Хидроизолация на банята под плочката, която е по-добре да се използва от материали

Както при строителството, и при ремонт на банята е много важно предварително хидроизолация на пода в банята под плочката, особено ако има стаи и искате да избегнете наводняването им в случай на възможна комуникация. Нека разгледаме редица материали, които обикновено се използват за тази цел.

Защо се хидроизолира под лигавицата

Представете си, че по време на водата процедури от банята на пода изплискат малко вода и в такава ситуация, попитайте себе си, ако имате нужда от хидроизолация в банята под плочката. Има абсолютно непропускливи за течни тавани, често има пропуски върху ставите между плочите, незначителни пукнатини в близост до тръбите на комуникациите, преминаващи през етажите. Съответно, водата лесно ще изтече и ако това се случи в апартамента, завършването на стаите на съседите може сериозно да пострада. Е, в частна къща, щетите ще ви бъдат направени, което също е неприятно. Хидроизолацията ще предотврати тази ситуация, а при високи прагове ще имате достатъчно време да реагирате, докато водата се втурне в коридора.

Хидроизолацията ще предотврати проникването на вода под плочката

Хидроизолацията ще предотврати проникването на вода под плочката

Запълвайки помещенията, разположени под пода, водата може да мине през каналите, направени за електрическото окабеляване и да причини къси вериги и в резултат на това пожар.

Но наводненията не са единственият проблем, който може да възникне от честото намокряне на подовите плочки. Разсипването между шевовете на облицовката, при което изглаждането на плочките не е достатъчно завършено, водата започва постепенно да се насища и след това да разрушава бетона, независимо дали е обработена на земята или не. Ето защо е желателно внимателно да се покрият бетонните повърхности с покривни смеси или специални филми, за да се изолират от възможното навлизане на влага. Водата може да попадне под плочката дори с добра мистрия, на места, където се свързва с комуникациите или по ръба на облицовката по стените. В този случай влажността ще бъде идеална среда за появата на плесен, която е вредна за строителните материали и за здравето на наемателите. Хидроизолацията може да реши този проблем.

Как да използвате правилно хидроизолацията - основните места за обработка

Защитете срещу проникването на влага не само на пода, но и на стените. Като правило най-проблемните области са тези ъгли на стаята, където се намират первазите, т.е. по стените по периметъра. Ето защо, при обработката на хидроизолацията се препоръчва да се улавят вертикални повърхности, най-малко 10 сантиметра, или по-добре на 0.3 метра нагоре. Има обаче области, които изискват специално внимание. По-специално, на места, където тръбите преминават през подове, било то вода или канализация. Около комуникациите трябва да се постави хидроизолация особено внимателно. Ако това е мастично покритие или пастообразна мазилка смес, а след това на няколко слоя.

Хидроизолация на пода и на дъното на стената

Хидроизолация на пода и на дъното на стената

Той също така изисква хидроизолация на стените на банята, където водопроводът ще бъде инсталиран, така че водата не попада под плочката. Често с водни процедури се случва, че ръката случайно захваща кранчето на кранчето и джетът удари стената. Само в такива ситуации, влагата, която тече надолу по плочките, може да стигне под облицовката варов разтвор не е много високо качество. Затова се препоръчва да се покрие цялата територия с хидроизолация, където може случайно или неизбежно, например, когато се включи душът, водата попадне в нея. Тя е на 50 сантиметра отстрани и нагоре от черупката, на 0,5 метра от двете страни на ваната и от нея до тавана. Не трябва да заобикаляте тоалетната, тъй като често се натрупва кондензация в резервоара и вероятността от изтичане не трябва да се изключва.

Материали, които се използват като хидроизолация

Ако имате намерение да се предпазите от всепроникващата влага, която се припокрива в банята, изборът, който имате, е доста голям. Към днешна дата съществуват няколко вида хидроизолационни материали: мазилни композиции за гипс, смеси от полимерно-циментови мазилки и фолио за поставяне на ролкова форма. Има и отделни проникващи съединения, които след изсушаване покриват микрокредитите и кухините между зърната в бетона, осигурявайки достатъчна степен на устойчивост на влага. Като отделен материал може да се спомене и пулверизира хидроизолация, направени на базата на течен каучук.

Освен това, като допълнително изолиращо покритие, специални аквапанели се използват за покриване на пода и, частично, на стените. Всеки от изброените материали вече е нанесен или залепен, което осигурява многослойна хидроизолация в комбинация с грундове за бетонни повърхности. Смазващи състави, направени на базата китове, включително битум, както и като основен компонент латекса се използва в комбинация с или отделно от него се добавя много фини трохи каучук. Редица рулонни материали имат и битумна основа. Циментните състави задължително се допълват с пластификатори, често полимерни. Нека разгледаме по-подробно съществуващите опции.

