Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?

хидроизолация на пода в банята

Когато се предприемат ремонтни работи, много мечтаят не само да създадат красива картина, но и да подобрят функционалните характеристики на стаята, нейната практичност и да повишат степента на комфорт. Днес съществуват ремонтни технологии, които позволяват постигането на такива резултати. Така например, хидроизолацията на пода в банята елиминира конфликти със съседите, свързани с проникването на влага в тялото на подовата настилка.

Защо се нуждая от хидроизолационна вана

При всякакви извънредни ситуации водата се спуска, наводнява съседите. Ако те имат ремонт на европейско качество, ще бъде изключително трудно да се компенсират загубите. Но не е толкова лошо. При производството на стоманобетонни плочи, подсилени с железни пръчки, които, когато са в контакт с вода, започват да ръждясат. Това оказва влияние върху здравината на цялата конструкция, намалява нейната производителност и намалява експлоатационния живот.

За да избегнете всичко това, е необходимо да подовите стените в банята със собствени ръце или с помощта на специалисти. Не се страхувайте от големи разходи. В края на краищата, по-голямата част от работата може да бъде направена самостоятелно, спестявайки привличането на работна ръка. И за да можете да направите всичко правилно, ще определим няколко варианта на изпълнение, ще опишем предимствата и недостатъците на всяка технология, ще дадем съвети, които ще помогнат да се избегнат най-честите грешки.

Технологии на вътрешната хидроизолация

За да ремонтирате пода в банята със собствените си ръце, не е толкова трудно, ако изучавате подробно характеристиките на всички етапи. Има три технологии, които позволяват да се изпълнят посочените задачи:

  • Обилна хидроизолация.
  • Оклулийска хидроизолация.
  • Прониквайки хидроизолация.

Как се различават помежду си?

Битум-полимер, цимент-полимер и синтетични съединения

Технологията на смазване включва използването на полимерни и синтетични съединения, които се прилагат върху повърхността на пода с помощта на четки за боядисване или зъбни шпатули. Съединенията, шевовете и кръстовините са допълнително подсилени с фибростъкло или специални технически тъкани. Готовата прахообразна смес се отглежда със специална лепилна емулсия и подовата плоча се обработва с равномерен слой.

Описаните материали практически не се свиват, те са икономически изгодни и безопасни за околната среда. Като правило те всички търпят въздействието на агресивните химически агенти, като създават абсолютно водоустойчива повърхност. Но композициите имат редица технически характеристики, които трябва да се отдадат на недостатъците:

  • Първо, смазочната хидроизолация е краткотрайна, тъй като експлоатационният й живот не е повече от 5-6 години. С течение на времето основните компоненти променят свойствата си, слоят от хидроизолацията губи своята еластичност, което води до отделяне на равна повърхност.
  • Второ, процесът на довършителни работи е трудоемък. Преди работа повърхността е добре почистена, грундирана и само тогава се нанася битуминозен слой, нагрят до 120 градуса.

Обърнете внимание! Неспазването на правилата за безопасност води до катастрофални резултати. Това обяснява непопулярността на този метод.

Подвижни материали

Подвижни материали

Вътрешна хидроизолация в банята.

Влакнестите материали се използват за лепкава технология. Той има предимства, подобни на методите на смазване. Съществуват обаче и собствени трудности и недостатъци:

  • Преди въвеждането на лепкава технология повърхността на пода се подготвя по-задълбочено. Първо се изравнява, премахвайки всички, дори и най-малките издутини.
  • Тогава основата на стените се смила със специална битумна емулсия.
  • Работата изисква строго спазване на температурния режим - стаята трябва да се нагрее до +10 градуса.
  • Само специалистите могат да изпълняват основната работа, така че всеки, който мечтае да реализира всичко от собствените си ръце, трябва да погледне друга технология.

Проникваща хидроизолация

Тази технология е подходяща за всички видове бетон. Съставите се прилагат по-добре на мократа повърхност, където те образуват защитен слой, способен да издържи на всяко налягане на водата под налягане. Специалистите наричат ​​проникваща хидроизолация "първа помощ", която няма сериозни ограничения за употреба.

