Разглеждаме дали е възможно да се постави плочка върху дървен под

плочки на дървения под

Керамични плочки - един от най-търсените подови настилки, който се използва за довършителни помещения с висока влажност и пропускливост. Няма никакви проблеми със слагането му днес, тъй като за фиксирането на материала се използват специални фиксирани лепилни състави, а циментната суспензия е изпаднала в несъществуване. Но ако няма проблеми в градските апартаменти, те все още се намират в частни къщи. И основният е дървените подове. Мога ли да сложа керемидата на дървен под? И ако е така, как да го направя?

Предварителен етап

Преди всичко ще трябва да закупите плочка. За да направите това, трябва да го изберете по неговия размер, цвят и форма. Тук никой няма да ви помогне, защото изборът се основава на вашите вкусови предпочитания. Не забравяйте обаче, че трябва да се спазва цялостният дизайн на стаята.

Втората е изчисляването на необходимото количество материал. Няма нищо сложно в това. Просто трябва да изчислите площта, която трябва да бъде подрязана. Но тук има един важен момент. Сумата ще зависи от това как ще поставите плочката на пода.

Има няколко опции:

  1. в редове
  2. диагонално
  3. офсет
  4. рибена кост и т.н.

Ако решите сами да извършите инсталацията, изберете най-простата схема на оформление - в ред. В този случай броят на плочките ще съответства на площта на стаята. И ако схемата е, например, на диагонала, след това плочките ще отидат много повече поради отпадъците от подрязване.

Моля, обърнете внимание! Във всеки случай, експертите препоръчват закупуване на керамични плочки в размер 10-15 повече от необходимото. И обърнете внимание на факта, че целият подов материал е от една и съща партида - тогава няма да има отклонения в цветовия дизайн.

Подготовка на дървена основа

Сега най-важният етап, от който ще зависи качеството на резултата. Има няколко начина как правилно да се подготвят дървените подови настилки - всичко ще зависи от неговото качество.

Метод номер 1

Ще приемем, че имате късмет, а дървената база е в добро състояние. Но дори и в този случай, ще трябва да го подравнявате с помощта на машина за самоснимачка. Ако има малки пукнатини между плочките за подова настилка, те трябва да бъдат запълнени с шпакловка. След това целият под е грундиран с изсушаващото масло. Не забравяйте едно нещо - дървен под, независимо дали ви харесва или не, не може да бъде основа за полагане на керамични плочки. След няколко години подобен дизайн ще отслаби, което означава, че някои дъски ще започнат да се огъват. Това, което може да се случи, не е трудно да се отгатне. Следователно, такава основа е задължително допълнително приведена в съответствие.

Най-простият и най-евтиният вариант е да се постави върху плочата. Можете да използвате обикновени листове, но можете да си купите скъпи панели, импрегнирани с мастика и с намалена връзка. Най-важното е, че те трябва да бъдат третирани с горещо масло или специална защитна импрегнация. И е по-добре да се прилагат защитни съединения в 2-3 слоя.

Моля, обърнете внимание! Горещото ленено масло е запалим материал, затова спазвайте предпазните мерки при работа с него.

Сега обработената ПДЧ може да бъде монтирана на дървен под. И там е необходимо да завършите предната част с латекс. Важно е, че слоят латекс е дебел, затова не използвайте ролка, а широка четка за боядисване. Докато латексът не е сух, трябва да нанесете мрежа от бои върху повърхността на плочите и да оставите всичко в това състояние, докато етапите изсъхне. След това е необходимо да закрепите подсилващата мрежа към пода с винтове. Между другото, те не трябва да се спасяват, защото колкото по-силно е закрепването, толкова по-добре.

Последният етап остава, в хода на който ще се създаде основа за поставяне на керамични плочки на пода. В момента майсторите използват сместа "Бетон-контакт". Това е готов материал, който създава силен слой на всяка повърхност с висока степен на сцепление. Това е, което е необходимо, за да се постави плочката на дървен под. Ако по някаква причина не сте намерили такава суха смес, можете да използвате стария метод, като подготвите сами решението:

  • Една част от водата.
  • Две части от грубия пясък.
  • Две парчета течно стъкло.

Всичко това трябва да се смеси до хомогенна маса. Този старомоден начин никога не е провалял. Но е по-добре да намерите "Бетон-контакт", който се прилага към подготвената основа със шпатула. След като разтворът изсъхне на пода, се формира твърда и равна равнина, от която се нуждаем.

Моля, обърнете внимание! Винаги има разлика между дървените подове и стените. Същата пролука ще бъде между стените и ПДЧ. Тя задължително трябва да бъде фиксирана с пяна.

Метод номер 2

Плочки на шперплат

Полагане на плочки върху дървена основа

Подът в не много добро състояние, но може да бъде ремонтиран. Първата стъпка е да се определи степента на дефект в дървените трупи и подови дъски. Ако някои не подлежат на ремонт, струва си да ги замените с нови. След това се провежда митинг, по време на който се премахват пролуките между дъските и се изтриват пукнатини. След това е необходимо да се изравни повърхността с машина и да се обработва лененото масло.

Както можете да видите, почти всичко е същото. И сега разликите. Като субстрат привеждане в този случай е добре да се използва гипс листа (гипс влакна борда) или 20 милиметра дебели плочи цимент частици (DSA) с дебелина 10-20 mm. Тези материали са по-трайни и тяхната устойчивост на влага е по-висока. И ако силата е висока, тогава няма нужда да укрепвате материала, подсилващ рамката. В допълнение, повърхностите на тези керемиди имат висока степен на сцепление и поради това изчезва необходимостта от прилагане на "Бетон-контакт".

