Кой трябва да смени електромера в апартамента?

Кой променя електромеритеЕлектромерите бяха използвани за първи път в края на XIX век, когато започна масовото използване на електроенергия. Необходими са броячи за отчитане на количеството електричество, което всеки потребител консумира. Броячите могат да бъдат инсталирани не само в апартаменти, но и на други обществени места, например във входовете. Инсталацията на измервателните уреди е позволена както със собствена ръка, така и с участието на общинската структура.

Електромери

се променят достатъчно често, така че това е нормална операция, която не причинява никакви затруднения, но е добре да се проучи предварително кой трябва да промени електромера в апартамента.

Защо да променя броячите

През последните години електроуредите все повече се въвеждат в ежедневието на всеки апартамент. Устройствата за измерване на електроенергия, инсталирани преди повече от 20 години, вече не могат да се справят със силно увеличения товар, поради което в жилищните помещения се изпълнява планираната подмяна. Друга причина може да бъде, че по-рано в пускането имаше само дискови устройства от индукционен тип с клас на точност на измерване 2,5.

Сега има масивен преход към електронни броячи, които осигуряват по-точно измерване, клас 2.0 и 1.0. Освен това, електромерите имат голяма допустима мощност. В случаите, когато дисковите броячи не могат да издържат натоварвания с повече от 10 ампера, новите индукционни устройства могат да издържат натоварвания с повече от 60 ампера.

Замяна на електромериНай-често срещаната причина за замяната на метър в жилищна сграда е нейната дата на изтичане, която в старите щандове е на 16 години. Старите записващи устройства по-често имат неизправности като спиране на диск или работа с неизправности, счупен механизъм на отчитане и т.н. Също така, заменете устройствата, които имат повреда в корпуса, например, има нарушение на защитата от неприкосновеност, напукване или счупени стъкла. Грешката при тях надхвърли 2.5.

Изискването за инсталиране на счетоводни устройства

Изискванията за измервателните уреди се регулират от законодателството на Руската федерация, посочва кой може да инсталира в апартамента. Може да бъде специалист, който има достъп до електрическата мрежа или електротехник, който работи в общинска компания за инсталиране на това оборудване и има лиценз за такива дейности.

Кой плаща за подмяната и цената на електромера

Не всеки знае кой сменя електромерите в общинския апартамент. Ако стаята има собственик и това е неговата частна собственост, тогава отговорността за работоспособността, подмяната и поддръжката в жилищна сграда се носи от собственика на брояча. Това означава, че самият собственик купува метъра и организира инсталирането му или го променя.

Ако пребиваващият живее в приватизиран апартамент и метърът е разположен на входа, това се счита за обичайно място и метърът е в държавния баланс. В този случай всички въпроси относно инсталирането, поддръжката и ремонта на устройството ще бъдат на този, чието устройство, т.е. на LCD услугите.

Подмяна на броячиПо отношение на изключването е възможно договорът за социално наемане да постановява, че цялата отговорност за оперативността, подмяната и поддържането на комуникацията е наемателят на помещенията. По този начин човек, който инсталира електромери в апартамент, не винаги трябва да прави това. В такава ситуация, броячът на входа трябва да бъде платен от този, чийто гише е.

Ако пребиваващ живее в жилищна сграда на база отдаване под наем и не е приватизирал дома си, тогава собственикът на апартамента, т.е. общината, трябва да отговаря официално за брояча. Наемателят трябва да плаща само разходите за електричество. Тъй като законодателството няма пряко задължение да инсталира измервателни уреди, има възможност да откаже да замени измервателния уред и наемателят ще трябва да плати пари за електроенергия в съответствие със стандарта. Тя ще бъде много по-скъпа.



Има вариант на жалбата пред съда и да поиска от администрацията да замени метъра, но процесът е дълъг и може да струва повече, отколкото да се промени сам. Ето защо, в някои ситуации, подмяната на електромерите, за чийто разход ще бъде оправдано стъпка.

Инструкции за инсталиране на измервателния уред в апартамента

Има определени условия за инсталиране на измервателните уреди:

  • Електрически измервателен уредНеобходимо е да се състави акт, който да показва показанията, взети в последния момент от стария измервателен уред и първоначалните показания от инсталираното устройство.
  • Ново инсталираното устройство трябва да бъде запечатано от капитана, който го инсталира.
  • Монтирането на нов измервателен уред трябва да съответства на регулаторната документация и правилата за използване на електрическата мрежа.
  • Необходимо е да се изисква паспорт на устройството, при който неговият номер трябва да бъде посочен с отбелязването, че неговата държавна инспекция е била приета в съответствие с настоящите изисквания.

Настройване на брояча

Създаването на брояч е доста важен процес. От правилното му изпълнение зависи цялата допълнителна работоспособност на механизма. След като в определено време в апартамента, в съответствие с плана, се правят проверки за правилна работоспособност, а също и индикациите се отстраняват от него. Ако в конструкцията му е открит дефект, демонтирането се извършва с последваща подмяна. За да запазите показанията, преизчислението е направено.Проверка на брояча

Когато устройството е инсталирано, върху него е поставено уплътнение. Печатът гарантира, че не е имало неупълномощена намеса в настройването на производителността на брояча, което е строго забранено. Тези мерки са взети, за да се гарантира, че потребителят не може да се заблуждава, като използва неизползвана електроенергия и е измислена да постави оловна плака със специален код.

Извадете уплътнението само в 2 случая: при смяна на оборудването или при проверката му.

Неуспехът на пломбата в апартамента може да възникне, а не по вина на собственика. Има случаи, при които печатът се разкъсва от проверките. Обикновено този проблем се случва във входовете, чийто брояч не е заключен, когато гражданите умишлено създават повреда на устройството. В този случай трябва незабавно да се свържете с организацията, в която се плаща за електроенергия. Това си струва да се прави, за да се предпази от налагане на глоба и други проблеми, в чийто борд се изкачи.

Принципът на свързване на електромера е еднакъв за всички устройства с една фаза. Те се различават по това, че имат 4 терминала за свързване на електрически уреди, и по-специално:

  • 1 терминал - свързва проводника към фазата.
  • 2 терминала - това включва тел, която осигурява електричество на цялата оформление на апартамента.
  • 3 терминала - за свързване на неутралния проводник.
  • 4 терминален изход за свързване на неутралния проводник.


За начало изключете автоматичната машина за влизане в апартамента, за да се предпазите възможно най-много по време на работа. Трябва да се има предвид, че измервателните уреди с клас на точност на измерване 2.5 и товар 10А, които се прилагат за инсталиране в апартамент, са забранени, дори и да са нови. Можете да инсталирате измервателни уреди с точност от поне 2,0 и текущо натоварване от най-малко 40А. Най-често пожарите в апартаментите се случват поради претоварване на мрежата, така че не пренебрегвайте подмяната на брояча с нов.

Какво се случва, ако броячът не бъде сменен?

За отказ на потребителите да променят метъра в апартамента, действащото законодателство не предвижда санкции. Също така, няма правомощия да се изключват собствениците на стари метри, но плащането за електричество в апартамента на лицето, чийто брояч ще бъде изискуем по стандарта.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
Инсталация на водомериИнсталация на водомери
ЕлектромериЕлектромери
Еднофазен еднотарифен електромерЕднофазен еднотарифен електромер
Какво представлява проверка на метъра?Какво представлява проверка на метъра?
Замяна на електромериЗамяна на електромери
Как да вземем показанията от измервателния уредКак да вземем показанията от измервателния уред
» » Кой трябва да смени електромера в апартамента?
© 2021 BggeHat.com