Какво да направите, ако се счупи електромера

Разбивка на електромераЗа отчитане и определяне на количеството консумирана електроенергия се използва измервателен уред, чиито индикации са необходими за своевременното плащане на сметките. Такива устройства се инсталират индивидуално в апартаменти или къщи и преди да се запечатат, те трябва да бъдат проверени за тяхната оперативност и отсъствие на дефекти. Дори при самозаменяне е необходимо да се обадите на специалист от енергийния надзор, за да потвърдите инсталацията.

Неизправност на електромера

Понякога има ситуации, при които електромерът е изгорял или счупен и в този случай е необходимо не само да се извършват ремонти, но и да се предпазите от евентуални санкции от контролните органи. За да се знае коя фирма трябва да промени устройството и къде да се обърне, трябва да определи защо уредът е спрял и да узнае телефонния номер на доставчика на услуги. Провалът може да се дължи на вина на собственика или е свързан с износване или тежко натоварване на мрежата. В случай на такива проблеми потребителят трябва да се свърже с организацията, отговорна за предоставянето на тези услуги, и да може да промени брояча.

Броячите могат да бъдат от два типа:

  • Електронни (преобразува сензорните сигнали в цифров код).
  • Индукция (работи чрез завъртане на диска).

Независимо от конфигурацията на оборудването, има ситуации, при които уредът е спрял, след което е необходимо да се извършат ремонтни работи. Струва си да се помни, че извършването на каквито и да било действия за замяна или възстановяване на брояч е забранено и може да се разглежда като намеса в процеса на изчисляване на консумираната електроенергия. Такива действия заплашват налагането на санкции и предаването на делото на съда. Броячите, които не успеят, трябва да бъдат променени, ако не могат да се използват за таксуване и допълнителни таксуване. И в случай на неизправност собственикът трябва да извърши ремонт или замяна в рамките на 30 дни.Електрически измервателен уред

Как да открием разбивка

Когато се правят четения, струва си да се обърне внимание на наличието на правилна работа, тъй като в случай на повреда, прекъсването на захранването обикновено не се случва. В случай на подозрение следва да се имат предвид следните фактори:

  • Състоянието на терминала и на контактите на проводника на входа.
  • Повреда на корпуса и гледащите очила.
  • Завъртете диска или променете дисплея.
  • Повреда на изолацията или миризма на изгаряне.

Грешката може да се появи рязко под въздействието на външни фактори, или може да бъде разбивка поради мрежово натоварване или напрежение. Ремонт брояч не автоматично се прилагат фискални санкции, дори ако щетата е настъпила по вина на собственика на апартамента. И ако се открият дефекти, неработещият уред трябва да бъде заменен с помощта на специалисти от енергийното предприятие.

Какво да направите в случай на повреда

В случай, че уредът е спрял или ако има друг неуспех, който не му позволява да работите, трябва незабавно да се свържете с фирмата за продажби на енергия, след което заявителят трябва да подаде съответното заявление за подмяна на измервателния уред. След това трябва да помислите кой плаща за ремонт.Електрически измервателен уред

Компанията за доставка на енергия трябва да смени устройството със собствени средства, ако:

  • Електромерът се намира на територията на общината.
  • Устройството не се провали поради вина на наемателя под влиянието на външни причини.

За подготовката на акта на неуспех компанията трябва да предостави на инспектора, чиито задължения включват отстраняване на последните индикации, проверка за смущения от трета страна и изготвяне на документ, потвърждаващ неизправността. На този етап трябва да бъде изяснена предварителната причина за провала. За да се избегнат неправомерни изисквания, трябва да се документират всички действия за проверка, поправка и подмяна на уреда. Наличието на такава поддържаща база, ако е необходимо, ще изисква от дружеството за енергийно снабдяване своевременно да изпълни задълженията си.

Замяна на електромера

В случай, че измервателят спира да се върти и спира, е необходимо да се свържете с отговорното дружество и да промените или върнете за ремонт на не функциониращ уред. Такава мярка няма да позволи плащането на глоби за късното лечение. Преди подмяната на оборудването за излизане от експлоатация инспекторът провежда инспекцията си и ако има съмнения за прекъсване или за да се установи причината за разрушаването, той може да бъде изпратен за преглед в лабораторията.



