Многотарифен електромер

Многотарифен броячПрез последните години многотарифният електромер е все по-предпочитан да установи собствениците на апартаменти и къщи, както и търговски структури.

За отчитане на потреблението на електроенергия в домашни условия се използва еднофазно или трифазно устройство.

Броят на фазите се избира в зависимост от общата инсталирана мощност на уредите в дадена къща. Отчитането на измервателния уред може да се запише автоматично или визуално с регистрационен запис.

Класификация на многотарифни измервателни уреди

Цената на електроенергията се увеличава по различни причини. Генериращите компании, за да оптимизират своите разходи и приходи, провеждат гъвкава тарифна политика. Днес, дори и в малките населени места, потребителите имат възможност да намалят разходите си за използване на електрическа енергия. Многотарифният електромер е от полза както за производителя, така и за потребителя. Енергийната система на страната работи в три режима:

  • връх;
  • база;
  • нощта.

Максималното натоварване на електропроизводствените и разпределителните мрежи спада за периода от 6 до 10 часа и от 17 до 20. Това е пикът на потреблението на електроенергия.

Многотарифен електромерОсновното натоварване се поема от генерирането и разпределението в периода от 10 до 17 часа и от 21 до 23. Отчитанията на броячи и други устройства за наблюдение показват оптималното натоварване на генериращите мощности. От 23 до 7 часа обаче намаляването на натоварването е намалено.

Енергийните инженери трябва да използват различни начини за подпомагане на системата за производство на електроенергия в работна позиция. В този случай най-простият и ефективен начин е да се увеличи натоварването през нощта. За тази цел потребителите са поканени да използват електрическа енергия през нощта при намалена цена.

За да се постигне баланс на интересите на производителя и потребителите на електроенергия, се използват мултитарифни измервателни уреди. Към днешна дата функционират два типа електромери:

  • индукция;
  • д.

Индукционните броячи се използват от много десетилетия. Отчитането на електромера се отчита със специален механизъм за отчитане. Класът на точност на такова устройство не е по-висок от втория. Електронните броячи имат по-висок клас на точност. Те обаче са по-малко надеждни при работа. В същото време цената на електронното устройство е по-висока от тази на индукционния апарат.

Еднофазни измервателни уреди

Еднофазен метърКъм днешна дата в по-голямата част от апартаментите и частните домове консумацията на електроенергия се определя от еднофазни измервателни уреди. Това е индуктивно устройство, предназначено да отчита консумираната енергия при една тарифа.

В същото време потребителите все повече променят традиционния еднофазен измервателен уред към модерен, който има разширени счетоводни функции. На първо място, тази тенденция се дължи на факта, че генериращите компании започнаха да предлагат на потребителите по-благоприятни условия.

Многотарифното устройство за измерване на електроенергия позволява на гражданите да се възползват от този вид предлагане и значително да намалят разходите за семейния бюджет.

Трифазни броячи

Интензивното развитие на индивидуалното жилищно строителство значително увеличи търсенето на трифазни електромери. Трифазен електродвигател или отоплителен котел е много по-мощен и удобен за работа от еднофазен.

Съответно, за по-голямата част от самостоятелните къщи и вили се изисква трифазен електромер, при който има функция за отчитане на показанията за няколко конкретни условия. В този случай на потребителя се дава възможност да избере по-благоприятна тарифа за изплащане на консумирана енергия.

Как да изберем брояч

Индикаторът трябва да се чете ежемесечно и да се изпраща на местната служба за измерване на електроенергия. Няма нищо сложно в тази процедура. Въпреки това, за отчитането на действителното потребление на електрическа енергия трябва да бъдат изпълнени следните условия:

  • закупуване на подходящ електромер;


Многотарифен електромер

  • да инсталирате електромер на определено място;
  • регистрирайте брояч в компания, която продава енергия.

Преди да купите метър, трябва да определите какъв тип устройство е необходимо - еднофазно или трифазно. В този случай няма особени затруднения.

