Изгодно ли е да инсталирате водомери

Изгодно ли е да инсталирате водомериСъвременните технологии на 21-ви век, включително водоснабдяването на сгради, често помагат на хората. Но за всичко, което в наше време трябва да платим. Поради факта, че комуналните услуги нарастват все повече и повече, жителите започват да се замислят къде и с какви средства можете да спестите парите си.

И с каква цел е необходимо да плащате месечно голяма сума за услуги от различен тип, които са много различни от обемите на използваните услуги.

Когато сте абсолютно сигурни, че наемателите не използват количеството вода, за която постоянно плащате, този проблем може да бъде решен чрез установяване водомер.

Собствениците на апартаменти често се чудят дали има опции как да се спестят сметките за комунални услуги. Повечето от тях са твърдо убедени, че един от начините е да се поставят водомери, Други твърдят, че вместо да спестявате, можете да харчите много повече пари за инсталиране и запечатване на устройства. Въпросът "Доходоносен ли е?" Гражданите в Интернет подготвиха дискусия. Нека да опитаме и ние ще разберем това.

Какво представлява водомерът?

Водомерът е средство за следене на счетоводството, което служи за определяне на количеството на консумираната вода. Данните се измерват в кубични метри. Това устройство помага на потребителите да разберат колко вода прекарва студено и горещо в семейството и плаща само за тези обеми. Често тя помага да се спести близо 40. За да инсталирате брояч в стаята си, трябва да дойдете във водния канал, където всеки ще ви разкаже всичко.Водомер

история

Първият водомер се появи в Германия през 1958 г. Изобретението принадлежи на Карл Вилхелм Сименс. Днес измервателните уреди са разделени според принципите на работа по:

  • тахометър;
  • вихрови;
  • електромагнитно;
  • ултразвук.

Специалните измервателни уреди се използват и за отчитане не само на студената вода, която се измерва от 0 до 40 градуса, но и на горещо от 40 до 150 градуса вода. Те се различават в материала, който служи за създаване на лагери и работно колело.

Изгодно ли е да инсталирате водомери

На първо място, на гишетата са инсталирани с идеята, че сега ще плащате по-малко за вода се използва, а не тези, които плащат въз основа на средните разходи (тези, които не разполагат метра).

Във всички региони цифрата, която показва потреблението на литри вода, използвана за един човек, е различна. Например: един човек прекарва съответно 260 и 100 литра студена и топла вода. Но за да разберете и да изчислите колко литра вода са необходими за вашето семейство, нека да разгледаме някои малки статистически данни.

  1. Когато решите да се къпете, имате нужда от 200 литра вода.облага
  2. За да се мият ръцете, човек се нуждае от 5-15 литра на ден.
  3. Просто вземете душ, ще похарчите 25 - 40 литра вода.
  4. Вероятно не сте мислили, но тоалетната купа отнема от вас понякога от 4 до 7 литра студена вода
  5. Пералната машина за едно измиване ще изисква 30 - 90 литра

Разбира се, всички предоставени данни са относителни, тъй като ние всички не можем да прекараме същото количество вода, но вече можете да изчислите количеството вода, използвана за вашето семейство.

Разбира се, струва си да обърнете внимание на много подробности. Когато количеството на консумираната вода е достатъчно голям, броячът ще бъдат взети под внимание за литър, а в случаите, когато на живо едно или повече лица, възрастни граждани, например, на гишето ще спестят, защото на минимално използване на водата.

Мнението на хора, които познават нюансите на инсталирането на брояч

Няма смисъл да инсталирате метър, ако броят на жителите е много различен от броя, регистриран в апартамента. Защото във всеки случай изразходвате повече вода, но плащате по-малко.

Като се има предвид частния сектор, можете да намерите и редица неудобства за създаването на тезгяха, свързани с периода на пролетта и есента, и всичко това е заради градини, полета, цветни лехи, които ще трябва да се полива редовно. Можете да си представите каква фигура ще видите в края на месеца, не е брояч.

облагаВ резултат на това е ясно, че най-изгодното нещо е поставянето на брояч, когато регистрираните членове са повече жители. Например, цялото семейство е регистрирано в един апартамент, но децата са се оттеглили, докато остават жители на този апартамент.