Материалите от проникващ тип са издръжливи и съдържат активни вещества, които дълбоко проникват в структурата на бетона. Там те се комбинират с метални соли и образуват солидна кристална решетка, способна да задържа водните молекули. Течността никога няма да мине през дебелината на плочата, но парата ще изтече свободно през нея, така че няма да има влага в банята.

Производителите добавят към формулировките на проникващи смеси допълнителни съставки, които увеличават тяхната функционалност. Например, някои добавки образуват мембранна структура от хидроизолация, която се превръща в ефективен подсилен филм. Той е в състояние да предпазва бетона от проникване на соли, киселини и алкали, което е опасно за подсилване на желязото. А сребърните соли имат дезинфекционен ефект.

В описаните материали има недостатък и те са доста скъпи. Експертите обаче обръщат внимание на крайния резултат. Проникващата хидроизолация е ефективна и трайна, а технологията на нейното приложение е много проста, така че дори човек, който няма професионални знания и умения, ще може да я приложи. Всичко това в един комплекс компенсира високата цена на консумативите.

Подготовка на пода за нанасяне на хидроизолационен слой

Подготовка на пода преди нанасяне на изолация

Хидроизолация на пода на банята

За правилното изпълнение на хидроизолацията на пода в банята е необходимо да се подготви основата:

  1. Първо се отървете напълно от старата повърхност - замазката се отстранява до основата на бетонната плоча.
  2. След това запечатайте ставите и пукнатините с циментов разтвор. Особено внимание се обръща на преминаването на тръбите - те са най-уязвими за изтичане. Отворите за окабеляване на електрическите мрежи и кабели също са внимателно запечатани със същия циментов разтвор.
  3. Оформени боклук се отстранява, а също и незабавно се отървете от строителния прах. Повърхността на бетона е внимателно смляна, което прави възможно увеличаването на закрепването на бетонната основа с приложените материали.
  4. Ъгловете между пода и стената се обработват със специален мастик. Равномерно се разпределя по стената и по пода по дължината на фугата. Директно върху мастика се полага специална подсилваща лента, а ръбовете й отново се покриват с мастик и шпаклюуут с стоманена мистрия.
  5. Стените се обработват с водоустойчив мастик. Експертите препоръчват да се приложи в два слоя. Вторият се прилага, след като първият изсъхне напълно. Времето за съхнене е посочено върху опаковката. Благодарение на двойния слой лентата е добре затворена и се осигурява равномерна дебелина на слоя, което елиминира неравномерното разпределение на материала.
  6. Сега можете да започнете обработката на самия под. Проникващият мастик се нанася с помощта на ролка. Започнете да работите по-добре от най-отдалечения ъгъл на входната врата. Първият слой трябва да бъде по-малко плътен, а вторият по-дебел, така че е по-добре да го нанесете с желязна мистрия.

Обърнете внимание! След като се полага върху стените и пода на специален проникващ състав, той трябва да изсъхне и да се втвърди, така че по-нататъшното ремонт на банята трябва да бъде отложено за няколко седмици.

Обобщение по темата

Както можете да видите, процесът на хидроизолация на пода в банята е доста прост, ако се изберат проникващи материали. Отказът да се извършва такава работа не е необходим. Правилно изпълнената хидроизолация на пода в банята ще помогне да се предотвратят последиците от общинските инциденти и да се спестят пари за елиминирането им.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Скандинавският стил ще се вмести ли в банята?Скандинавският стил ще се вмести ли в банята?
Как да подменим пода в апартаментаКак да подменим пода в апартамента
Хидроизолация на банята под плочката, която е по-добре да се използва от материалиХидроизолация на банята под плочката, която е по-добре да се използва от материали
Хидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартаментаХидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартамента
Преструктуриране на жилищните помещенияПреструктуриране на жилищните помещения
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Обхватът на грешките по време на ремонт със собствени ръцеОбхватът на грешките по време на ремонт със собствени ръце
Изборът на подходящия циментИзборът на подходящия цимент
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Ремонт в банята и тоалетни съветиРемонт в банята и тоалетни съвети
» » Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?
© 2021 BggeHat.com