Какво представлява проверка на метъра?

Електрически измервателен уредКакто знаете, всички инсталирани в апартамента ви метри имат важни параметри. Тези параметри се записват съгласно спецификациите на мястото на производство. Това означава, че първият параметър е тестването, което се извършва в лабораторията, след което позволява измерването да работи. И на втория не по-малко важен фактор е периодът от време, през който е необходимо да се провери електромера. В края на краищата, проверката на електромера е много важна процедура.

Защо трябва да проверите брояча

Всяко устройство има собствен експлоатационен живот, а метър, който измерва електричеството, не е изключение (дори модерни). Това се дължи на факта, че този електромер е в режим на денонощен режим. Естествено, натоварването на измервателния уред не е огромно, но ако частта се върти непрекъснато в продължение на 5 години, възможно е да се получи износване, което впоследствие може да повлияе на точността на измервателния уред. Във връзка с това се регулира задължителната проверка на електромера.

При нормални домашни условия електромерът може да бъде приблизително 25 години, но производителят гарантира точността на измервателния уред в продължение на 5 години, след което е абсолютно необходимо да се проверят електромерите. Също така, проверката на електромерите е задължена от закона, за да се направи за цялото население, именно защото наскоро започна да процъфтява кражбата. Това означава, че някои безскрупулни граждани, които не искат да плащат за потреблението на електроенергия, успяват да откраднат с някои трикове у дома. Кражбата се основава на факта, че показанията на измервателния уред се връщат обратно, като по този начин се спестява електроенергия. Ето защо проверката на електромерите за населението е задължителна.

Начини за проверка на електромера

Много хора питат как да проверят електромера? Уредът може да се провери по няколко начина. А именно:

  • Необходимо е измервателят да бъде превозван в специална лаборатория, където ще се извърши преглед на устройството.
  • Изпитването (тестването) на устройството може да се извърши на мястото на инсталиране, т.е. във вашия дом.

При първия вариант измервателният уред се изследва в специална лаборатория по метрология. Изпитването (проверката) на електромера се извършва на специално оборудване, което ви позволява да извършите задълбочена диагностика на работата на устройството, както и да изчислите дали е извършено отчитането или по-просто кражбата. Това означава, че в лабораторията ще могат да проверят електромера за кражба и за износване на подвижни части. Изследването обаче може да отнеме много време. Освен това се заплаща подробна проверка на електромера. Също така е недостатък, че уредът трябва да бъде отстранен, за да бъде прехвърлен в лаборатория по метрология, за да се провери.

Проверка на броячитеВторият начин на проверка се извършва вкъщи. Тази проверка се е появила сравнително напоследък и затова повечето собственици на къщи или апартаменти не знаят как да проверяват електромера вкъщи. Въпреки това, за да се направи тази проверка на електромера, е необходимо да кандидатствате за работа у дома. Това означава, че преди да проверите електромера, без да го изваждате, трябва да се обадите на помощната програма и да уведомите, че искате експертизата на електромера да се извършва у дома. След това инспекторът от енергийния надзор трябва да дойде във вашия дом и да вземе четенето, след което се проверява броячът.

Диагностични функции



Проверката на електромерите без отстраняване (у дома) трябва да се извършва изключително от опитен служител по метрологична услуга или специалист от фирма, която има съответните одобрения, и лицензи, които позволяват тази работа. Следователно, тъй като той проверява електромерите, автентичността на проверката зависи, тъй като ако тази работа е била извършена от лице без достъп и лиценз за тази работа, тогава просто губите парите си. Днес съществуват няколко вида специални съоръжения, с помощта на които е възможно да се прегледа метърът, без да се премахва.

Освен това, това оборудване ви позволява да извършвате точна проверка на всички видове и модели на измервателните уреди, като се вземат предвид всички грешки.

За всеки тип и модел на електромера е разработена специална методология, с помощта на която експертизата на измервателните уреди се изпълнява по-качествено. Преди да проверите измервателния уред, обаче, трябва да се уверите, че това устройство е сертифицирана държавна метрологична служба (посочена в паспорта, който се доставя с измервателния уред).Проверка на електромерите

Понастоящем обаче проверката се извършва най-често с помощта на компютризирано оборудване, което прави възможно:

  • Проверете автоматичния режим, без да отстранявате измервателното устройство от мястото на постоянното му местоположение.
  • Запазете информацията до момента, в който токът отново е проверен за точност.
  • Създайте доклад за проверка за последващо отпечатване на хартия.

Преди да проверите работата на измервателния уред, специалистът избира подходящия метод за проверка в зависимост от типа и модела на измервателния уред. Обикновено проверката се извършва, както следва:

  • Електрически измервателен уредВизуална проверка за наличие или липса на деформация или повреда на устройството и неговите отделни части (външен преглед).
  • Устойчивостта на изолацията и целостта на уплътненията се проверяват.
  • Правилността на работата на механизма за отчитане се проверява.
  • Проверете за липса на самопровода поради евентуално износване на части (вътрешен преглед).
  • Проверете за чувствителност, както и за работата на измервателния уред като цяло (преди да проверите електромера, в зависимост от сложността на устройството е избран специален метод).

Навременната проверка на устройствата ще спести значителни средства за плащането на сметки за електроенергия и ще предотврати появата на различни видове опасни ситуации, дължащи се на износване на компоненти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да направите, ако се счупи електромераКакво да направите, ако се счупи електромера
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Какво представлява калибрирането на водомерите?Какво представлява калибрирането на водомерите?
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Безплатна инсталация на газомериБезплатна инсталация на газомери
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
ЕлектромериЕлектромери
» » Какво представлява проверка на метъра?
© 2021 BggeHat.com