Технология на полагане на паркет

Най-популярният тип настилки остава паркет. Поради тази причина технологията за полагане на такова покритие непрекъснато се подобрява.

Процес на подготовка

Пакетът паркет е поставен в добре подготвена стая за тази работа.

Поставете паркета внимателно.

В такава стая трябва да има врати и прозорци и цялата работа със стените е завършена.

Паркетът се поставя при стайна температура не по-ниска от 180С и влажността на въздуха не надвишава 60. Поради тази причина преди започване на работа е необходимо да има термометър и хигрометър.

Моля, обърнете внимание! Не поставяйте паркетната плоскост непосредствено след поставянето й в стаята, особено когато температурната разлика в стаята и улицата е значителна. Този форум трябва да е у дома поне 2 дни.

Подготвителният процес на основата под паркета е много важен. Този материал се полага само върху равна повърхност с максимални вибрации не повече от 2 mm на 2 m.

Също така трябва да обърнете голямо внимание на влажността на замазката, допустимото ниво, което не е повече от 12.

Ако няма специално устройство за измерване на влажността, тогава степента на сушене на замазката може да се провери, както следва:

  • вземете лист от полиетилен с размер 1x1m
  • прикрепете я към замазки със скоч лента
  • след 24-48 часа проверете долната повърхност на филма.

Ако влагата се кондензира на тази повърхност или влага върху бетонна замазка под филма, образува се влажно тъмно петно, след това замазката още не е изсъхнала до края. Не можете да поставите паркет на такова покритие.

Инсталация на основа на шперплат

Полагане на шперплат върху пода трябва задължително да се извършва.Най-доброто решение за инсталиране на паркет е да се инсталира на водонепроницаема шперплат. Изборът на шперплат е както следва:

При дебелината на паркета е по-малка от 16 мм, дебелината на шперплата е 10 мм.

Дебелината на паркета е 20-22 мм, монтирана на шперплат с дебелина 15 мм или повече.

За монтаж на шперплат е лесно да се извърши, листовете му са нарязани на размери от 500x500 мм. След това се поставят кръстосано, като се вземе предвид изместването на ставите, пролуките между съседните листове са не по-малко от 15 mm.

Шперплатът се закрепва към основата с помощта на лепило, например каучукова мастика или битумни, или с помощта на закопчалки за 1 m2 не по-малко от 30 броя.

След това шперплатът се полира с помощта на механична машина с шкурка, която има голям размер на зърното 24-36. След това повърхността се проверява по правилата.

Колко правилно и по-добре да монтирате паркет?

Има неписано правило, според което трябва да се полага паркет. Но ако стаята е квадратна, то е по-добре да я положите в съответствие с посоката на падане на светлината от прозореца.

Посока на пода на паркет дъска

В случай на полагане на паркет дъска на борда на стария етаж без инсталация на шперплат, паркетна дъска се поставя през дъските на подовата настилка. Когато това не е невъзможно, грубият под е изкривен и смлян.

Поставете подовете от подовата настилка по следния начин:

  • Първата дъска се полага на стената с жлебова страна. След това полагането продължава в посока надясно. В същото време долната част на жлеба трябва да изпъква с 2 мм, поради което ръбът се изрязва или отстранява от равнината.
  • Поставете клиновете между стената и дъската, образувайки разликата от 10 мм, но не по-малко. Тази празнина ще позволи такава обвивка да се движи свободно естествено с разширяването на дървото. След пълната инсталация на покритието, тези пропуски са или покрити с первази или декоративни елементи.

Моля, обърнете внимание! Температурната разлика трябва да остане около периметъра на помещението. В този случай трябва да се обърне специално внимание на прагове, стълби, места, където тръбите преминават. Ако стаите са големи, то разликата трябва да бъде 1 метър с ширина 1, 5 мм и дължина с 0,5 метра.



След като положите първия ред, започнете да сваляте късите страни на дъската с чук и дървена бара. Разгънете последната дъска от първия ред така, че гръбнакът да стои точно срещу върха на предишния. Последната дъска е маркирана и отрязана до желания размер, а след това страничната страна е разгъната до стената. С помощта на лапите с петата вкарайте последната дъска.

Монтаж на паркет

  • След това поставете пода с останалите дъски от първия ред. Натрупването се извършва така, че да има издатини по краищата на дъските с изместване не по-малко от 50 см.
  • Достатъчно свързване на дъските на дъното се получава благодарение на потупването върху дървената бара. Лентата в този случай е отстрани на шипа.

Свързване на паркетни дъски

  • По протежение на дългата страна дъските се събират, предизвиквайки шокове в този ред: първо - в най-отдалечения край на дъската Процесът на свързване на арки се подобрява непрекъснато.по отношение на стената, след това - в центъра и след това - покрай най-близкия до стената край.
  • За да се постави точно, последният ред на паркетната дъска се реже по дългата страна. Ако искате да отрежете по-малко от 5 см, отрежете първата и последната дъска. В този случай разликата в ширината на плочите няма да бъде много забележима.
  • Плочата се поставя на място, натиска се върху нея и се поставя лапа с пета.

