Хидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартамента

Хидроизолация на пода преди замазката

В ежедневието рано или късно всеки се сблъсква с "неразрешено" проникване на вода от или в жилището. Ние се удавим, ние се удавим, или в къщата им на приземния етаж има непредвидени излишъци от влага. Всички тези неприятности в повечето извънредни ситуации и редица извънредни ситуации могат да бъдат избегнати, ако подът е бил хидроизолиран преди замазката.

Необходимост и цел

Всяко жилище има в арсенала си такива помещения, необходими за удобно живеене като баня, тоалетна и кухня, които в същото време са концентрация на вода и канализация. Дори в безпроблемен режим на работа, винаги може да има ситуация с непреднамерено образуване на прекомерна влага на пода. И тя незабавно ще намери пътя си надолу - към съседите.

Дори и да не причинява значителни вреди само вчера на завършените скъпи ремонти на тези, които живеят на пода по-долу, или мястото на действие е обикновено частна къща, има и други неприятни последствия от такова събитие. Влагата и отпадъчните води от тези помещения са неизбежно агресивни, тъй като се използват различни миещи, почистващи и други средства. Структурите и материалите на гражданските сгради не са проектирани за въздействието на такива среди. Веднага, разбира се, нищо няма да се срути, но "капчица смила камъка". Така че хидроизолацията преди замазката също е необходима, за да предпази самото жилище от влага.

Когато за изравняване на основата се използват замазки с повишено съдържание на влага, предварителната хидроизолация предпазва от течове надолу по откритите води в припокриването. Освен това няма да позволи на изравняващото вещество да загуби течността, необходима за висококачествено втвърдяване, и няма да позволи да се измъкнат важните компоненти, съдържащи се в него.

Хидроизолацията е особено важна в частния дом, където алкали, киселини и соли, проникващи от почвата заедно с влага, могат да се абсорбират в бетона и постепенно да се разрушат. Подобен непрекъснат отрицателен процес в продължение на няколко години ще доведе до значително влошаване на силните характеристики на бетонната замазка и дори до частичното й унищожаване.

Хидроизолация в честа къща

Експертите твърдят, че частната къща задължително изисква хидроизолация на пода под подова настилка и след това върху нея, когато полагането и сушенето са завършени. Хидроизолацията преди подреждането на замазката се извършва, например, както следва.

Създайте нещо като въздушна възглавница, изработена от материали с различна плътност - поставете слой от натрошен камък на разстояние най-малко 10 см и го напълнете с пясък на необходимото ниво. Такава възглавница изключва капилярното движение на влагата нагоре от земята, тъй като размерите на въздушните джобове в слоя от натрошен камък са много по-големи от тези, необходими за проникване на капилярите.

В случай на висока подземна вода се извършва допълнително хидроизолация под къщата преди замазката. За да направите това, често използван полиетиленов филм, който се поставя между въздушната възглавница и бетонът. Тя служи като добра бариера за водния поток в къщата и в същото време е най-лесният за инсталиране и евтин материал за хидроизолация.

Има по-скъпи, но много по-трайни опции - най-вече рулони, направени с помощта на полимерни компоненти. Комбинираната изолация може да се комбинира с няколко материала.

Хидроизолация в апартамента

Хидроизолацията на пода на апартамента се извършва със специална грижа в банята, където рискът от течове е най-голям. Предварителната хидроизолация Ви позволява да получите по-добро качество на замазката и предотвратява изтичането на течност от нейното решение. Възможните материали, използвани за това и методите за тяхното използване са както следва.

Подвижни материали

Материал в ролка

Материал за полагане върху пода



Валцуваните продукти са снабдени с изолация от влага. Такива продукти обикновено се състоят от основа от стъклени влакна и специални добавки от битум или синтетични съединения.

