Полагане на плочката

В тази статия ще ви разкажем подробно как правилно да поставите плочката без външна помощ. Този процес няма да бъде труден, но все пак ще бъдат необходими определени умения. За този вид работа се нуждаете от голямо желание и търпение.

Полагането на плочките със собствени ръце може да се извърши по два начина:

  • Метод на паркета
  • Складиране на дървени трупи

Паркет метод на стил

Паркет метод на стилМетодът на паркета се препоръчва при монтажа на дозата на плоска основа. В противен случай, преди всяка работа, ще трябва да се извърши бетонна настилка на пода и след това се прилага саморазливни маса за повърхностно изглаждане, а на върха му лежеше слой хидроизолация, и има по този начин получената база монтиране ПДЧ или водоустойчив шперплат.

Този метод може да се прилага и в случай, че поставяте дъски не по-дебели от 2,5 см. В същото време общата височина на пода е от 3 до 4 см.

Трябва да се отбележи, че методът на паркета на подовата настилка ще Ви струва прилично количество (като се имат предвид разходите за саморазливна маса, бетонна замазка, листове шперплат и други материали). Ето защо този метод се използва много рядко на практика.

Монтаж на подова настилка върху бетонна основа

Преди да започнете да полагате дървени дъски върху бетонна основа, трябва да разберете нивото на влага на бетонната замазка. Разбира се, специалните устройства не винаги са на разположение, така че можете да ги инсталирате по доказан, дядов начин.

За първата опция ще ви трябва

  • Лепяща лента
  • Полиетилен с размери 1х1м

С помощта на лепилна лента върху бетонна замазка залепваме филм от полиетилен. Оставете го за един ден. След това премахнете филма. Ако се образува мокра петна под полиетиленовата основа, тогава дъските ще трябва да бъдат сглобени.

За да изпълните втория вариант, се нуждаете от следните елементи:

  • Каучукова мат
  • тухла

Принципът на този метод съвпада с първия вариант. На бетонна основа за нощта се полага гумена мат, а върху нея се поставя тухла. Ако сутринта под подложката не се образува влажно място, можете безопасно да продължите да инсталирате плочките.

Моля, обърнете внимание, че използването на горните методи е от значение само при работа с лек бетон, върху тъмен бетон, петно ​​не може да бъде лесно разпознато.

Основа за шперплат

Влагоустойчив шперплатАко решите да направите база от шперплат, в този случай е по-добре да използвате специален шперплат, устойчив на влага, с дебелина най-малко 1.8 см.

Стандартните му размери са 1.5x1.5m или 1.22x2.44m. Ако сте спрели на втория вариант, тогава тези листове трябва да бъдат отрязани отстрани, по-малко от лента с широчина 0,4-0,6 м.

Шпакловка на пода може да се извърши по два начина.

Първият вариант включва полагане на листове от шперплат в диагонална посока към бъдещия дъсчен плот. Разстоянието между отделните ленти трябва да бъде около 2-3 мм, а между стената и листа - около 1 см. Листовете се фиксират с дюбели или винтове в размер 15 броя / 1м2. Главите на винтовете се нагряват до 3-4 mm дълбоко в шперплата.

Има технология за полагане на плочката, който позволява залепването на шперплатните плоскости на пода.

При монтаж на листове шперплат по втория начин, лепенето се използва само ако специален грунд или мастик, съвместим със състава на лепилото, действа като бариера. В този случай, е необходимо да се намали размера на листа от шперплат в два или дори три пъти. Мастикът се нанася върху субстрата с конвенционален валяк. За удобство на масата може да се разрежда периодично с разтворител.

Преди да започнете полагане на паркета, в основата на шперплат трябва внимателно да се шлайфа с помощта на специален ъглошлайф с абразивен лента, която зърното е от 40 до 60, и след това да го почисти от прах, образуван.

Монтаж на плочки за подови настилки

Покритие - подовата дъска може да се постави и върху трупи. Тази технология е много по-проста от метода на паркета.Набиване на шперплат върху трупи



Не забравяйте да вземете под внимание факта, че при изравняване на пода от дърво височината на стаята може да намалее до 6 см, но такава база ще скрие липсата на пода.

Освен това, под капака върху трупите може да се поставят комуникационни мрежи - компютърни кабели или телефонни кабели.

