Независимо полагане на плочки върху технологията на пода на процеса на сглобяване

Зидария на плочки на пода

Керамични подови плочки като довършителни материали обикновено се използват в стаи със строги изисквания за подови настилки. И това - висока якост и надеждност, устойчивост на влага, практичност и видим външен вид. Ето защо най-често се поставя в мокри помещения. Въпреки че е необходимо да се даде, благодарение на съвременните дизайнери - наскоро те прилагат това покритие и в други помещения на къщи и апартаменти, например, във вестибюл. Но няма да говорим за това колко добре е керамичната плочка. Ще обсъдим въпроса как правилно се полагат плочките на пода и дали този процес може да се извърши на ръка.

Първо, тази технология не е толкова проста, колкото изглежда. Правилно поставените подови керамични плочки могат да бъдат безпроблемни, ако знаете всички етапи и нюанси на инсталационния процес. Ето защо във всички тези неща е необходимо да разберете и да обърнете внимание на някои точки, които оказват влияние върху качеството на крайния резултат.

Подготвителен етап

Както всеки ремонтен и строителен процес, полагането на подови плочки започва с подготовката на основата. В този случай използваната технология ще зависи от това, от какъв материал е направен - бетон или дърво. Помислете за първия вариант.

Бетонният под е по същество много силна и мощна база. Но независимо колко качествено го слагате, малки дефекти могат да се формират така или иначе. И ако ремонтирате, след това, като се отървете от стария под, бетонната облицовка трябва да спечелите допълнително. Това е доста прост процес, който изисква само фиксиране на дефекти и леко изравняване на повърхността. В идеалния случай, плоска площ, която не е задължително, защото подът керамични плочки себе си е изравняване материал, както и малки разлики в равнината могат да бъдат елиминирани с него.

Какво мога да използвам за това? Най-простият и най-надежден вариант е да запълним замазката. Тя може да се приготви независимо от цимента и пясъка в съотношение от един към три. И можете да си купите готова суха смес, разредете я с вода (инструкцията за подготовка е върху опаковката) и излейте подовете под плочката. Единствената точка, която се отнася до недостатъците на този метод на изравняване, е продължителният период на изсъхване на замазката. Разбира се, всичко зависи от дебелината му, но след няколко седмици ще трябва да почакате.

В това отношение самонивелиращите се подове са много по-добри. Те бързо изсъхват, няма нужда да се разпространяват по повърхността за дълго време, но този материал е далеч по-голям от сухия микс. Така че трябва да изберете - бързо и скъпо или евтино и дълго.

Дълго време циментовите пясъчни разтвори, към които някога е била поставена керемидата, са заминали в забвение. Днес те се заменят с висококачествени лепилни смеси. Те също така се основават на цимент, но различни добавки повишават само качеството на този свързващ материал. Работата с лепилни съединения е много по-лесна - те са по-пластични, добре разпределени по повърхността и бързо се втвърдяват. Вярно е, че последната цифра изисква приготвяне на малък обем от разтвора, за да не се разваля самият материал.

Преди да подготвите лепилото, експертите препоръчват да разпечатате плочките, които сте придобили на пода, за да сте сигурни, че изборът на подови покрития е правилен, в достатъчно количество и необходимостта от подрязване. Що се отнася до последната точка, ще бъде много важно, когато самият финишен материал има модел или модел. В този случай трябва да настроите всеки елемент на един общ дизайн.

Има няколко въпроса, които често се задават от майсторите на дома, които са решили да поставят сами плочките:

  • Първият въпрос е дали замазката трябва да бъде грундирана? Като цяло, грундът на замазката никога не боли, защото този течен разтвор изпълнява две функции наведнъж: укрепва горния слой и създава добра захваната повърхност на субстрата. Така че не се отказвай.
  • Вторият въпрос е къде да започнем полагането на керамични плочки? Има и две опции - от центъра на стаята или от ъгъла, далеч от входната врата. Изберете каквото и да е.

