Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стените, сравнявайки видовете и марките

Монтажната пяна е една от най-търсените изолационни материали. Поради добри оперативни и технически характеристики и лекота на използване обхватът на приложението му е обширен. Нека се опитаме да разберем коя пяна най-добре се използва за затопляне на покрива и стените на къщата и как да се направи правилният избор в магазина.

Видове изолатори - какво зависи от химичния състав?

Основните производни на пяната са полиол и изоцианат. В процеса на тяхното свързване възниква реакция, водеща до образуването на полиуретанова пяна. За ускоряване на процеса се използват различни катализатори. И да се даде пяна някои характеристики - повърхностно активни вещества, които повишават термична и замръзваща устойчивост на добавки, пълнители газове. Производителите произвеждат различни видове монтажна пяна, но по отношение на химическия състав тя се разделя на еднокомпонентна и двукомпонентна пяна.

Еднокомпонентната пяна се използва най-широко, произвежда се в цилиндри за еднократна употреба. Полимерът, съдържащ се в пяната, когато е в контакт с въздуха, реагира химически и започва да нараства по обем, като се втвърдява. Отнема около 24 часа, за да се излекува напълно. За да се ускори реакцията и допълнителен процес на втвърдяване, производителите съветват допълнително да навлажнят повърхностите на нанасяне на пяна. Не е подходящ за запълване на големи кухини и повърхности!

Двукомпонентната пяна е изборът на професионалисти, по-често се използва в строителството за запечатване на фуги, запълване на кухини, като нагревател за големи повърхности. Активните вещества се съхраняват отделно. Реакцията на пенене и втвърдяване се получава по време на процеса на свързването им и завършва с пълно втвърдяване след 20-30 минути.

Домакинска и полупрофесионална пяна - сравнете 2 опции

Благодарение на лекотата на използване, добри характеристики, пяната в цилиндрите се използва широко в частното строителство, когато се извършват различни ремонти в апартамента. Например, при инсталиране на прозорци, врати, за изолация. Цилиндрите с пяна са оборудвани със специална пластмасова тръба или могат да бъдат проектирани за специален пистолет.

Използването на бутилки с пластмасова тръба е най-простият вариант. Отлично за решаване на проблемите с малки количества работа. Но има недостатъци. Изходът на пяната не е регулируем. Неговото количество трябва да бъде избрано чрез регулиране на силата на натискане, експериментално. Работата с балона е необходимо да се използва пълноценно неговият обем, тъй като пяната в пластмасовата тръба, както и върху повърхността, започва да реагира и се втвърдява.

Характеристики и характеристики на употребата:

  • обем на цилиндрите 300 ml и повече;
  • продукцията е средна, част от компонента остава неизползвана, в останалата част;
  • значително увеличение на обема, почти двойно;
  • свиване след сушене 5-7;
  • не се изисква допълнително средство;
  • Еднократна употреба;
  • малки количества работа.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Цилиндрите пяна при изпълнението на специален пистолет, по-удобен за работа. Отнема много време, за да се смени използваната бутилка с нова. Поради това те често се наричат ​​полупрофесионални. Монтирането на пистолета върху балона се извършва чрез завинтване на специална резба върху главата на цилиндъра. Върхът на пистолета натиска предпазната мембрана и пяната влиза в пистолета.

Удобното регулиране улеснява контрола на изхода на пяната. Наличието на специални защитни механизми предпазва от контакт с въздуха и в резултат на това се втвърдява. Поради това е по-добре да запазите стартирания балон с пистолета. В случай на неизправност пистолетът лесно се разглобява и вътрешното му устройство се изплаква с разтворител. Обхватът на такава пяна е много по-висок. Характеристики и характеристики на употребата:

  • обем на цилиндъра от 700 ml и повече;
  • пълна продукция, практически без остатъци;
  • разширяването е минимално;
  • свиване след сушене 0-3;
  • се нуждаят от специален пистолет;
  • повтаряща се употреба;
  • подходящи за точково и за работа с големи повърхности.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Технологични характеристики, предназначение и маркиране

Производството на пяна трябва да отговаря на изискванията на тези спецификации. GOST взема предвид следните параметри.

Температурен режим на употреба, според който пяната се произвежда като:

  • лятото, най-доброто разпенване в диапазона от 5 ° до 35 °;
  • зима, използвана при ниски температури от -10 ° до -35 °;
  • през целия сезон, от -10 ° до 35 °.