Мастични композиции - сортове, характеристики на употреба



Съставите за повърхностно покритие могат да бъдат нанесени с ролка или четка, т.е. тяхната консистенция е доста течна. Това са така наречените мастични хидроизолационни смеси, които се произвеждат на базата на битумни смоли или полимери. Съществуват състави с латекс като пластификатор. За да ги обработваме, подът и стените са достатъчно лесни, те имат отлична адхезия и често не е нужно дори специално да се размива повърхността, достатъчно е да се изчистите от прах и мръсотия. Някои смеси могат да се използват само с участието на органичен разтворител.

Покритията за покритие се нанасят с ролка

Покритията за покритие се нанасят с ролка

На върха на замазката в ъглите е поставена специална решетка с хидравлична лента и е по-добре да се изберат опциите за ъглите, след което да се приложи друг слой мастик. Това осигурява най-надеждната хидроизолация.

Основното изискване за такива покрития е покриването на пода и стените при умерена влажност на въздуха и при температура от 20 градуса или по-висока. Това е несъмнен недостатък, тъй като е необходимо да се създадат определени условия за работа. Студената прави тези смеси твърди и чупливи, особено ако процесът на втвърдяване се осъществява при ниска температура. Друг недостатък е много дългото изсъхване на приложената хидроизолация, особено след като слоят трябва да е достатъчно дебел. Към достойнствата на такива състави може да се отдаде доста ниска цена, която им позволява да бъдат използвани в големи количества работа. Освен това те са лесни за намиране в продажба и изборът е много широк.

Полимерни циментови състави - използвайте случаи, предимства и недостатъци

Най-простото решение е да се направи бетонна замазка чрез добавяне към сместа на сградата течно стъкло, но тази опция все още не решава проблема със ставите по стените, където трябва да оставите известно разстояние при изливане. Следователно, специални пастообразни съединения на базата на цимент с добавяне на полимери или други пластификатори са много по-ефективни. Това е суха хидроизолация за банята в хартиени торбички, които трябва да се разреждат с вода, след което се получава гъста паста. Предимството му е, че циментът осигурява здравина след сушене и полимерите, проникващи във всякакви процепи и микроструктури, създават филм, който да изолира припокриването от водата.

Едно от предимствата на полимерно-циментовата изолация - в простотата на повърхностната обработка, използва конвенционална шпатула

Едно от предимствата на полимерно-циментовата изолация - в простотата на повърхностната обработка, използва конвенционална шпатула

Подобно на мастичните състави, циментовите смеси са на разположение и са много евтини. Това е основното им предимство. Освен това, още един плюс в лекотата на работа с повърхностни смеси, това се прави с помощта на обикновена шпатула. Съставът на полимер-цимент се отглежда за консистенция на дебел заквасена сметана, след това се прилага на части на пода и стени, и се заглажда. Областите, където тръбите преминават в припокриване, е по-удобно да се работи с четка, търкане на сместа в пукнатини. За да замразите състава започва след 5 минути, но за да завършите процеса на полимеризация, трябва да отнеме поне един ден, преди да започнете по-нататъшно усъвършенстване. Такова дълъг период на сушене е значителен недостатък.

Подвижна хидроизолация - малък анализ на съществуващите опции

Може би най-бързо можете да управлявате пода и стените в банята със специални филми или други материали, продавани на ролки. Сред тях има такива, които се нанасят чрез нагряване или самозалепващи се. Вторият тип е по-удобен, достатъчно е да се отстрани специално защитно покритие, за да се отвори адхезивният слой. Най-широко достъпен като опция - облицовъчни материали, импрегнирани с битум, като покривни филц и покривен материал, което е необходимо да се затопли открит пламък, например, бензин или газова горелка, докато масата на задната страна става достатъчно лепкава. Основният недостатък на този тип е остра миризма, която не напуска стаята за дълго време. Също така към минусите трябва да се припише и крехкостта. Основното предимство при ниска цена.

Препоръчва се да се припокрие типът филмови хидроизолационни филми, така че сегментите да се припокриват помежду си поне 5 сантиметра. Листовете се подреждат назад и напред.

Самозалепващите се материали в някои отношения са по-удобни, тъй като не изискват специални усилия. Както вече беше споменато, защитата е счупена и всичко може да се приложи внимателно към повърхността. Трудностите обаче възникват при поставянето на местата, където преминават комуникациите. Не се препоръчват нарязани мембрани, но ако се натиснат настрани, може да се образуват гънки. Алтернативно, възможно е да се комбинират филми с мастични композиции, което ще направи възможно изолирането на трудни места добре. Достатъчно битумно, за да се затопли, за да се получат точни връзки, така че е трудно да се прецени коя хидроизолация на банята под плочката е по-удобна и кое е по-добре да се използва. Но самозалепващите се ролкови материали имат несъмнено предимство - те са много издръжливи и по отношение на качеството, цената не изглежда твърде висока.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?
Как да поставите сами плочките в банятаКак да поставите сами плочките в банята
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Цената за ремонт на банятаЦената за ремонт на банята
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Ремонт в банята и тоалетни съветиРемонт в банята и тоалетни съвети
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Видове хидроизолация на банятаВидове хидроизолация на банята
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
» » Хидроизолация на банята под плочката, която е по-добре да се използва от материали
© 2021 BggeHat.com