Такива листови материали са прикрепени към дъските с винтове на всеки 15-20 сантиметра. Моля, обърнете внимание, че поставянето на панелите трябва да се извърши на случаен принцип. Специалистите също препоръчват поставянето на пергаментна хартия или друг защитен филмов материал под основата.

Има няколко допълнителни дейности, които ще спомогнат за подобряване на качеството на подовата конструкция. Например между дървените трупи можете да заспите с разширена глина, без да сваляте всички подови дъски. Това ще увеличи топлоизолационните свойства на пода. И можете да поставите системата от комуникационни мрежи под дървената подова настилка.

Монтиране на керамични плочки на пода

Така че подовата повърхност е готова и отговаря на всички стандарти и изисквания. Можете да продължите директно към монтажа на плочки. На първо място, трябва да решите каква схема ще имате. Вземете например най-простата версия - поръчката. Първо трябва да определите центъра на стаята. За да направите това, можете да свържете ъглите по диагонал или да изтеглите взаимно перпендикулярни линии от средата на две съседни стени. Вземете по-добър втори вариант, защото линиите, приложени към пода, ще ви бъдат полезни.

Монтажът на плочки може да започне от центъра на стаята, да се движи към стените и да запълва секциите, счупени линии. И всеки се попълва отделно. Можете да изберете който и да е далечен ъгъл от входната врата и да започнете процеса от нея, като се придвижите към изхода. Но помислете за този момент - колкото по-плътни плочки се полагат на пода, толкова по-добре изглежда покритието и колкото по-малко отпадъци. Ето защо съветът - преди инсталацията, поставяйте плочките на пода и вижте дали можете да промените нещо, да подобрите или оставите всичко така, както е.

Керамични плочки на пода

Как да поставите плочката на пода

Много специалисти използват първата схема за полагане, т.е. от центъра. За да направите това, по протежение на павираните линии се монтират керамични панели, които разделят пода в четири равни правоъгълника. Те ще бъдат запълнени по-късно.

Какво трябва да знаете, когато полагате плочки на пода?

  • Първо, лепилото се нанася върху субстрата, а не върху плочката. Затова е по-добре да използвате назъбена мистрия, с помощта на която закрепващият разтвор се нанася равномерно. Най-добрият вариант е да се третира състава с малка площ, например 1 кв. М.
  • На второ място, трябва да поставите плочката, като я натиснете на пода с ръце. За окончателното изравняване използвайте kiyanka - дървен или каучуков чук - и парче дървени летви. Да не се бие директно върху плочките не се препоръчва, така че е инсталиран грайфер, а върху него плочката е залепена с чук.
  • На трето място, всяка плочка поотделно, а също и всички заедно трябва да се контролира от гледна точка на създаване на плоска повърхност. Можете да използвате нивото на сградата за това.

Изглежда, че това не е сложно, но имайте предвид, че пода в края трябва да е възможно най-плоска и без никакви промени в равнината. Това е цялата сложност. Има два варианта за полагане на плочки - шев и безшевни. В схемата на шева е необходимо да се използват специални устройства - кръстове от пластмаса. С тяхна помощ се запазва същата разлика между плочките. Между другото, кръстовете идват в различни размери, така че ширината на разликата може да бъде различна. Имайте предвид това, когато ги купувате.

Подрязване на плочки

Керамични плочки на пода в единна форма не е често положено, защото стените последните елементи, като правило, не се вписват. Затова трябва да ги нарязвате на правилния размер. Днес е лесно да се направи, защото специални устройства се продават в строителни магазини - т. Нар. Керемиди.

Как да ги използваме? Направете маркировка на гърба на плочката, изчертайте линията, поставете керемидата в режещия инструмент и изрежете ненужната част с диамантения нож. Направете гладко нарязване, но ще трябва да работите с ръба, като използвате шкурка или филтър.

Разреждане на плочки

Плочки за керемиди

Насипване на плочките

Този процес се отнася до шевовете на керамичния под. За да се гарантира, че разликата между панелите е пълна с нещо и не се откроява от общата картина, е необходимо да се обработва със специален мастик. Той е водоустойчив и пластмасов материал, който се представя на пазара с различни цветове. Можете да изберете кичура в тона на плочката, като по този начин създавате монолитна монохромна основа на пода. И вие можете, напротив, да изберете материал от противоположния цвят, подчертавайки модела на полагане. Тук всичко ще зависи от вашите вкусови предпочитания.

Как правилно да изпълнявате фугирането? Мастикът вече е готов за употреба. Нанесете го върху керемидата с гумена шпатула, докато на ръка трябва да има чист парцал, който веднага отстранява излишния материал. След като маската е леко суха, можете да почистите мръсотията с влажна гъба.

Заключение по темата

Както можете да видите, няма проблеми с инсталирането на плочки, и не е толкова важно поради каква причина да го монтирате. Основното е да се извърши правилно подготвителната работа, като се създаде равна и твърда повърхност на дървения под. Можете сами да видите, че съществуват такива технологии. В подкрепа на гореизложеното ви предлагаме видеоклип, публикуван на тази страница.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни подови керамични плочки, предимства, недостатъци, инсталационна технология и нюанси на изборМодерни подови керамични плочки, предимства, недостатъци, инсталационна технология и нюанси на избор
Технология на полагане на плочки с ръцеТехнология на полагане на плочки с ръце
Каква трябва да бъде плочката върху подовата маркировка на кухнята, степени и дизайнКаква трябва да бъде плочката върху подовата маркировка на кухнята, степени и дизайн
Обзавеждане на печката със собствените си ръцеОбзавеждане на печката със собствените си ръце
Как да изберем размерите на плочки за баняКак да изберем размерите на плочки за баня
Плочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетикаПлочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетика
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
Облицовка на килимиОблицовка на килими
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
» » Разглеждаме дали е възможно да се постави плочка върху дървен под
© 2021 BggeHat.com