Полагане на подови плочки

На входа на стаята трябва да лепи само цялата плочка

Положете плочките трябва да са успоредни на стените

Така че, лепилото е готово, плочките - можете да пристъпите към опаковането му. Като използвате плоска шпатула, вземете лепилото и го нанесете върху пода под един елемент. Важно е сместа да се разпределя върху дебелината. След това, с назъбена мистрия, направете жлебове върху лепилото. Обърнете внимание, че дебелината на приложеното лепило трябва да бъде по-голяма от височината на зъбите на шпатула. Но това не е всичко - колкото по-тежки са плочките, толкова по-големи зъби трябва да бъдат върху шпатула.

Когато поставяте плочките, е необходимо да ги натиснете здраво срещу основата на пода. Ако сте избрали материал с голям размер, използвайте гумен чук, за да го натиснете равномерно по цялата равнина на елемента. Необходимо е да докоснете от центъра към краищата. Не забравяйте, че всеки керамичен елемент, поставен на пода, трябва да бъде строго в хоризонталната равнина. Това трябва да се провери, като се използва нивото на сградата.



Но сега трябва да решите дали вашият етаж ще има шевове или не. Трудно е да се създаде безшевен етаж за неопитен новодошъл, така че препоръчваме втория вариант. За да направите това, трябва да купите в строителния магазин специални пластмасови кръстове, които ще определят размера на шева. Имайте предвид, че тези кръстове имат различни размери. И колкото по-малко керамични плочки придобивате, толкова по-малки са размерите на тези елементи.

Така че, първата плочка е положена, сега е необходимо да инсталирате 2 или 3 кръста от единия край и да започнете да полагате втората плочка. Повтаряйте всички горепосочени стъпки без промяна - технологията се дублира. След това трябва да проверите елемента подреден за хоризонталност, сравнявайки го с първия елемент. Тук отново можете да използвате нивото. Всички останали плочки се подреждат в същия ред и без никакви промени.

Бих искал да ви дам някои полезни съвети:

  • Адхезивният разтвор, при натискане върху подовия материал, ще изпъкне извън ръбовете на последния. Може да се случи, че малка част от нея ще стигне до предната страна на плочката и това може да има отрицателно въздействие върху външния й вид в бъдеще. Лепилото, ако изсъхне, е много зле изстъргано, но дори и след почистване оставя петна върху керамиката. Ето защо съвет - незабавно отстранете лепилото и почистете керемидата с чиста кърпа.
  • Сухата глутинова смес се приготвя чрез разреждане с вода. Така че, моля, обърнете внимание, че самата смес трябва да се напълни с вода, а не обратното. Всичко това е напълно смесено до една хомогенна маса. След това изчакайте 15-20 минути и повторете смесването. Само след като това решение се счита за готово за употреба.
  • Разделянето на кръстове може да бъде изтрито в рамките на един час. Ако сте избрали подово покритие с модел, внимателно регулирайте шаблона. Важно е да сравните правилно елементите на картината и да не ги оставяте да се движат.

Замонолитване

Пяна за пяна от избрания цвят

Запълване на фуги между фуга на плочките

Избършете шевовете между плочките, след като подовото покритие е добре захваната с основата, т.е. когато може да се ходи. Що се отнася до фугирането, този материал на пазара се представя в огромен асортимент. Важно е да търсите специален - важно е да изберете правилния цвят. Дизайнерите вярват, че дори и в това отношение ние даваме възможност за избор, защото цветът може да засенчи тона на керамиката или да я подчертае. Например, изберете цвят в цвета на плочката или, обратно, вземете противоположните цветове. Във всеки случай всичко това трябва да се комбинира с общата концепция за дизайна на стаята.

Сега за самата фуги. Има два материала - суха смес и готово решение. Ясно е, че вторият вариант е по-добър, но е по-скъп. Но дори и ако изберете първия материал, няма да е трудно да го подготвите. Всички сухи фуги се разреждат с обикновена вода, но всеки производител има свой собствен състав и следователно собствения си обем добавена течност. Затова обърнете внимание на инструкциите, които са на опаковката.

