете предвид количеството електроенергия, консумирана от потребителя. Благодарение на измервателния уред потребителят може да плати за количеството електроенергия, която е консумирал, т.е. без надплащане.

Днес пазарът е богат на различни видове и модели на електромери

. Това означава, че потребителят може да си купи брояч на старата извадка и модерен, оборудван с цифров дисплей и с различни функции. Освен това съвременните инструменти имат не само по-широки функции, но и по-висок клас на точност на електромера.

 Функционалност на съвременните електромери

Модерните броячи са по-функционални по отношение на броячите на по-стара извадка. В края на краищата съвременните измервателни уреди могат да вземат предвид не само количеството консумирана електроенергия, но и да провеждат различни тарифи (ден, нощ, междинно време), да показват времето и датата, да запомнят последния месец и дори да предават автоматично отчитане на електроенергия в обслужващата организация.

Наскоро обаче такъв въпрос стана актуален, какъв клас на точност трябва да има един електромер? Този проблем е популярен поради причината, че всяка година цената на електроенергията се увеличава само редовно, но е известно, че комуналните услуги изискват почти 1/3 от заплатите.Клас на точност на брояча

За да разберете какъв тип електромери е най-точен, трябва да ги разгледате подробно. Просто казано, разберете какъв тип брояч трябва да бъде най-точен.

Основни характеристики на устройствата за измерване на електроенергия

Електромерите могат да бъдат разделени на различни параметри.

По вид и принцип на функциониране:

  • Електрически измервателни уреди.
  • Индукационни измервателни уреди.

По електрическа мрежа:

  • Единична фаза.
  • Три-фаза.

Трифазните измервателни уреди могат да бъдат разделени на следните параметри:

  • По отношение на функционалността и наличието на комуникация (ако е устройство за отчитане на модерен електронен тип).
  • Според класа на измерената мощност.
  • По клас на свързване към мрежата (връзка чрез трансформатор или чрез директна връзка).
  • Съгласно класификацията на тока на електромера.
  • По броя на разглежданите тарифи (t1, t2, t3).Електрически измервателен уред

Характеристики на дизайна на електрическото вземане на проби

По дизайн и вид на функционирането за днес са разделени на два класа: електрически тип и индукционен тип. Просто казано, броячите са по-скоро празен дизайн, който най-често е присъщ на индукция и сложен дизайн, който несъмнено има електронни уреди.

Индукационен електромер. Принципът на действие на този брояч се основава на действието на магнитното поле, което се получава, когато токът преминава през намотките, което на свой ред кара така наречения диск.

От своя страна, въртенето на този диск ви позволява да записвате количеството електроенергия, преминала през устройството, с индукционен тип действие. Подобно табло, като правило, има ниска цена и също така има добро качество и дълготрайност на работата. Този тип брояч обаче има недостатъци. Те включват:

  • Ниска функционалност (по отношение на електромера).
  • Има клас с ниска точност (достатъчно висока грешка в счетоводството).
  • Ниско ниво на защита (леката конструкция на устройството не позволява да се осигури надеждна защита срещу кражба на електричество).


Електрически измервателен уредЕлектронното устройство на сметката за електрическата енергия. Електронният измервателен уред принадлежи към модерния клас метри. Въпреки че електромерът е сравнително скъп по отношение на индукционното устройство, той все пак е по-популярен. Търсенето на това устройство се определя от факта, че той ви позволява да пестите значително пари, като пресмятате електричеството за различни (междинни, дневни, нощни) тарифи. В допълнение, броячът има следните отличителни черти:

  • Трайност (в сравнение с брояча на индукционния тип няма движещи се части).
  • Клас на висока точност на електромера.
  • Предвижда се да се вземат под внимание индикациите за различни тарифи (ден, нощ).
  • Висок интервал между проверката на това устройство.
  • Устройството е оборудвано с вградена памет, която ви позволява да запомните показанията от последните месеци.
  • Тя има функция за автоматично предаване на индикации за светлина на обслужващата компания.
  • Висока степен на защита срещу кражба на електричество.

Това измервателно устройство функционира в съответствие с принципа, базиран на прехода на активната мощност към импулсния влак, които се отчитат от специален микроконтролер.

Контролерът се намира вътре в устройството. В този случай броят импулси се отчита пропорционално на консумираната енергия.

Клас на точност на електромера

ЕлектромериКласът на точност на електромера е т.нар. Грешка, когато се отчитат показанията на електроенергията. Просто казано, това са данните, които показват каква е грешката на показанията за електроенергия в проценти.

Подобно понятие като класа на точност беше въведено на законодателното ниво сравнително наскоро. Представената концепция регулира каква степен на грешка в устройствата за отчитане на електрическата енергия е допустима.

Какъв трябва да бъде класът на точност на електромера

Според правителствени разпоредби "на прехода към измерване на електрическата енергия на висока точност", собствениците на къщи и апартаменти са длъжни да преминат към м с клас на точност 1. Поради това, при закупуване на електроенергия измервателно устройство на потребителя, трябва да се помни, че закупен процентът грешки брояч не трябва да бъде по-висока от 1 ( клас на точност 1.0). Обикновено 1 клас на точност и имат електронни измервателни устройства. Що се отнася до гишетата, въз основа на индукция принципа на действие (м стар стил), а след това на такова устройство с клас на точност 1.0 е почти невъзможно да се намери, а ако все още се намери, че цената му може да бъде по-висока от регистрацията на електронно устройство.

Въз основа на това е целесъобразно да се даде предимство на електромера, тъй като високата цена на индукционния измервателен уред с клас 1 просто не се оправдава. В допълнение, електронният уред има по-дълъг експлоатационен живот, интервал между проверка и функционалността е значително по-висока от тази на по-старите устройства.Модерен брояч

Кой брояч трябва да бъде заменен

Съгласно действащото законодателство електромерите, които не отговарят на регулираните технически спецификации, са налице за подмяна. А именно:

  • Устройства за точност на измерване клас на точност над 2.0 (задължителна замяна с ниво на грешка над 2.5).
  • С изтекъл срок на задължителна проверка.
  • Ако печатът на държавния контролен орган не е монтиран на метъра.

Освен това, при следващата проверка на измервателния уред, организацията, която доставя електричество в къщата ви, може да накара собственика да я замени, ако са нарушени технически условия. Те включват:

  • Вътрешни или външни повреди на устройството.
  • В случай на промяна в механизма за кражба на електричество (се установява допълнителна глоба).
  • ако по време на проверката на измервателя точността му може да бъде (грешка) над 2,5.

На чия сметка се проверява броячът, ако класа на точност не отговаря на стандартите

Според приетите норми във всяка къща или апартамент трябва да бъде контра с клас на точност 1. В случай, че ви м клас на точност не отговаря на техническите спецификации, които са били взети на законодателно равнище, разходите за подмяна и поддръжка на устройството трябва да носят собственик на къща или апартамент.

Тъй като електромерите се инсталират във всяка къща и апартамент с цел рационално консумиране на електроенергия и намаляване на плащането за използването на тази енергия, инсталирането на броячи с минимална грешка е от значение. Ето защо във всеки и апартамента трябва да бъде инсталиран електромер, чиято грешка не надвишава 1.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Какво да направите, ако се счупи електромераКакво да направите, ако се счупи електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
ЕлектромериЕлектромери
Еднофазен еднотарифен електромерЕднофазен еднотарифен електромер
Замяна на електромериЗамяна на електромери
» » Клас на точност на електромера
© 2021 BggeHat.com