Модерни подови керамични плочки, предимства, недостатъци, инсталационна технология и нюанси на избор

Подови плочки

Малко вероятно е някой да отрече, че плочките за подови настилки са едно от най-търсените покрития, които се използват днес в мокри помещения и помещения с голям трафик. На пазара има огромен асортимент от този материал, който се отличава както във форма, така и във външния декоративен дизайн. По-голямата част от потребителите обаче трудно избират, защото не познават критериите си. На тях и ние първо ще се спрем.

Критерии за избор и заслуги на материала

Основната ориентировъчна точка за избора на този материал за подови настилки са оперативните особености на помещението, където е решено да се постави капакът. По правило плочките подреждат пода в помещения с висока влажност и висок трафик. Поради това материалът трябва да има износоустойчивост и влагоустойчивост, устойчивост на механични повреди, практичност и отличен външен вид.

Плочата за пода напълно отговаря на тези изисквания и всъщност е извън конкуренцията. Съдия за себе си:

  • Плочките са по-здрави от циментовото покритие 10-15 пъти.
  • Той не се деформира с влага и температурни промени.
  • От действието на слънчевата светлина материалът не губи своите качества, не променя цвета и образът не избледнява върху него.
  • Това е много практично покритие, което може да се мие и почиства с всеки домакински перилен препарат.
  • Материалът е екологичен.
  • Керамичните плочки принадлежат към категорията на незапалимите покрития.

Друго несъмнено предимство на материала е неговата огромна гама от гледна точка на външния дизайн. Това, което само производителите днес не предлагат! Можете да изберете плочки, стилизирани за различни видове естествен камък, дърво, метал, пясък и други текстури. Изборът е огромен, така че няма да е твърде трудно да изберете материал за конкретен интериорен дизайн.

Вярно е, че има два недостатъка на плочките:

  • На първо място, това е студен материал под, ходене по него е много неудобно бос. Но инсталирането на "топла подовата" отоплителна система решава този проблем. В допълнение, рогозки и рогозки преди са били положени върху керемиди, а днес се предлагат малки кърпи и други топли покрития. Така че това вече не е проблем.
  • На второ място, керамичните плочки не издържат шоковите натоварвания. Ето защо не се препоръчва да изпускате тежки предмети на пода покрити с плочки. От такъв удар плочката се покрива с пукнатини и се нарязва върху нея.

Как да избера подходящия материал

Изработване на спалня

Етаж в спалнята

Обикновено производителите на подови плочки имат всички качествени показатели на материала, показан на неговата опаковка. И първото нещо, от което трябва да обърнете внимание, е краката на човек. Подобна икона показва, че това е версия на пода. Все пак не всички компании го посочват, затова прочетете сертификата за качество.

След това обърнете внимание на класификацията на износоустойчивостта. Плочките са разделени на 5 класа от PEI-I до PEI-5, където първият индикатор показва най-ниския клас, а вторият - до най-високия. Препоръчва се за вашата собствена къща или апартамент да закупите материал от клас III или IV. За кухня, баня или тоалетна това е най-доброто решение. Не забравяйте, че подовите плочки често се почистват с химикали, които оказват негативно влияние върху повърхността. И тук има класификация. Препоръчваме марката "АА", която се характеризира с максималното химическо въздействие.

Сега, по отношение на повърхността на плочките. Тъй като е поставен върху пода, е необходимо да изберете материал с груба или релефна повърхност. Тези два модела не се подхлъзват, когато са мокри, така че на мокрия под, можете да ходите боси, без риск от подхлъзване. Това е първото.

Вторият. Ако избирате между остъклени и неглазирани плочки, предпочитанието е най-добре да се даде на първия вариант. Въпросът е, че стъклената керамична плочка има по-високи показатели за устойчивост на влага и степен на триене. В първия случай - не по-малко от 3, а във втория - не по-малко от 0.75. Това са много високи коефициенти, които гарантират отлично качество на материала.