Така че фугите са готови и можете да започнете да ги използвате. За това ще ви трябва гумена шпатула. Вие им давате материал и ги прилагате към шевовете между плочките. Тук е важно равномерно разпределение на фугиращата смес върху ширината и дълбочината на пролуката. Излишъкът трябва да бъде премахнат със шпатула. Когато всичко е приключило, е необходимо да се даде половин час за полимеризация на фугиращата смес. Сега можете да почистите керемида с парцал (гъба) и топла вода.

Подрязване на керамични плочки

Фреза за керемиди

Изрязване на плочки

Връщаме се към въпроса за подрязване на плочките. Незабавно направете резервацията, че този процес не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед. Вярно е, че е необходимо да се отдаде почит на производителите, които се опитват да предложат на майсторите различни адаптации и инструменти. С този процес този процес е по-лесен и по-бърз, без да се нарушава качеството на самия керамичен продукт.

Най-популярният инструмент за рязане на плочки днес е резачката за плочки. Не купувайте устройство с комплексен дизайн (професионално), направете най-прости. По-евтино, качествено ще ви служи по време на текущата работа, след което ще можете да се разделите с него.
Какво трябва да обърнете внимание на:

  • Резачката за плочки е много подобна на резачката за стъкло. Но диамантеното му колело е много по-голямо. Стандартният минимален размер е 1,5 сантиметра. Този размер позволява да се направи дълбоко нарязване на керамиката.
  • На първо място се нанася маркировката върху плочката, която може да се направи с химикалка. Разрезът се прави точно според маркировката, докато плочките се издърпват сами.
  • Разрезът трябва да се извърши веднъж. Ето защо, полагайте малко усилия.
  • Не можете да направите разрез с режещ инструмент, ако разстоянието от ръба на плочката до маркировката е по-малко от един сантиметър.

За да направите пробив на мястото на подрязването, трябва да поставите малък обект под плочката. Това може да бъде пирон, мач, същия пластмасов кръст. Поставете го - сега от два ръба натиснете на отрязаната част.

Полагане на плочки на дървен под

Не много често, но подовите плочки се полагат на дървени подове. В този процес се различава само подготвителният етап, който е свързан с изравняването на основата и с нейното втвърдяване. Нека да дадем проста технологична карта:

Плочка на дървения под

Преди полагането на плочките подът трябва да бъде подравнен и подготвен

  • Ремонтът на дървената основа се извършва - това са полиращи и уплътняващи междини и пукнатини.
  • Подходящ за шперплат с дебелина 12 мм. Листовете от шперплат се поставят в унисон, което прави възможно разпределението на товара равномерно.
  • Шперплатът е водоустойчив. За да направите това, най-добре е да използвате покривни материали, добър и евтин вариант може да бъде намерен на пазара.
  • Приготвя се грундирането. Това трябва да се направи задължително и по-добре в няколко слоя. Обърнете внимание как ще се държи подготвянето. Ако се попие в повърхността на пода, то трябва да се нанесе, докато се получи добре закрепен слой. За керамичния под това е важен момент.
  • Всичко - сега можете да започнете да полагате керамични подови плочки.

Заключение по темата

Както можете да видите, полагането на плочки с пода със собствените си ръце не е толкова просто. Колко строителни работи трябва да се извършат, преди да се стигне до най-основния процес - към инсталацията! Но по принцип всички подготвителни етапи не са толкова сложни. Основното нещо е правилният подход към тяхното прилагане. И ако сте напълно въоръжени с надеждна информация, тогава не можете да се страхувате за крайния резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква трябва да бъде плочката върху подовата маркировка на кухнята, степени и дизайнКаква трябва да бъде плочката върху подовата маркировка на кухнята, степени и дизайн
Електрическо подово отопление с декоративни нюанси на инсталационния процесЕлектрическо подово отопление с декоративни нюанси на инсталационния процес
Технология на полагане на керамични плочкиТехнология на полагане на керамични плочки
Плочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетикаПлочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетика
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Характеристики на избора на подови плочки pvcХарактеристики на избора на подови плочки pvc
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
» » Независимо полагане на плочки върху технологията на пода на процеса на сглобяване
© 2021 BggeHat.com