Когато самостоятелна частна къща или апартамент в многоетажна сграда, донесоха кабел с две ядра, предназначени да предоставят на работно напрежение 220 V, така че трябва да си купи еднофазен метър. Ако кабелът има четири ядра, които се използват за захранване с напрежение 380 V, можете да инсталирате трифазни. Тук трябва да се отбележи, че устройството трифазен е позволено да се инсталира в случая, когато операционната захранващото напрежение в апартамента, равна на 220 V. Определяне на електромера с ръцете си, не забравяйте да се съгласува с фирмата мрежа - трябва да се получи предварително разрешение от страна на инспектора.

Монтиране на брояча

Инсталиране на електромер се извършва по такъв начин, че е удобно за дадено лице да вземе показания и при необходимост да извърши ремонт на устройството. В отделни къщи и вили метърът е инсталиран на специален щит или релса, която е фиксирана до мястото, където кабелът е вкаран в стаята.

Същата схема се използва при инсталиране на устройството в гаража. Електрическият уред за апартамент в многоетажна сграда се инсталира в стандартна дъска, предназначена за четири уреди. За да се ограничи достъпът до брояч на неупълномощени лица, щитът има особен запек. Размери на броячите

Клас на точност на инструмента

Когато тарифните метра е закупен за частен апартамент, гараж или къща страна, не се инсталира на устройството с клас на точност 2. В случаите, когато няколко тарифни уреда ще се инсталира в офиси, магазини или магазин за гуми, класа на нейната точност не може да надвишава 1.

Понастоящем производството произвежда следната линия електромери - 0,2, 0,5, 1,0 и 2,0. Показания с минимална грешка са дадени от многотарифните броячи от клас 0.2. Днес в стари къщи все още има броячи с клас на точност 2.5, но периодът на тяхното използване е изтекъл. Те отдавна са отстранени от производството и по закон те трябва да бъдат заменени от по-точни такива.

Проверка на брояча

Многофункционален броячЕдна от отличителните черти на многотарифния електромер, независимо дали е еднофазен или трифазен, е постоянното му функциониране. Показания от таблото за отчитане могат да бъдат взети по всяко време. В този случай най-важното, както за потребителите, така и за инженерите в енергетиката е, че точността на показанията съответства на истината.

За да се осигури това съответствие, измервателят периодично се проверява. Това е отговорна дейност, която дава разрешение за работа на измервателния уред в определен период от време. Когато дойде следващият период на изпитване, трябва да уведомим енергийните инженери, които ще извършат проверката.

Възползвайте се от мултитарифен брояч

Инсталирането на многотарифен електромер има смисъл само когато енергийната индустрия е разработила определена система за насърчаване на потребителите да изразходват икономическия си бюджет. Практиката показва, че в някои региони съществува дори три тарифна система. Второто съображение, което влияе върху избора на мултитарифен брояч, е начинът на живот на потребителя. Ако човек има стандартния режим на деня и той спи тихо от 23 часа до 7 часа сутринта, няма причина да премине към нов режим.

Многотарифен брояч е полезен за тези, които знаят как да управляват рационално времето си.

В рекламните публикации и реклами вече са провеждани презентации на мултитарифни измервателни уреди от дълго време, чиито указания не е необходимо да бъдат премахвани ръчно. Данните могат да се предават по електронни комуникационни канали. Това развитие на счетоводната система ще даде резултати в близко бъдеще. Днес потребителят има възможност да предостави на електроинженери измервателни показатели по следните начини:

  • да донесе документ на хартиен носител;
  • предаване на данни по телефона;
  • въведете данните в специално поле на сайта.


При избора на мултитарифен електромер, независимо дали е еднофазен или трифазен, трябва да се уверите, че този тип устройство е включено в Държавния регистър на измервателните уреди. Следващата функция, която трябва да обърнете внимание е инсталационните размери.

Устройството трябва да бъде инсталирано така, че показанията да се извършват без смущения. Трябва да знаете датата на пускане на устройството, за да не бъдете разсеяни от проверката му. В заключение, е важно да се подчертае, че ползите от инсталирането на мултитарифен метър са до голяма степен обусловени от размера на тарифите, които потребителите на електроенергия инсталират.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трифазен електромерТрифазен електромер
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Електрически измервателни уреди за вилиЕлектрически измервателни уреди за вили
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Двутарифни електромериДвутарифни електромери
Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъраКой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
ЕлектромериЕлектромери
Еднофазен еднотарифен електромерЕднофазен еднотарифен електромер
» » Многотарифен електромер
© 2021 BggeHat.com