Някои потребители се съмняват в устойчивостта на замръзване на керамичните покрития. Обикновено всички видове подови плочки се използват в отопляеми помещения. Но понякога е необходимо да завършим етаж от отворени веранди или градински беседки, бреговете на открити басейни или душове. И тук не можете да правите без устойчив на замръзване материал. На пазара има такава керамична плочка - на опаковката й трябва да има икона за снежинка.

Технология на полагане на подови плочки

Свързващи стаи

Два коридора

Подобно на всеки подови материал, керамичните плочки трябва да бъдат монтирани на твърда и доста плоска основа. Позволява се малка капка в самолета, тъй като самата плочка може да се регулира. По принцип, плочките се полагат върху конкретна основа, така че на втората се отделя специално внимание. Подготвителната работа започва с изравняване на дейностите и точно изчисляване на необходимото количество плака.



Нека започнем с изчислението. Обикновено за тази цел се измерва площта на сексуалната база, която се взема като основа. След това изчислете площта на една плочка. Помислете в същото време, че формата и размерът на материала от различни производители може да се различават, освен че много производствени компании предлагат широк спектър от модели. Тогава площта на пода е разделена на площта на една плочка и се получава броят на плочките в еквивалент на парче. Има по-опростен начин, когато в магазина представяте само измерена площ, а самият продавач ще изчисли необходимия брой плочки, които сте избрали.

Моля, обърнете внимание! Експертите препоръчват закупуване на материал 8-10 пъти повече в случай на дефектна плочка или много отпадъци в процеса на подрязване. Освен това трябва да закупите плочките от една партида, защото различните партиди могат да се различават в нюанси.

Плочата е купена, сега е над пода. Ако състоянието му не ви задоволи, изпълнете го с бетон. Оставете го да изсъхне добре, след което нанесете грунд, за да създадете добра адхезия на повърхността. Сега разделете пода на помещението на 4 равни части с пресичането на границите по средата на пода. Първо, свържете диагоналите на равнината и задайте централната точка. След това през него, перпендикулярно на стените, текат 2 пресечни линии, които формират на пода 4 правоъгълника, равни на площ и форма. Те са и ще трябва да попълните постепенно с плочки.

Изберете лепило

Вид на довършителния материал

Неравна повърхност

Това е важен момент, от който зависи зависимостта от дълготрайната експлоатация на керамичния под. Тук в ъгъла на ъгъла са поставени два параметъра - температурния режим и влажността в стаята. И не е толкова важно да получавате универсално лепило - все още обръщайте внимание на тези два показателя. Например, за поставяне на плочки на отоплителната система "топъл под" трябва да използвате специално лепило, което може да издържи на висока температура на основата. Същото важи и за влажността, която производителят винаги показва на опаковката.

Има и други показатели, на които трябва да се обърне внимание. Например, еластичност. Това свойство на лепилото трябва да се вземе предвид при монтажа на плочки върху дървена конструкция. Или корекционния индекс на готовото лепило. Този избор ви позволява да се ориентирате в подготовката на готовия обем, защото има смеси от бързи настройки и има съединения за хващане, което изисква известно време.

Вземете под внимание и здравината на сцепление и свойствата на субстрата, който трябва да се отстрани. Но във всеки случай, не можете да спестите от лепило. В края на краищата, керамични плочки, поставени на пода - това не е тапет, който може лесно да бъдат отстранени и поставени нови. Този подови настилки се полагат в продължение на десетилетия и през това време плочките трябва да се обслужват изцяло, без да се губят оригиналните качества.

монтиране

След като всичко е готово, можете да отидете в най-критичната част на процеса - поставяне на керамични подови плочки. Ако сте решили да извършите това сами, без да наемете майстор отстрани, препоръчваме предварително разлагане на материала на пода, така че да е ясно как ще изглежда в резултата. Не бъдете прекалено мързеливи, за да направите това, и ще видите дали броят на плочките е правилно взет и колко от тях трябва да намалите. Ако сте лепили напълно удовлетворени, тогава можете да продължите към основния процес.

