Кой трябва да запечата водомер

Запечатване на водомериВсички ние трябва периодично да сменим водомера по различни причини. След подмяната е необходимо да се запечата печат. Но има много информация, която трябва да знаете предварително. Към днешна дата инсталирането на измервателен уред за отчитане на количеството използвана вода в градските апартаменти е предпоставка.

Но най-важното е не само да инсталирате висококачествено устройство, но и да регистрирате правилно устройството. За да започнете да използвате водомер, трябва да минете през няколко процедури:

  • Закон - заключение, което показва, че водомерът е монтиран правилно, без да се нарушава действащото законодателство.
  • Act, което показва целостта на устройството и неговата механична цялост.
  • Печатът, установен от упълномощения орган. Тя е създадена, за да изключи възможността за достъп до механизмите на брояча на неупълномощени лица с цел промяна на показанията на по-малка страна. Печатът също служи като основа за преизчисляване на количеството доставена вода.

Когато е необходимо запечатването на брояча

Повечето хора вече са инсталирали водомери за дълго време и са ги запечатали. Но има моменти, когато има нужда от многократно запечатване на брояча. Инсталацията на устройството не може да се извърши независимо, дори ако сте добре запознати с това, тъй като за да запечатате устройството, се нуждаете от документи от организация, която има правомощия да направи това.Запечатани водомери

Запечатващите броячи са необходими, ако:

  1. Животът на устройството е приключил;
  2. Водомер, по каквито и да било причини, е излязъл от ред или неправилно определя показанията;
  3. Сферичен клапан се счупи;
  4. Имаше случайно механично увреждане на устройството;
  5. Ако водните тръби или техните елементи са били ремонтирани и променени;
  6. При настъпване на авария във водоснабдителната система;
  7. Ако апартаментът има нов собственик (в случай на продажба или размяна на апартамент).

Кой се занимава с уплътняване

За да извършите преизчисляването, трябва не само да инсталирате нов водомер, но и да го запечатате. В противен случай, плащането ще бъде таксувано според средната тарифа, която е приета във вашия регион.

Само организациите, които имат законно право да издават потвърдителни документи за тях, основно от които е удостоверението за запечатване, имат правото да сигнализират.

уплътнениеПреди да инсталирате специалиста по тюлени проверява целостта на измервателния уред, неговата плътност, документи и правилността на инсталацията и едва след това работи. Той също така трябва да предостави на собственика на апартамента пакет документи, който е необходим за регистриране на устройството. Ето защо е много важно да изберете надеждна компания за запечатване. Сега много от тях предлагат своите услуги, но при избора на господар ние ви съветваме да обмислите такива фактори:

  1. Предпоставка за това е наличието на лиценз. Само в този случай е възможно човек да може да работи. Това е вид гаранция, че истински професионалист стои пред вас, а не измамник, който просто се опитва да печели пари от вас.
  2. Надеждни компании винаги предоставят гаранции за своите услуги. Така че, ако броячите се счупят, ремонтът ще се извърши в сервизния център или оборудването ще бъде сменено.
  3. За цялата работа, която трябва да се свърши с измервателния уред, трябва да бъдат документирани актовете на завършената работа.

Не забравяйте, че отговорността за Правилната инсталация на измервателния уред върху водата носи компанията, която е била ангажирана в инсталацията. Цялата работа трябва да се извършва при стриктно спазване на нормите и изискванията на съвременното законодателство.

Времето, в което трябва да бъдат запечатани броячите и цената на услугата

ВодомериСроковете за запечатване са ясно посочени в техническия паспорт на устройството, а моделът и годината на производство на устройството зависят. Броидите, освободени отдавна, са по-дълги от днес. Но въпреки това, най-често специалистът идва в рамките на 3-5 дни след инсталирането. Той се интересува от това дали водомерите, целостта и документите (технически паспорт и акт на монтажните работи) са инсталирани правилно.



След подробна проверка инспекторът трябва да напише акта за пускане на устройството в действие и да уплътни уреда. Самият договор трябва да бъде изучен в подробности, тъй като често включва претоварени тарифи или плащания за инспекции, застраховки. Всичко това не трябва да бъде.

Започвате да плащате метъра от момента на подписване на договора с инспектора, който се издава в 2 екземпляра. Служителят трябва да копира технически паспорта за устройството сам и да върне оригинала на собственика на жилищното пространство. За да се предпазите от допълнителни очаквания и възможни трудности, препоръчваме да направите копие на техническата паспорт предварително.

Законодателството на Руската федерация гласи, че запечатването на броячи трябва да бъде абсолютно безплатно, в случай че устройството е инсталирано за първи път или след помиряване. Таксата се таксува само ако измервателният уред е неактивен поради вина на собственика (често механични повреди).

Съвети за избора на водомер и запечатването му

Първо трябва да си купите брояч. Специалистите не се препоръчва да закупуват специални измервателни уреди, които могат да изпълняват нестандартни различни задачи, по-добре да дават предимство на обичайните механични водомер, който също струва няколко пъти по-малко. Електронните устройства често са объркани, заклещени и счупени. Всички измервателни уреди, които се предлагат за продажба, задължително трябва да притежават сертификати за качество, те трябва да бъдат покрити с гаранция.

Измервателите за студена и топла вода имат няколко различни дизайна, така че студеният водомер не може да се използва за отчитане на топла вода. При избора им е трудно да се обърка - едната е маркирана със сини цветове, а другата е червена.

За да купува е по-добре да се намери специализирана точка на продажба, в която метра се продават пълна с нипели, ядки, уплътнения. На крана трябва да има малка дупка под уплътнението. Също така проверете наличието на оригинален технически паспорт, копията не са подходящи.Запечатването

За да го направи регистрирайте водомер собственикът на жизненото пространство трябва да подаде такава информация:

  • трите имена;
  • Пълни данни за паспорта;
  • Адреса, на който ще се осъществи инсталирането;
  • Свържете се с телефонния номер

Също така в заявлението се препоръчва да посочите интервала от време, в който бихте желали да бъдете посетени от инспектор, който запечатва механизмите. Максималното време от инсталирането на водомера до уплътнението му е 15 работни дни.

Следвайки такива прости правила, без съмнение можете да установите качествено устройство у дома, за да отчетете количеството използвана вода и да го запечатате в най-кратки срокове.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Запечатване на водомериЗапечатване на водомери
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Повреден печатПовреден печат
Водоплащане по метърВодоплащане по метър
Ако индикаторът за топла вода не се завъртиАко индикаторът за топла вода не се завърти
Инсталация на водомериИнсталация на водомери
ВодомериВодомери
Къде мога да намеря броя на водата на броячаКъде мога да намеря броя на водата на брояча
Разпоредбите на федералния закон за замяната на водомериРазпоредбите на федералния закон за замяната на водомери
» » Кой трябва да запечата водомер
© 2021 BggeHat.com