Разпоредбите на федералния закон за замяната на водомери

Закон за подмяна на водомерПрез 2008 г. правителството на Руската федерация прие Федерален закон № 102 за единството на измервателните уреди. Измерва консумираните ресурси в съответствие с изискванията на метрологията.

По този начин се защитават правата на гражданите, като се предотвратява надплащането на неизползвани ресурси.

В съответствие с нормативните актове измервателите периодично се проверяват за точността на измерванията. Те са запечатани от специалисти от определени случаи.

Законодателни актове относно средствата и методите за измерване

За да се изчисли количеството използвана студена и топла вода, се използват броячи, които могат да се консумират от Държавния регистър.

Всички потребители на вода в частни, многофамилни сгради, временни промишлени съоръжения трябваДОСТАВЧИЦИ И ПОТРЕБИТЕЛИинсталирайте уредите за потребление на вода и ги променете във времето.

Доставчиците и потребителите на вода сключват споразумение за извършването и плащането на услугата, което трябва да бъде извършено не по-късно от 6 месеца от датата на подписване. Законът предвижда задължително инсталиране на електромери. Това ви позволява да спестите повече вода, електричество, топлина и да определите размера на загубата.

В дома, като има консуматори на изброените ресурси, потребителят се интересува от тяхното икономическо използване. Законодателно одобрени измерения плащане за вода в присъствието на брояч и в негово отсъствие. Декрет на правителството на Руската федерация № 354 от 06.05.2011 уточнява процедурата за изчисляване на използването на водата от жители на частни и многофамилни сгради. Същият закон определя правилата за предоставяне на услуги от обществените услуги.

Водомер

За да получите надеждна информация за консумираната вода, трябва да разполагате с точен измервателен уред. Поради това измервателните уреди периодично се тестват за точността на измерването. Размерът на плащането зависи от доказателствата.

Отклоненията в указанията не са необходими нито от потребители, нито от доставчици.

ВодомерНа тръбите със студена и топла вода се задават различни броячи. Топлата вода съдържа химикали. Неговата висока температура влияе и върху частите на устройството. Поради това броячите за топла и студена вода са изработени от различни материали, което позволява инструментът да се използва дълго време. Топломерът се проверява по-често от студения измервателен уред. Проверката ще открие неизправности на устройството. Това ще бъде причината да го промените.

Контролерът за студена вода се проверява средно веднъж на 6 години, топла вода - веднъж на 4 години. Ако устройството е функционално, то трябва да бъде запечатано след монтажа. Не е необходимо да променяте правилния брояч. Само устройства, които предоставят неточни данни, подлежат на подмяна. Максималният експлоатационен срок на измервателите е 12-18 години.

Доставчиците на ресурси съхраняват всяко устройство в своите записи и предварително уведомяват потребителите за необходимостта от провеждане на планирана проверка на измервателния уред.

Проверка на водомера



Вярвайте, че качеството на устройството може да е на място, без да го изваждате от системата. Собствениците могат самостоятелно да изберат организация за изпитване, която има лиценз за извършване на такива работи.

За да вярвате, че устройството е на мястото си, е необходимо:

  • съгласни с ZhEKom за временно изключване на водата,
  • отвори тръбопровод за проверка,
  • да се осигури функциониращото състояние на тръбите на системата,
  • Проверете надеждността на спирателните клапани и клапаните за вода.

След това устройството трябва да бъде премахнато или потвърдено в системата. Експертите на доверителната компания не разглобяват устройството сами. За да направите това, трябва да се обадите на водопроводчика, който е определен за къщата. Той взема брояч и го предава за проверка.

В присъствието на собственика се прави действие за изземване на устройството, а печатът и серийният номер се записват. При проверката трябва да имате паспорт на устройството и паспорт на собственика. Ако устройството е прегледано при неподвижни условия, то трябва да бъде върнато на собственика след няколко часа, или 2-3 дни по-късно. В резултат на проверката се издават следните документи:

  • Актът на изпълняваните творби,Проверка на водомера
  • Актът на използване на брояча,
  • Договорът за инсталиране на устройството,
  • Паспорт на устройството за измерване на топла и студена вода,
  • Споразумение за услуги.
  • Удостоверение за оборудване.

Ако по време на проверката се окаже, че устройството не е подходящо за по-нататъшна употреба, то трябва да бъде променено на ново устройство. Ако уредът работи, той е инсталиран за работа до следващата проверка.

По-лесно е да вярвате на устройството на място, без да го изваждате от системата. В този случай не е необходимо да изключвате водата и да разглобявате водомера. Въпреки това, за извършване на измервания е необходимо да се освободят от клапата около 250 литра студена вода. Разходите за потреблението ще бъдат за сметка на потребителя. Но, но той ще получи заключение за проверката, извършена незабавно на място и той няма да трябва да изважда и поставя устройството. Ако потребителят е уверен, че няма грешка в устройството, този метод е приемлив. Ако се установи неточността в свидетелските показания, устройството ще трябва да бъде демонтирано и заменено с работещо устройство.

Важно е да не пропуснете крайния срок за друго калибриране на водомери. Четенията на непровереният измервателен уред се считат за ненадеждни и таксата за просрочения период на проверка ще бъде усреднена, сякаш няма брояч. Ежемесечното натоварване на водата ще бъде няколко пъти по-голямо от брояча.

Проверка на отделни измервателни устройства - услугата се заплаща. Процентът на плащане във всеки регион е различен.

Необходимо ли е инсталирането на измервателния уред на практика?

Във федералния закон тази точка не е много ясно определена. По принцип, да се използва вода в апартамент, без да се отчита, не е печеливша. Тарифата определя заплащането за топла и студена вода с почти 60 пъти средната норма на потребление.

В някои региони се въвеждат изменения и нюанси в закона. Например, в Москва, с Указ на правителството на столицата № 77-ПП от 10.02.2004 г., определени интервали между инспекциите на измервателните уреди се анулират. Жилищните и комуналните услуги нямат право да принуждават потребителите да променят броячи, по-специално, да рекламират одиторски организации.

Законът предвижда инсталирането на водомери, но не споменава санкции на тези наематели и потребители на ресурса, които не го направят. В закона няма административни наказания. Потребителят трябва да инсталира и смени електромерите за своя сметка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Заглавие документи върху обекта на недвижимите имотиЗаглавие документи върху обекта на недвижимите имоти
Как да платите за вода без броячКак да платите за вода без брояч
Проверете периода на измерване на топло и студена водаПроверете периода на измерване на топло и студена вода
Монтаж на колективни електромериМонтаж на колективни електромери
Срокът за замяна на водомериСрокът за замяна на водомери
Схемата за инсталиране на общ студен водомерСхемата за инсталиране на общ студен водомер
Живот на студените и горещи водомериЖивот на студените и горещи водомери
Договор за водоснабдяване и управление на водитеДоговор за водоснабдяване и управление на водите
Запечатване на брояча безплатно съгласно законитеЗапечатване на брояча безплатно съгласно законите
» » Разпоредбите на федералния закон за замяната на водомери
© 2021 BggeHat.com