Също така поразително пример за това е фактът, че в по-голямата част от високите сгради в сутерените са жилищата броячи, които са необходими, за да се изчисли от количеството на водата, която се използва от всички на стълбището на миналия месец, но тези, които имат метра, плаща стриктно върху него, по отношение на данните, отстранен с отчитане на брояча. Но ако има инцидент, водата просто ще изтича и тогава всички загуби ще бъдат разделени между наемателите, които нямат водомери.

Недостатъци от инсталирането на водомер

В народите има много слухове за минусите след инсталирането на брояча, но само две са потвърдени от времето и опита на експлоатацията:

  1. Когато купувате брояч, който не е с най-добро качество, има вероятност той да не се изчислява правилно, което ще се отрази в сумата за плащане.
  2. Ако уредът е счупен или ако уплътнението е повредено по време на ремонта, то ще се извърши в съответствие с общите тарифи за всички.

Каква е цената на инсталирането на измервателни уреди и къде да отида за това

Въз основа на администрацията на Русия указ от 4 септември 2013 г. "за одобряване на правилата за използване с търговска вода, отпадни води", за собствениците, чиито помещения са обстановка общинска собственост и попълване на уреда след проверка, извършена безплатно.

За да направите това, трябва да отидете в правилната фирма и да имате молба за инсталиране на метър. Но ако апартаментът все още е приватизиран, инсталацията може да струва 4 000 - 8 000 рубли, което ще зависи пряко от трудността на извършената работа.

Отчитане на потреблението на вода в жилищни сгради

Укриването на стотици граждани от гишетата може лесно да бъде обяснено: първо, те ще трябва да похарчат доста и на второ място, много хора не виждат никаква полза.



Очевидно някой ще успее да спаси, някой ще трябва да плати няколко пъти повече. Мнозина виждат основната причина в системата на жилища, които не винаги работи в съответствие с правилата: в някои случаи и наематели не са късметлии с броячи и те ще трябва да плащат за превишаване на разходите, а в други ще трябва да плащат тези, които плащат на базата на тарифите.

Система за изчисляване на сметки за вода Отчитане на потокасе регулира от твърде много закони, актове, резолюции. Най-важният документ е "Предоставяне на обществени услуги на собствениците и ползвателите на жилища".

В средния апартамент разходите за вода се състоят от няколко показателя. Изчислението е за:

  • студена вода;
  • гореща вода;
  • отводняване;
  • вода за нуждите на цялата къща

Жителите, които сами имат броячи, виждат количеството използвана вода. За тези, които нямат специално устройство, има норми на консумирана вода на човек.

Формулата за изчисляване на плащанията за вода

Когато метърът е инсталиран в апартамента, всичко е много лесно. Плащането за вода се извършва въз основа на броя на използваните комунални услуги:

  1. Плащане за студена вода = Количество използвана студена вода × Тарифа
  2. Плащане за топла вода = обем на използваната топла вода × Тарифа

В допълнение, жителите трябва да плащат за вода за нуждите на цялата къща. Сумата се изчислява от общинските служби поотделно. Тази позиция включва вода за почистване на верандите, поливане на прилежащата територия.Изчислителна формула

Според действащите закони, апартаментите без метри се заплащат според броя на хората, които живеят в стаята. Теоретично трябва да изглежда по формулата: плащане за вода = количество използвана вода × тарифа. Но си струва да се разбере, че по-често в апартамента има по-малко жители от жителите. Поради това се получава същото превишение на водата, което не се изплаща в края на месеца. Той е, който отива на сметката на къщата и в резултат се разпределя между наемателите на входа, което, разбира се, причинява буря от отрицателни емоции.

Този проблем трябва да бъде решен от всяка жилищна и комунална услуга. Но ако има преизпълнение, то все пак трябва да бъде платено от някого. Често тези недостатъци и трябва да плащат на жителите, които нямат метра. И тук е формулата за плащане отнема следния вид: всички изразходвани количества вода в къщата отнети разходи за нежилищни пространство, тогава количеството на водата, която се взема предвид на тезгяха, и отпадъчни води за цялата къща. Резултатът е разделен равномерно на всички, които нямат инсталиран брояч. Оказва се, че хората не са съгласни с определени правила и закони, но въз основа на средното количество вода. Те са принудени да покриват всички загуби и разходи за вода.

