Нанасяне на ролкова хидроизолация на основата

Непрекъснат контакт с влага - това е причината за значимите проблеми, които ускоряват унищожаването на сградата и водят до влага и студ в къщата. За да се избегнат такива неприятни последици, е необходимо да се направи правилна водоустойчивост на конструкцията. Специалните материали, които сега имат доста голямо количество, могат да предотвратят директния контакт на влага и конструкцията и по този начин да го предпазят от неблагоприятни ефекти.

Нанасяне на хидроизолационна лента за хидроизолация

Нанасяне на хидроизолационна лента за хидроизолация

Сред използваните продукти, най-ефективен е рол-он хидроизолация на основата - това решение позволява надеждна защита на повърхността.

Защо е важно да защитите основата от влага?

Първоначално е необходимо да се определят причините, поради които е необходима хидроизолация и защо тя е толкова важна за фондацията.

Основата е в контакт с влага по-често, отколкото в други части на конструкцията. В допълнение към валежите, тя оказва влияние върху структурата, която идва от почвата (говорим за подземните води). На първо място, влагата прониква в стаята. В резултат на това - в мазето, много бързо се появява влага зад нея - мухъл и гъбички развалят довършителни материали, продукти (ако сутерена се използва за съхранение на храна).

Повишената влажност разваля не само интериора, но и самия дизайн. Най-малката разлика, времето, пукнатината, съединението - това е уязвимото място на всяка конструкция през зимата. Влагата, която попада вътре, става замръзнала, тъй като температурата намалява, което означава, че тя се разширява, увеличавайки съществуващата празнина или пукнатина.

Разбира се, за един път, нищо лошо няма да се случи, обаче, тези цикли на замразяване и размразяване на влага - много: може един ден да има няколко, но тъй като в нашата страна замръзване спиращ и може да продължи в продължение на 90 дни или повече - за сградата ще получат сезон от съществено значение повреди. В резултат на това фондацията ще се разпадне, ще се разпадне и всеки сезон ситуацията ще се влоши.

Залепване на хидроизолацията с газова горелка

Залепване на хидроизолацията с газова горелка

Заедно с влагата през възникващите и нарастващи пукнатини и пукнатини в стаята ще проникне в студа. В резултат на това:

  • мазето ще бъде студено;
  • подовете в помещенията на 1-вия етаж ще бъдат студени;
  • разходите за отопление ще се увеличат, натоварването на отоплителните уреди ще се увеличи (вследствие на това условията на експлоатация намаляват).

Характеристики на хидроизолацията на ролките

Материалите от тази категория са по-малко удобни от покривните лубриканти, които се нанасят върху повърхността с четка, ролка или шпатула. Те могат да се използват независимо, но по отношение на ефективността, смазващите агенти са по-ниски от ролките.

Както може да се разбере от заглавието, такива продукти са ролка от плътен материал. Състои се от два слоя: първи - основата (фибростъкло, фибростъкло, полиестер), вторият - битум или битум-полимерен междинен слой.

Такива материали са устойчиви на влага - благодарение на плътен слой, те не преминават през влагата и поради качествените си характеристики - те са абсолютно устойчиви на влага. На повърхността на изолатора няма мухъл или мухъл, той не изгнива, не се влошава, не губи свойствата си. Поставени върху основата, такова средство предотвратява допира на повърхността с влага, излизаща от земята.

Продуктите от тази категория могат да бъдат разделени на две групи.

Първият е топими материали. Категорията е най-обширна и най-популярна, а по отношение на ефективността осигурява най-добър резултат. Недостатъкът при работа с такива материали е методът на нанасяне - това изисква горелка, която трябва да разтопи долния слой и да го залепи към основата.

Поради тази причина не всеки може да работи с такива изолатори със собствените си ръце - човек трябва да има самия горелка и да има определени умения за работа с материали от този клас. Самата процедура изисква внимателно и предпазливо, тъй като високата температура и разтопената битумна маса могат чрез невнимание да доведат до изгаряне.

Вторият вариант - това са материалите за валцуване. По отношение на приложението, те са по-удобни, тъй като не изискват използването на горелка и не създават опасност от изгаряне. По отношение на ефективността производството по принцип не е по-ниско от повърхността. Разходите за такива средства обаче са по-високи, а асортиментът е по-малък, така че те се използват по-рядко.



Също така е важно да се споменат и марките заварени изолатори (ние ще организираме продуктите в низходящ ред по отношение на ефективността):

Заваряване на ролкова хидроизолация Tehnonikol

Заваряване на ролкова хидроизолация Tehnonikol

  1. Technoelast.
  2. Technoelastmost.
  3. Uniflex и всички негови сортове.
  4. Двуполюсен.
  5. Bikroelast.
  6. Бикрост.
  7. Еврорубероид.

