Независима подмяна на електромера

Електрически измервателен уредЕлектромери във всяка частна къща и апартамент. Че той правилно е взел предвид енергията, която сте използвали, и не сте влезли в минус или плюс, трябва да я замените навреме. Електромерът трябва да се смени не само когато е счупен или е повреден. Всеки метър има собствен паспорт, който посочва неговата дата на изтичане. След изтичането на срока, трябва да помислите за замяната на електромера, но можете ли да промените самия електромер?

Замяна на устройството

Преди да смените устройството, много собственици се чудят дали е възможно самият измервателен уред да бъде заменен. Определено можете, защото го притежавате, но преди да го замените, трябва да се свържете с организацията за доставка на енергия, която ще изпрати инспектор на определения номер, за да премахне печата. Независимо отстраняване на печата е строго забранено, тъй като можете да платите доста голяма глоба. За да ви застрелят и да поставите печат върху новия брояч, трябва да платите, но действията ви ще бъдат законни. Заявлението трябва да бъде подадено и в една и съща организация, така че вашето устройство за четене да е регистрирано и да ви бъде дадено решение.

За да замените електромера, можете веднага да платите за определена услуга във вашата организация, а след това служителите ще си свършат работата по своему. В този случай трябва да се приспособите към времето и да комбинирате всички инсталационни работи, включително подмяната на щита, захранващия кабел, както и да укажете маршрута на инсталацията му. Ето защо повечето собственици предпочитат да подменят устройството и всички компоненти независимо, без да се намесват непознати. След като извадите уплътнението от инспектора, можете да започнете смяната на електромера. Никой не може да ви принуди да промените устройството, но трябва да разберете отговорността и да промените брояча след изтичане на срока. Брояч на четене

Класификация на електромерите

Електрическите четци могат да бъдат разделени на индукционни или механични, както и електронни. Първият може рядко да се намери, такива броячи са инсталирани от нашите баби и до днес те се считат за остаряла опция. Такива устройства работят на принципа на електромеханиката, където нивото на консумирана енергия зависи от броя на въртенето на вградения метален диск. Но независимо от остарелия им механизъм, те имат две предимства пред електронните гишета - цената им е много по-малка, а интервалът между проверките е много по-голям.

Електронните устройства могат да бъдат намерени в почти всяка модерна къща и апартамент. Такива броячи нямат вътре в ротационните елементи, тъй като работят с микроциркули и проводници. Електронното устройство осигурява по-голяма точност поради прякото взаимодействие със сензорите за напрежение. Електрическият брояч изглежда много по-отчетлив, освен това прави най-правилното използване на енергия.

Замяна на електромераСъщо така електро-четящите устройства могат да бъдат разделени на: еднофазни и трифазни. Такива измервателни уреди са инсталирани в същите мрежи, но съвременните устройства се правят по такъв начин, че трифазните измервателни уреди да могат да бъдат свързани към еднофазна мрежа, а монофазни измервателни уреди да се поставят на всяка фаза от трифазна мрежа. Чрез класа на точност броячите трябва да бъдат не повече от 2,0, тъй като от това зависи нивото на грешката. Ако уредът има товар до 100 А, измервателят има директна връзка. Но ако товарът е много по-голям, тогава устройството за отчитане на мощността е свързано чрез трансформатор.

 Инсталиране и свързване на електромера

След като получите решението от организацията за електрозахранване, имате пълно право да замените и инсталирате електромера на подходящо място. На назначения номер инспекторът трябва да извади печата. За да можете да започнете инсталационната работа и да свържете устройството към мрежата без проблеми. В частните къщи повечето собственици инсталират метри на улицата, но при желание могат да бъдат свързани и на закрито. В многоетажни сгради се монтират електромери в входовете и подовете, така че да можете да ги замените през зимата и лятото.



Желателно е помещението за монтаж на измервателния уред да е сухо и вентилирано. Също така, той трябва да бъде инсталиран при температура не по-малка от 0 и не повече от 40 градуса. Монтирайте устройството може да бъде на дървени или пластмасови панели, дъски, ниши и шкафове, основното е, че мястото е лесно достъпно за проверка или бъдещо подмяна.

Собственикът трябва да се погрижи за инсталационния сайт, тъй като друга проверка може да идентифицира неподходяща среда, след което ще трябва да промените местоположението на инсталацията.

Устройството трябва да се монтира на нивото на човешките очи, т.е. на височина от 1000 до 1700 мм, така че четенето не е проблем за вас. Що се отнася до ъгъла на наклон, то не трябва да бъде повече от 1 градус, защото точността на работата зависи от това.Смяна на електромера

Смяна на брояч стъпка по стъпка

Ако няма повече печати, собственикът трябва да премахне стария брояч и да определи местоположението на новия. За да се избегнат проблеми при разкомплектоването на стария и инсталирането на нови, трябва да се следва ясен план:

  1. Първото нещо, което трябва да направите, е да забраните въвеждащия превключвател, а в по-стари версии може да липсва, но решението на ССЕ заявява, че присъствието му е задължително;
  2. Развийте винтовете и отстранете капака;
  3. Измерете напрежението на клемите на измервателния уред;
  4. В повечето нови устройства има цветна маркировка, ако не е налице - използвайте маркер;
  5. Изключете всички проводници от измервателния уред;
  6. Развийте затварянето и демонтажът е завършен;
  7. Новото устройство е инсталирано в обратен ред, но ако го инсталирате на ново място, направете нови дупки под ключалките;
  8. От изхода на брояча започва връзка за потвърждаване на инструкцията;
  9. Ако има четири изхода - вход и изход на фаза и нула, първо трябва да свържете изхода на фазата, а след това да изведете нулата към втория конектор;
  10. След като инсталацията приключи, включете уреда за дома, за да проверите работата на измервателния уред. Ако индикаторът покаже "назад" или дискът се завърти в обратна посока, проводниците не бяха свързани правилно.

Изисквана документация след инсталиране на нов брояч

след инсталиране на нов електромер, Необходимо е да се обадите на служител на компания за доставка на електроенергия и да съставите акт, който отговаря на правителствените изисквания. Също така трябва да посочите номера на печата и данните на фирмата, която е извършила печатите.

Законът може да бъде съставен на специален формуляр или ръчно на А4, където въвеждате всички необходими данни. Ако имате подходяща квалификация и имате право да свързвате и монтирате самия измервателен уред, можете да въведете вашите данни и име. Всички ваши действия трябва да се извършват в съответствие с приложимото законодателство и изискваните разпоредби.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да направите, ако се счупи електромераКакво да направите, ако се счупи електромера
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Замяна на газмер в частна къщаЗамяна на газмер в частна къща
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
ЕлектромериЕлектромери
Какво представлява проверка на метъра?Какво представлява проверка на метъра?
Замяна на електромериЗамяна на електромери
Инсталиране на водомер в апартаментаИнсталиране на водомер в апартамента
» » Независима подмяна на електромера
© 2021 BggeHat.com