Технология на полагане на плочки с ръце

Полагане на подови плочки

Керамичните плочки наскоро придобиха широка популярност. И това се отнася не само за стените на баните, но и за пода. Като материал за подова настилка се използват най-различни форми и дизайн. Общите принципи за полагане на подовите плочки са еднакви. Има обаче някои нюанси, които зависят от функционалността на помещенията и суровините, използвани в производството на керамика.

Какво да имате предвид при избора на плочки

Видове подови плочки

Цветове на подовите плочки

Преди всичко, трябва да определите функционалността на стаята, където трябва да постави плочката. В крайна сметка, в различни стаи, подовото покритие трябва да отговаря на определени изисквания.

За банята керамиката се използва с повишена водоотблъскваща способност и груба повърхност, за да се избегне рискът от травматични ситуации. За коридора или коридора ще бъдат необходими продукти с високи технически характеристики за износване. За кухненските помещения се нуждаете от материал с повишена здравина, тъй като тук често падат на пода тежки кухненски прибори, например чугунен тиган.

Понастоящем изборът на материали за подови настилки е огромен и за всяка стая можете да намерите най-подходящия вариант - както в начина на производство, така и във формата и размера.

Освен това технологията за полагане на плочки за подови настилки включва наличието на основна повърхност, чиито изисквания могат да се различават в зависимост от вида на покритието.

Преди да започнете да работите върху плочките, трябва да решите много въпроси:

  • Изберете оформлението според размерите на отделните покривни елементи
  • разглобявайте стара покривка или я оставете
  • За да разберете дали подовата система ще бъде подово отопление или не
  • как тръбите, които отиват директно на нивото на пода, ще бъдат маскирани
  • какво трябва да избере лепилото

Освен това, когато тези проблеми се решат, е необходимо да се измери помещението, в което се планира облицовката.

Модели за подреждане

За да не се бъркате при закупуването на облицовъчен материал, трябва да знаете размера на плочките и да изчислите броя им. И изчислението се основава на начина на полагане на елементите на настилката. Има няколко метода за монтиране на подова настилка от керамични изделия:

  • шахматообразно
  • диагонал
  • vrazbezhku
  • паралелен
  • с изчертаване на картина

В допълнение към диагоналния метод и варианта с чертежа изчисляването на броя на плочките в други случаи не е много трудно. Трябва само да знаете площта на всяка плочка и общата площ на помещението. Разделяйки го в областта на една плочка, получавате точното количество материал. За него е необходимо да добавите 5-10 на неочаквани разходи - подрезку, разрушаване и други.

Модели за подреждане

Възможности за поставяне на плочки

С диагоналното опаковане всичко е по-сложно. Препоръчително е да поставите плочка върху лист хартия върху лист хартия - само за да получите представа колко ще е необходимо. Обикновено диагоналния начин на полагане изисква допълнително потребление на продукти на 30-35. Но с подробно оформление на хартия, можете значително да намалите тази стойност, ако изберете подходящия размер на частите и тяхната форма, най-подходящи за вашата стая.

Същото може да се каже и за метода за полагане на килими, когато монтираната керамика придобива вид на истински килим. На хартия направете оформлението на отделните елементи според модела, цвета и размера.

В магазина можете да изчислите необходимото количество материал, който да отговаря на вашите изисквания и дори да вземете снимки от плочките. Но когато полагате плочките със собствени ръце, е по-добре да сте сами и да направите сами изчисления. Когато купувате лицеви елементи, не забравяйте да закупите специални кръстове, които регулират ширината на шевовете и лепило, което съответства на материала на керамичните продукти.

Подготвителен етап

Помислете за всички технически подробности, които винаги са налице при полагането на керамични плочки на пода - независимо от размера и други свойства. Защо само керамични? Тъй като керамиката се използва най-често. Винил плочки, в търсенето преди 50 години, в наши дни практически не се появява в интериора на жилищни помещения.



Основата под плочката трябва да бъде здрава и суха, да има строго хоризонтална повърхност без петна от мастен произход, тъй като това ще усложни адхезията на лепилото към основата.

Подготовка на повърхността за полагане

За плочки е по-добре подходящ за плоска повърхност

Повърхността се почиства от старото подово покритие, отстранява се всички строителни и други отпадъци. След това хоризонталността на основата се проверява с помощта на ниво сграда, вода или лазер. Ако отговаря на изискванията, тогава не е необходимо да направите замазката - освен ако не е предназначена да инсталирате топъл под или да поставите слой изолация. В този случай, допълнителната технология ще бъде напълно различна. Но грундът трябва да се нанесе, за да се подобри адхезията на субстрата и лепилото.