Подготовка за използване на топлоизолация

Заварените материали могат да се използват за тухлена или бетонна сграда. Първоначално трябва да изчислите колко материал е необходим за изолиране на повърхността. За да направите това, трябва да изчислите площта, умножете височината по дължината на третираната област и към резултата - добавете още 15-20.

Представеният материал ще отиде да се побере в листовете, както и да се припокрие. Между другото, той трябва да бъде най-малко 5-8 см - край до край, без да се припокриват, материалите, които не могат да бъдат използвани, тъй като фугите между сегментите в този случай не са добре защитени срещу влага.

Сега, стъпка по стъпка, ще разгледаме как се обработва повърхността на депозираните материали.

Най-лесният начин да работите върху хидроизолацията на фундаментите е да ги изпълнявате на етапа на строителството на сградата - за да не извършвате отново изкопни работи с висока трудоемкост.

Ако основата вече е покрита, работата трябва да започне с изкопаване на окопа около сградата. Тя трябва да бъде достатъчно широка, за да се осигури удобна работа. Самата работа трябва да се извършва на топло и сухо време, оптимално - през пролетта или лятото.

След като основата е заобиколена от окоп - можете да започнете да подготвяте повърхността:

  1. Стените се изстъргват от стените, слой от стара хидроизолация (ако се използва) - за които се използват метални (за мръсотия) и обикновени (за прах) четки.
  2. Повърхността се проверява за пукнатини. Ако има такива, те трябва да бъдат ремонтирани с гипс.
  3. Проверете гладкостта на повърхността с ниво. Разликите не трябва да надвишават 1 см, в идеалния случай - те изобщо не трябва да бъдат. Ако е необходимо, те трябва да бъдат отстранени, да се изпръскат излишъци или да се използва мазилка.
  4. След изсъхване на мазилката повърхността се обработва с грунд за проникване в дълбочина.

След като грундът изсъхне, повърхността е напълно готова за хидроизолация.

Необходимо е обаче да се подготви не само основата, но и самият изолатор. Твърд материал се изви в един свитък, той трябва да се разшири и да се разпространява, оставяйки около 2 дни - така че се стабилизира (в този момент, просто трябва време, за да се подготви на стената). Ако няма подходящо място, където би било възможно да се постави изолаторът - той може просто да бъде пренавит в обратната посока.

Приложение на топлоизолация (видео)

Нанасяне на топлоизолация

Списъкът на следващите стъпки е следният:

  1. Повърхността се обработва с гореща мастика. Елементът не е задължителен, но ще подобри ефекта от хидроизолацията.
  2. Долният слой на ролката се нагрява равномерно от горелката.
  3. Нагрятата част се притиска към повърхността отдолу нагоре.
  4. Ролката се развива, последователно се загрява по цялата дължина и се притиска към основата.

Чрез цялата дължина на изолатора материалът трябва да се търкаля с ролки, за да се постигне близък контакт с повърхността.

Съседните ролки се сливат със застъпване (както вече споменахме по-горе - 5-10 см).

За да се подобри ефективността, изолацията обикновено се слива в два слоя. Следващата се прилага след пълното втвърдяване на предишната, с преместване встрани - така че ставите не съвпадат.

При работа трябва да се обърне внимание на състоянието на отопляемото легло: ако не се отоплява достатъчно, то няма да осигури надеждно захващане на повърхността и просто няма да се задържи. Ако е прекомерно - материалът може просто да бъде изгорен (или да се намали неговата дебелина, което също е лошо).

След като цялата повърхност е била обработена, се препоръчва да се предпази изолацията. По-лесно и по-евтино е да се използва тази пяна или полистирол, който е монтиран на върха на заварените ролки. Това ще предотврати евентуална повреда на хидроизолацията при запълване на изкопа, както и за изместване на почвата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как и какво да се хидроизолира подовата настилка?Как и какво да се хидроизолира подовата настилка?
Хидроизолацията на основата е подробно ръководство за занаятчиите в домаХидроизолацията на основата е подробно ръководство за занаятчиите в дома
Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Изоспан изолация и бариера срещу параИзоспан изолация и бариера срещу пара
Хидроизолации Tehnonikol за основаХидроизолации Tehnonikol за основа
Хидроизолация на основата със собствените си ръцеХидроизолация на основата със собствените си ръце
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Керемида основаКеремида основа
Хидроизолация на мазетаХидроизолация на мазета
» » Нанасяне на ролкова хидроизолация на основата
© 2021 BggeHat.com