Еднофазен електромер

Брой на ESP-4491M1-1За измерване и измерване на електричество в апартаменти, къщи, търговски обекти със стандартни еднофазни променлив ток с напрежение 220 волта (50 Hz), е необходимо да се монтира еднофазен електромер. За продажба има голямо разнообразие от различни енергийни счетоводни устройства от този тип, както от местни, така и от чуждестранни производители, че понякога е трудно да се избере правилната опция, без да се харчат допълнителни пари.

Какво представляват еднофазните електромери, основните им характеристики, правилата за монтаж, производителите на тези устройства са разгледани по-долу.

Основни характеристики

Този тип енергийни счетоводни устройства имат следните характеристики:

  • вид механизъм за отчитане: индукция, електронна, хибридна (индукционна електронна);
  • Тип на корпуса: правоъгълна, плоска правоъгълна, класическа, тяло на DIN-релса и др .;
  • Номинален токов поток;
  • броят на тарифите, в зависимост от наличието или отсъствието на устройство за превключване;
  • точност на измерването;
  • експлоатационния живот.

Първите се появяват индукционни устройства, които могат да бъдат разпознати от наличието на въртящ се диск в такива устройства. Продажбите на този тип устройства са намалени, но говорим за отказването им и замяната им с електронни устройства все още е твърде рано.Енергометър Брояч

Основните недостатъци на индукционните еднофазни електромери са:

  • индикатори с ниска точност (клас на точност не по-висок от 2,0);
  • Увеличаване на грешките при измерване с намалено натоварване, несинусоидален ток;
  • слаба защита от "традиционните" методи за кражба на електроенергия;
  • изключително ограничени възможности за дистанционно извличане на показатели;
  • увеличени показатели за собственото потребление;
  • използване на няколко устройства в точката на отчитане по вид енергия.

Устройството на хибридни устройства е подобно на индуктивните. Разликата е в присъствието на първия дисплей на индикатори на цифров електронен или механичен дисплей.

Еднофазни електронни електромери са най-модерната опция и в сравнение с горепосочените видове устройства имат следните предимства:

  • възможността за отчитане на няколко тарифи;
  • широка гама от температури на използване и взетите предвид товари;
  • модерни надеждни електронни компоненти без използване на електролитни кондензатори
  • висока устойчивост на вибрации и склонове;
  • висок клас защита от токов удар.

Фигура 1 показва пример на електронни измервателни уреди с различни форми.

Примери за броячи
Фиг. 1 - Електронни електромери с различни форми (1 - плосък правоъгълник, 2 - класически кръгъл, 3 - DIN-релса).

Мултитарифни модели

В нашата страна цените на ежедневната консумация на електроенергия се разделят на два периода:

  • ден - от 07.00 до 23.00 часа;
  • нощ от 23.00 до 07.00 часа.

Първият период се характеризира с факта, че по това време потреблението на енергия достига пикови стойности. Един обикновен електромер (без устройство за промяна на тарифите) не вижда разлика в тези индикатори за време, а за светлина трябва да плащате същата сума, независимо кога сте консумирали енергия.

Многотарифните устройства, които по правило имат електрически схеми с две или повече тарифи, ще позволят по-икономично третиране на разходите за електричество, защото през нощта ще бъде по-евтино.

Стига да има две тарифа метра, а ако план пране на дрехи, работа миялна машина, климатици и други електрически уреди през нощта, можете да спестите пари от семейния бюджет.

Ако електромерите да отчитат повече от две тарифи, може да е полезно в бъдеще, когато може би въвеждането на диференцирането на плащанията по празници или почивни дни цената на тези устройства е малко по-висока, но плаща за себе си в спестяване на енергия. Следващото е как да свържете еднофазен електромер.

Свързване на еднофазен електромер



Схемата за свързване на електромера е по принцип еднакво за всички домакинства и е посочена в паспорта на инструмента или в наръчника с инструкции. Как да свържете еднофазен брояч и автоматични машини, можете да видите на Фигура 2, която показва препоръчителната схема на свързване.

Диаграма на свързване
Фиг. 2 - Стандартна схема за свързване на еднофазен електромер.

Как да се свържете със собствените си ръце

Ако сте ангажирани с подмяната или реконструкцията на електрическата инсталация, няма да можете да правите без замяната на електромера. Съгласно действащото законодателство и разпоредби, хората с допускане до работа в електрически мрежи (напрежение до 1000 волта) могат да извършват този вид работа. Препоръчително е да се повери работата на електрическите мрежи на специалисти от фирмата, притежаващи сертификат за електрическа работа.

Брояч SET1-1-1-SH-C2-UАко решите да направите всичко сами, тогава можете да инсталирате всички елементи на вашата домашна електрическа мрежа, без да свързвате захранващото напрежение. За да свържете еднофазен електромер с вашите ръце, трябва внимателно да проучите приложената към него документация, където има диаграма на свързване на електромера на този модел.

След това ще остане да се обадите на специалист на енергийната компания, която ще свърже електроенергията, ще извърши тестването и ще направи запечатване.

Функционално тестване

Необходимостта от проверка на домашния електромер може да възникне в случай на неочаквано увеличение на потреблението на електроенергия с непроменен брой електрически уреди и техните режими на работа.

Проверете работата на еднофазен електромер у дома не е трудно и не изисква наличието на никакви специални технически познания. Най-лесният начин е да изключите светлините и всички електрически уреди. Ако устройството продължава да увеличава потреблението, това е ясна индикация за неговата неизправност.

Друг метод за проверка изисква мултиметър и лампа с нажежаема жичка със сила най-малко 75 W (колкото по-голяма е мощността, толкова по-голяма е точността на измерванията). С мултиметър измерваме напрежението на мрежата и след това я включим в мрежата в съответствие с диаграмата, показана на фигура 3, и измерване на консумацията от лампата.

Диаграма на свързване
Фиг.3 - Диаграма на свързване.

Знаейки стойността на напрежението, консумирания ток, стойността на константата на брояча (показан на предния панел), е лесно да се изчислят индексите на грешките, като се използва законът на Ом и да се сравняват с необходимите.

Основни производители

Еднофазни електромери съставляват около 90 от всички енергийни счетоводни устройства, произведени в страната. Повече от три четвърти от всички произведени продукти се отчитат от ведомствената фирма "Енергомера" в Ставропол и от московското холдингово предприятие "Москва за измервателни уреди" и от "Energomera".

Електромерите на внесената продукция се представят в по-малко количество. От чуждестранните производители продуктите на ABB бяха най-разпространени.АББ брояч

Разходи за електромери

Цената на еднофазен електромер зависи главно от вида на преброяващия механизъм и наличието на устройство за превключване на тарифите. Цената на простото индукционно устройство започва от 400-500 рубли.

Цената на устройствата с двойна скорост, например еднофазен електромер от CE 102M S7 145-JV електромер е около 1800-2000 рубли. Моделът с подобни показатели на чуждестранния производител ABB ще струва повече - около 5500-6000 рубли.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Монтаж на колективни електромериМонтаж на колективни електромери
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Улично чекмедже за електромерУлично чекмедже за електромер
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъраКой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
ЕлектромериЕлектромери
» » Еднофазен електромер
© 2021 BggeHat.com