Разходите за инсталиране на водомери

Основният проблем, който възниква около задаването на брояч, е неговата цена.

Самият метър ще струва някъде в 400-450 рубли, но цената на инсталацията ще бъде многократно повече. Най-лесната и неусложнена работа ще струва от 500 рубли. Но не забравяйте за къщи, в които ремонтите са били извършени от дълго време и ситуацията с тръби в тях не е по-добре, тук инсталацията може да струва 3000-6000 рубли. Естествено, всички разходи се поемат от наемателите.

Инсталация на водомери

На първо място, за да поставите измервателния уред, трябва да се обадите на ВиК. Той може да бъде специалист на всяка опитна, добра компания или майстор на жилищния офис

Настройване на броячиДържавни органи, понякога могат да помагат на възрастни хора, ветерани от Великата отечествена война, нуждаещи се семейства и да създават гишета за сметка на държавата. В няколко случая плащанията могат да бъдат извършени от организациите, които се занимават с инсталацията. Но бъдете готови да разпределите пари от портфейла си.

Когато измервателният уред е завършен, специалистът на водния канал напълно проверява и ако всички отговарят на изискванията и правилата, трябва да запечатат измервателния уред.

След като специалистът инсталира измервателния уред, той напълно го инспектира и, ако всичко е в работно състояние, трябва да запечата брояча. Собствениците на апартамента са запазили определени документи: договор за доставка и получаване на контрол на водата, технически паспорт, данни за проверка на метъра за експлоатация.

Условия за ползване

Заедно с водомера има ръководство за употреба на устройството, чиито правила трябва да се спазват за безопасност и правилна работа. Нещо, което си заслужава да помним:

  1. Индикаторът трябва да се монтира на закрито, без внезапни промени в температурата.
  2. Не можете да имате брояч, близо до устройства, които създават достатъчно силно магнитно поле.
  3. Необходимо е веднъж седмично да се проверяват измервателните уреди, за да се намерят бързо аварии и неизправности.
  4. Веднъж годишно (или дори по-често) трябва да вземете уреда за почистване.
  5. Не закачвайте и не поставяйте никакви уреди на глюкомера.

Период на работа на водомери

Законните граждани на техните апартаменти и къщи, които вече имат метри, не забравяйте, че няма нищо вечно. Периодът на използване може да се намери в паспорта, около 16 години. Броячи за студена вода трябва да се проверяват на всеки 6 години, за топла вода - на всеки 4 години. Какво също се случва за сметка на наемателите. Такъв чек ще струва 1000 рубли за едно устройство.

Отделът за поддръжка на жилищата не трябва да взема пари за първоначално запечатване. Това е безплатна услуга, която трябва да се извърши веднага след инсталирането на измервателния уред. Необходимо е само да се напише заявление за въвеждане на брояч в кабинета за управление. След това, в присъствието на наемателя, специалистът записва първоначалните показания и трябва да запечата брояча. След инсталирането комуналните услуги могат да ви посетят, за да следят целостта и целостта на уреда.

В крайна сметка си струва да подчертаете, че най-добре е да имате още един брояч и да плащате толкова, колкото и количеството вода изчезва.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да премахнете магнетизацията от водомераКак да премахнете магнетизацията от водомера
Прекъсване на водоснабдяванетоПрекъсване на водоснабдяването
Схемата за инсталиране на общ студен водомерСхемата за инсталиране на общ студен водомер
Запечатване на водомериЗапечатване на водомери
Кога да предавате показанията на водомеритеКога да предавате показанията на водомерите
ВодомериВодомери
Запечатване на брояча безплатно съгласно законитеЗапечатване на брояча безплатно съгласно законите
Закон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомериЗакон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомери
Водомер с импулсен изходВодомер с импулсен изход
Закон за инсталирането на водомери в 2016-та годинаЗакон за инсталирането на водомери в 2016-та година
» » Изгодно ли е да инсталирате водомери
© 2021 BggeHat.com