Инсталиране на електромер в частна къща

Електрически измервател в частна къщаАко сте собственик и живеете в частна къща, тогава имате много широк избор от места, където можете да инсталирате електромер и много свобода на действие. В крайна сметка, за разлика от живеещите в високи сгради, собствениците на частни къщи, като правило, имат парцел в непосредствена близост до къщата. Поради това можете да инсталирате измервателния уред както на стената на къщата, така и в нея.

Брояч за частна къща

Ето кратък списък на всички възможни места в частна къща, подходяща за Вас настройките на електромера:

  • В коридора
  • В чакалнята
  • На фасадата на къщата

По принцип инсталирането на измервателния уред е възможно на всяко място, което е подходящо за регулациите на PUE.

Как да изберем брояч за частна къща

Някои смятат, че трифазният вход изисква постъпване на електроенергия повече от три пъти по-голямо от това на еднофазен вход, което е фундаментално погрешно. Въпреки това, без да се впускаме в подробности, можем да кажем, че ако домашното потребление на електроенергия не надвишава 6kW, тогава трябва да имате еднофазен вход.Електрически измервател в частна къща

Как да изберем най-доброто място за инсталиране на метър в частна къща

Накратко, най-доброто място за инсталиране на електрически измервателен уред ще бъде топла, умерено вентилирана стая, в която няма прекомерна влага. Най-оптималната опция за нашия екип на сайта е топла гардеробна, ако има такъв, коридор или веранда. Тези места, ако работят с електромер, ще го предпазят от влажност и от естествени изненади под формата на силни ветрове, дъждове, снеговалежи и други. Освен това тези места осигуряват достъп до измервателния уред по време на събирането на показанията или по време на проверката му от служителите на енергийните компании.

Съгласно правилата за монтаж на електрически инсталации електромерът трябва да бъде разположен на разстояние от 0,8 до 1,7 метра от подовата повърхност. Освен това, входната верига трябва да бъде свързана първо към входната машина и само към брояча. Невероятно важен детайл е и връзката с земята. Той е в състояние да защити цялата електроника и домакински уреди, които се намират в къщата, а след това къси съединения. Също така, изходът на брояча обикновено е свързан с общо окабеляване.

PUE (Правила за инсталиране на електрически инсталации)

  • Параграф 1.5.27.

Електрически измервател в частна къщаСобствениците на електрически измервателни уреди са задължени да инсталират своите инструменти на места, които са напълно достъпни за тестване от специалисти, както и в места без прекомерна влажност. Температурата по всяко време на годината в такива помещения или открити пространства по всяко време на годината не трябва да надвишава 0 градуса.

Собственикът на устройството има право да инсталира устройството в помещения без отопление и в коридорите на електроцентрали и подстанции, както и в шкафове, създадени специално за монтаж на електромери. Все пак, трябва да се предвиди затопляне на такива шкафове по време на студено време, така че температурата вътре в тях да не падне под 0 градуса, това може да се постигне чрез нагряване на въздуха отвътре с лампи или нагреватели. Трябва също да се уверите, че температурата не надвишава диапазона от +20 градуса.

  • Параграф 1.5.29.

Устройството трябва да се монтира в шкафове, панели, предназначени за площадки на място, в ниши или на достатъчно твърди стени. Закрепването на електрическите измервателни уреди е допустимо само върху клапи от дърво, пластмаса или метал.

Необходимо е също така да се следи височината от пода до инсталирания електромер (нормата е от 0,8 до 1,7 метра). В някои случаи е допустима височина по-малка от 0,8 метра, но не трябва да надвишава 0,4 метра.

Изисквания на енергийните компании за прехвърляне на електромери на улицата



Електрически измервател в частна къщаВъпреки факта, че собствениците на частни къщи има някои предимства в сравнение с жителите на жилищни сгради в свободата на избор на място за м на, в действителност често се оказва, че електроразпределителните дружества са с чек и zastvavlyayut наемател, за да преместите м на улицата. Обяснете на компанията е фактът, че на улицата специалистите ще имат по-лесен достъп до събирането на показанията на електромера.

Всъщност въпросът къде да поставите метъра пада изцяло на раменете ви и можете да го прехвърлите на улицата, ако искате. Но трябва да запомните, че като поставите електромер на открито, го излагате на природни феномени, като понякога има отрицателни последици за устройството.

Основно електромерът ще бъде неблагоприятно засегнат от:

  • Висока влажност.
  • Отрицателни температури.
  • Възможно е неоторизиран достъп на трето лице до устройството.

Между другото, трябва да се отбележи, че при отрицателни температури уредът може да покаже неправилно потреблението на електроенергия, а не в полза на потребителя.

Като цяло можем да кажем, че изискванията на компаниите да преместят електромера на улицата са напълно незаконни, могат да причинят щети на собственика и трябва да бъдат обжалвани.

Нюанси при инсталиране на електромер

Електрически измервател в частна къщаПреди да инсталирате електромер в къщата, е необходимо да разгледате периода на държавната инспекция. Трябва да намерите датата на проверката на повърхността на контра печат. Важно е при трифазните измервателни уреди предписанието за проверката да не надхвърля повече от една година, а за еднофазни измервателни уреди - повече от две години.

Ако поставите брояч вътре в къщата, е важно да я поставите в затворена клапа в някоя стая. Освен това в този щит можете да поставите машините на целия апартамент.

Процедура за инсталиране на електромера

  • Подготовка на място за монтаж на електромер и щит с автоматични устройства за него.
  • Осигуряване на входна линия. Това трябва да бъде координирано с доставчика или представителите на електроенергийната компания
  • Индикаторът трябва да бъде монтиран на височина от 0,8 до 1,7 метра от нивото на пода.
  • Стриктно спазвайки изискванията на PUE, свързваме входните и изходните вериги на електромера
  • Поставяме защитно заземяване, гарантираме безопасността на домакинските уреди в случай на случайни къси съединения или фазова кос.
  • Свързваме първо веригата на входния ток със защитния превключвател и то само към брояча.
  • Свържете изхода на брояча към устройството.
  • Тестваме чрез метода за включване на теста

Какво да направите, ако не можете да инсталирате електромер в къщата

Ако не е нужно да избирате измежду топлите стаи, които отговарят на всички изисквания на електрическата инсталация, има само един вариант: инсталиране на електромер на улицата.

Процесът на инсталиране на брояча по улиците, разбира се, се различава от инсталацията му в къщата. Сред основните теми можем да споменем:

  • Защитете устройството срещу природни явления, които са опасни за правилната работа на устройството: дъжд, сняг, силни ветрове
  • Загрейте мястото, където е разположен броячът, за да го предпазите от температурни промени
  • Може би ще трябва да купите специална кутия и да промените брояча на температура и влажност, устойчиви на промени в температурата.

Ако решите да отидете на третата точка, трябва да отбележите, че такива кутии са много евтини и не изискват сложни инсталации.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трифазен електромерТрифазен електромер
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Улично чекмедже за електромерУлично чекмедже за електромер
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъраКой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
Инсталиране на електромерИнсталиране на електромер
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
» » Инсталиране на електромер в частна къща
© 2021 BggeHat.com