Инсталиране на водомер в апартамента

Настройване на броячиИнсталацията на водомери е проектирана да улесни живота на гражданите. Сега не е нужно да плащате за средните показатели без да използвате вода, докато съседът напоява цветните лехи. Освен това не много отговорните наематели понякога просто забравят да плащат сметки за консумация на волове, а по-отговорните за съседите им са принудени да поемат това тегло на раменете си.

Защо имам нужда от водомер

В съвременния свят, особено във време на криза, всеки се опитва да спести всичко, включително и консумацията на вода. В този случай ще можете да използвате индивидуалния водомер в апартамента, който ще брои само тези литри, които сте използвали директно.

Водомерите са специални механични устройства, чиято основна цел е да измерват, съхраняват и показват индикациите за употребата на водата за определен период от време. Водомерите трябва задължително да имат печат, което показва, че устройството е инсталиран правилно, в съответствие с действащото законодателство, и няма начин да я анулира, или по някакъв начин да се променят доказателствата. Такива измервателни уреди се инсталират в повечето случаи по инициатива на собственика на апартамента. тъй като е предоставено правото да се плаща за действително използваната вода, а не според средните показатели на района.

Съществуват обаче и ситуации, при които измервателните уреди не се инсталират в отделен апартамент, а са общи за цялата къща. В този случай свидетелските показания се отстраняват от отговорното лице и се разпределят еднакво за всички жители на къщата, с изключение на тези, които вече са инсталирали отделни броячи.Водомери

Права и задължения на гражданите по отношение на инсталирането на водомери

Както във всяка друга правна сфера, всеки гражданин на нашата страна има определени задължения и права, които той трябва стриктно да спазва. Нека да ги разгледаме по-подробно.

права:

  • Плащането, съответстващо на показанията на измервателните уреди, трябва да започне от първия месец след инсталирането на измервателните уреди и тяхното запечатване, регистрация. Това означава, че вече от новия месец плащате само за действително използваната вода, а не за средните показатели за къщата или региона, в които живеете.
  • С безнаказано скриване на показанията на отделни броячи на волове в апартамента с период не повече от 90 календарни дни. След изтичането на този период управляващото дружество има право по всякакъв начин да получи доказателства и да ви изпрати разписка с размера на плащането.
  • Инсталация на водомериАко живеете в апартамент, който все още не е приватизиран, имате право да инсталирате електромери за сметка на общинските власти. Истината е, че това е доста обезпокоително и не бързо, но въпреки това, така че няма да прекарате една рубла от собствения си джоб.

мита:

  • Броячите се инсталират, променят и ремонтират за сметка на собственика на жилищното пространство.
  • Трябва да покажете себе си инициативата да инсталирате самият брояч. За целта просто изпратете заявление до съответните органи. Той ще трябва да прикачи копие от закупения технически паспорт за монтажа на водомера, където всички технически параметри на характеристиките на устройството са видими.
  • Собственикът на апартамента трябва независимо да следи състоянието на устройството, неговата експлоатация и правилната му работа. Периодично проверявайте брояча. Властта да направите това е само за някои компании, които трябва да ви покажат съответните документи. Такива тестове трябва да се извършват веднъж в продължение на 3-6 години в зависимост от качеството на инсталираното устройство. Тази процедура се плаща от джоба на собственика на жилищното пространство. Данните, получени по време на одита, трябва да бъдат докладвани на компанията, която предоставя услугите.
  • Жителите на апартамента трябва да дават възможност на представителите на компанията периодично да проверяват състоянието на измервателния уред и верността на показанията, които предавате.
  • Трябва да изпратите данните за брояча преди 25-о число на текущия месец, в противен случай може да получите наказание.Водомери

Кой трябва да инсталира броячите и за чия сметка?



Първо, ще се занимаем с основния, материален, въпрос.

Не може да има две решения: Ако инсталацията на метър в апартамент идва по инициатива на собственика, след което той плаща за всичко, сами по себе си, но ако по този по някаква причина настоява Vodokanal - е да ви принуди да плащат на никого. Същата инсталация е централизирана за всички жители на къщата едновременно, след което никой друг няма да може да ви принуди да платите.

Ако самият сте започнали инсталацията, тогава само компаниите, които имат разрешение да го направят, трябва да я проведат. Инсталирането трябва да се извършва в съответствие с всички регулаторни особености и да отговаря на приложимото законодателство. След закупуването на устройството (за предпочитане в специализиран магазин) и инсталирането му във вашите ръце задължително трябва да бъде издаден акт на работа, без който инспекторът просто не доставя печата. Просто обръщайте внимание на техническия паспорт - той трябва да е оригинал, с печат, а не копие.

Само след представяне на тези документи и проверка на целостта на самото устройство, инспекторът ще сложи печат и устройството ще започне да работи законно.

Проверка на броячите

Освен това на всеки 4-5 години се препоръчва да се вземат водомери като чек в общинската вода, или от съответния орган. Процедурата е доста обезпокоителна, но само за да можете да бъдете абсолютно сигурни, че имате устройство за измерване на количеството използвана вода работи правилно и без неуспехи.

По време на отсъствието на метра в апартамента, ще плащате за средното четене за последните 3 месеца на използване на вода.

В резултат на това можем уверено да кажем, че инсталирането на отделен измервателен уред е полезна процедура, която ви позволява да спестите много от семейния си бюджет. Но всички проблеми и проблеми, както и материалните разходи за нейното инсталиране, напълно падат на раменете ви.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проверете периода на измерване на топло и студена водаПроверете периода на измерване на топло и студена вода
Схемата за инсталиране на общ студен водомерСхемата за инсталиране на общ студен водомер
Запечатване на водомериЗапечатване на водомери
Кога да предавате показанията на водомеритеКога да предавате показанията на водомерите
Какво представлява калибрирането на водомерите?Какво представлява калибрирането на водомерите?
Как да проверите водомерите у домаКак да проверите водомерите у дома
ВодомериВодомери
Кой трябва да запечата водомерКой трябва да запечата водомер
Закон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомериЗакон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомери
Водомер с импулсен изходВодомер с импулсен изход
» » Инсталиране на водомер в апартамента
© 2021 BggeHat.com