Водомери

ВодомериСъвременните технологии, разбира се, улесняват и улесняват живота ни, спестяват много време, усилия и най-вече пари. Както всяка година такса за потребление на стоки от първа необходимост като ток и вода, само расте, трябва или да приеме тази ситуация или да се търсят начини далеч по-малко съпротивление и да се вземат под свой контрол корпуса и комунални услуги.

Водомер

Асистент в този труден бизнес може да се превърне във водомер, устройство, което помага да се измери точното количество студена и топла вода, консумирана от вас и вашето семейство. След като сте го установили, ще можете да контролирате отчитането на водата и да спестите до 40 плащания, а тази цифра е доста голяма за бюджета на средното руско семейство.

Може да си мислите, че скъпо брояч самата покупка, монтаж, проверка и последващи ремонти, но ние Бързам да уверя, монтиран правилно на устройството не само ви служи дълго време, без каквито и да било повреди, но и заплащане на разходите, само за няколко месеца.

И така, нека да започнем с това как е структуриран водомерът - как работи, какво се състои от него и какви характеристики има.

ВодомериПървата употреба датира от 1958 г. и се случи в Германия. Дори тогава, след като получи положителна обратна връзка, устройството на водомера започна да се развива и подобрява. Основният принцип на устройството е и остава да се измери количеството на използваната течност и да се фиксира. Същността на устройството се е променила малко, но съвременните водомери са изработени от по-трайни и висококачествени материали и са разделени на подвидове, класифицирани според принципа на действие, метода на хранене и други характеристики.

Това се дължи на факта, че в различни ситуации се изискват различни видове водомери.

класификация

Струва си да говорим по-конкретно за това какви видове броячи има.
Така че, първо, има разделение според принципа на работа. Разграничават се следните типове:

  • тахометър;
  • ултразвук;
  • електромагнитно;
  • Електронната;
  • вихрови.

Първият тип, тахометричен водомер, може да се намери в апартаментите на руснаците много по-често, отколкото всеки друг. Този тип устройство е достатъчно точен в показанията и е лесен за инсталиране и продължава да работи. Такова устройство взема предвид потока вода, който сте похарчили заради работното колело и налягането на водата, действащо върху него.Контейнери за топла и студена вода

Не съвсем обичайният принцип на работа има ултразвуков водомер, който контролира потреблението на кубически метра вода с помощта на акустичен ефект - преминаването през водата на звукови вибрации. Любопитно е, че такова устройство е подходящо за измерване не само на вода, но и на газ или пара.

В сърцето на следващия тип се крие магнитното поле, което ни е познато от уроците по физика или по-скоро от взаимодействието му с потока на водата. Електромагнитните водомери обикновено са насочени към отчитането на водата в промишленото производство: хранителни предприятия и фабрики.

Електронният водомер е един от новите начини за измерване на разходите за водоснабдяване. Благодарение на вградените чипове, кубични метри течности се четат и предават в мрежата.

И накрая, вихров брояч. Неговото действие е завършено при измерването на обема на течността чрез специални чувствителни елементи: честотата на вихрите ще бъде пропорционална на скоростта на водата. Използването на такъв измервател в ежедневието е рядко явление и основно служи за технологични цели.

вид



ВодомериСъщо така е обичайно да се разделят водомерите с броя на тръбопроводите, които обслужват. Така че има три вида:

  • един канал;
  • двуканална;
  • Многоканално.

Също така, някои измерватели използват енергия чрез батерията, докато за други източникът е външна електрическа мрежа - това зависи от дизайна на устройството, както и целите, за които е предназначен.

Такива цели могат да бъдат разделени и на две групи: домашни и индустриални. Както беше споменато по-рано, водомерите се използват както за жилищни нужди, така и за фабрики и предприятия, и зависи от преследваните цели и диаметъра на тръбите, че зависи от вида на измервателния уред, който ще бъде инсталиран.

Но това не е всичко. Инструментите за измерване на потреблението на вода могат също да бъдат класифицирани в съответствие с принципа на поставяне на преброяващо устройство в устройството. Така че, има сух тип, в който това устройство е защитено от вода чрез магнитна "стена", а мокро - в което не е осигурено. Сухият брояч е много издръжлив и почти не се счупва, но цената му е прилична. Вторият тип измервател е краткотрайно, бързо се разрушава и често показва неточни цифри.

монтаж

Както винаги става, когато става дума за работа в домакинството, собственикът може да има желание монтирайте измервателния уред на водата сами и да се избегнат ненужните разходи. И не го правете. Ако нямате достатъчно познания в тази област, ще бъде много по-добре да поканите господаря, тъй като това е много сложен и отговорен процес.Водомер

Грешките и неточностите могат да доведат до надплащания и други неудобства и накрая просто можете да разваляте самото устройство. Затова използвайте услугите на частен майстор или водопроводчик от жилищните и комуналните услуги. Под ваш контрол ще се извършват монтажни работи и тогава ще трябва да изчакате специалист да запечата вашия водомер.

Предимства и недостатъци

Както всяко устройство, водомерът има както плюсове, така и минуси. Нека да започнем с положителните аспекти:

  1. Най-важното е, че можете да избегнете необосновано големи надплащания - плащайте за потреблението на вода, което изобщо не сте използвали.
  2. Ако все още сте забелязали, че цената на водата е повече, отколкото сте очаквали, измервателният уред ще спомогне за рационализиране на потреблението на вода.
  3. Не е необходимо да плащате за член на семейството, който не живее с вас в същия апартамент - което не може да се избегне със стандарт тарифа за водоснабдяване.

Но не без лъжица катран:

  1. Като спасите при закупуването и инсталирането на водомер, рискувате да плащате допълнително за грешките, създадени от измервателния уред, когато изчислявате обема.
  2. Ако има непредвидено повреда на уреда по време на ремонта, ще трябва да платите за потребление на вода със стандартна тарифа.

препоръки

Плюсовете и минусите са, разбира се, добри. Но трябва да знаете какво в никакъв случай не можете да направите:

  • оставете водомера празен;
  • да го инсталирате в близост до устройства със силно магнитно поле и в помещения с остри температурни разлики;
  • рязко включва силна вода;
  • покрийте устройството с кърпа (всеки друг материал);
  • Не извършвайте редовна проверка за неизправности и счупване на водомера.

Не забравяйте, поне веднъж годишно, да дадете брояч за професионално почистване. Това ще удължи живота на устройството и ще поддържа правилната му работа, което означава, че ще ви предпази от неточности в индикаторите и от прекомерни надплащания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да платите за вода без броячКак да платите за вода без брояч
Закон от 2016 г. за свободно калибриране на водомериЗакон от 2016 г. за свободно калибриране на водомери
Проверете периода на измерване на топло и студена водаПроверете периода на измерване на топло и студена вода
Схемата за инсталиране на общ студен водомерСхемата за инсталиране на общ студен водомер
Кой трябва да запечата водомерКой трябва да запечата водомер
Закон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомериЗакон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомери
Водомер с импулсен изходВодомер с импулсен изход
Закон за инсталирането на водомери в 2016-та годинаЗакон за инсталирането на водомери в 2016-та година
Къде мога да намеря броя на водата на броячаКъде мога да намеря броя на водата на брояча
Разпоредбите на федералния закон за замяната на водомериРазпоредбите на федералния закон за замяната на водомери
» » Водомери
© 2021 BggeHat.com