Можете да поставите керамични плочки върху старата основа, без да я демонтирате, но само ако отговаря на изискванията за якост и хоризонталност. Дървените подови настилки не трябва да се изплитат и да се чупят, а плочите трябва да са плътно прилепени, така че да няма пукнатини. Често има ситуации, при които собствениците не искат да премахнат старото покритие от плочките Metlakh, което е изправено пред подовете на бани и бани в много стари къщи. В този случай плочките се поставят върху плочката.

Важно! Независимо от непредставения външен вид на такова покритие, той държи доста твърдо, така че няма причина да го изтриете.

Създаване на слой за изравняване

По принцип подова настилка се поставя върху бетонна замазка. Тя е удобна и практична и в бъдеще не гарантира никакви проблеми с работата на новото подово покритие, което не може да се каже за дървената основа.

При подови настилки се използва най-често обикновена смес от цимент и пясък, разредена с вода или специални сухи състави - т. Нар. Саморазливни смеси. Също така се състоят от пясък и цимент, но за разлика от традиционното решение, се добавят пластификатори и втвърдители. В резултат на това е възможно да се работи на тази основа в рамките на няколко часа, докато се използва циментово-пясъчен разтвор, ще бъде необходимо да изчака да изсъхне за няколко дни.

Във всеки случай, повърхността трябва да бъде строго хоризонтална, за която по време на устройството замазките постоянно използват нивото на сградата

Материали за работа

Необходими инструменти

Инструменти за работа

В допълнение към керамичните плочки той ще изисква:

  • долен пласт
  • лепило
  • ниво
  • гумени котета
  • керемида или фреза с каменен диск
  • назъбена шпатула и каучук
  • варов разтвор
  • инструменти за измерване и маркиране
  • пластмасови кръстове
  • контейнер за лепило и парцали

Полагане на плочки

Можете да видите как са подредени плочките в този видеоклип. С успоредно инсталиране материалът се поставя от едната страна на стаята, опитвайки се да залепи нарязаните парчета на незабележими места. Но е по-добре да започнете работа от центъра на стаята, която се намира, като издърпате кабела от средата на всяка противоположна страна. В този случай всички плочки ще бъдат разположени в центъра на стаята, а отрязаните ще се скрият под мебелите.

С помощта на диагоналния метод стаята е маркирана с въже по диагоналите, а полагането започва от кръстовището им.

Полагане на плочки от ъгъла

На плочките нанесете специално лепило и лепило върху подготвената повърхност

Адхезивният състав се нанася с назъбена мистрия върху обратната страна на елементите или директно върху основата. Плочки плътно натиснат и разтърсва гума kyankoy. Между следващите разположени детайли поставете кръстове, които създават гладки и точни шевове. След като сте поставили няколко плочки, трябва да проверите хоризонталното ниво. Ако плочката е вдлъбната, трябва да се вдигне и да се съобщи за разтвор. Ако това се случи, трябва да премахнете излишния състав от него. Лепилото, издаващо се от шевовете, трябва незабавно да се отстрани с влажен парцал.

Когато се използва като подово покритие от керамичен гранит или мрамор, лепилото се нанася върху субстрата и върху задната част на плочките. В противен случай технологията не се различава от поставянето на друг вид керамика.

Мраморните продукти могат да променят цвета си с течение на времето под въздействието на съставките, които съставляват лепилото.

Положените плочки трябва да изсъхнат за няколко дни, след което шевовете се избърсват с избрания материал в тона на плочката или контрастиращия цвят. Грундирането се прилага с гумена малка шпатула, опитвайки се да запълни изцяло празните пространства между елементите. На следващия ден можете напълно да почистите покритието от остатъците от лепило и фуги и да продължите с монтажа на первази.

заключение

Технологията на полагане на керамични плочки не е твърде сложна. Няма особени разлики между подовата настилка или стените. Във всеки случай имате нужда от солидна и равна основа, както и от висококачествени материали - плочки и лепило. И тогава керамичното покритие ще служи за много десетилетия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква е разликата между външните и външните плочкиКаква е разликата между външните и външните плочки
Каква трябва да бъде плочката на пода в коридора на селекцията и стилизирането на материалаКаква трябва да бъде плочката на пода в коридора на селекцията и стилизирането на материала
Подовите плочки избират материалПодовите плочки избират материал
Най-добрият избор от плочки на пода в коридораНай-добрият избор от плочки на пода в коридора
Избираме порцеланови плочки за подаИзбираме порцеланови плочки за пода
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Характеристики на керамичните плочкиХарактеристики на керамичните плочки
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
» » Технология на полагане на плочки с ръце
© 2021 BggeHat.com