Независимо кой метод ще решите да използвате, задължителният етап на работа ще бъде поставянето на слоя бариера срещу пара. Като материал за бариери срещу пара може да се използва обикновен полиетиленов филм, който трябва да бъде покрит с припокриване от 2 см. Но най-добре е да се използва пенофол или фолио от полиетилен. Този вид материал не само ще запази топлината и ще служи като шумоизолация, но и ще ви предпази от електромагнитно излъчване.

Сега преминете към полагане на дневника. Най-добре е да използвате твърди пръти, чийто размер е 50x100 или 50x80 (в случай на авария).

Същевременно нивото на влажност трябва да е от 14 до 18. Също така гредите трябва да бъдат третирани със специален разтвор от паразити и антисептици.

Препоръчително е да поставите дървените трупи по такъв начин, че да вървят перпендикулярно на светлината от прозорците. При това положение поставянето на плочките ще изглежда безупречно.

Разстоянието между закъсненията варира в зависимост от дебелината на дъската: колкото по-дебело е, толкова по-голяма е разликата. Широчината на стъпалото обаче не трябва да бъде по-голяма от 50 см.

Към бетонната основа се прикрепват дюбели с помощта на дюбели или винтове, докато главите на винтовете трябва да достигнат до дъното на дълбочина около 3 мм.

Също така, закъснението може да бъде осигурено със специално лепило или битум-съдържащи маски. Използването на тази технология обаче е препоръчително само ако има опасност да удряте проводника, преминаващ в замазката.

Дървените трупи трябва да бъдат настроени на нивото, тъй като всички те трябва да имат обща хоризонтална повърхност.

За места с големи капки по необходимост задължително да поставите специални подложки от дърво, в противен случай подовата настилка ще има много недостатъци, които в бъдеще ще бъдат много трудни за отстраняване.

Празното пространство, образувано под запушалките, трябва да се полага с фибростъкло или специална изолация.

Дъските са закрепени към основата с самонарезни винтове.

Моля, имайте предвид, че отделните табла трябва да са възможно най-близо една до друга, в противен случай дървеното ви покритие ще бъде неприятно скърцащо. За по-гъсто съединяване можете да използвате конвенционални клинове.

Най-често подовата плочка се поставя върху съществуващата подова настилка. Ако повърхността му е достатъчно силна, тогава можете да започнете да го полирате.

Препоръчва се подовите дъски да се поставят под ъгъл от 90 градуса спрямо съществуващите плочки.

Ако решите да поставите дъските в същата посока със старото покритие, първо трябва да поставите слой шперплат с дебелина не по-малък от 1,2 см, след което внимателно да го смилате. Само след извършване на тези действия ще бъде възможно да се пристъпи към подовата настилка.

Крайният етап от работата е смилане на повърхността и покриване със слой боя или лак, който ще изпълнява не само декоративни, но и защитни функции.Ръчна мелница Шлифоването се извършва за изравняване на подовата повърхност. Преди да започнете работа по шлайфане, уверете се, че главите на винтовете са правилно удавени по дебелината на дъските. За шлайфане можете да използвате специални лентови машини или машини за полиране на паркет.

В трудно достъпни места е възможно да се използват ъглови или ръчни машини за шлайфане.

При завършване на смилането повърхността на пода трябва да се почисти добре от образувания прах и да се нанесе няколко слоя лак или боя върху него. Първо прилагайте защитен агент, а след това - декоративен лак. Полагането на подовите настилки е завършено чрез монтиране на перваза, която ще разгледаме в следващата статия: Монтаж на "перваз дъска">Монтаж на первази.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на полагане на плочки с ръцеТехнология на полагане на плочки с ръце
Технология на полагане на паркетТехнология на полагане на паркет
Ремонт на подове Ремонт на паркетРемонт на подове Ремонт на паркет
Ремонт на пода в ХрушчовРемонт на пода в Хрушчов
Какви са начините за поставяне на плочките на пода?Какви са начините за поставяне на плочките на пода?
Няколко ефективни начини за премахване на скърцането на сексаНяколко ефективни начини за премахване на скърцането на секса
Два прости начина за инсталиране на паркет дъскаДва прости начина за инсталиране на паркет дъска
Полагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръцеПолагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръце
Как да поставите плочка на пода на кухнятаКак да поставите плочка на пода на кухнята
Хидроизолационни хидроизолационни материалиХидроизолационни хидроизолационни материали
» » Полагане на плочката
© 2021 BggeHat.com