Ако в случай на допълнителна диагностика се извърши лабораторен анализ, инспекторът трябва да даде подходящо заключение за причината за повреда на устройството. За потребителя най-важният фактор е целостта на полюсите, тъй като тази отговорност е в съответствие със закона.Електрически измервателен уред

В случай на прекъсване на пълненето се назначава експертен изпит, който служителят на енергийната инспекция и контролиращото дружество трябва да представляват. Въз основа на резултатите от анализа се изготвя нарушение в присъствието на потребителя, след което е възможно да се поправи устройството или да се промени на работен модел.

Ако не е имало намеса в работата на брояча, тогава в този случай се прави заключение защо уредът е спрял, след което устройството се счита за подложено на ремонт и потребителят извършва плащане според средните месечни стойности.

Следва да се отбележи, че срокът за замяна се изчислява на три месеца, а ако не е заплатена за електроенергия, тя се начислява съгласно настоящите стандарти за потребление.

Причини за замяна

Писменото указание на енергийното управляващо дружество е един от важните компоненти за промяна на електромера и трябва да се разберат причините, поради които то трябва да бъде отхвърлено.

  • Разпадането на устройството не позволява извършването на ремонтни работи или е непрактично поради високото износване или остарелия модел.
  • Животът на устройството е изчерпан и е необходимо да се направи замяна, което се прави за сметка на потребителя на електроенергия.
  • Брояч на четенеАко тестът показва, че потребителят използва устройство от втора класа, допълнителната работа на такова устройство не е допустима. И при продължаващото използване на такова устройство може да бъде наложено наказание, тъй като му се позволява да използва инструменти с точност поне 2,5, с валиден живот.
  • Времето, зададено за проверка на брояча, е изтекло. Изпълнението на такива норми се носи от потребителя и е отбелязано върху печатите на контролиращата организация и в техническия паспорт на продукта.
  • Ако една или повече печати на електромера са счупени.
  • Моделът на брояча не изпълнява функциите си и не се справя с натоварването в мрежата. По-старите модели не са предназначени за модерни устройства с по-висока мощност. Освен това тяхното използване може да доведе до късо съединение и огън.
  • Корпусът има пукнатини с други повреди, увреждане на прозореца за проверка или изтичане е било компрометирано.

Организацията, която осъществява поддръжката на мрежата, няма право да посочва на потребителя кой модел да се сменя с електромера. В този случай най-подходящото решение би било да се закупи устройство, което подкрепя използването на тарифите за зони, което ще улесни използването на по-икономични тарифи.

При извършване на работа по подмяната на измервателния уред от търговска организация е необходимо да се координира тяхното поведение с мрежово дружество, като се информира датата и часа. След като приключите работата, измервателният уред се проверява и запечатва, което трябва правилно да преброи електричеството и да извърши замяна. Такива работи се класифицират като опасни и трябва да се извършват от експерти с подходящ достъп.

обслужване

модерен електромерите позволяват дистанционно четене, което значително улеснява процеса на контрол. Многофункционалността решава много задачи за мониторинг на мрежата и потребителят може да погледне на дисплея на консумацията на електроенергия или количеството използвана електроенергия, в зависимост от своята зонална тарифа. Такива устройства не трябва да се променят без да е необходимо, но изискват внимателно отношение и подходяща поддръжка.

За да се осигури надеждност при работа, измервателният уред трябва да бъде разположен на твърда вертикална повърхност и да осигурява свободен достъп за наблюдение и четене. В случай на съвместна договореност с трансформатори е необходима отделителна преграда. Потребителят трябва да спазва всички регулаторни изисквания за функционирането на такива устройства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
ЕлектромериЕлектромери
Еднофазен еднотарифен електромерЕднофазен еднотарифен електромер
Изгодно ли е да се инсталира двутарифен електромерИзгодно ли е да се инсталира двутарифен електромер
Какво представлява проверка на метъра?Какво представлява проверка на метъра?
Как да вземем показанията от измервателния уредКак да вземем показанията от измервателния уред
Смяна на електромераСмяна на електромера
» » Какво да направите, ако се счупи електромера
© 2021 BggeHat.com