Окачен таван за видовете бани



Таванът от пяна, полистирол или полиуретан покрива пролуките между тавана и стената, дава на банята пълен външен вид, както е на снимката.
таван в банята
Табличните филета могат да имат различен профил и външен вид. Перката за баня, в зависимост от размера и профила, може да покрие празнини с различни размери.

Видове таванни первази

Полиуретанови таванни первази се считат за най-трайни и гъвкави, те лесно се закрепват към повърхността с помощта на различни лепилни състави. Пяната пяна таван за банята е лесно и лесно да се прикрепи, но е доста крехка. За да направите правилния избор, си струва да научите за предимствата на различните видове филета.
Полистироловите первази имат следните предимства:
  • леко тегло;
  • устойчивост на влага;
  • лекота на залепване и боядисване;
  • трайност;
  • красива външна изглед на таваните, без да се променя с времето;
  • ниска цена.
таван в банята
Предимствата на полиуретановите первази включват:
  • сила и гъвкавост;
  • устойчивост на химикали;
  • издръжливост.
Но полиуретановите елементи имат два недостатъка: това е значителна тежест, заради трудностите, с които е трудно да се справя с начинаещи, а също така и с високата цена. Също така липсата на опит може да доведе до огъване на материала по време на монтажа и ще има големи празнини между тавана и стената.
Плинтовете от пластмасова пяна са евтини и леки, закрепват бързо. Но си струва да се има предвид, че полистиролът е крехък материал и някои видове лепило могат да го развалят (по-подробно:Как да лепирам цокъл таван - инструкция").

Изчисляване на размера на облицовката на тавана

За да изчислите необходимата сума, трябва да измерите периметъра на банята. Така че, ако стаята е с размер 5х3 метра, тогава периметърът ще бъде равен на 16 метра. Дължината на филето е 2 метра, така че разделяйки периметъра по дължината на продукта, можете да разберете, че имате нужда от 8 ламела, които да купите. Ако числото не е цяло число, то трябва да бъде закръглено нагоре, тъй като плотовете се продават поотделно, а не с текущи метри. Специалистите съветват закупуването на един продукт повече, отколкото е необходимо, в случай че продуктът е повреден по време на монтажа.
как да се определи един цокъл таван за баня
Помислете върху местоположението таван первази в интериора по-добре предварително, за да се сведе до минимум броят на ставите и да се подреди филето симетрично. Диаграмата може да бъде изчертана върху хартия в клетка. Диаграмата показва как ще бъдат разположени филетата. Това ще помогне и ще изясни колко материал е необходим.

Инструменти и материали

За фиксиране на таваните, освен лепилото и филетата, са необходими следните инструменти и материали:
  • хартия нож;
  • стълба;
  • рулетка;
  • митра кутия;
  • шпатула;
  • линия;
  • шпакловка;
  • шкурка;
  • акрилна или боя на водна основа;
  • силиконов уплътнител;
  • четка.

Как да лепирам тавана на пода

Преди да рязате и залепете тавана, който се простира в банята, той трябва да се нанася от различни страни върху ставите на тавана и стените, за да се гарантира, че всички пролуки са покрити. По време на инсталацията няма нищо сложно. Проблеми могат да възникнат само при проектирането на фуги и ъгли. За да ги разрешите, можете да използвате специални ъглови елементи. Но често използването на такива продукти е нежелателно поради вътрешните особености или желанието да се спестят пари.
опорен таван за фиксиране на банята
Настенна тавана за банята, ако му ставите трябва да бъдат украсени, нарязани на размери, когато предишният елемент вече е залепен. Понякога е по-добре да залепите продукта първо в ъглите.
Удобно е да ги изрежете със специален инструмент - табуретка, тъй като е възможно да направите ъгъл, равен на 45 градуса. За тази цел поставете цокъла в слота, съответстващ на желаната стойност на ъгъла. На другата лента се прави точно една и съща част, но в огледален образ. Този метод на рязане на первазната дъска е много прост за изпълнение, но е подходящ само ако ъглите в стаята са строго перпендикулярни.
Най-често таваните и стените далеч не са идеални. Нарежете первази в този случай ще бъде по-удобно, както следва. Вместо стол, е по-добре да използвате нож за канцеларски материали или заострено остри ножове, след това разфасовките ще се окажат остри и равномерни, а ъгълът ще бъде чист и точно този, който е необходим.
На първия плинт, в съседство с ъгъла, направете рязане равно на 45 градуса. Второто филе е прикрепено към него и острият рязане се регулира с остър нож, създавайки желаното отклонение. Този метод, разбира се, е по-сложен, но резултатът ще бъде добър. За да бързате да лепите филето не си струва - трябва предварително да проверите дали ъгловите фуги съвпадат (прочетете също: "Какво да лепене на тавана первази").
таван цокъл в банята снимка
Нанесете лепило върху всяка вътрешна повърхност на основата. Един от тях е залепен към тавана, а вторият - към стената. За да фиксирате тавана первази в банята, той е поставен на правилното място и леко натиснат. Това трябва да се направи внимателно, така че да не се повреди филето, не оставяйте в него драскотина. Прекаленото лепило не трябва да се размазва и бързо, докато се изсуши, извадете със суха мека кърпа. Първо залепени един плинт, а след това и вторият, украсявайки ъгъла (повече:Как да лепене тавани первази в ъглите: полезни съвети").
Ако последната лента трябва да бъде изрязана, за да се направи ъгъл, а също и да се намали нейната дължина, първо трябва да се уреди ъгловото рязане и само след това да се коригира филето по размер. Изпълнявайте тези действия само в тази последователност. Ако всичко е направено обратното, тогава всяка грешка при правенето на ъгъл ще направи цокъла неизползваем, защото ще стане твърде кратък.
Монтаж на плинт в банята, подробности за видеото:

