Запечатване на водомери

Запечатване на водомериВсеки, който плаща за жилищни и комунални услуги, рано или късно мисли колко вода, газ и електричество консумира и колко струва за него.

Може би има някаква разлика между обемите, които действително попадат на наемателите, и стандартите, които те налагат от държавата. Ако е било необходимо да плащате само за водата, която наемателят действително е използвал за един месец, нямаше да има нужда да инсталирате водомери.

Но рационалният собственик на апартамента винаги иска да знае дали презарежда или не. Въпреки това не е достатъчно просто да използвате услугите на капитана и да закупите това важно устройство, най-сериозната част е правилната регистрация на брояч, който не може да бъде фиксиран без такава отговорна процедура като уплътняване.

За да стартирате пълната работа на измервателния уред, е необходимо да получите уведомление, че цялата поръчка на процедурата е условна, т.е. инсталирането е извършено от капитана в съответствие с всички правила, устройството е преминало успешно теста за утечка и е монтиран уплътнението. Ако поставите водомер, но не го запечатате, плащането все пак ще се извършва с обща тарифа, така че запечатването е ключова.

Купете брояч

Преди да инсталирате печата, трябва да закупите устройството и да поемете тази задача колкото е възможно по-внимателно. Придобиването на добро устройство за вашия апартамент е от голямо значение. Много е полезно да се запознаете с класификацията броячи за вода:

  • Енергонезависима. Тези устройства не се нуждаят от допълнителни захранващи устройства.
  • Летливи. Такива водомери се зареждат само от електрическата мрежа и спират да работят, когато захранването не успее.

Преди да платите за водомер, трябва внимателно да проверите пълнотата на конфигурацията му. Той включва:

  1. Директно самия измервател за вода-Купете брояч
  2. Ревизионен клапан, инсталиран в тръбопроводните системи, за да се гарантира, че водата се движи само в една посока;
  3. attacher;
  4. филтриране;
  5. зърната;
  6. ядки;
  7. Уплътнения.

Понякога броячите и аксесоарите могат да се продават отделно, така че е по-добре да закупите комплект от една част в магазина. Важно е да се уверите, че върху ключалката, предвидена за уплътнението, има специално отворче.

Кой изпълнява процеса на монтаж на пломбата

По-добре е да не започнете сами да закрепите пломбата, защото правото да запечатате броячите принадлежи само на онези компании, които предоставят услуги за проектиране на подобни устройства, основен от които е запечатването. Преди директното монтиране на пломбата е необходимо да се провери правилността на закрепването на водомерите, както и тяхната непокътнатост. Качествено, печатът трябва да е само специалист, така че трябва да спазвате определени критерии при избора на капитан, а именно:

  1. Гарантът за професионализъм и готовност може да бъде само лиценз за извършване на този вид работа;
  2. В случай на повреда на уреда, техникът трябва да предостави сервизно обслужване и гаранционно обслужване, да поправи или да замени брояча;
  3. Всички извършени работи трябва да бъдат строго потвърдени в писмен вид (трябва да има задължителна регистрация на документи, договори за работа по инсталирането на измервателните уреди, акта за запечатване).Кой изпълнява процеса на монтаж на пломбата

Отговорността за професионалната инсталация на водомери се намира в инсталационната компания.

Условия за запечатване



Количеството време, което ще бъде необходимо за запечатване на брояч на вода, зависи от модела на устройството. По правило техническият паспорт на устройството съдържа информация за датите, но например запечатването на водомера на стария модел е много по-бързо от по-модерния. Най-често капитанът започва да работи по-малко от седмица след обаждането на наемателя. Собственикът на жилищното пространство трябва да има сертификат за монтаж и технически паспорт на измервателния уред.