IR филм под схемата за плочки

Оформление на подово отопление

Можете да стартирате инсталацията от центъра на стаята, постепенно да запълвате правоъгълниците, а от ъгъла на стаята, която се вижда по-добре от останалите. Но смятайте, че целият плочки трябва да лежи на най-изявените места, а нарязаните - от ръбовете или в далечните ъгли на стаята. Адхезивният състав се нанася върху подготвения субстрат за един елемент от подовата настилка. За тази цел се използва назъбена мистрия, която на повърхността на пода оставя равномерно висок адхезивен слой. Плочките се монтират на място и леко се притискат към пода с ръце. В този случай тя задължително трябва да бъде поставена в хоризонтална равнина, като се използва нивото на конструиране на мехурчетата. Ако някой ръб е малко по-висок, той е притиснат или залепен с гумен палец, като по този начин се снижава до желаното ниво.

Следващите плочки се монтират, като се използва същата технология. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание, е равномерността на новата повърхност. Всяка плочка трябва да бъде поставена хоризонтално, подравнявайки вече инсталираните елементи. Този процес не е толкова прост, така че ще ви отнеме известно време, когато да изберете състав на лепилото.

Колкото повече се придвижвате с подравняването, толкова по-дълго лепилото в готово състояние ще лежи на открито, което ще доведе до загуба на качеството му. Ето защо, за тези, които самостоятелно извършват монтажни работи и нямат много опит в това, препоръчваме да изберете лепило, което изсъхва по-бавно. И още нещо - между плочките, които трябва да бъдат поставени, е необходимо да се поставят специални кръстове от пластмаса, които след края на работата се демонтират. Те ще създадат еднакви празнини между елементите на плочките.

Ниво на работа

Проверка на хоризонталността на повърхността

Обикновено, в близост до стените на стаята, керамичните плочки не се вписват напълно, така че е нарязан на размери. За тази цел използвайте специален инструмент - плочки. Не е трудно да се научите как да работите с тях, така че не би трябвало да имате проблеми в това отношение. Така че, подът е покрит с плочки. В тази форма го оставяме в продължение на два дни, така че лепкавата маса да е добре изсушена, а самата плочка е прикрепена към гениталната основа. Сега премахваме кръстоците, а шевовете между плочките са покрити със специални мазила, устойчиви на влага. За да направите това, се нуждаете от гумена шпатула и чиста кърпа, за да премахнете незабавно излишния мастик.

Ето как изглежда монтажната технология. Изглежда само, че подовите керамични плочки се полагат просто. Всъщност процесът не е толкова прост и изисква търпение, както и трудна работа.

Заключение по темата

Много потребители се опитват да заменят подовите керамични плочки с други покрития, например линолеум или ламинат. Тук няма никакви възражения, но смятаме, че алтернативните материали за някои характеристики са много по-ниски от плочките. Особено се отнася до експлоатационния живот, който е няколко пъти по-нисък. Ето защо, всеки потребител трябва да преценим дали да се промени на плочките в друг материал, както и дали той най-ефективно, надеждно и за дълго време управлявана. Изборът, както винаги, е ваш.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Керамични подови плочки в магазините на leurua merlenКерамични подови плочки в магазините на leurua merlen
Модерни подови плочки за нови дървени елементи и по-добри характеристикиМодерни подови плочки за нови дървени елементи и по-добри характеристики
Какво е модулен мек под?Какво е модулен мек под?
Какво представляват подовите настилкиКакво представляват подовите настилки
Собственикът на уникалните качества на подови настилки от PVCСобственикът на уникалните качества на подови настилки от PVC
Избираме порцеланови плочки за подаИзбираме порцеланови плочки за пода
Плочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетикаПлочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетика
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Характеристики на избор на подови настилкиХарактеристики на избор на подови настилки
Избор на основните критерии и характеристики на виниловите плочкиИзбор на основните критерии и характеристики на виниловите плочки
» » Модерни подови керамични плочки, предимства, недостатъци, инсталационна технология и нюанси на избор
© 2021 BggeHat.com