Този вид хидроизолация е много надежден, но монтажът му е труден:

  • Почистете добре и след това изравнете повърхността.
  • Приготвената основа се грундира с битумна емулсия.
  • Хидроизолационните ролки са заварени или залепени - те обикновено се припокриват с приближаването към стените от 30 см.
  • Максималната надеждност на хидроизолацията се постига чрез подреждане в няколко слоя, които са залепени заедно.

Важно! Не се препоръчва изолация на ролки на картон.

Течни маски

Хидроизолацията на подовата настилка преди замазката също се извършва с течни мастила на базата на битум. Работете с четка или валяк, след почистване на основата на отломки и прах. Нормалният битум, загрят до течно състояние, е подходящ, но тази изолация не е много удобна за използване и по-малко издръжлива. По-добре да се използват битумен каучук материали - те са много по-скъпи, но непретенциозни в работата и трайни.

Битум-полимерните съединения също са добра хидроизолация. Синтетичните смоли от тези смеси осигуряват трайна защита срещу влага и не се страхуват от отрицателни температури.

Сухи смеси

Мастика върху бетон

Хидроизолация под пода за пълнене

Хидроизолацията на мазилни разтвори се извършва със специални строителни сухи смеси. Те се разреждат с вода до кремообразна маса и се нанасят с широка шпатула върху подготвената повърхност на основата. Броят на слоевете от разтвор на гипс зависи от функционалната цел на помещението и варира от 1 до 3. Следващият слой трябва да е перпендикулярен на предишния.

Консумацията на различни сухи смеси за хидроизолация е различна и по правило е 1-1,5 кг на 1 м2 подово пространство (торба от 25 кг обикновено е достатъчна за изолация от 20-25 кв. М. От бетонния под).

Проникващи материали

Хидроизолацията с подобни материали създава в бетонната структура на подовите кристални образувания, предотвратявайки изтичането на вода дори под натиск. Проникващите съединения значително увеличават устойчивостта на подовете към действието на агресивни носители.

Схема за хидроизолация

Проникващата хидроизолация надеждно осигурява водонепроницаемост

Процесът на хидроизолация чрез проникващ материал от синтетични влакна Penetron изглежда така:

  • Почистете основно повърхността. Многократно навлажнете бетона с четка или водно струйно устройство, за да наситете с влага.
  • Пригответе разтвор на материала върху вода в съотношение 2: 1 в продължение на 30 минути, като внимателно се смесват.
  • Повърхността се навлажнява още веднъж и разтвор се прилага с четка с купчина.
  • Направете 2 слоя разтвор с интервал от 30-60 минути. Внимателно и без пропуск. Вторият слой се полага след намокряне на повърхността.
  • Повърхността се оставя влажна за 14 дни, покрита с пластмасова обвивка или редовно овлажнена.

Този метод ви позволява да хидроизолирате повърхността на бетона преди да направите замазката и тя от своя страна също може да бъде обработена с този изолационен материал. Хидроизолацията на подовата замазка се извършва в същата последователност, както при основата, и в комбинация с нейната изолация е гарантирано спиране на потока вода вътре и от помещението.

заключение

Хидроизолацията на пода преди замазката се извършва по различни начини и материали. Тя ви позволява да избегнете проблеми със съседите и скръб от пристигането на влагата отвън. Тази мярка също така предпазва бетонните и други жилищни съоръжения от въздействието на агресивните съединения, пренасяни с вода - те обикновено се смятат за твърде късно, когато повредата вече изисква големи ремонти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да блокирате отоплителната батерияКак да блокирате отоплителната батерия
Как да запълните подовете в апартамента самиКак да запълните подовете в апартамента сами
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Как да започнем ремонт в апартамента на жилищен комплекс?Как да започнем ремонт в апартамента на жилищен комплекс?
Как да започнете ремонтаКак да започнете ремонта
Видове хидроизолация на банятаВидове хидроизолация на банята
Евтини ремонти на апартаментиЕвтини ремонти на апартаменти
Проектиране на баня в къщаПроектиране на баня в къща
» » Хидроизолация на пода преди замазка в къщата и апартамента
© 2021 BggeHat.com