Разходи за монтаж на водомер

Много хора се питат колко ще трябва да платят, за да уточнят печата. Но не винаги е необходимо да плащате. В някои ситуации наемателят все още трябва да направи това:

  • монтажКогато устройствата са запечатани от DES (Дирекция за експлоатация на сгради);
  • Когато има нужда от повторно инсталиране на пломбата.
  • В други случаи клиентът може безопасно да разчита на свободно запечатване:
  • По време на първите договори, свързани с жилищните и комуналните услуги;
  • В първоначалната инсталация на водомера или неговия ремонт (освен ако вредата е причинена по вина на собственика, той самият ще трябва да плати сума в размер до 2000 рубли, в зависимост от характера и тежестта на вредата и на компанията, която извършва oplombirovku).

Винаги е необходимо да запълвате броячите

Всъщност, далеч не е необходимо да се инсталира печат. Това се прави, когато:

  • В един апартамент, където няма водомер преди;
  • Срокът на валидност на устройството е приключил или е счупен или повреден (във втория случай се препоръчва незабавно да се запечата отново);
  • Ремонт на водоснабдителната система е извършен или е заменена част от тръбопровода, към който е свързан водомерът;
  • В системата е записана голяма авария (първо тя е заградена);
  • Сферичен вентил е счупен;
  • Имаше изтичане на тръби, така че метърът трябваше да бъде изваден за вода;
  • Уплътняването е понесло някакви механични повреди.

Има фини нюанси. Ако човек купува жилище, в което е поставен печат, той няма нужда от повторно запечатване. Това може да се направи, но може би за личен комфорт и презастраховане. Ако предишният собственик на жилището е прехвърлил целия пакет от необходими документи на новия собственик за водомера (техническия паспорт на устройството и сертификата за запечатване), тогава нищо не трябва да се направи.запечатване

Какво очаква клиентът след запечатването на водомерите

Таксите за разходи за измервателните уреди започват веднага след прякото подписване на договора. Този договор трябва да бъде съставен правилно в два екземпляра, единият от които непременно преминава към собственика на жилищното пространство. Инспекторът трябва да копира техническия паспорт на водомера и да върне оригиналния документ на собственика.

Съществуват редица компоненти, които оценяват колко наемател трябва да плати за вода, ако е инсталирал подходящия метър:

  • Доставяне на жизнено пространство със студена вода (HVS);
  • Доставяне на жилищна площ с топла вода (БГВ);
  • отпадъчни води;
  • Съотношение наемател апартамент на базата на присъщите нужди вискозитет obschedomovye (вода, изразходвана за почистване на къщи, асансьори, стълбища, улеи, поливане на зелени площи);
  • Делът на апартамента на наемателя при изчисляването на GV за общите нужди.

За да изчислите колко трябва да платите отделно за топла и студена вода, трябва да умножете размера на действително консумираните HS и HW (този брояч ще укаже метъра точно за водата) на текущата тарифа за региона. За да изчислите стойността на отпадъчните води, трябва да умножите общата сума на GV и IV обеми по общата тарифа.

Запечатването е процедура, която е от съществено значение за всеки, който следи отблизо разходите си. Ако спазвате правилно всички предписани процедури, процесът на поставяне на уплътнението върху водомерите няма да причини никакви затруднения. Когато използвате водомери, плащането за жилищни и комунални услуги ще се счита за по-справедливо и разумно, отколкото без да ги свързвате, което дори ще спести малко. Трябва да имате предвид всички подробности за закупуването на устройства, избора на капитана, времето, цената на документите, които ще са необходими за уплътняването, а след това няма да възникнат проблеми с прехода към персонално изчисление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите преизчисляване на водата на метъраКак да направите преизчисляване на водата на метъра
Как да инсталирате водомер себе сиКак да инсталирате водомер себе си
Закон от 2016 г. за свободно калибриране на водомериЗакон от 2016 г. за свободно калибриране на водомери
Кой проверява водомеритеКой проверява водомерите
Как да заменим газовия уредКак да заменим газовия уред
Къде да носите документи след проверка на броячаКъде да носите документи след проверка на брояча
Срокът за замяна на водомериСрокът за замяна на водомери
Схемата за инсталиране на общ студен водомерСхемата за инсталиране на общ студен водомер
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Инсталация на водомериИнсталация на водомери
» » Запечатване на водомери
© 2021 BggeHat.com