довършителни

Поставката за таван в банята се нуждае от довършително покритие. Красивите фуги за начинаещи в ремонта рядко се получават, но това може да бъде коригирано. Ако ъгълът не е достатъчно точен и дори може да бъде третиран с бял силиконов уплътнител. Всички пукнатини са внимателно пропуснати и ъглите изглеждат почти перфектни. Най-добре е да приложите уплътнителя, като го разтривате с пръст.
Продават се само филета с бял цвят. Следователно, те не винаги съответстват на цвета на тавана, стените и целия интериор на банята като цяло. Този проблем може да бъде решен с помощта на обикновена боя. Акрилна или боя на водна основа е подходяща за цокли. Оцветете тавана, който се плъзга в банята, преди да бъде залепен. Благодарение на тази спрей боята няма да стигне до тавана и стените, а ставите, намазани с уплътнител, могат да бъдат боядисани след поставянето на филетата, като се използва малка четка.
Понякога первазите трябва да бъдат завършени след инсталирането им. Ако след инсталирането му се образуват големи пролуки, те трябва да бъдат затворени с шпакловка. Експертите препоръчват използването на фино разделен финиш пълнител, който може да проникне във всички фуги и дори най-фините процепи.
таван в банята
При неравномерни тавани е по-подходяща мазилка. Първо, най-големите пукнатини са елиминирани. За празнини с ширина 3 мм можете да използвате гипс и гипс. След това може да бъде покрит със слой шпакловка.
За да накарате сместа да повтаря релефния профил и практически не се забелязва, приложейте по-добре ударите по вертикалата, внимателно втривайте в шева. Леката консистенция на фугите за лепило може да запълни дори най-малките пукнатини. Прилага се с четка, а не със шпатула. Излишъкът се отстранява с гъба или кърпа.
Сушената shpaklevku се смила с малка шкурка. Повърхностите със заоблени линии са по-удобни за обработка чрез завъртане на шкурката в епруветка. Преди боядисване на основата, прахът се отстранява от тях.
Като грунд може да се използва боя, разредена с вода в съотношение 2: 1. След изсушаване на първия слой се полага второ покритие, но сега боята трябва да бъде неразредена. Този втори слой е краят на цокъла.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем таван бордюр бордаКак да изберем таван бордюр борда
Филетните тавани избират материали, научете как да ги инсталиратеФилетните тавани избират материали, научете как да ги инсталирате
Елементи за закрепване на тавана на филтъраЕлементи за закрепване на тавана на филтъра
Декоративно оформление на тавана, характерно за материалаДекоративно оформление на тавана, характерно за материала
Какво да лепене таван первази - препоръкиКакво да лепене таван первази - препоръки
Таванни дъски в интериора - красиви и естетически приятниТаванни дъски в интериора - красиви и естетически приятни
Какво и как да рисувате таван первазиКакво и как да рисувате таван первази
Полиуретанови первази от таванни полезни препоръкиПолиуретанови первази от таванни полезни препоръки
Как да инсталирате таван от пластмасаКак да инсталирате таван от пластмаса
Как правилно да лепира таван первази - инструкцияКак правилно да лепира таван первази - инструкция
» » Окачен таван за видовете бани
© 2021 BggeHat.com