Технологични параметри на пяната:

  • стабилна тиксотропна консистенция;
  • полимеризация на влажността;
  • време на образуване на повърхностния филм - 10 минути (при 20 °, влажност 65);
  • Индекс на вторично разширение, по-малък от 20;
  • удължението при прекъсване е повече от 9;
  • якост на опън не повече от 80 kN / m2;
  • топлопроводимост 0.036 W / mK;
  • пропускливостта на парите е по-малка от 0.022 mg / mh.

Маркиране на произведени продукти. Текстът трябва да бъде лесен за четене, да бъде устойчив на физически и химически влияния, климатични фактори. Ако се съхранява и транспортира правилно, пяната трябва да продължи една година. На цилиндъра е разрешена следната информация:

  • името на продукта;
  • назначаване;
  • състав;
  • производителя;
  • инструкция за употреба;
  • предупредителни етикети и знаци за безопасност като "Пожар", "Цилиндър под налягане", други;
  • гаранционен период на съхранение.

Най-популярните марки са Macroflex, Penosil или Titan?

Във всеки магазин за строителни материали или на пазара се предлага широка гама от монтажна пяна. Изберете, има някои от тях, например, следните марки се доказаха добре.

Makrofleks (Makroflex). Структурата е хомогенна, има добра адхезия, добивът съответства на претендираното. Но като се има предвид широката популярност, често се срещат фалшификати.



Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Монтаж на въртящия момент. Структурата е гъста и хомогенна. Повърхностите са добре оцветени.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Soudal (Soudal). Качествен продукт, нетоксичен, с малка миризма, без свиване. Структурата на втвърдения материал е фино порьозна, не е защитена от боята, е податлива на слънчева светлина.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Penosil (Penosil). Отличен изход. Вторичната експанзия е ниска. Не се препоръчва за работа на открито.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Титанов (Титан). Изходът е среден. Плътната структура, вторичното разширение е малка. Не се свива.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Монтажната пяна е предназначена преди всичко за монтажни работи, за запечатване на малки отвори, отвори за прозорци и врати, инженерни комуникации, тръби. Но пяна изолация със специален пистолет ви позволява да постигнете чудесни резултати. Значителен недостатък е високата цена на една бутилка. Ето защо ще разгледаме още един материал за изолация на стени - пеноизол.

Професионална изолация с пеноизолом - плюсове и минуси

Навън и в структура, тя е много подобна на пяна, така че често се нарича "течна пяна". Пеноизолът се характеризира с ниска плътност, пълна с газ клетъчна структура. Термоизолационните качества са високи, топлопроводимостта е в рамките на 0.035-0.047 W / m × ºK.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

Но когато са подобни на пластмасовата пяна, разликите са значителни. Тази пяна изолация е по-малко токсична, устойчива на топлинни натоварвания. При високи температури се получава само овъгляване на материала. Друга характеристика - устойчивост на въздействието на насекоми, гризачи. Те просто не харесват пеноизола.

Има отворена клетъчна структура, която е добра за предаване на водни пари. Важно качество при изолация, например, дървени покривни конструкции, като излишната влага се отстранява, а възможността за повреда на дървесината от мухъл, гъбички се намалява. Но тези свойства ограничават приложението отвън. Предвид голямата плавност на материала, той е подходящ за пълнене на кухини, покриващи хоризонтални повърхности. Разширението е минимално.

Недостатъци на материал, който е нужен за производството penoizol специална апаратура и няколко изходни компоненти, изолация на вертикални повърхности е възможно само в затворени пространства с помощта на специални структури, адхезията е ниска.

Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стени - сравнете видовете и марките

За да обобщим: използването на монтажна пяна като нагревател за стените и покрива на частна къща е оправдано. Можете да направите без помощта на професионалисти, и цялата работа по изолация работа сами. Нанасянето на пяна не изисква специални умения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пянаХарактеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пяна
Полиуретанова лепилна пяна за екструдирана полистиролова пяна, отколкото залепени плочи?Полиуретанова лепилна пяна за екструдирана полистиролова пяна, отколкото залепени плочи?
Самозатваряне на стени с полиуретанова пянаСамозатваряне на стени с полиуретанова пяна
Нестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолонНестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолон
Затопляне на къщата с екструдирана полистиролова пянаЗатопляне на къщата с екструдирана полистиролова пяна
Пенопласт за изолацияПенопласт за изолация
Методи за използване на пянаМетоди за използване на пяна
Затопляме селска къщаЗатопляме селска къща
Запълване на цепнатините с пянаЗапълване на цепнатините с пяна
Изолация на основата с полиуретанова пянаИзолация на основата с полиуретанова пяна
» » Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стените, сравнявайки видовете и марките
© 2021 BggeHat.com