Когато монтирате работите, се случва, че трябва да направите дупка под тръбата. За тази цел използвайте огъване и пробиване, чиито размери трябва да са по-големи от диаметъра на тръбата не по-малко от 20 мм.

Ако няма ударни инструменти, тогава дупката може да бъде направена обикновена тренировка и след това да използвате режещ диск, за да прорязвате отвора, изискван от тръбата.

Процесът на полиране на паркет

След като полагате паркета, можете да продължите към следващия етап.

Паркетът се смила механично с помощта на различно оборудване. За всеки случай се нуждаете от подходящо оборудване.

Смилането с барабанно оборудване е най-евтино и обикновено се използва за шлайфане на много стар паркет. Основният недостатък на този метод на смилане е степента на появата на "вълни" върху паркета - неравности, които се виждат, когато светлината се удари под определен ъгъл.

Смилането на паркета с помощта на лентово оборудване прави повърхността по-качествена. Такова оборудване има висококачествена система за извличане на прах. За да се подобри качеството на крайната повърхност, е необходимо да се смила на два етапа:

  • Предварително смилане или изравняване с оборудване за шлифоване на ленти.
  • Фино шлайфане или дообработка с повърхностно смилащо оборудване.

С помощта на модерното полагане на паркет е възможно да се постави такава обшивка практически без пукнатини.

Но поради микроскопичните неравности, които се намират на ръбовете на паркетните дъски, допринасят за възникването на микрокредити.

За елиминирането им, преди лакиране на такова покритие, той трябва да бъде измазан.

За тази цел с помощта на специални пълнители, например: Bona Mix Напълнете, WS EasyFillPlus, с изключение на това, че сместа от пълнител и дървесен прах се генерират по време на смилане на подовата плочка. След това подът трябва да изсъхне.

След тази стъпка повърхността може да бъде лакирана.

Процесът на лакиране на паркет

Лакиращият паркет е предназначен да придаде на покритието си блясък и защита от различни ефекти (вж. Боядисване на пода).

Преди процеса на лакиране повърхността трябва да бъде подготвена:

  • Повърхността е добре почистена от прах, ако е необходимо, след това използвайте индустриална прахосмукачка.
  • След това паркетът се грундира. Типът грунд зависи само от вида на използвания лак.

Моля, обърнете внимание! Грундът подобрява адхезията на паркетната плоскост и лак и предпазва от влиянието на последния върху дървото. Ако се използва лак на водна основа, малко паркет се овлажнява. След като повърхността изсъхне, паркетът се полира отново. Това се дължи на повдигането на купчината от дърво, дължащо се на такъв лак, и този процес премахва тази купчина.

След първото грундиране паркетът се шлайфа с фино шкурка.

  • Освен това 2-3 слоя от праймерната смес се прилагат с интервал от време 20-40 минути.

След като грундът изсъхне напълно, можете да продължите с лакирането на тази повърхност.

  • Лакиращият паркет е необходим за неговото опазване и съхранение в продължение на много години.Но преди да започнете такава работа, лакът трябва да бъде внимателно смесен, за да се отстранят въздушните мехурчета и да се оставят за 10 или повече минути. В случай, когато лакътът е силно уплътнен, той се разрежда с филтрирана вода.
  • Нанасяйте лак с лакна четка. Ако не е така, можете да нанесете широка четка с мека, издръжлива купчина или валяк от пенопласт.
  • На няколко слоя лак се нанася по протежение на паркетните влакна.

Не забравяйте! Един дебел слой лак трябва да бъде заменен с 2-3 тънки слоя.

  • Раздробява се междинен слой от лак, като се използва пелета със зърно 120-150, за да се подобри адхезията на лаковите съседни слоеве.
  • Лакът изсъхва за няколко часа. Но подът може да се използва само след 3-5 дни при температура от 15-25 градуса.

Моля, обърнете внимание! Ако температурата в помещението се увеличи, времето за съхнене на лак също се увеличава.

  • Хидрофилката се нанася върху краищата на дъските, след като подът е напълно изсушен.

След това се монтират первази или декоративни елементи.

На паркетната плоскост, на вратите се използват специални крайни капачки с отворен край.

От тази статия можем да заключим, че процесът на полагане на паркета не е труден и можете да поставите паркет, дори със собствените си ръце.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Тониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стаяТониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стая
Избелването е нов начин за възстановяване на паркетаИзбелването е нов начин за възстановяване на паркета
Паркет и описаниеПаркет и описание
Как да ремонтирате паркета самостоятелноКак да ремонтирате паркета самостоятелно
Паркет за къщатаПаркет за къщата
Дъбов блок паркетДъбов блок паркет
ПаркетПаркет
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Ремонт на паркетРемонт на паркет
» » Технология на полагане на паркет
© 2021 BggeHat.com