Самозатваряне на стени с полиуретанова пяна

Качествената топлоизолация на помещенията допринася за спестяванията при отоплението през студения сезон.

Полиуретановата пяна е изолирана от външни и вътрешни сгради.

Затопляне на фасадата с полиуретанова пяна

Полиуретановата пяна се използва не само за вътрешна изолация, но и за фасадна работа.

Свойства на полиуретанова пяна

Въпросният изолационен материал е един вид пластмаса с клетъчна пенлива структура. Съставът на PUF включва газообразно вещество, напълнено с малки, многобройни клетки, изолирани един от друг. Останалата част от изолацията е под формата на твърда консистенция - тънки стени от клетки.

Полиуретанова пяна е разработена от немски учени. Този материал има уникални свойства и е широко използван в строителната индустрия. Пяната от пяна се прави преди нанасяне върху стени, смесвайки 2 компонента (полиол и полиизоцианат) в течно състояние със специално оборудване. Между тях протича химическа реакция. Те се загряват и пяна. Готовата смес се напръсква със смесител или пистолет за пулверизиране върху суха повърхност. Полиуретановата пяна, нанесена върху стените, се разширява и втвърдява. Специалистите разграничават два типа такива пяна:

  • с затворени клетки;
  • с отворени клетки.
Диаграма изолация на стени с полиуретанова пяна

Диаграма изолация на стени с полиуретанова пяна.

Първата изолация е по-плътна, изпаряваща се. Затоплянето чрез пулверизиране с такава полиуретанова пяна не се препоръчва да се извършва в комбинация с паропропускливи материали. Експерти я прилагат за изолация на покриви от профилирани листове, бетонни конструкции.

Вторият материал има структура за увличане. Полиуретанова пяна от този тип се използва за изолиране на стени вътре в сградите. Не се препоръчва използването на материала извън или за покрива (поради способността му да абсорбира влагата). Предимствата на PPU включват:

  1. Лесна за нанасяне върху повърхността.
  2. Достъпни цени.
  3. Няма трудности при транспортирането.
  4. Ефективност на работата.
  5. Не се налага прилагане на лепилни смеси.
  6. безшевна топлоизолация, която увеличава надеждността на конструкциите, върху които се прилага.
  7. Характеристики с висока адхезия.
  8. Малкото тегло на материала дава възможност за затопляне на стените в стари къщи.
  9. Ниска топлопроводимост.
  10. Пожароустойчивост.
  11. Висока якост на натиск поради клетъчната структура.
  12. Изолация от течения.
  13. Устойчивост: експлоатационният живот достига 50 години при липса на механични повреди.
  14. Шумоизолация.
  15. Устойчив на плесен и гниене.
  16. Недостиг на насекоми и гризачи.
  17. Ниска степен на абсорбиране на влага.
  18. Не-токсичност.

Инструкция стъпка по стъпка за топлоизолацията на полиуретанова пяна

Изборът на изолационна система за дома зависи от следните фактори:

  • архитектурни особености;
  • функционална цел;
  • естетически предпочитания;
  • разпределени финанси.

Стените могат да се затоплят чрез комбиниране на различни материали.

Топлоизолацията на стаята чрез пръскане на PPU позволява да се създаде качествен слой топлоизолация.

Затопляне на къща отвътре

Когато рамката е изолирана отвътре, полиуретановата пяна се разпръсква равномерно в клетките на стената.

Технологията на топлоизолация с полиуретанова пяна е съвсем проста. Можете сами да извършите това. Полиуретановата пяна е покрита с релеф, гладка и необичайна форма на повърхността. Прилага се чрез изливане или пръскане.

В първия случай полиуретановата пяна се излива в калъпи, в които замръзва. Във втория случай, сместа от пяна се нанася с пръскачка непосредствено след приготвянето. Лесната употреба на материала дава възможност да се извърши изолацията на стените в сградата и навън, без да се работи с PPU. Топлоизолацията може да се извърши по време на строителната фаза на къщата или по време на ремонта. Материалът е подходящ за топлоизолация на цялата повърхност на стената или отделни части. Необходимо е да се вземе предвид нивото на влажност в помещението, климата, дебелината на носещите конструкции на сградата преди нанасяне.

Полиуретанова пяна се използва за изолиране на стени в жилищни сгради. Приготвената смес се нанася върху тяхната повърхност в най-студените помещения, практически не изолирана от шума на улицата, лоджиите, ъгловите стаи и съседните структури.

Материалът е подходящ за употреба в банята или в кухнята, но в комбинация с парна бариера, която не се изисква при използване на полиуретанова пяна. Парообразният бариерен слой е покрит със слой от топлоизолация, фолиото навътре. Кухнята и банята трябва да бъдат оборудвани с качествена вентилационна система.

Външна топлоизолация

За да се гарантира, че лоджиите, таваните и балконите са топло помещения, се препоръчва да се направи изолация на стени с полиуретанова пяна. Използва се за топлоизолация на външните стени на жилищни едноетажни къщи, административни и промишлени сгради. Специалистите разграничават няколко етапа на работа:

  • обучение;
  • пръскане на полиуретанова пяна;
  • армировъчна замазка;
  • завършек.

Подготовката на стената за нанасяне изисква почистване на повърхностите от слоеве от стари бои, мазилки, декоративни покрития, за да се осигури силна адхезия на ПУФ към повърхността. Изравняването им извън сградата не се изисква. На подготвената повърхност е необходимо да се пръска пяната. Дебелината на нанесения слой може да бъде променена, за да се изравнят неравностите на повърхността. След това използвайте фибростъкло с малки отвори за замазката. Защитният слой трябва да е най-малко 60 мм (за довършителни работи).

Изолацията на стените с полиуретанова пяна ще бъде с високо качество, ако старите врати и прозорците с двоен стъклопакет се сменят заедно с нанасянето на топлоизолационния слой. Пропуските в отворите на вратите и прозорците могат да се запълнят с течна полиуретанова пяна. При нанасяне на полиуретанова пяна отвън или вътре в сградата, материалът не трябва да пада върху пода или върху други повърхности. Затоплянето на стени с помощта на полиуретанова пяна е модерен метод за подреждане на висококачествена топлоизолация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на таванската изолация с полиуретанова пянаХарактеристики на таванската изолация с полиуретанова пяна
Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
Характеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пянаХарактеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пяна
Полиуретанова лепилна пяна за екструдирана полистиролова пяна, отколкото залепени плочи?Полиуретанова лепилна пяна за екструдирана полистиролова пяна, отколкото залепени плочи?
Как да направим изолацията на покрива с полиуретанова пяна?Как да направим изолацията на покрива с полиуретанова пяна?
Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?
Нестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолонНестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолон
Затопляне на къщата с екструдирана полистиролова пянаЗатопляне на къщата с екструдирана полистиролова пяна
Затопляме селска къщаЗатопляме селска къща
Подходяща изолация на тавански етаж със собствените си ръцеПодходяща изолация на тавански етаж със собствените си ръце
» » Самозатваряне на стени с полиуретанова пяна
© 2021 BggeHat.com